مسیر تالار تا پایان سال سبز است

بازار سرمایه پس از واقعی شدن نرخ سود شاهد ورود نقدینگی‌های جدید و هوشمند بود. عظیم ثابت، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با سنا ضمن تاکید بر ورود نقدینگی‌های جدید به بازار سهام گفت: در کنار کاهش نرخ سود بانکی و ورود نقدینگی‌های جدید به بازار سرمایه، افزایش قیمت جهانی نفت و فلزات اساسی و رشد نرخ ارز از دیگر اتفاق‌های خوب بازار بود. وی با اشاره به رشد پر سرعت بازار گفت: بازار سرمایه همیشه در پی رشد پر سرعت متداوم نیاز به اصلاح دارد و هفته گذشته نیز فرصتی برای استراحت متغیرهای بازار سرمایه بود‌. ثابت با اشاره به اینکه نوسان ذات بازار سرمایه است، اظهار داشت: افت بازار در هفته گذشته به دنبال رشد پر شتاب بازار اتفاق طبیعی بود و جای نگرانی ندارد. این کارشناس بازار سرمایه درباره پیش‌بینی گزارش‌های مالی ناشران گفت: گزارش‌های دوره‌ای شرکت‌ها در سال‌جاری در همه دوره‌ها بسیار خوب و نشان‌دهنده بهبود نسبی عملکرد صنایع پیشرو بود. وی اظهار امیدواری کرد این روند در گزارش‌های 9 ماهه و 12 ماهه نیز ادامه یابد و افزود: شرایط کلی بازار خوب است و پیش‌بینی می‌شود در صورتی که ریسک سیستماتیک خاصی اتفاق نیفتد تا پایان سال شاهد بازاری آرام با شیب صعودی ملایم باشیم. وی با اشاره به بازدهی بالای 24 درصد بازار سرمایه در سال‌جاری گفت: عملکرد خوب بازار امسال‌؛ آن‌را از سایر بازارها متمایز کرده و از بازارهای رقیب جلو زده است. وی با تاکید بر اینکه بازدهی بازار در سال‌جاری قابل مقایسه با چهار سال گذشته نیست، گفت: بازار سرمایه همچنان پتانسیل‌های خوبی برای تداوم روند صعودی دارد. ثابت با اشاره به اینکه صنایع وابسته به قیمت‌های جهانی همچنان در صدر بازار قرار دارند، گفت: گروه‌های پالایشی، پتروشیمی، معدنی و فلزی به دلیل افزایش قیمت نفت و کامودیتی‌ها یکی از بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری هستند. وی با اشاره به شرایط خوب صنایع مذکور گفت: این گروه‌ها در گزارش‌های دوره‌ای نیز حاوی خبرهای خوبی برای سهامداران‌شان بودند و پیش‌بینی می‌شود حتی سال آینده نیز روند مساعدی را تجربه کنند. این کارشناس بازار سرمایه به افزایش نرخ برابری دلار با ریال و نوسان سایر ارزها نیز اشاره کرد و افزود: با توجه به وزن قابل توجه صنایع صادرات‌محور در بازار سرمایه، این گروه نیز در فهرست صنایع پر پتانسیل و پربازده قرار دارند؛ چراکه از افزایش نرخ ارز منتفع شده و سودآوری آنها از این محل رشد می‌کند.
