رونمایی انتخاباتی از سهام‌عدالت

گروه اقتصادی: سامانه انتخاباتی سهام‌عدالت 70 روز مانده به انتخابات دوازدهم ریاست‌جمهوری رونمایی شد و کسانی که روزگاری منتقد سیاست‌هایی چون یارانه و سهام‌عدالت بودند حالا از آن به عنوان دستاورد خود نام می‌برند.
به گزارش «وطن‌امروز»، سامانه ساماندهی   سهام‌عدالت روز گذشته با حضور معاون اول رئیس‌جمهور رونمایی شد، بر این اساس افرادی که رقم سمت راست کد ملی آنها ۷ است امروز می‌توانند صورت حساب خود را دریافت کنند.
بهره‌برداری انتخاباتی از طرحی که ممهور به مهر دولت گذشته است را از سال گذشته پیش‌بینی کردیم و در گزارش‌های متعدد در روزنامه «وطن‌امروز» نوشتیم دولت یازدهم که عملکرد بسیار ضعیفی در حوزه اقتصاد دارد و تحت فشار افکار عمومی است، قطعا در آستانه انتخابات از سهام‌عدالت بهره‌برداری انتخاباتی خواهد کرد.
جالب اینکه از لحاظ قانونی دولت نمی‌تواند تا برگزاری انتخابات سود سهام‌عدالت 1395 را واریز کند به همین علت برای اینکه کارناوال سهام‌عدالت را از دست رفته نبیند، سیاست صدور صورتحساب سهام‌عدالت را در پیش گرفته‌ است. بدین‌ترتیب مردم صورتحسابی در دست‌شان خواهد بود که در آن مشخص شده سود 550 هزار تومانی نصیب‌شان شده است اما عملا از پول خبری نیست.


از طرفی چون ارزش سهام یک میلیون تومان در نظر گرفته شده مردم برای آزاد شدن سهام‌عدالت باید 450 هزار تومان هم بپردازند!
به عبارت بهتر دولت 10 سال بعد از آغاز به کار سهام‌عدالت یک صورتحساب 550 هزار تومانی به دست مردم داده اما عملا پولی به آنها تعلق نمی‌گیرد و نقد شدن آن منوط به اجرای تصمیمات جدید است.
مهم‌تر از اینها آن است که حامیان دولت امروز منتقد سهام‌عدالت دیروز بوده‌اند. رسانه‌ها و کارشناسان اصلاح‌طلب از سهام‌عدالت به عنوان یک طرح انتخاباتی یاد کردند و حتی وزیر اقتصاد وقت را در سال 1391 به مجلس کشاندند تا درباره انتخاباتی بودند سهام‌عدالت توضیح دهد اما حالا چرخ روزگار چرخیده و منتقدان دیروز، سهام‌عدالت را حلوا حلوا می‌کنند و چند هفته مانده به انتخابات از آن رونمایی کرده‌اند!
جهاگیری: سال آینده سال سهام‌عدالت است
جهانگیری در اکثر اظهارات و سخنرانی‌های خود علیه دولت گذشته سخن می‌گوید و این رویه در روز رونمایی از طرحی که در دولت گذشته استارت خورده و دولت فعلی از آن بهره‌برداری می‌کند نیز از بین نرفت.
وی  دیروز در آیین رونمایی از سهام‌عدالت گفت: در راستای مبارزه با فقر و فساد گام‌هایی جدی برداشته شده اما متاسفانه از سال ۸۶ تا ۹۲ روند رفاه مردم و درآمد سرانه در روستاها به حدود ۴۰ درصد کاهش یافته بود که این رقم در شهرها به ۲۰ درصد رسیده، پس باید برای جبران قدرت خرید مردم طرح‌هایی را در دستور کار قرار می‌دادیم. این در حالی است که بخش عمده‌ای از نگرانی مردم در ارتباط با بیماری‌ها برطرف شده و بیش از
۱۰ میلیون نفر به عنوان بیمه سلامت بیمه شده‌اند تا از خدمات بیمه‌ای برخوردار باشند.
این عضو کابینه دولت یازدهم خاطرنشان کرد: در زمینه آموزش و خدمات روستایی، اقدامات اساسی صورت گرفته و در آخرین اقدام دولت یازدهم 5/1 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی باید به صورت ریالی برای ایجاد اشتغال در مناطق مرزی و روستایی هزینه شود که نیازمند مصوبه مجلس خواهد بود. در واقع با تصویب آن در پارلمان قدم‌هایی جدی در جهت اشتغال در روستاها برداشته خواهد شد.
