خروج عراق از لیست سیاه

انتظار به سر رسید و فرمانی که بارها اعلام و امضایش به تعویق افتاده بود دوشنبه گذشته امضا شد‌. دونالد ترامپ در این فرمان مهاجرتی جدید، عراق را حذف کرده است‌. مخالفان می‌گویند، شکایت خواهند کرد‌.
کاخ سفید از امضای فرمان مهاجرتی جدید آمریکا از سوی دونالد ترامپ، رییس‌جمهور این کشور خبر داده است‌. در این فرمان شهروندان شش کشور عمدتا مسلمان، از جمله ایران به صورت موقت از سفر به آمریکا منع شده‌اند‌. شهروندان عراق منع سفر به آمریکا نخواهند داشت‌. برنامه پذیرش پناهجویان نیز به مدت ۱۲۰ روز به حال تعلیق در خواهد آمد‌.
به گفته کلین کانوی، مشاور ترامپ قرار است فرمان جدید بعد از چند روز و از ۱۶ مارس به اجرا در آید‌. این فرمان سندی اصلاح‌شده از فرمان قبلی است که ترامپ ‌آن را در ماه ژانویه ارائه داده بود‌.
در اولین فرمان مهاجرتی ترامپ نام هفت کشور عمدتا مسلمان ایران، عراق، لیبی‌، یمن، سوریه، سومالی و سودان به چشم می‌خورد‌. علاوه بر آن برنامه پذیرش پناهجویان نیز مانند فرمان جدید برای ۱۲۰ روز متوقف شده بود‌. با این تفاوت که در فرمان پیشین برای پذیرش مجدد پناهجویان سوری زمانی تعیین نشده و گفته شده بود که تا اطلاع ثانوی آنها پذیرش نخواهند شد‌.


فرمان نخستین بلافاصله حالت اجرایی به خود گرفت و با بلاتکلیف شدن برخی از مسافران آمریکا در بسیاری از فرودگاه‌ها هرج و مرج ایجاد شد‌. در سراسر دنیا اعتراض‌هایی به فرمان ترامپ صورت گرفت‌. در آلمان نیز صدای منتقدان بلند شد تا اینکه فرمان بالاخره با یک حکم قضایی متوقف شد‌. از آن زمان به بعد کاخ سفید روی یک فرمان جدید کار کرد‌. امضای این فرمان بارها اعلام شد و به تعویق افتاد‌. قرار بود فرمان جدید طوری تنظیم شود که دادگاه نتواند آن را متوقف کند‌.
کانوی، مشاور ترامپ گفت: کسانی که اقامت دائم مانند گرین کارت دارند، در فرمان جدید منظور نشده‌اند‌. به علاوه با پناهجویان سوری نیز مانند دیگر پناهجویان رفتار شده است‌.
استقبال وزارت خارجه عراق
وزارت خارجه عراق از اینکه عراق در فرمان مهاجرتی جدید، در فهرست ‌منع‌شدگان قرار ندارد، استقبال کرده است‌. احمد جمال، سخنگوی وزارت خارجه عراق در این باره گفته است: این یک قدم مهم در مسیر درست برای تقویت ائتلاف بین بغداد و واشنگتن به‌ویژه در جنگ علیه تروریست‌هاست‌. برخی از سازمان‌های مدافع حقوق مدنی مانند اتحادیه آزادی‌های شهروندی آمریکا (ACLU) اعلام کرده‌اند که علیه فرمان جدید هم به دادگاه شکایت خواهند کرد‌.
ترامپ با این استدلال که هدفش از فرمان مهاجرتی محافظت از آمریکایی‌ها در برابر تروریست‌هاست، از آن دفاع کرده است‌. شان اسپایسر، سخنگوی او چند هفته پیش گفته بود، اگر فرمان ترامپ سریع اجرا شد به این خاطر است که انسان در موقع خطر منتظر نمی‌ماند‌.
از گزارش وزارت امنیت داخلی آمریکا که چند روز پیش در روزنامه نیویورک تایمز بازتاب یافت، برمی‌آید که از هفت کشور منظورشده در فرمان ترامپ خطر تروریستی جدی متوجه آمریکا نبوده است‌. به علاوه شمار کسانی که از این هفت کشور به آمریکا آمده‌اند بسیار کم بوده است‌. در این گزارش آمده که مساله شهروندی، ملاک قابل اعتمادی برای فعالیت‌های احتمالی تروریستی نیست‌. در این گزارش سه‌صفحه‌ای نتیجه‌گیری شده که خطر تروریستی بسیار فراتر از این هفت کشور است‌. در گزارش آمده است که در محدوده زمانی‌ مورد تحقیق وزارت امنیت داخلی آمریکا، اشخاصی از ۲۶ کشور به سمت حملاتی علیه آمریکا جلب شده‌اند‌. کاخ سفید این گزارش را رد کرده و گفته است که انگیزه آن سیاسی است‌.