چشم‌انداز بازار سهام
رشد قیمت کامودیتی‌ها در کنار کاهش نرخ بهره بانکی در سال‌جاری و نزدیک شدن آن به نرخ تورم دلیلی است تا انتظار رشد شاخص بورس ایران برای سال 2018 وجود داشته باشد. مصطفی صفاری، مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان با بیان مطلب فوق درباره شرایط فعلی بازار سرمایه با توجه به گزارش‌های 9 ماهه، گفت: گروه فلزات اساسی در 9 ماهه ابتدایی امسال صادرات خوبی داشت و گروه معادن و پتروشیمی‌ها نیز متاثر از افزایش نرخ ارز شرایط بسیار خوبی را تجربه می‌کنند که با تعدیل‌های مثبتی نیز همراه است. این کارشناس بازار سرمایه در بررسی صنایع پربازده کشور گفت: صنعت نفت و گاز، صنعت گردشگری و خدمات سه صنعت با مزیت مطلق در اقتصاد ایران، هستند. وی در ادامه با اشاره به اینکه بیشترین سهم صادرات غیر‌نفتی کشور ما در حال حاضر گروه پتروشیمی‌هاست، گفت: دومین صنعتی که بیشترین سهم را در صادرات غیر‌نفتی کشور دارد گروه معادن است که به دو بخش کانی فلزی و کانی غیر‌فلزی تقسیم می‌شوند.
صنایع مهم


صفاری بیان کرد: کانی‌های فلزی مانند سنگ‌آهن، روی، مس و طلا‌؛ در نیمه نخست سال در پی افزایش قیمت و رشد صادرات شرایط خوبی داشتند و هنوز هم این شرایط برای این گروه حاکم است. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با تاکید بر اینکه شاخص بورس‌های جهانی مانند آمریکا به دلیل افزایش نرخ بهره کاهش یافته است، گفت: شاخص بورس ایران در سال میلادی گذشته مثبت بود به طوری که طی دو ماه اخیر، بورس ایران در رده بورس‌های پربازده جهان قرار گرفته است. وی با بیان اینکه بورس‌های جهانی طی سال گذشته تحت تاثیر شوک‌های ارزش‌گذاری نرخ بهره بوده‌اند، اظهار داشت: نرخ بهره‌ای که بازار پول تعیین می‌کند به عنوان رقیب بازار سرمایه محسوب می‌شود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه نرخ بهره و ارزش سهام رابطه عکس دارند، ادامه داد: اکثر مبادلات در سطح جهان از طریق دلار انجام می‌شود و نوسانات این ارز بر روی قیمت طلا، نفت و غیره تاثیر‌گذار است؛ به طوری که با افزایش نرخ برابری دلار با سایر ارزها، قیمت این کالاها با کاهش روبه‌رو می‌شود. وی با اشاره به شوک وارد شده به بازار کامودیتی‌ها ابراز داشت: با افزایش بیش از اندازه آلودگی هوا در کشور چین، ۲۰ درصد از تولیدات این کشور در حوزه‌هایی مانند فولاد و مس کاهش یافت که این موضوع شوکی برای بازار این محصولات بود. صفاری با بیان اینکه کاهش تولید چین سبب افزایش شاخص‌ها و قیمت کامودیتی‌ها و کالاهای صنعتی مانند طلا، نقره، فولاد و مس در سطح جهان شد، گفت: با افزایش قیمت نفت به ۶۶ دلار بر قیمت محصولات پتروشیمی در جهان افزوده شده و این مساله رونق بورس ایران را در حوزه فلزات، مواد معدنی و پتروشیمی به دنبال داشت.
این کارشناس بازار سرمایه در بخش پایانی گفت‌وگو با «سنا» با تاکید بر اینکه برای شکوفا شدن اقتصاد باید هزینه‌های مالی کاهش پیدا کند، خاطرنشان کرد: اجرای کامل کاهش نرخ بهره بانکی از دید سپرده‌گذاران انجام شده و این موضوع باید ادامه پیدا کند تا نرخ بهره واقعی به صفر برسد، البته برای شرکت‌های بورسی هزینه‌های مالی کاهش پیدا نکرده است، اما انتظار می‌رود تا پایان سال شاهد کاهش نرخ تسهیلات نیز باشیم.
مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان در پایان خاطرنشان کرد: هزینه بالای پول باعث رکود مسکن، بازار سرمایه و بسیاری از صنایع تولیدی شده است. بنابراین باید روند کاهش نرخ تسهیلات نیز تا واقعی شدن نرخ بهره پیش برود به عبارتی نرخ بهره معادل نرخ تورم شود.