خودکشی در <اوین> علت فوت جوان بازداشتی



گویا پایان ناآرامی‌های روزهای اخیر تازه اول حاشیه‌ها بوده؛ مهمترینش حاشیه‌های مربوط به بازداشت شدگان این اعتراضات. از اواخر هفته قبل بسیاری از ناظران سیاسی و نمایندگان مجلس در مورد لزوم برخورد آرام و استاندارد با بازداشت شدگان صحبت کرده بودند اما دوشنبه شب، خبری از راه رسید که ماجرا را وارد فاز دیگری کرد؛ جوانی 22 ساله در زندان اوین فوت کرده است. خبر به سرعت در شبکه‌های اجتماعی پیچید و خیلی‌ها ابراز نگرانی کردند که مبادا  وقایع ناگواری از جنس «کهریزک» 88 شکل بگیرد. پیشتر علی‌اصغر ناصربخت، معاون فرماندار تهران، در پاسخ
به پرسشی درباره خودداری از تکرار رخداد کهریزک گفته بود که مقام‌های قوه قضائیه «حتماً» در این باره فکر کرده و لوازم و تمهیداتی را «برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند سال‌های گذشته اندیشیده‌اند.» هر چند بعداً گفته شد که دلیل فوت این جوان


22 ساله که سینا قنبری نام داشت، خودکشی بوده  است گرچه هنوز مشخص نیست وی از بازداشت شدگان حوادث اخیر باشد. در این میان این دست اخبار نگران کننده اما خبرهای مثبتی هم از وضعیت بازداشت شدگان منتشر شده که البته کمتر مورد توجه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی قرار گرفتند؛ از جمله آزادی دانشجویان بازداشت شده دانشگاه تهران، علامه و خواجه نصیر.
خبر فوت سینا قنبری،  در زندان اوین شب یکشنبه منتشر شد و در آغازین ساعات روز دوشنبه به تأیید برخی منابع مطلع رسید. اولین بار طیبه سیاوشی، نماینده تهران بود که در گفت‌وگویی با «ایلنا»، تأیید کرد این فرد در زندان اوین فوت شده است. او اما اطلاعات دیگری هم در این رابطه داد که نشان از آن داشت که برخی شایعات درباره وضعیت این بازداشتی فوت شده، صحیح نبوده؛ از جمله اینکه او به واسطه خودکشی فوت کرده است. سیاوشی البته شخصاً صحت این موضوع را تأیید نکرده و گفته که مسئولان وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی این روایت را درباره فوت سینا قنبری مطرح کرده‌اند. نکته دیگر مورد اشاره سیاوشی هم این بود که فرد یادشده، دانشجو نبوده است. بعد از سیاوشی ،محمود صادقی، دیگر نماینده تهران و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفت‌وگو با «ایران» تأیید کرد که مسئولان انتظامی موضوع فوت سینا قنبری در اثر خودکشی را به نمایندگان پیگیری کننده، اطلاع داده‌اند.
ساعتی پس از ظهر دیروز اما یک عضو کمیسیون امنیت ملی که نخواسته بود نامش فاش شود،
به «تابناک» گفت که «موضوع خودکشی سینا قنبری تأیید نشده است و ما در حال بررسی این موضوع هستیم.» این نقل قول باز هم علامت‌های سؤال جدیدی درباره سرنوشت این فرد بازداشت شده
به وجود آورد. نهایتاً اما عصر دیروز مدیرکل زندان‌های استان تهران علت فوت سینا قنبری را در گفت‌وگو با خبرگزاری «ایسنا» اعلام کرد.
مصطفی محبی گفت:‌ «در بامداد روز شنبه مورخ 16 دی ماه سال جاری یکی از زندانیان زندان اوین به نام سینا قنبری فرزند علی‌اکبر با مراجعه به دستشویی قرنطینه زندان اقدام به خودکشی از طریق حلق‌آویز کردن خود کرده است.» وی افزود: «بلافاصله مراتب به دادستان محترم اعلام و بازپرس دادسرای جنایی در محل زندان حضور یافت و از مأموران زندان و مطلعین تحقیق کرده و دستورات لازم را در این خصوص صادر کرده است.» خبری که دیروز عصر توسط مدیرکل زندان‌های استان تهران مطرح شد، قسمت قابل توجهی از سؤالات و ابهام‌ها درباره فوت سینا قنبری که 24 ساعت قبل از آن خبری شده بود، پاسخ داد. هر چند همچنان در شبکه‌های اجتماعی سؤالات دیگری هم مطرح بود؛ از جمله اینکه این فرد در چه شرایطی قرار داشته که اقدام به خودکشی کرده است. این در حالی بود که محمود صادقی به اعتماد آنلاین گفت هنوز مشخص نیست این فرد در جریان اعتراض‌ها بازداشت شده است یا نه.
تاکید روحانی بر آزادی دانشجویان بازداشتی
و رسیدگی به خانواده های آسیب دیده
در لابه‌لای خبرهای مربوط به فوت سینا قنبری اما خبرهای دیگری هم منتشر شد. مهم‌ترین آنها شاید خبری بود که معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده از موضعگیری رئیس جمهوری در جلسه هیأت دولت منتشر کرد و در توئیتر خود نوشت: «دیشب در مورد آسیب حوادث اخیر در دولت صحبت کردم.  رئیس جمهوری بر آزادی مابقی دانشجویان بازداشت شده و رسیدگی به خانواده‌های آسیب دیده تأکید داشتند.»
خبرهای دیگری هم در این زمینه وجود داشت. از جمله اینکه رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با «ایسنا»، از آزادی ۱۳ نفر از دانشجویان این دانشگاه خبر داد و گفت:«دو دانشجوی بازداشت شده دیگر نیز طی چند روز آینده آزاد خواهند شد.» وی گفته است: «تعدادی از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی به منظور پیگیری مسائل یکی از بازداشت شدگان تحولات اخیر به دانشگاه مراجعه کرده بودند که بعد از خروج از دانشگاه با مشکل مواجه شدند و تعداد ۱۵ نفر از دانشجویان بازداشت شدند.»
محمود صادقی هم به «ایران» گفته که مسئولان امنیتی، انتظامی و قضایی به نمایندگان قول داده‌اند تا قسمت زیادی از بازداشت شدگان را سریع‌تر تعیین تکلیف و آزاد کنند. همچنین شاهرخ شاه‌رضایی، دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز به ایلنا خبر داد: «تمامی دانشجویان بازداشت شده دانشگاه شیراز آزاد شدند.» با این وجود معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس مرکز اطلاع‌رسانی این قوه در حاشیه راهپیمایی مردم آبیک علیه ناآرامی‌های اخیر از رساندن «آشوبگران» به «اشد مجازات» خبر داده است. به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام حمید شهریاری دیروز گفت: «تمام افرادی که سرحلقه آشوب‌های اخیر بوده‌اند، شناسایی و دستگیر شده‌اند.» با این گفته معاون رئیس قوه قضائیه به نظر می‌رسد که در روزهای آینده افراد بیشتری در ارتباط با ناآرامی‌های اخیر بازداشت نخواهند شد.