آغاز رسمی ثبت‌سفارش خودرو‌؛

با ابلاغ دستورالعمل جدید واردات خودرو، ثبت‌سفارش واردات این محصول پس از چند ماه وقفه از روز گذشته مجددا از سر گرفته شد.
مدیرکل مقررات واردات و صادرات سازمان توسعه تجارت از آغاز ثبت‌سفارش واردات خودرو از روز گذشته خبر داد و گفت: یکشنبه آخرین فرصت ثبت‌سفارش خودروهای سال ۲۰۱۶ بوده است.
علی علی آبادی فراهانی، مدیرکل مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران گفت: ثبت نام در سایت ثبت‌سفارش خودرو از دیروز ساعت ۹:۳۰ صبح آغاز شده بود.
وی افزود: بر اساس مصوبه ابلاغی دیروز هیات وزیران در مورد واردات خودروهای سواری، کار ادامه یافته و مرحله بعد، تکمیل آیین‌نامه ضوابط فنی واردات خودرو مصوب سال ۱۳۸۲ و اصلاحات آن بود.


به گفته علی آبادی فراهانی، ماده ‌۱۳‌ تا ‌‌۱۷‌ به آیین‌نامه مذکور اضافه شده است، در ماده ‌۱۳‌ تاکید شده که واردات خودرو منوط به داشتن نمایندگی رسمی و زیرساخت‌های لازم برای ارائه خدمات پس از فروش است.
وی اظهار داشت: واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیر نماینده در صورتی که با نمایندگان رسمی قرارداد ارائه خدمات پس از فروش منعقد کنند، امکان‌پذیر است.
این مقام مسوول گفت: بر اساس ماده ۷ آیین‌نامه ضوابط فنی واردات خودرو مصوب اسفندماه ۹۵ هیات وزیران، خودروهای وارداتی که از سال ساخت آنها کمتر از یک‌سال گذشته است نیز امکان ثبت‌سفارش دارند، دیروز دهم دی‌ماه که آخرین روز سال میلادی ۲۰۱۷ محسوب می‌شد، آخرین فرصت ثبت‌سفارش خودروهای با سال ساخت ۲۰۱۶ بود.
وی افزود: متقاضیان ثبت‌سفارش این‌گونه خودروها می‌توانستند تا پایان وقت اداری دیروز نسبت به انجام مراحل ثبت‌سفارش اقدام کنند، دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت مساعدت و همکاری لازم را در این خصوص به عمل می‌آورد.
وزارت صنعت، معدن و تجارت با هدف ساماندهی واردات خودرو از تیر‌ماه امسال ثبت‌سفارش جدید برای واردات این محصولات را متوقف کرده بود.
در چند ماهه گذشته نیز دستورالعمل ساماندهی و مدیریت واردات خودرو از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تدوین و برای تصویب نهایی به هیات دولت ارسال شد.
براساس جدیدترین اخبار به دست آمده، این دستورالعمل روز گذشته به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شده و به دنبال آن از صبح دیروز فعالیت سایت ثبت‌سفارش واردات خودرو پس از چند ماه وقفه مجددا از سر گرفته شده است.
جزییات تعرفه‌ها و دستورالعمل جدید واردات خودرو
در دستورالعمل جدید واردات خودرو تعرفه واردات این محصولات با حجم موتور ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ سی‌سی معادل ۵۵ درصد، تعرفه واردات خودروهای با حجم موتور ۱۵۰۱ تا ۲۰۰۰ سی‌سی ۷۵ درصد و تعرفه واردات خودروهای با حجم موتور ۲۰۰۱ تا ۲۵۰۰ سی‌سی نیز ۹۵ درصد تعیین شده است.
طبق این دستورالعمل واردات خودروهای با ارزش گمرکی بیش از ۴۰ هزار دلار و حجم موتور بیش از ۲۵۰۰ سی‌سی نیز ممنوع است.
