مسیر اقتصادی دولت درست است /مجلس عقب‌نشینی نکند!

سرویس سیاسی -
رئیس‌جمهور در جمع مسئولان وزارت اقتصاد با تاکید بر درستی مسیر اقتصادی دولت، از نمایندگان مجلس خواست درباره بودجه 97 با دولت همراهی کرده و مانع از افزایش قیمت حامل‌های انرژی نشوند.
حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان یک هفته پس از ناآرامی‌ها در برخی نقاط کشور که پیش از این در سخنان ضبط‌شده‌ای ریشه آن را در مشکلات اقتصادی کشور از جمله کاهش قدرت خرید مردم و ‌اشتغال عنوان کرده بود، روز گذشته نیز وزارت امور اقتصادی و دارائی و حضور در جمع وزیر و معاونان این وزارتخانه را برای سخنرانی انتخاب کرد.
رئیس‌جمهور در بحث بودجه با بیان اینکه اگر نمایندگان مجلس نخواهند پای آن بایستند و دست دولت را ببندند، یا باید راه‌حل جایگزین بهتری ارایه دهند و یا خودشان پاسخگوی مردم باشند، با تهدید ضمنی بهارستان‌نشینان نشان داد که ظاهرا تلاش بسیاری از نمایندگان برای جلوگیری از افزایش فشارهای اقتصادی به مردم در بحث عدم افزایش قیمت بنزین قرار نیست به نتیجه برسد و دیر یا زود یارانه‌ها حذف و قیمت حامل‌های انرژی افزایش پیدا خواهد کرد.


 روحانی در دیدار وزیر و معاونان وزارت اقتصادی چه گفت؟
حجت‌الاسلام روحانی در این دیدار با ‌اشاره به حوادث اخیر اظهار داشت: همه جای دنیا برخی از خواسته‌ها و تجمع مردم سوءاستفاده می‌کنند اما مردم به حق می‌گویند ما را ببینید، به حرفمان گوش کنید و به خواست ما عمل کنید.
رئیس‌جمهور ادامه داد: در این حوادث یک موضوع اساسی وجود داشت که با کمال تأسف در رسانه ملی و سایر رسانه‌ها آن موضوع دیده نشده و بیشتر به دنبال مسایل جزیی و فرعی بودند و معتقدم توجه به آن موضوع اساسی می‌تواند، آرامش و امنیت بلندمدت باثبات و تأثیرگذاری در کشورمان به‌وجود آورد.
دکتر روحانی تصریح کرد: مشکلی که امروز با آن مواجه هستیم، فاصله ما مسئولان با نسل جوان است. امروز آن‌طوری که ما فکر می‌کنیم، با آنچه که جوانان فکر می‌کنند، متفاوت است. امروز نگاه جوانان به دنیا و زندگی با نگاه ما فرق می‌کند و این ‌اشکال اساسی است که بایستی آن را حل و فصل کنیم.
دکتر روحانی گفت: نسل جوان ما یک حرف بیشتر ندارد و آنکه می‌گوید من هم می‌فهمم و حرف دارم و باید به حرف من گوش کنید. مردم هم صراحتاً اعلام می‌کنند که حرف دارند و باید به حرف مردم گوش داده و بالاتر از آن به آن عمل کنیم و اگر اکثریت کشور با نسل جوان است به معنای آن است که باید به نظر اکثریت عمل کنیم. البته در اینکه در یک اجتماع و تظاهراتی عده‌ای سوءاستفاده کنند یک موضوع طبیعی است و در همه جای دنیا وجود دارد که برخی از خواسته‌ها و تجمع مردم سوءاستفاده‌ها می‌کنند.
روحانی در شرایطی به فاصله مسئولان با نسل جوان ‌اشاره کرد که آنچه جوانان را مأیوس می‌کند فاصله نجومی زندگی مسئولان با آنان است و مسئولان اگر در بیان خود صادق و در پی کاهش فاصله با جوانان هستند، بهتر است این موضوع را از زندگی شخصی و اقتصادی خود آغاز کنند نه تعارف‌های سیاسی! جوانان در این تجمع اعتراضی با در دست داشتن دست‌نوشته‌هایی همچون «شب‌ها آسوده بخوابید، ناوهای آمریکایی به استخرهایتان کاری ندارند، با این زندگی‌اشرافی چگونه رویتان می‌شود از مردم سخن بگوئید؟، شما این پول‌ها را چگونه خرج می‌کنید؟ و مولایمان ویلا نداشت» اعتراض خود را به «فاصله حقیقی میان نسل جوان و مسئولان» در پرداخت حقو‌ق‌های نجومی به برخی از مدیران و نحوه زندگی ‌اشرافی آنها نشان دادند.
