افزایش صادرات نفت ایران به اروپا


آمارهای دولتی و داده های رهگیری کشتی ها نشان می دهد میزان واردات نفت ۴ مشتری عمده آسیایی از ایران در ماه نوامبر نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۹ درصد کاهش یافته و به پایین ترین رقم از آوریل ۲۰۱۶ تاکنون رسیده است.
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، مجموع خرید نفت چین، هند، ژاپن و کره جنوبی از ایران در ماه گذشته میلادی به 1.36 میلیون بشکه در روز رسیده است. این کاهش خرید در حالی است که میزان فروش نفت ایران به این 4 کشور در اوایل امسال به ارقام قابل توجهی رسیده بود. این کاهش چندان غیرمنتظره نبود زیرا یک منبع آگاه از برنامه بارگیری تانکرهای ایران پیشتر گفته بود که بارگیری نفت این کشور به مقصد آسیا در ماه اکتبر به زیر 1.5 میلیون بشکه در روز رسیده است. تهران در تلاش است تا با کاهش قیمت پیشنهادی، مشتریان عمده آسیایی اش را به خرید نفت بیشتر ترغیب نماید. چین بزرگترین خریدار نفت ایران در ماه نوامبر خرید خود از تهران را نسبت به مدت مشابه سال گذشته 8.8 درصد کاهش داده و به 557 هزار و 900 بشکه در روز رسانده است. در همین حال، پالایشگاه های هندی نیز خرید نفت از ایران را در ماه نوامبر بیش از 50 درصد کاهش داده و به پایین ترین رقم در 21 ماه گذشته رسانده اند. این اقدام ظاهرا در اعتراض به تصمیم ایران مبنی بر عدم واگذاری امتیاز توسعه میدان فرزاد ب به شرکت های هندی اتخاذ شده است. بر اساس آمارهای وزارت اقتصاد ژاپن، صادرات نفت ایران به ژاپن نیز در ماه نوامبر 19 درصد نسبت به نوامبر سال گذشته کاهش داشته و به 193 هزار و 141 بشکه در روز رسیده است.  میزان خرید نفت کره جنوبی از ایران نیز با کاهشی 26.8 درصدی نسبت به نوامبر 2016 به رقم 345 هزار و 700 بشکه در روز رسیده است. میزان صادرات نفت ایران به این 4 کشور در بازه زمانی ژانویه تا نوامبر 2017 نسبت به 11 ماهه نخست سال گذشته میلادی با 4.6 درصد افزایش به یک میلیون و 679 هزار بشکه در روز رسیده است. در همین زمینه جلال میرزایی نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون انرژی در گفتگو با روزنامه «تجارت» اظهار داشت: ایران در حال حاضر به خاطر قراردادهایی که منعقد کرده است، بخش زیادی از نفت تولیدی خود را به کشورهای اروپایی و آفریقایی صادر می‌کند و در حقیقت نفت ایران بدون مشتری نخواهد ماند و اتفاقا این به نفع امنیت ملی ما هم هست.
وی ادامه داد: در دوره نحریم‌ها شرایط غیرعادی پیش آمد و با اعمال تفیف مجبور شدیم صادرات نفت خود را به چند کشور مانند چین و ترکیه و هند و ... محدود کنیم و بسیاری از مشتریان خود را از دست دادیم اما بعد از برجام با توجه به بازاریابی بسیار خوبی که صورت گرفت و اعتمادها به کشورمان بازگشت، صادرات نفت به اروپا و دیگر کشورهای نیز از سر گرفته شد و در حال حاضر فکر می‌کنم حدود 700 یا 800 هزار بشکه در روز به کشورهای اروپایی نفت صادر می‌کنیم.
این عضو کمیسیون انرژی افزود: در حقیقت با افزایش صادرات نفت به اروپا، اتکای ایران به چند کشور محدود آسیاسی کاسته خواهد شد، و این به نفع ایران است چون دیگر نمی‌توان به آنها تخفیف داد و این روندی مثبت و طبیعی است، اتفاقا کاهش واردات نفت آسیاسی‌ها از ایران، به نفع ماست و باید از آن استقبال کنیم و همانطور که گفتم اتکا به 2 یا 3 کشور برای خرید نفت از ایران، به ضرر ما تمام خواهد شد و موجب می‌شود که ئر مواقع بحرانی شرایط خودشان را به ما تحمیل کنند و این موجب می‌شود که کشور ما از این ناحیه آسیب ببیند.
وی در پایات در خصوص مصوبات و برنامه‌های کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در این کمیسیون هفته گذشته در خصوص کلیات بودجه 97 صحبت شد و در خصوی تبصره های آن بحث و تبادل نظر شد و در نهایت کمیسیون نظر خود را ارائه کرد و به کمیسیون تلفیق تحویل داد.