تصمیم دارویی دردناک

وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی  با اتخاذ تصمیم دارویی دردناک، داروهای OTC یا داروهای بدون نسخه همچون مسکن ها ، آنتی هیستامین ها ، داروهای ضد سرفه و ... را  از لیست بیمه خارج کرد .
رئیس سازمان غذا و دارو بعد از گفت و گو با ایرنا  اعلام کرد که با مصوبه شورای عالی بیمه، پوشش بیمه ای داروهایی که امکان دریافت بدون نسخه نیز دارد، حذف و از اول دی ماه اجرا می شود.
دکتر غلامرضا اصغری افزود:  داروهای «او تی سی» یا بدون نسخه داروهای ساده و معمولی هستند که مردم می توانند این داروها را بدون تجویز پزشک و ارائه نسخه از داروخانه ها تهیه کنند و به قیمت آزاد به فروش می رسد. اصغری بدون اشاره به تعداد و نام این داروها ، خبر مصوبه شورای عالی بیمه برای حذف داروهای بدون نسخه از فهرست داروهای تحت پوشش بیمه را تایید و اظهار کرد: این مصوبه بعد از تصویب در شورای عالی بیمه، از سوی دولت ابلاغ شده است و از اول دی امسال اجرایی می شود.
وی گفت: این مصوبه خوبی است که بر اساس آن داروهای معمولی(OTC) مثل سرماخوردگی و استامینوفن از پوشش بیمه ای حذف می شوند و اعتبار پوشش بیمه ای این داروها برای داروهای دیگری که مورد نیاز بیماران خاص و مزمن و صعب العلاج است هزینه می شود.


رئیس سازمان غذا و دارو افزود: البته کل اعتبار بیمه ای داروهای بدون نسخه رقم زیادی نیست و حدود 140 میلیارد تومان است اما انتقال این اعتبار برای کمک به حمایت از داروهای بیماران صعب العلاج، خبر خوبی است. دکتر اصغری افزود: یارانه حمایت از هزینه داروهای بیماران صعب العلاج حدود 1600 میلیارد تومان است، طبق روال این اعتبار در اختیار وزارت بهداشت قرار می گیرد و وزارت بهداشت این اعتبار را برای حمایت از داروهای بیماران صعب العلاج در اختیار بیمه ها قرار می دهد. وی یادآورشد: البته همان طور که سازمان مدیریت و برنامه ریزی در تخصیص برخی اعتبارات تاخیر دارد، در این مورد هم تاخیر در پرداخت وجود دارد اما سازمان های بیمه گر، طبق روال پوشش هزینه های داروهای بیماران صعب العلاج را ادامه می دهند و برای بیماران مشکلی به وجود نیامده است.
OTC  به چه معنی است؟
کلمه  OTC  مخفف  over-the-counter  است. یعنی فروش دارو بدون نسخه  که شما حتی بدون تجویز و نسخه پزشک هم می توانید از داروخانه ها تهیه کنید. این داروها عموما برای تسکین درد یا برطرف کردن علائم سرماخوردگی، آنفلوآنزا و حساسیت به کار می رود. شایع ترین داروهای  OTC شامل مسکن ها، آنتی هیستامین، ضد حساسیت ها، دکونژستان ها، ضد احتقان ها و داروهای ضد سرفه است که در ادامه توضیحاتی درباره آن ها داده شده است:
مسکن ها
این دسته از داروها  برای  برطرف کردن سردرد و تب  یا دردهای عضلانی و استخوانی به کار می رود. البته هرکدام از این داروها  و نحوه کاربرد آن ها متفاوت است، گروهی از داروها که تحت عنوان داروهای  ضد التهاب غیر استروئیدی  ( NSAIDs)   نام گذاری شده اند شامل آسپیرین،  ایبوبروفن، ناپروکسن و باکلوفن  است و گروه دیگر ترکیبات استامینوفن هستند که  هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند.
 ( داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی   آسپیرین، ایبوبروفن ، دیکلوفناک و ناپروکسن  )
این گروه از داروها به دلیل  جلوگیری از تولید پروستاگلاندین ها سبب کاهش درد می شوند.  پروستاگلاندین ها موادی هستند که به طور طبیعی در بدن وجود دارند و سبب تحریک انتهای اعصاب و به وجود آمدن  احساس درد در انسان می شوند.
استامینوفن
این دارو سبب کاهش درد و تب می شود. ما به طور کامل مکانیسم تاثیر ضد درد استامینوفن را نمی دانیم  اما این مطلب مشخص است که  بر عکس داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی  که در سطح پوست و عضلات و مفاصل و استخوان ها تاثیر می گذارند، استامینوفن  با  مهار حس درد در مغز و نخاع سبب کاهش درد می شود .
آنتی هیستامین ها
آنتی هیستامین ها داروهایی هستند که با مهار گیرنده های مربوط به خارش، تحرکات بینی، ترشح خلط  و عطسه سبب کنترل آن ها می شوند. این داروها عموما به عنوان ضد حساسیت در بین مردم شناخته می شوند.  با توجه به شیوع آلرژی در بین مردم، هر سال آنتی هیستامین های جدیدی ساخته و وارد بازار دارویی کشور ها می شوند که از مهم ترین آن ها می توان به این  داروها  اشاره کرد: دیفن هیدرامین، کلرفنیرامین،  کلماستین، هیدروکسی زین، پرومتازین، لوراتادین،  زادتین، سیتیریزین، کتوتیفن و پیریلامین مالئات و ...
دکونژستان ها ( ضد احتقان ها )
دکونژستان ها داروهایی هستند که باعث تنگی رگ های مخاط بینی و فروکش کردن التهاب و ورم و احتقان  در این ناحیه می شوند. از داروهای  ضد احتقان  بدون نسخه  می توان از پزودو افدرین و فنیل افرین نام برد که فنیل افرین در بازار دارویی ایران درترکیب قرص آنتی هیستامین دکونژستان وجود دارد .
داروهای سرفه
داروهایی که برای سرفه تجویز می شود دو دسته است: یکی  داروهای ضد سرفه و دیگری اکسپکتورانت ها.  داروهای ضد سرفه  سبب مهار رفلکس سرفه می شوند که از جمله آن ها می توان از دکسترومتورفان و کلوبوتینول نام برد.  گروه دیگر این داروها اکسپکتورانت ها هستند که سبب رقیق شدن خلط شده وبدین وسیله باعث می شوند که با هر بار سرفه مجاری تنفسی از خلط و ترشح پاک شود که در این گروه گایافنزین قرار دارد که هم به صورت مجزا و هم درترکیب اکسپکتورانت ساده و کدئین وجود دارد.