رئیس‌جمهور با ‌اشاره به شرایط ویژه کشورمان در منطقه و جهان و اهداف دشمنان برای ایجاد ناامنی در ایران، گفت: کشورمان از جایگاه تأثیرگذاری در منطقه و جهان برخوردار بوده و با دشمنان سرسختی نیز مواجه هستیم. امروز عده‌ای در منطقه در کنار رژیم صهیونیستی و آمریکا با کشورمان دشمنی می‌کنند. البته آمریکا از قبل انقلاب با ملت ایران دشمنی داشته است و از رژیم دیکتاتور در آن دوران حمایت می‌کرد و همه بخش‌های ایران حتی صدا و سیما در اختیار آمریکایی‌ها قرار داشت لذا طبیعی است که وقتی ملت ایران آنها را از مهم‌ترین و حساس‌ترین کشور دنیا بیرون راندند، ناراحت و عصبانی باشند و بخواهند که کشورمان آرامش نداشته باشد.
دکتر روحانی با ‌اشاره به‌اشتباهات دولت جدید آمریکا در مواجهه با ملت ایران، اظهار داشت: دولت جدید آمریکا در راه‌های ‌اشتباهی که برای مقابله با ملت ایران انتخاب کرده مدام سرش به سنگ می‌خورد و در روزهای اخیر حیثیت سیاسی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل از بین رفت. این کشور از عضویت دائم خود در شورای امنیت سوءاستفاده کرده و تقاضای تشکیل جلسه می‌دهد و در آن کشورهای جهان به آمریکا تو دهنی زدند.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: ملت فهیم ایران با هوشیاری از مسیری که بعضی‌ها می‌خواستند برای کشور پیش بیاورند، عبور کردند.
معصوم نداریم
اما گناهکار زیاد داریم
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه دولت از انتقاد استقبال می‌کند و معتقد است که همه باید نقد بشوند، در اظهاراتی بدیهی گفت: هیچ استثنایی در کشور برای انتقاد کردن وجود ندارد و در کشور ما معصوم نداریم، ضمن اینکه پیامبر اسلام (ص) هم به مردم اجازه انتقاد می‌دادند و بالاتر از مقام پیامبر در تاریخ وجود ندارد.
اینکه فلسفه بیان چنین اظهاراتی بدیهی از سوی رئیس‌جمهور چیست و برای حل کدام مشکل و عبور از کدام مسئله و یا برای خوش آمد و بد آمد چه کسانی آن را مطرح کرده است، جز آنکه روحانی تلاش کرده با این اظهارات برای رسانه‌های همسو با دولت که از قضا این روزها با رکودی جدی مواجه هستند تیتر تولید کرده باشد، آن‌هم تیتر‌هایی که به جای عوام، نخبگان و روشنفکران را هم می‌تواند سر کار بگذارد، دلیل دیگری نمی‌توان
یافت!
نارضایتی مردم
فقط معیشتی و اقتصادی نیست!
رئیس‌جمهور با بیان اینکه حوادث چند روز گذشته تجربه‌ای برای مردم و نسل جوان و کسانی بود که زندگی بهتر می‌خواهند، اظهار داشت: بعضی‌ها تصور می‌کنند که مردم فقط پول و اقتصاد می‌خواهند، اما آیا کسی حاضر است ماهیانه پول قابل توجهی دریافت کند، اما به طور مثال شبکه مجازی کاملاً مسدود باشد و یا در تردد با خودرو و رفت و آمد به بیرون از خانه با محدودیتی مواجه بوده و حتی حق حرف زدن نداشته باشد. مگر می‌شود آزادی و زندگی مردم را با پول خریداری کرد، چرا عده‌ای آدرس غلط می‌دهند و این توهین به مردم است.
دکتر روحانی افزود: مردم مطالباتی دارند که بخشی از آن اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی است و باید همه این مطالبات مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس‌جمهور در حالی به این مسئله ‌اشاره کرد که نارضایتی مردم فقط منحصر به مسائل اقتصادی و معیشتی نیست، که آنچه بیشتر ایجاد نارضایتی کرده عدم تحقق وعده‌های انبوه دولت و شخص رئیس‌جمهور است. وعده‌هایی که سال 92 به مردم داده شد و بعد از 4 سال نه‌تنها عملیاتی نشد، بلکه در جریان انتخابات بعدی فقط بر حجم آن افزوده شد.
یقینا اگر رئیس‌جمهور محترم زمان انتخابات به مردم نگفته بود «دولت تدبیر و امید دنبال این هست که آنچنان رونق اقتصادی ایجاد کند و آنچنان مردم را از لحاظ درآمد سرشار بتوانند در اختیارشان قرار بگیرد اصلا به این 45 هزار تومان خودشان نیاز نداشته باشند» و در شرایطی عادی و بدون وعده‌های رنگارنگ از مردم رأی می‌گرفت، مردم هم امروز از شنیدن ناگهانی خبر حذف 35 میلیون یارانه‌بگیر، ناراضی نبودند.
