ماكرون: به برجام موشكی نیاز داریم

روسیه، چین‌، اروپا و انگلیس می‌گویند كه برجام باید به شكل و شمایل كنونی خود باقی بماند. دولت فرانسه موضعی مشابه دارد ولی ظاهراً رئیس‌جمهور فرانسه كه اوایل سال آینده میلادی (دی و بهمن 96) به تهران خواهد آمد، قصد دارد پایه‌گذار دور جدیدی از مذاكرات برای محدود كردن برنامه موشكی ایران باشد؛ مذاكراتی كه او آن را شبیه مذاكرات بر سر برجام می‌داند و گفته كه اگر لازم باشد برای وادار كردن ایران به این مذاكرات، باید تحریم‌های جدیدی اعمال كرد. 
به گزارش «جوان»، یوكیو آمانو، مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز گذشته بعد از دومین ملاقات خود با نیكی هیلی، نماینده امریکا در سازمان ملل به شبكه سی بی اس امریکا گفت:«ایران تحت قدرتمندترین رژیم راستی‌آزمایی جهان قرار دارد و‌ آژانس هر ماه انبوهی از اطلاعات ‌را از ایران جمع آوری می‌کند». آمانو كه 10 روز قبل در تهران با مقام‌های بلندپایه ایران ملاقات كرد و روز پنج‌‌شنبه به گفته خودش، در ملاقات با نیكی هیلی نماینده امریکا گزارشی از فعالیت‌های پادمانی قوی و مؤثر آژانس درباره ایران به طرف امریکایی ارائه كرده، گفته است:« دوربین‌های نصب شده در تأسیسات هسته‌ای ایران صد‌ها هزار عکس می‌گیرند و آژانس 2 هزار نقطه را در تأسیسات هسته‌ای ایران مهر و موم کرده است.» مدیركل آژانس همه این دستاورد‌ها را ناشی از توافق هسته‌ای با ایران می‌داند، توافقی كه به گفته او به «كاهش زیاد فعالیت‌های هسته‌ای ایران‌» منجر شده و «نظام راستی‌آزمایی قدرتمندتری برای نظارت و راستی‌آزمایی فعالیت‌های کاهش یافته هسته‌ای‌» فراهم كرده است. آمانو روز پنج‌‌شنبه در ملاقات با نیكی هیلی هم یك بار دیگر برجام را «دستاوردی چشمگیر‌» در جهت راستی‌آزمایی هسته‌ای توصیف و تأكید كرد: «تعهدات مرتبط با هسته‌ای ایران ذیل این توافق، در حال اجرا هستند.»
 شرایطی كه توافق هسته‌ای فراهم كرده، باعث شده به رغم انتقادهای تند و تیز دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا از این توافق، روسیه، چین، اروپا و حتی دولت انگلیس، بر لزوم پایبندی به آن تأكید كنند. روز گذشته بوریس جانسون، وزیر امور خارجه انگلیس در جمع خبرنگاران در واشنگتن با بیان اینکه لندن معتقد است توافق هسته‌ای ایران دارای ارزش زیادی است، به صراحت گفت:« برخلاف امریکا که در مورد توافق هسته‌ای ایران تردید دارد، انگلیس فکر می‌کند که این توافق دارای ارزش زیادی است.» وی همچنین تأكید كرد:« تردید امریکا در مورد توافق هسته‌ای ایران برخلاف موضع انگلیس است. ‌» همچنین فدریكا موگرینی‌، كمیسیونر سیاست خارجی اتحادیه اروپا یك بار دیگر هم برنامه جامع اقدام مشترک را «‌دستاورد بزرگ دیپلماسی چندجانبه‌ اروپا و جامعه‌ جهانی‌» خواند و گفت:« اتحادیه اروپا اجرای تام و تمام برجام از سوی تمامی طرف‌ها را مدنظر داشته است.» او گفت:«اتحادیه اروپا قصد دارد توافق هسته‌ای با ایران را حفظ نماید. ‌» به  رغم اصرار طرف‌های اروپایی بر حفط برجام، دولت فرانسه معتقد است كه لازم است مذاكراتی مشابه توافق هسته‌ای‌، باید بر سر برنامه موشكی ایران نیز شروع شود. امانوئل ماكرون، رئیس‌جمهور فرانسه كه قرار است اوایل سال آینده میلادی (ژانویه 2018-دی و بهمن 1396) به تهران سفر كند،روز پنج‌‌شنبه پیش از سفر به ریاض گفت:« نگرانی‌های شدیدی درباره ایران وجود دارد. باید درباره موشک‌های بالستیک ایران مذاکره کنیم.» 
رئیس‌جمهور فرانسه اواخر سپتامبر در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران ملاقات و در همان ملاقات پیشنهاد مذاكره درباره برنامه موشكی را به رئیس‌جمهور ایران ارائه كرد. رئیس‌جمهور فرانسه روز پنج‌‌شنبه به شكل جدی‌تری پیشنهاد مذاكرات موشكی با ایران را ارائه كرد و گفت:« مانند آنچه در سال ۲۰۱۵ درباره برنامه هسته‌ای ایران انجام شد، ضروری است که چارچوب مذاکرات درباره فعالیت‌های موشکی ایران را تبیین کنیم و در صورت نیاز با اعمال تحریم روندی را آغاز کنیم که مذاکرات را امکان‌پذیر کند.» ماكرون در عین حال برای سفر به تهران ابراز علاقه كرده و گفته است: ‌«ایران یک قدرت منطقه‌ای است. در رابطه با ایران نباید ساده‌انگاری کرد، سیاست ما حمایت از متحدان‌مان به خصوص امارات عربی متحده است اما این بدین معنی نیست که سیاست‌هایی را اتخاذ خواهیم کرد که تعادل منطقه‌ای را به هم بزند و ایجاد تنش کند.»