وی از اقدامات اساسی اقتصاد کشور را برخورداری مردم از درآمد مناسب دانست و خاطرنشان کرد:  باید راهی پیدا کنیم که مردم به صورت جدی در مالکیت دارایی‌های دولت سهیم باشند و صاحب و مالک بخشی از این دارایی به شمار بروند که این آیین‌نامه در اواخر دولت هشتم تصویب شد و در دولت نهم با درخواست مجوزی که از مقام معظم رهبری صورت گرفت و با عنایت رهبری مجوز کاملی صادر شد و سهام‌عدالت شکل گرفت. جهانگیری ادامه داد: امروز می‌توان گفت سهام‌عدالت به معنای این است که ۵۰ میلیون نفر از شهروندان این کشور مالک بخشی از دارایی‌های دولت هستند و این افراد از محل سود کارخانه‌ها و تخفیفی که مقام معظم رهبری به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی ارائه دادند حدود ۲۷ هزار میلیارد تومان بابت خرید این سهام واریز کرده‌اند و ارزش امروز این دارایی بیش از ۵۵ هزار میلیارد تومان است. بنابراین می‌توان با افتخار گفت ۵۰ میلیون نفر از مردم ایران با اقدامی که تاکنون صورت گرفته ۵۵ هزار میلیارد تومان دارایی از دولت جدا کرده و به مالکیت خود درمی‌آورند.
جهانگیری گفت: با اقداماتی که ظرف ۴ ماه آینده انجام خواهد شد این ۵۵ هزار میلیارد تومان به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تبدیل خواهد شد. یعنی اگر کسری‌ای که اعلام شده پرداخت شود، این عدد به ۱۰۰ هزار میلیارد خواهد رسید و این رقم از دارایی دولت به مردم منتقل شده و مردم مالک این دارایی خواهند بود. دیگر اینطور نیست که مردم تنها یک کاغذ داشته باشند بلکه می‌توانند سهام خود را خرید و فروش کرده و از سود سالانه آن استفاده کنند. ضمن اینکه می‌توانند در مدیریت بنگاه‌هایی که مالک آن هستند دخالت کنند.
معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: رئیس‌جمهور دستور داده وزارت اقتصاد روی این پروژه وقت کافی بگذارد، آن را ساماندهی کند و بسته کاملی برای سهام‌عدالت فراهم آورد که این سامانه امروز نهایی شده که بر اساس فهم و درک اینجانب از مقام معظم رهبری، برای این بسته حمایتی از ایشان کمک خواهیم خواست و با مجوزی که صادر خواهد شد سایر موانع برطرف می‌شود و سال ۹۶ سال جشن این کار بزرگ خواهد بود.
طیب‌نیا: ارزش سهام‌عدالت 2 برابر شد
طیب‌نیا از ۲ برابر شدن ارزش سهام‌عدالت خبر داد و گفت: مشمولان کمیته امداد، بهزیستی و روستاییان سرپرست خانوار غیرشاغل، سهام و سود را در سقف پیش‌بینی شده دریافت می‌کنند.
علی طیب‌نیا در آیین رونمایی سامانه ساماندهی طرح سهام‌عدالت گفت: این جلسه به منزله سنددار کردن و به رسمیت شناختن حقوق مالکیت ۵۰ میلیون نفری در بنگاه‌های اقتصادی کشور است که خود نشانه‌ای از اهتمام به گسترش عدالت و بهبود زندگی طبقات کم‌درآمد به شمار می‌رود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: امسال، سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل است و مردمی و عدالت‌محور بودن از ویژگی‌های مهم اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود که بر این اساس، برنامه مردمی کردن اقتصاد کشور یکی از برنامه‌های دوازده‌گانه اقتصاد مقاومتی بوده که با مسؤولیت وزارت امور اقتصادی و دارایی در حال پیگیری است و هدف توسعه مشارکت و حضور مردم در عرصه اقتصاد را دنبال می‌کند.
وی تصریح کرد: بهبود محیط کسب‌وکار، ارتقای رقابت‌پذیری بنگاه‌های اقتصادی کشور و خصوصی‌سازی و گسترش مالکیت عمومی، عناصر اصلی برنامه ملی است که در سیاست‌های کلی اصل ۴۴ هم مورد تأکید ویژه قرار گرفته است. بر این اساس این مراسم نقطه شروع یکی از مراحل مهم برنامه اجرایی دولت یازدهم برای ساماندهی طرح توزیع گسترده سهام بین مردم و تعیین وضعیت سهام و نیز چگونگی بهره‌مندی نزدیک به ۵۰ میلیون نفر از مردم از سود حاصل از این سهام است.
به گفته طیب‌نیا، صحبت از ساماندهی این سوال را به ذهن همه متبادر می‌کند که چرا باید این کار را انجام داد و آیا نابسامانی در طرح توزیع عدالت وجود داشته که نیاز به اصلاح آن به چشم می‌خورد که باید پاسخ داد در شروع به کار دولت یازدهم، ارزیابی‌ها نشان می‌داد طرح توزیع سهام‌عدالت با مشکلات بسیاری مواجه است و به‌رغم تأکید زیادی که برای آزادسازی سهام وجود داشت، عملاً تحقق این خواسته امکان‌پذیر نبود و این در شرایطی است که با دستور رئیس‌جمهور، آسیب‌شناسی دقیق طرح سهام‌عدالت و ارائه بسته سیاستی مناسب در دستور کار وزارت اقتصاد قرار گرفت.