اما وقتی مردم وعده‌های رنگارنگ و متعدد رئیس‌جمهور را به یاد می‌آورند و حتی معاون اول رئیس‌جمهور که می‌گوید «اگر ما پیروز شویم، دیگر هیچ‌کس در ایران سر گرسنه زمین نخواهد گذاشت، هیچ کارتن‌‌خوابی دیگر نخواهد بود، هیچ کودک کاری نخواهیم داشت» به خود حق می‌دهند از دولتمردان سؤال و مطالبه کنند که بالاخره این وعده‌ها چه شد؟
دولتی که در این 5 سال نشان داده در کنار ناکارآمدی، مسئولیت‌گریزی هم از مشخصه‌های بارز آن است و از منظر او در طول این مدت همه مقصر اوضاع کشور هستند جز دولت کنونی، در این روزها نیز به دنبال این است تا خیلی راحت از کنار مطالبات مردم بگذرد و از مسئولیت رخدادهای اخیر شانه خالی کند. این روزها هم اطرافیان و حامیان رسانه‌ای دولت با استدلال‌های مضحک تلاش کرده‌اند به هر نحوی شده منتقدان و رقبای دولت را هم در این رخدادها شریک بدانند و بگویند مقصر آنها هستند.
مسیر اقتصادی دولت درست است؛
مجلس عقب‌نشینی نکند!
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به لایجه بودجه سال 1397اشاره کرد و گفت: در بودجه 97 تبصره‌هایی برای رفع فقر مطلق پیش‌بینی کردیم، مجلس و نمایندگان نباید به هر دلیلی عقب بنشینند. اگر نمایندگان مجلس نخواهند پای آن بایستند و دست دولت را ببندند، یا باید راه‌حل جایگزین بهتری ارایه دهند و یا خودشان پاسخگوی مردم باشند. دولت صدها ساعت جلسه و کار کارشناسی انجام داده و تبصره‌هایی برای رفع مشکلات کشور تنظیم کرده است.
دکتر روحانی تصریح کرد: دولت برای‌اشتغال جوانان و رفع بیکاری 300 هزار میلیارد تومان برای 5 سال پیش رو طراحی کرده است اما این تصمیم که حاصل کار کارشناسی است با یک رأی باید از بین برود؟
منظور رئیس‌جمهور از این تبصره‌ها افزایش قیمت حامل‌های انرژی (تا 50 درصد) و حذف 35 میلیون نفر از فهرست یارانه‌بگیران است.
رئیس‌جمهور با‌اشاره به سابقه 20 ساله نمایندگی خود در مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: به امور نمایندگی مجلس‌اشراف کامل دارم و رشته تخصصی‌ام نیز حقوق و قانون اساسی است. طبق قانون اساسی مسئول مستقیم برنامه و بودجه در کشور شخص رئیس‌جمهور است. البته قبول داریم که مجلس هم باید نظراتی در این حوزه داشته باشد، اما نه اینکه اصل بودجه را زیر سؤال ببرد.
رئیس‌جمهور خاطر نشان کرد: عده‌ای می‌گویند اصلاح قیمت‌ها را انجام ندهید و مبلغ مالیات هم افزایش نیابد و در مقابل خواهان افزایش حقوق و رسیدگی به فقرا هستند، اگر بر روی حرف اول‌شان تأکید دارند، پس بخش دوم ادعاها، شعار می‌شود. مشکلاتی مانند‌اشتغال و فقر با شعر و شعار حل نمی‌شود و ما خواهان راه‌حل هستیم.
استمرار این سیاست‌ها فاجعه‌بار است
تاکید روحانی بر ادامه مسیر اقتصادی دولت در حالی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان حوزه اقتصاد ، حتی حامیان دولت اوضاع فاجعه اقتصادی و بحران معیشتی ، تورم ، رکود و بیکاری امروز محصول همین سیاستهای اقتصادی دولت است. در خوش‌بینی مفرط دولت و تیم اقتصادی آن به برنامه خود همین بس که سایت دولت چندی پیش مدعی شده بود افزایش قیمت حامل‌های انرژی تنها یک درصد اثر تورمی خواهد داشت!
دولت یازدهم که از ابتدای آغاز به کار خود با پیاده کردن سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول در زمینه تعطیلی مسکن مهر و خلق پول از جیب مردم و بانک مرکزی به نفع بانک‌ها و سرمایه‌دار‌ها و باز گذاشتن دست بانک‌های عامل در خلق پول نامحدود، حرکت به سمت قهقرای اقتصادی را آغاز کرد، اگر در این میان برخی فعالیت‌های مفید وزارت جهاد کشاورزی را کناری بگذاریم، در سایر حوزه‌ها دولت نه‌تنها اقدامی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی انجام نداد، بلکه در مسیر خلاف آن نیز حرکت کرد و در این روز‌های اخیر نیز دولت که از اجرای نسخه‌های خارجی و برجام نتیجه نگرفته است، دست به دامن پایه‌ریزی اقتصاد ریاضتی و فشار بر مردم مستضعف شده است.