به این ترتیب واردات برند پورشه به کشور متوقف شده و در برندهایی همچون بی‌ام‌و، بنز و لکسوس نیز تنها مدل‌های پایه و ارزان‌تر از ۴۰ هزار دلار، امکان ورود به کشور را
خواهند داشت.
برندهای دیگری همچون سیتروئن، رنو، هیوندای، تویوتا، نیسان، سانگ‌یانگ، کیا، میتسوبیشی و دی‌اس نیز مانند گذشته امکان ورود به کشور را خواهند داشت.همچنین واردکنندگان غیر نمایندگی نیز مشروط به شرایطی اجازه واردات خودرو را یافته‌اند.
حباب خودرو می‌ترکد!
در چند هفته گذشته تحت تاثیر سودجویی برخی واردکنندگان و دپوی خودروها در انبارها و عدم عرضه به بازار، قیمت خودروهای وارداتی افزایش شدید و حباب‌گونه‌ای در بازار داشته است.
در این شرایط انتظار می‌رود با ازسرگیری ثبت‌سفارش جدید برای واردات خودرو به زودی حباب قیمتی این محصولات ترکیده و قیمت‌ها در بازار خودرو روند نزولی به خود بگیرد.
حدود پنج ماهی می‌شود که ثبت‌سفارش واردات خودرو متوقف شده که با مصوبه هیات‌وزیران مجدد از سر گرفته شده است‌ اما در همین مدت، قیمت خودروهای وارداتی به شدت افزایش یافته و زمینه‌ساز شکل‌گیری بازار سیاهی برای واردات خودروها شده است. به نحوی که اکنون بسیاری از فروشندگان خودروهای وارداتی، به بهانه محدودیت و ممنوعیت در برخی از خودروها و البته افزایش تعرفه، قیمت را افزایش داده‌اند.
البته برخی از فروشندگان نیز پیش‌دستی کرده و به گفته فعالان بازار، قیمت را به میزان بسیار بالاتر از تعرفه‌های تعیین شده با مصوبه هیات دولت، افزایش داده‌اند؛ به نحوی که حتی اگر تعرفه ۱۵۰ درصد هم می‌شد، این افزایش قیمت توجیه پیدا می‌کرد‌ اما به هرحال سقف تعرفه‌ها ۹۵ درصد اعلام شده است و این میزان افزایش، بسیار بالاتر از حدس و گمانی بوده که واردکنندگان خودرو در مدت پنج ماهی که از بسته شدن ثبت‌سفارش سپری شده، داشته‌اند.
در این میان، به رغم ممنوعیت واردات خودرو توسط واردکنندگان غیررسمی و متفرقه، بازار خودروهای وارداتی، هنوز هم پر از خودروهایی است که از طریق شرکت‌های متفرقه وارد کشور شده‌ و می‌شوند؛ خودروهایی که بسیاری از آنها نه مشخصا برای بازار ایران تولید و نه مستقیما از کشور سازنده به مقصد ایران بارگیری شده‌اند. به خصوص اینکه از این خودروها، اگرچه به عنوان خودروهای صفر‌کیلومتر یاد می‌شود‌ اما از طریق یک یا چند واسطه به ایران رسیده‌اند.
آشفته‌بازار گارانتی خودروهای وارداتی
‎رضا عباسی، کارشناس صنعت خودرو، در این باره به مهر می‌گوید: گاهی خودروها برای اقلیم و شرایط آب و هوایی کشور دیگری ساخته شده‌اند و پیش از ورود به ایران، برخی آپشن‌ها و سیستم‌های آنها لاجرم باید تغییر کند. از این قبیل می‌توان به خودروهایی اشاره کرد که با فشردن شاسی گرمکن چپ، صندلی راست آنها گرم می‌شود و با شاسی راست، صندلی چپ‌ آنها تغییر دما می‌دهد. نمونه این خودروها در بازار ایران کم نیست؛ خودروهایی که دستکاری‌های انجام شده روی آنها، شاید هنگام خرید اصلا به چشم نیاید یا مهم به نظر نرسد اما می‌تواند به قیمت جان سرنشین تمام شود.
