احتمال رفع انسداد تلگرام و اینستاگرام تا جمعه

آرمان: پس از آغاز اعتراضات در برخی ‌شهر‌های کشور و سوءاستفاده‌ بدخواهان کشور از این اعتراضات در فضای مجازی به‌ویژه کانال‌های تلگرامی تصمیم به ایجاد محدودیت‌هایی در دسترسی به این شبکه‌های مجازی گرفته شد. برخی این اقدام را مغایر وعده‌های رئیس‌جمهور مبنی بر عدم فیلترینگ شبکه‌های مجازی دانستند اما بعد از کمی تامل به این نتیجه رسیدند که برای ممانعت از سوءاستفاده از اعتراضات معیشتی لازم است تا این محدودیت‌ها اعمال شود. اکنون که فضای کشور به تدریج به سمت بازگشت آرامش می‌رود، این سوال مطرح شده است که فیلتر شبکه‌های مجازی چه زمانی به پایان می‌رسد؟
شرط رفع فیلتر از تلگرام
دیروز وزیر ارتباطات به این سوال پاسخ داد. محمدجواد آذری جهرمی پس از جلسه هیات دولت خبر داد: «در حال پیگیری از شورای امنیت کشور هستیم تا شبکه‌های اجتماعی در نقاطی که آرامش به آنها بازگشته است فعالیت خود را از سر بگیرند.» وی اظهار کرد: عده‌ای با استفاده از ظرفیت‌های خوبی که برای کسب‌و‌کار و دسترسی مردم به اطلاعات در فضای مجازی به وجود آمد، آسیب‌های زیادی به آرامش مردم وارد کردند. آذری جهرمی خاطرنشان کرد: این موضوع در شورای امنیت کشور مطرح شد و نظرات مخالف و موافق درباره مسدود کردن فضای مجازی مطرح شد و در نهایت این تصمیم گرفته شد که جلو سوء استفاده عده‌ای از فضای مجازی گرفته شود. وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه نظام همواره از انتقاد و اعتراض مردم دفاع کرده و آن را حق مردم می‌داند، خاطرنشان کرد: برخی کانال‌ها در فضای مجازی آدرس تجهیزات نظامی ما را می‌دادند و اینگونه به داخل کشور خط می‌دادند یا آموزش ایجاد بمب را می‌دادند که هیچ‌کشوری اجازه فعالیت این کانال‌ها را نمی‌دهد به همین دلیل ما از مدیر تلگرام خواستیم فعالیت این کانال‌ها را متوقف کند که سه کانال هم بسته شد اما مجددا کانال‌های جدیدی درست شد و با توجه به ضعف مراکز مرجع خبری در کشور، مردم به این کانال‌ها مراجعه کردند و مدیر تلگرام هم پایبند مقرراتی که خودشان وضع کردند، نماند و بنابراین کانال‌هایی مردم را به آشوب و آتش زدن مساجد و مراکز نظامی تشویق می‌کردند. وزیر ارتباطات گفت: با مدیر تلگرام مکاتبه کردیم که ادامه فعالیت تلگرام در ایران منوط به حذف موارد تروریستی است.آذری جهرمی با اشاره به اینکه اکنون آرامش در حال بازگشت به کشور است، اظهار کرد: ما از شورای امنیت کشور پیگیری کردیم در نقاطی که آرامش بازگشته است، فعالیت شبکه‌های مجازی را از سر بگیریم. وی ادامه داد: ما با مدیر تلگرام هم مکاتبه کردیم که این کانال‌ها را حذف کند. به هر حال همه ارکان نظام انتقاد و اعتراض را به رسمیت شمرده‌اند و در حال حاضر سخت‌ترین انتقادها هم به خود دولت وارد می‌شود. نظام برای اعتراض ارزش قائل است اما برخی کانال‌های تلگرامی در حال ترویج خشونت و تروریسم هستند مثلا عکس افراد را می‌گذارند و به مردم می‌گویند آنها را بکشید. بنابراین ما از مدیر تلگرام خواسته‌ایم این کانال‌ها را فیلتر کند. البته مدیر تلگرام هم شاید تحت فشارهای بین‌المللی است. به هر حال رئیس‌جمهور آمریکا یا نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از این اقدامات چند روز حمایت کرده‌اند و ممکن است به مدیر تلگرام فشار بیاورند. وزیر ارتباطات گفت: می‌گویند که مدیر تلگرام با دولت ایران همکاری کند در حالی که ما اطلاعات خصوصی افراد را از مدیر تلگرام نخواسته‌ایم، فقط خواسته‌ایم مانع ترویج خشونت و تروریسم شود. مردم هم باید نظر خود را به مدیر تلگرام اعلام کنند. آذری جهرمی با اشاره به اینکه من برای رفع مسدودیت تلگرام با وزیر کشور هم صحبت کرده‌ام، خاطرنشان کرد: کسب‌و‌کارهای زیادی از طریق تلگرام انجام می‌شود بنابراین ما پیگیر راه‌اندازی مجدد تلگرام هستیم.
خبر یک نماینده


در حالی وزیر ارتباطات از رایزنی برای رفع فیلتر شبکه‌های مجازی می‌گوید که یک عضو فراکسیون امید مجلس دیروز خبر داد: «مسدود کردن تلگرام و اینستاگرام مقطعی است و احتمالا در روز جمعه رفع انسداد شوند.» به نوشته ایلنا؛ علیرضا رحیمی در یادداشتی با عنوان «بررسی حوادث اخیر در کمیسیون امنیت ملی» نوشت: جلسات شورای امنیت کشور (شاک) بی‌وقفه درحال برگزاری است و رئیس‌جمهور بخشی از اختیارات لازم را به وزیر کشور تفویض کرده است. مسدود کردن تلگرام و اینستاگرام مقطعی است و احتمالا در روز جمعه رفع انسداد شوند. هیچ‌کدام از جریان‌ها و تشکل‌های دانشجویی کشور در حوادث و اعتراض‌های خشونت‌بار حمایت و همراهی نداشته‌اند. مردم در هیچ‌کدام از شهرها و مناطق با خشونت‌طلبان و آشوبگران همراهی نکرده‌اند و مردم به‌رغم مطالبات عدیده در بخش‌های مختلف اقتصادی اجتماعی قضائی به‌طور مطلق گرایشی برای آشوب و ناامنی ندارند. نحوه برخورد صداوسیما در این حوادث مورد انتقاد و گلایه دستگاه‌های مختلف بود.
شرط وزارت کشور
عصر دیروز هم مشاور وزیر کشور نرم‌افزارهای اطلاع رسان را در شمول ابزار اطلاع‌رسانی وارتباطات جمعی ذکر کرد که باید قوانین و مقررات جامعه را لحاظ کنند. به نوشته ایسنا؛ روح ا... جمعه‌ای تاکید کرد: چنانچه مسئولان شبکه‌های اجتماعی پایبند به قوانین بین‌المللی و ضوابط و آداب و فرهنگ و رسوم داخلی نباشند قطعا مردم برای رفع نیازهای خود در فضای رقابتی تکنولوژیکی سراغ ظرفیت جایگزین خواهند رفت و امیدواریم شبکه‌های اجتماعی پر تعداد فعلی، خود را با قواعد بین‌المللی و فرهنگ داخلی تطبیق دهند در غیراین‌صورت معرفی شبکه‌های اجتماعی با توان و امکانات متنوع بالا از سوی مراجع ذیصلاح ضرورتی اجتناب ناپذیر است و هرچند ممکن است انتقال اطلاعات بازاریابی اقتصادی و اجتماعی با زحمت باشد اما به سرعت قابل جابه‌جایی است.