واکنش‌های موافق و مخالف
شماری از مقام‌های جمهوریخواه که انتقاداتی را در مورد فرمان اولیه دونالد ترامپ مطرح کرده بودند، از فرمان جدید حمایت کرده‌اند‌.
از جمله این افراد لیندسی گراهام است که می‌گوید، فرمان جدید هدف ما برای حفاظت از میهن‌مان را تامین می‌کند‌. به گفته سناتور گراهام، فرمان تازه می‌تواند در برابر چالش‌های احتمالی قضایی از خودش دفاع کند زیرا تنظیم آن طوری انجام شده که جلوی ایجاد تعبیر مذهبی و تبعیض‌آمیز در مورد باورمندان یک دین خاص را می‌گیرد و به طور مشخص بر افرادی که ممکن است از دولت‌های مشکل‌برانگیز و نامناسب بیایند، متمرکز شده ‌است‌.
دموکرات‌های کنگره آمریکا اعتراض خود را به فرمان جدید نشان داده‌اند و نانسی پلوسی، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان ایالات متحده نیز آن را غیراخلاقی توصیف کرده‌ است‌. پلوسی می‌گوید: شکل تازه‌ای که دولت ترامپ به فرمان مهاجرتی داده، در وجه غیراخلاقی و غیرقانونی آن، در هدف خطرناکش یعنی جلوگیری از ورود مسلمان و پناهجویان، هیچ تغییری نداده است‌.
مدیر اجرایی گروه عمده‌ای از وکلای مسلمان گفت: کاملا روشن است که این فرمان جدید منع ورود مسلمانان است‌. چاک شومر، رهبر حزب دموکرات در سنای آمریکا هم گفته است این فرمان با وجود تغییرات همچنان فرمان منع ورود است‌. به گفته شومر، فرمان تازه ترامپ، هنوز فرمان اجرایی خطرناکی است که کشور ما را نا‌امن‌تر می‌کند‌.
از طرفی برنی سندرز گفت: فرمان اجرایی جدید دونالد ترامپ درباره محدودیت در ورود اتباع برخی کشورهای خارجی به خاک ایالات متحده تبعیض‌آمیز است‌.
چهره برجسته دموکرات در واکنش به این فرمان جدید دونالد ترامپ اظهار کرد: این ممنوعیت نژادپرستانه و تلاشی ضداسلامی برای ایجاد تفرقه میان ماست‌. وی ادامه داد: رییس‌جمهوری که در قبال حفظ امنیت شهروندان ما مسوول باشد، هرگز ابزارهایی ایدئولوژیک را به تروریست‌هایی تحویل نمی‌دهد که می‌خواهند افراد جدیدی را برای کشتن آمریکایی‌ها به خدمت بگیرند‌. در همین حال چاک شومر، رهبر حزب اقلیت سنای آمریکا نیز فرمان جدید ترامپ را باعث ایجاد تهدیدهای امنیتی علیه آمریکا دانست و خواستار لغو این فرمان شد‌.
افزایش رنج آوارگان
رییس آژانس آوارگان سازمان ملل می‌گوید، فرمان جدید مهاجرتی رییس‌جمهور آمریکا در محدود کردن ورود به آمریکا، ممکن است اوضاع را برای برخی از مهاجران سخت‌تر کند‌.
به گزارش آسوشیتدپرس، فیلیپو گراندی، رییس کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان می‌گوید، این آژانس مستقر در ژنو به دنبال تداوم همکاری با آمریکاست‌. آمریکا بزرگ‌ترین کمک‌کننده این آژانس است‌. گراندی ادامه داد: مساله الزام‌آور تامین امنیت برای افرادی است که از جنگ فرار می‌کنند‌. من از دستور جدید ترامپ بسیار نگرانم حتی اگر موقتی باشد چون تنها باعث ازیاد درد و رنج این افراد می‌شود‌.
بسیاری از آژانس‌های سازمان ملل نظیر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و سازمان بین‌المللی مهاجرت که آمریکا تامین‌کننده مالی آنهاست، به نقش کلیدی این کشور در اسکان مهاجران و آوارگان اذعان دارند‌. درهمین حال مائورا هیلی، دادستان کل ماساچوست گفته که روندهای قانونی را برای واکنش به فرمان جدید ترامپ در نظر می‌گیرد‌.