‎وی می‌افزاید: گاهی البته دستکاری‌ها فراتر از این می‌رود و ممکن است عامدانه تغییراتی در سیستم ایمنی خودروها به وجود آید؛ به این معنا که وقتی بعضی واردکنندگان خودروها را نه از کشور سازنده بلکه از کشورهای ثالث می‌خرند و تقریبا نظارتی هم بر کار آنها نمی‌شود، تضمینی نیست که خودروها استاندارد باشند و در بخشهای حساس این خودروها دستکاری نشده باشد.
‎گفته‌های این کارشناس صنعت خودرو در شرایطی است که این آشفتگی در حوزه خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی نیز مشاهده می‌شود؛ در حالی که بر اساس مفاد آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو مصوب هیات وزیران و ابلاغیه وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردکننده‌های متفرقه، باید در ازای پرداخت مبلغی، خدمات گارانتی و وارانتی را برای خودروهای وارداتی خود، از واردکنندگان رسمی بخرند. تجربه نشان می‌دهد این موضوع بیش از یک الزام قانونی، تبدیل به یک روند تشریفاتی در فرآیند واردات خودرو شده است.بر‌اساس قانون یاد شده، هیچ واردکننده‌ای بدون داشتن مجوز از واردکننده رسمی مورد تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت نمی‌تواند خودروهای خود را از گمرک ترخیص کند. اما سال گذشته گزارش‌هایی منتشر شد که نشان می‌داد خودروهای زیادی بدون مجوزِ مورد نظر‌ نه‌تنها ترخیص بلکه شماره‌گذاری شدند و به خیابان‌های شهر هم آمده‌اند. جالب اینکه بر اساس اعلام واردکنندگان خودرو، تعداد زیادی از این خودروها درست زمانی وارد کشور شده که سامانه ثبت‌سفارش خودرو بسته بوده است؛ خودروهایی که معلوم نیست متولی پس از فروش آنها چه کسی است و مصرف‌کننده، در صورت بروز مشکل باید به کجا مراجعه کند.
‎عباسی‌ در این باره می‌گوید: مشکل گارانتی در خودروهای وارداتی از کانال‌های غیررسمی، البته معضل دیرپایی است. برای واردکنندگان متفرقه گارانتی، آخرین چیزی است که اهمیت دارد. آنها یا خودروهای خود را بدون گارانتی می‌فروشند یا به خریدار درباره گارانتی دروغ می‌گویند و موقع شماره‌گذاری، معلوم می‌شود خودرو گارانتی ندارد که البته در این شرایط هم باز از گارانتی خبری نیست و در صورت اصرار خریدار شاید مبلغی ناچیز از قیمت خودرو، به او عودت داده شود.
‎او می‌افزاید: از این گذشته سازمان حمایت از مصرف‌کننده فقط گارانتی شرکت‌های رسمی و مجوزدار را برای خودروهای وارداتی به رسمیت می‌شناسد. جالب است بدانید که خیلی از خودروهایی که از طریق واردکننده رسمی، وارد کشور نمی‌شوند، پس از مدت زمانی کوتاه به دلیل دستکاری‌ها و قطعات غیراستاندارد معیوب، لاجرم به چرخه تعمیرات و خدمات پس از فروش شرکت‌های رسمی وارد می‌شوند.
‎در این میان برخی خریداران خودروهای وارداتی می‌گویند خودروهایی از واردکنندگان غیررسمی خریداری کرده‌اند که اکنون در زمینه استفاده از گارانتی آنها، دچار مشکل شده است. یکی از این خریداران در گفت‌وگو با مهر، با اشاره به اینکه اسفند‌ماه سال گذشته یک خودروی سوناتای هیبریدی از یکی از فروشندگان معروف و به اصطلاح خوش‌نام خودروهای وارداتی خریده، می‌گوید: در مبایعه‌نامه فروش به صراحت قید شده که خودرو دارای گارانتی است اما الان 10 ماه است که با وجود پیگیری‌های من، فروشنده هیچ کارت گارانتی‌ای به من نداده است.
