برخورد قضایی داخلی بر سرمایه گذاری ایرانیان خارج کشور تاثیر ندارد

گروه سیاسی- برخوردهای قضایی چند سال اخیر با ایرانیان مقیم خارج کشور که به ایران می‌آیند، وسیله‌ای برای بهره‌برداری سیاسی گروهک‌های ضد‌انقلابی در خارج از ایران شده است. ترس از دستگیری و وارد کردن اتهامات مختلف از سوی جمهوری اسلامی به این افراد به ویژه اتهامات امنیتی و سم پاشی که این گروهک‌ها در خارج از ایران در این زمینه انجام داده‌اند،
می تواند مانع از حضور افراد متخصص یا سرمایه‌گذار در کشورمان شود و ممکن است برخی از سرمایه‌گذاران و متخصصان ایرانی با تصور اینکه مراجع قضایی آنها را محکوم می کنند، پا به ایران نگذارند.
این درحالی است که دولت‌های یازدهم و دوازدهم پس از توافق هسته‌ای و گشایش‌ درهای اقتصادی خود روی جهان نیازمند حضور سرمایه‌گذاران و متخصصان ایرانی است که خارج از مرزهای کشورمان فعالیت می‌کنند تا رونق از دست رفته اقتصادی به کشور بازگردد. سوال مهم این است که در این شرایط دولت چگونه انتظار دارد که سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارج به امید حمایت دولت به کشور بیایند؛ مساله‌ای که البته سخنگوی دولت در نشست خبری روز گذشته خود با اصحاب رسانه آن را رد کرد.
محمدباقرنوبخت در پاسخ به این پرسش «جهان‌صنعت» مبنی بر اینکه «بسیاری از چهره‌های ایرانی که به میهن بازگشته‌اند، هدف برخوردهای امنیتی یا قضایی قرار گرفته‌اند. خانواده‌های این افراد می‌گویند که آنان وجه‌المعامله اختلاف‌های ایران با کشورهای مقصد قرار گرفته‌اند.


با این وضع دولت چگونه انتظار دارد سرمایه‌گذاران ایرانی ساکن کشورهای دیگر به ایران بیایند؟» گفت: «شاید مواردی که شما از آن به‌عنوان عمومیت یاد می‌کنید، به دو یا سه نفر محدود می‌شود که مراجع قضایی باید درباره آن اظهارنظر کنند.
از همه فعالان اقتصادی به ویژه ایرانیان مقیم کشورهای دیگر که برای کمک به توسعه کشور بازمی‌گردند، حمایت خواهیم کرد و حمایت قانونی ما در چارچوب منافع ملی قابل توجیه است. از این رو دولت خودش را موظف می‌داند از این هموطنان برای توسعه و مشارکت حمایت کند.» وی در ادامه گفت: «هر روز هواپیماهایی از کشورهای خارجی به ویژه اروپا به کشور می‌آیند که تعداد زیادی از آنها ایرانیان مقیم خارج هستند و برای سرمایه‌گذاری می‌آیند.
ممکن است در این میان برای چند نفری هم مشکلی پیش بیاید اما این قضایا تاثیر خاصی بر سرمایه‌گذاری ایرانیان نگذاشته است. اتفاقا اخیرا پیشنهادی از سوی ایرانیان مقیم خارج برای سرمایه‌گذاری در بخش حمل‌ونقل ریلی به دست ما رسید.»
نظام طبق قوانین بین المللی عمل می کند
سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی در زمینه دیدگاه دولت درباره تیتر یکی از جراید درباره اصابت موشک یمن به پایتخت عربستان سعودی، اظهار کرد: این یک تخلف آشکار رسانه‌ای است و برخورد قانونی با این تخلف در حال اجراست که آرزو می‌کنیم با قاطعیت بیشتری انجام شود. هیچ چیز برای ما مهم‌تر از منافع ملی نیست. وی افزود: البته برخی افراد مواضع شخصی خود را می‌نویسند تا آن را به جای مواضع نظام جا بزنند در حالی که نظام طبق قوانین بین‌المللی عمل می‌کند بنابراین با این‌گونه اقدامات که منافع ملی را هدف قرار می‌دهد، برخورد می‌شود.
محمدباقر نوبخت در پاسخ به این پرسش که دولت برای حل مشکل سپرده‌گذاران کاسپین چه اقدامی انجام داده است، گفت: خوشبختانه سران سه قوه جلسه‌ای داشته‌اند و در این‌باره تصمیمات بسیار مهمی اتخاذ کرده‌اند. همچنین کارگروهی از نمایندگان روسای سه قوه تشکیل و تصمیماتی در این زمینه گرفته شده است که رافع مشکلات اساسی مردم باشد. وی افزود: امیدواریم این مشکل حل شود و با نظارت بانک مرکزی از هر گونه تکرار این نوع اشتباهات که در موسسات مالی پیش می‌آید، دور شویم.
سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که آیا تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران بر قرارداد توتال نیز تاثیر می‌گذارد یا نه، گفت: یکی از امتیازات این قرارداد برای طرف ایرانی این بود که در هر شرایط غیرمعمول از جمله تحریم‌ها، نقشی برای استیفای حقوق طرف ایرانی در نظر گرفته شده است.
نوبخت در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا اقدامی از سوی دولت برای حذف دلار از تجارت بین‌الملل شده یا خیر، گفت: از سال‌های قبل هم برای حذف دلار از تجارت بین‌المللی، گام‌هایی برداشته شده و عمده فعالیت‌های امروز ما براساس یورو انجام می‌شود. همچنین کاری که روسیه در این زمینه آغاز کرده هم وجود دارد و نیز در نشست اخیر سه‌جانبه ایران، روسیه و آذربایجان هم ما درباره این موضوع که از پول‌های ملی خودمان در تجارت استفاده کنیم، تصمیمات مهمی اتخاذ کردیم.
برای تصویب لایحه نظام جامع رسانه‌ای عجله‌ای نداریم
سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره حواشی شکل‌گرفته درباره لایحه نظام جامع رسانه‌ای کشور نیز اظهار کرد: دولت در چارچوب منشور حقوق شهروندی، همه تلاش‌های خود را برای اجرایی کردن این منشور به کار بسته و حتی آقای روحانی در احکامی که برای وزرای دولت صادر کرد، دو پیوست عمومی و تخصصی نیز قرار داد که یکی از آن دو، منشور حقوق شهروندی است و حال، یکی از گام‌ها برای اجرایی کردن منشور حقوق شهروندی و تبیین آن، همین بحث نظام رسانه‌ای کشور است. وی افزود: برای نظام‌بخشی به رسانه‌ها همه وزرایی که در جلسه هیات دولت درباره این موضوع پیشنهاداتی مطرح کردند، نسبت به ارتقا و تقویت سازمان رسانه‌ای کشور حساس بوده‌اند و من از این فرصت استفاده می‌کنم تا بگویم که از همه اهالی رسانه تقاضا دارم هر گونه پیشنهاد، تبیین و تقنینی که درباره این لایحه دارند، به دولت ارائه دهند چراکه ما نیز هیچ عجله‌ای برای تصویب این لایحه نداریم بلکه می‌خواهیم آن را هرچه بهتر ارائه کنیم.
سخنگوی دولت همچنین درباره دلیل عدم بازگشایی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران نیز اظهار کرد: امیدواریم این موضوع به زودی حل شود و شاهد بازگشایی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران باشیم.
پیش‌نویس لایحه بودجه ۹۷ به هیات وزیران ارسال شد
سخنگوی دولت همچنین درباره چگونگی ارائه بودجه سال آینده به مجلس اظهار کرد: پیش‌نویس بودجه سال ۹۷ مشتمل بر ۲۲ تبصره به هیات وزیران ارسال شده و امیدواریم از هفته آینده بررسی آن آغاز شود که در آذرماه برای پاسخگویی به آن، به مجلس برویم که البته هر زمان مجلس اعلام آمادگی کند، برای تشریح بودجه به مجلس می‌رویم.نوبخت همچنین درباره چگونگی پرداخت یارانه‌ها در سال آینده گفت: پرداخت یارانه هر سال با توجه به بودجه صورت می‌گیرد و امسال ۴۸ هزار میلیارد تومان طبق پیوست تبصره «۱۴» در نظر گرفته شده است که مسوول کمیته امداد امام خمینی اعلام آمادگی کرد که فقط یارانه را به افراد تحت تکفل بهزیستی و کمیته امداد بدهیم که اتفاقا برخی از نمایندگان مجلس به صورت غیررسمی هم همین را گفته‌اند. وی تاکید کرد: اگر تکلیف قانونی این باشد که دولت به نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی یارانه بدهد، دولت مکلف به اجرای قانون است اما بهتر است تا یکی، دوماه آینده صبر کنیم.سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که طرح انتقال دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت به وزارت بهداشت چگونه طی شده است، گفت: در فرآیند رسیدگی به این لایحه سازمان بیمه سلامت ایرانیان از وزارت کار جدا و به وزارت بهداشت و درمان ملحق شد که البته ترکیب این شورا عوض نشده اما این موضوع مطرح است که آیا دبیرخانه باید در وزارت کار و تعاون بماند یا نه که در این باره تصمیمی در هیات دولت گرفته خواهد شد.وی با اشاره به اینکه مذاکره مجدد با آمریکا درباره برجام به صلاح منافع ملی نیست، اظهار کرد: آنان صلاحیت اجتماعی ندارند که ما مجددا بخواهیم مذاکراتی داشته باشیم و تا اطلاع ثانوی مذاکره با این افراد که ثبات شخصیت بین‌المللی‌‌شان مشخص نیست، انجام نخواهد شد.سخنگوی دولت درباره سفر آمانو به ایران گفت: این سفر در چارچوب قوانین بین‌المللی انجام شده و تاییدی بر صحت اقدامات ایران در چارچوب برجام است که مثل سایر موارد آمانو این بار هم پایبندی ایران به تعهدات برجام را اعلام کرد.