تکیه صرف به فروش نفت، افزایش بی‌رویه واردات کالا برغم وجود مشابه داخلی با ماحصل تعطیلی تولید ملی و افزایش بیکاری ، باز گذاشتن دست بانک‌ها برای خلق پول بیشتر و افسارگسیختگی نظام بانکی ، افزایش بدهی بانک‌های عامل به بانک مرکزی با نتیجه ایجاد تورم و فشار روی مردم همگی نتیجه سیاست‌های متفکران فعلی اقتصادی دولت است.
در این میان نباید نقش متفکرانی که در چهار سال پیش در کسوت اقتصاددان و منجی اقتصادی ظاهر شدند و هم‌اکنون ظاهری نگران و منتقد به خود گرفته‌اند نادیده گرفت. امثال دکتر مسعود نیلی با پیشنهاد سیاست‌های باز خصوصاً در بخش بانکی و بسته بی‌خاصیت خروج از رکود، بستر شکل‌گیری فضای کنونی را ایجاد کرد؛ اما حال با بیان ابرچالش‌های اقتصاد ایران و ترسیم آینده‌ای تیره‌وتار در یک فرار روبه‌جلو به دنبال نهادینه کردن سیاست‌های ریاضتی در اقتصاد است. مجموعه پیشنهاد‌های وی برای بهبود فضای اقتصادی شامل تسلیم شدن مقابل آمریکا، آویزان شدن به فاینانس‌های خارجی و بدهکار کردن بیشتر مردم، اجرای سیاست‌های رضایتی اقتصادی همچون افزایش سن بازنشستگی و کاهش یارانه‌بگیران و یارانه‌ها و درنهایت همراه کردن نگاه حذفی و سرکوبگرانه برای مهار قدرت‌های رقیب در عرصه سیاسی است.
متأسفانه دولت دوازدهم در ادامه این مسیر و در بودجه سال ۹۷ به دنبال افزایش شدت ریاضت اقتصادی است. افزایش قیمت حامل‌های انرژی و برخورد غیرعقلانی با یارانه‌ها یکی از مهم‌ترین اقدامات غلط دولت است. دولت عملاً می‌خواهد خرج گزاف اداره دولت را که در این دوره چند برابر شده است از جیب مردم عادی بگیرد و حتی حاضر نیست با اصلاح رویه‌های خود یارانه پنهانی که به ثروتمندان جامعه می‌دهد را کم و حمایت بیشتری از قشر مستضعف کند.
این در حالی است که بی‌تردید اجرای سیاست‌های شکست‌خورده صندوق بین‌المللی پول در ایران همان نتایجی را خواهد داشت که در کشور‌های دیگر در پی داشت و تا این سیاست‌ها برقرار است و تیم اقتصادی دولت اعم از معاونین و مشاورین اقتصادی، بانک مرکزی، سازمان مدیریت وزارت صمت، مسکن، اقتصاد و... بر همین ترکیب است فاجعه اقتصادی ادامه خواهد داشت و مسئولیت آن بر عهده رئیس‌جمهور و نهاد‌های نظارتی مانند مجلس است که در برابر این بی‌تدبیری دولت منفعلانه عمل می‌کنند.
آماربازی‌هایی که ظاهرا پایانی ندارد
دکتر روحانی در ادامه با بیان اینکه در طول 10 سال گذشته فراز و نشیب‌های زیادی در حوزه اقتصاد وجود داشته است، گفت: اینکه رشد اقتصادی در سال90 و 91 جمعاً حدود منفی 10 بوده، اما در سال 95 به رشد مثبت 12 درصد می‌رسد و تورم 45 درصد آن دوران اکنون یک رقمی شده و در آن دوران حدود 6 - 7 سال‌اشتغال خالص صفر بوده و این میزان اکنون به 700 هزار رسیده است و همچنین درآمد ارزی در سال 90 که 165 میلیارد دلار بوده در سال 94، 77 میلیارد دلار می‌شود، فراز و نشیب‌هایی است که برای مردم و سرمایه‌گذاران می‌تواند گیج‌کننده باشد.
رئیس‌جمهور افزود: با توجه به فراز و نشیب‌های موجود در حوزه اقتصاد ، مردم باید به خوبی بدانند که کشور در چه شرایطی بوده و از چه وضعیتی در حال عبور است و اوضاع منطقه و بازار جهانی چگونه است. ضمن اینکه در نوسانات اقتصادی بسیار مهم است که چه تصمیماتی اتخاذ
می‌گردد.