‎وی با انتقاد از کسانی که به این گونه واردکنندگان اجازه واردات خودرو می‌دهند، می‌افزاید: خودروهای هیبریدی از تکنولوژی پیشرفته در حوزه برق خودرو برخوردارند و نداشتن گارانتی، ممکن است مشکلات عدیده‌ای برای خریدار ایجاد کند. با وجود مراجعه مکرر به اتحادیه مربوطه، فروشنده موظف شده یا گارانتی رسمی خودرو ارائه کند یا مبلغ آن را عودت دهد که هنوز این کار را هم نکرده و در صورت ادامه این وضع با شکایت قضایی این مساله را باید پیگیری کرد. ضمن اینکه با پیگیری مشخص شده که فروشنده، خودروی مورد نظر را نه از خود کارخانه هیوندای کره‌جنوبی که از واسطه‌ای در اردن خریداری کرده است. همین مساله سبب شده واردکننده رسمی این نوع خودروها در کشور هم تن به گارانتی خودروی موردنظر نمی‌دهد.
‎این خریدار با اشاره نابسامانی‌ها و سودجویی‌های بعضی فروشندگان و واردکنندگان غیررسمی خودرو، می‌گوید: تجربه نشان داده دولت نمی‌تواند بازار خودروهای وارداتی را تحت نظارت خود بگیرد. فکر می‌کنم برای حل انواع و اقسام مشکلاتی که در فرآیند واردات و فروش خودروهای خارجی وجود دارد، شاید بهتر باشد دولت کمی از تصدی‌گری خود‌ کاسته و از کمک اتحادیه دارندگان نمایشگاه‌ها و فروشندگان خودرو استفاده کند.
‎در این میان‌ خودروهای هیبریدی که این شهروند تهرانی یکی از آنها را از واردکنندگان غیررسمی خریداری کرده، از جمله خودروهایی هستند که از چند سال قبل واردات آنها برای مقابله با آلودگی هوا در سیاستگذاری‌های کلان در دستور کار قرار گرفته. هیبریدی‌ها از جمله خودروهایی بودند که سال گذشته اعلام شد تعداد قابل توجهی از آنها بدون اطلاع واردکنندگان رسمی و مجوز‌دار، وارد بازار خودرو شده‌اند. این خودروها عمدتا در بازار به دلیل مصرف پایین سوخت و آلایندگی کم، به خودروهای پاک مشهورند اما وقتی این خودروها از مسیرهای مبهم و مبادی نامعلوم وارد کشور شده باشد، ممکن است مشکلات به مراتب بزرگ‌تری را برای مردم ایجاد کند.
تمام اینها در شرایطی است که برخی خودروها ممکن است به دلیل دستکاری‌های غیرمعقول، به درجه آلایندگی حتی بالاتر از خودروهای غیراستاندارد برسد و با اهداف شوم در دسترس خریداران ایرانی قرار ‌گیرد. اینجاست که می‌توان گفت‌ واردات متفرقه خودروها، در بازاری که نظارت و مدیریت چندانی نمی‌شود، می‌تواند متضمن ریسک‌های امنیتی بسیار مهم
هم باشد.
جدیدترین قیمت روز برخی از خودروهای پرفروش وارداتی 
 1 
    سانتافه فول(2017)        هیوندای 000/000/300
2   النترا(فول)2017
     هیوندای 000/000/177
3   تیوولی 2017       سانگ یانگ
  000/000/130
4   رنو کولئوس 2017
       رنو 000/000/270
5   توسان 2017
       هیوندای 000/000/235
6  رنو تلیسمان
       رنو 000/000/238
7   رافور4 (2017)
       تویوتا 000/000/319
8   سورنتو 2017      کیا
  000/000/340
9   سوناتا (بنزینی)
      هیوندای 000/000/203
10   سراتو 2017      کیا
000/000/175