اقداماتی در مورد سپنتا نیکنام در حال انجام است
سخنگوی دولت درباره موضوع سپنتا نیکنام، منتخب زرتشتی مردم یزد در شورای شهر و نیز نامه رییس‌جمهور به رهبری در این زمینه اظهار کرد: در راستای تامین حقوق شهروندی همه اقدامات لازم را انجام داده‌ایم و گاهی اوقات برای حل یک مشکل اگر بتوانیم سازوکاری مدبرانه داشته باشیم که تنش کمتری ایجاد شود، بهتر هم خواهد شد و در این مورد نیز اقداماتی در دست اجراست.
چرایی تصمیم دولت برای پرداخت بدهی استقلال و پرسپولیس
نوبخت در پاسخ به این پرسش که دولت چرا تصمیم به پرداخت بدهی‌های دو باشگاه استقلال و پرسپولیس گرفته است آن هم در حالی‌که مناطق محروم با مشکلاتی مواجهند و نیز تیم‌های ورزشی بانوان با کمبود اعتبارات روبه‌رو هستند، اظهار کرد: دولت مسوولیت عمومی برای اداره کشور دارد و در عین حال که بودجه مشتمل بر منابعی از فروش نفت و دریافت مالیات و فروش اوراق است، مصارف متنوعی برای آن وجود دارد که حوزه ورزش و نیز عدالت اجتماعی نیز از جمله این موارد است و سال گذشته نیز دولت برای طرح تحول سلامت چهار هزار میلیارد تومان پرداخت کرد که هر ماه نیز در کنار این، سه هزار و 800 میلیون تومان یارانه واریز می‌شود. وی افزود: در حال حاضر چند میلیارد تومان هم که قانون اجازه کمک به فدراسیون‌ها و هیات‌های ورزشی را طبق آن می‌دهد، قرار است به این دو باشگاه فوتبال پرداخت شود که نهایتا 10 میلیارد تومان خواهد بود این در حالی است که دولت محدودیت‌هایی هم برای کمک به باشگاه‌های ورزشی دارد و نیز در بودجه هم مشخص شده که چه درصدی باید به طور خاص در حوزه ورزش هزینه شود بنابراین چنین موضوعی چه ارتباطی با مساله مناطق محروم و کمبود اعتبارات در آنجا می‌تواند داشته باشد؟ سخنگوی دولت یادآور شد: در آغاز سال جاری سیستان‌وبلوچستان دچار مشکلات هجوم ریزگردها و کمبود آب شد که در نتیجه این وضعیت هم وزیر نفت و هم خود من به آنجا سفر کردیم و نتیجه آن، آغاز کار سدی در آن منطقه بود که در پی توزیع اعتبارات به این پروژه برخی گفتند چرا اعتبارات آب در حوزه سیستان و بلوچستان و خوزستان هزینه می‌شود که البته این موضوع به دلیل بحث عدالت اجتماعی است. نوبخت ادامه داد: در بودجه، ردیف توازن منطقه‌ای و عدالت اجتماعی داریم که اگر چیزی را نمی‌پسندیم، نباید آن را به بحث عدالت‌جویی متصل کنیم چرا که کمک‌های دولت در چارچوب قوانین انجام می‌شود.وی تصریح کرد: دو باشگاه استقلال و پرسپولیس نماینده جمهوری اسلامی در عرصه قاره‌ای هستند که اگر به دلیل بدهی‌هایشان از حضور در تورنمنت‌های منطقه‌ای و قاره‌ای محروم شوند آیا خبرنگاران از من سوال نمی‌کنند که دولت چه تدبیری برای این مساله داشت؟ همان‌طور که در زمان المپیک هم دولت به موقع پشتیبانی‌های لازم را از کاروان ایران داشت و نماینده دولت نیز در این رابطه وزیر ورزش بود. نوبخت با اشاره به دلیل عدم اجرای خصوصی‌سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس گفت: اقداماتی در این زمینه انجام شده که امیدواریم خصوصی‌سازی این دو باشگاه به نحو شایسته‌ای انجام شود.