وی اظهار داشت: بر این اساس با مشورت گسترده با کارشناسان و صاحب‌نظران این حوزه، به طرح و نقشه راه مشخصی برای ساماندهی طرح سهام‌عدالت دست یافتیم که این طرح در جلسات متعدد کمیسیون اقتصاد دولت و هیات وزیران، مطرح و خوشبختانه مورد موافقت قرار گرفت. این در شرایطی است که در برخی موارد اجرای این طرح نیازمند اخذ مجوز دائمی بود که در حال طی کردن فرآیندهای لازم است اما اجرای بقیه موارد در چارچوب مقررات موجود وجود داشت یا با اخذ مصوبه از شورای سیاست‌های اصل ۴۴ و هیأت وزیران امکانپذیر می‌شد. وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: طی 3 سال گذشته سازمان خصوصی‌سازی اقدامات مهمی را برای ساماندهی سهام‌عدالت انجام دادند که براساس آن، ثبت‌نام از کارگران فصلی و ساختمانی بود که دولت یازدهم در مجموع حدود ۷ میلیون نفر از کارگران فصلی و ساختمانی و خانواده آنها را به مجموعه بزرگ مشمولان سهام‌عدالت افزود. با احتساب این گروه از مشمولان، اکنون تعداد کل مشمولان طرح توزیع سهام‌عدالت به بیش از ۴۹ میلیون نفر رسیده است.
طیب‌نیا ادامه داد: در این میان برنامه بسیار مهم دیگری که عملیاتی شده، انجام مجموعه اقداماتی است که این امکان را فراهم می‌کند از سال آینده سود سهام مشمولان به حساب آنها واریز شود. این در حالی است که سال ۹۴، سال پایانی از دوره ۱۰ ساله‌ای بود که باید طی آن سود سهام ۶۰ شرکت موجود در سبد سهام‌عدالت بابت اقساط آن به خزانه دولت واریز می‌شد، چرا که بابت اختصاص سهام این شرکت‌ها به مشمولان طرح سهام‌عدالت در این ۱۰ سال هیچ وجهی از آنها دریافت نشده است و در عوض سود سهام این شرکت‌ها به خزانه واریز شده است.
وی افزود: تا پایان سال گذشته حدود ۲۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سود به خزانه واریز شده و چیزی حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان هم باید برای سال جاری واریز شود. همچنین با پایان این دوره ۱۰ ساله، از این پس باید سود سهام این شرکت‌ها به سهامداران آنها یعنی مشمولان سهام‌عدالت پرداخت شود که بر این اساس در سال ۹۵، این سود دیگر به حساب خزانه واریز نخواهد شد و در سال ۹۶ و بعد از برگزاری مجامع این شرکت‌ها، سود لازم محاسبه و به سهامداران پرداخت خواهد شد.
خرید و فروش آزاد نیست، فعلاً یک کاغذ!
رئیس سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه 2 دهک پایین جامعه از امروز به میزان یک‌میلیون تومان و مابقی مشمولان ٥٣٠ هزار تومان مالک سهام خواهند شد، گفت: سود سهام، سال ٩٦ پرداخت می‌شود. به گزارش مهر، میرعلی‌اشرف عبدالله‌پوری‌حسینی در مراسم رونمایی از سامانه ساماندهی سهام‌عدالت گفت: با صدور صورتحساب برای مشمولان سهام عدالت، تکلیف ٥٠ میلیون نفر مشخص خواهد شد و مراسم رونمایی را می‌توان یکی از باشکوه‌ترین اتفاقات اجرای اصل ٤٤ تلقی کرد. رئیس سازمان خصوصی‌سازی افزود: 11 سال بود که سهامداران منتظر بودند تکلیف‌شان درباره سهام‌عدالت مشخص شود و همه چیز تنها یک وعده بود ولی امروز صورتحساب ٤٩ میلیون و ٢٢٦ هزار و ١٩٣ نفر صادر می‌شود البته آزادسازی سهام امروز صورت نمی‌گیرد.
وی تصریح کرد: آزادسازی سهام‌عدالت به معنای خرید و فروش است، در حالی که هنوز راهکار مصوبی در این باره وجود ندارد ولی پیشنهادات تهیه و آماده شده است و باید شرکت‌های واسط که همان صندوق‌ها هستند تعیین‌تکلیف شوند.
به گفته پوری‌حسینی، نحوه حضور افراد در مجامع و صندوق‌ها در حال تعیین‌تکلیف است و در حال حاضر نمی‌توانیم ورقه سهم بدهیم، پس فعلا خرید و فروش آزاد نیست اما مردم از سود سهم برخوردار می‌شوند.
وی افزود: امروز اگر کسی وارد سامانه شده و صورتحساب دریافت کند، به او اعلام می‌شود مالک مجازی چه میزان سهمی است. برای هر فرد که در سامانه ثبت‌نام شده است امروز ٥٣٠ هزار تومان شارژ می‌شود که مالک این میزان سهام است ولی 2 دهک پایین جامعه مالک یک‌میلیون تومان سهام می‌شوند که در پایان مجامع در سال ٩٦ سود آن را صادر می‌کنند.