کارآفرینی و توسعه اشتغال روستایی

  یکی از شاخص های اصلی زندگی روستایی آرامش است. سرسبزی و مناطق توسعه کارآفرینی و ایجاد شرکت های کوچک و زود بازده با هدف تامین مایحتاج روستاییان و ایجاد اشتغال نقش موثری در اقتصاد روستاییان دارد. از آن جایی که جوانان روستایی اغلب از سطح مهارت کمتری برخوردارند، برگزاری دوره های آموزشی کارآفرینی و آموزش های فنی و حرفه ای برای افزایش سطح مهارت از سیاست های اصلی توسعه کارآفرینی در روستاهاست.
تاسیس شرکت های روستایی، توسعه صنایع تبدیلی و ترویج تعاونی ها از جمله اقداماتی است که افزایش نوآوری و اشتغال و توزیع عادلانه درآمد در روستا را به ارمغان می آورد. در این بین از توانمند سازی زنان و دختران روستایی هرگز نباید غافل شد، چرا که زنان در روستا، نقش مهمی در فعالیت های خانواده ایفا کرده و انگیزه لازم برای فعالیت های خود اشتغالی و کارآفرینی و در پی آن کسب درآمد در این طیف پر رنگ دیده می شود. الزاما بدون در نظر گرفتن تجارب جهانی و مطالعه موفقیت های کسب شده و تمرکز صرف بر روی اشتغال، نمی توان به نتایج مطلوبی دست پیدا کرد. ایجاد توسعه پایدار روستایی، روستاییان را قادر می سازد تا از طریق اولویت بندی نیازهایشان و سرمایه گذاری روی آن ها با ایجاد زیرساخت های مناسب و ظرفیت های
محلی به اهداف خود برسند. توجه هر چه بیشتر به روستاها و اشتغال جوانان و جلوگیری از مهاجرت روزافزون آن ها به شهرها باعث
می شود تا جوانان روستایی با شور و غرور، وارد فعالیت های کارآفرینانه شوند و خود مولد کار باشند و نه در شهر های بزرگ سرگردان به دنبال کار روند. برای رسیدن به ایران کارآفرین باید ابتدا روح کارآفرینی را در کالبد روستاها دمید، چرا که تقویت اصالت پایه های کشور می تواند در قله های آن تبلور یابد.


بکر و زیبای روستاهای ایران از دریای خزر تا پهنه ی نیلگون خلیج فارس جاذبه هایی منحصر به فرد دارند. با وجود همه ی این زیبایی ها و محاسن ذکر شده، هنوز نتوانسته مانعی برای مهاجرت سیل عظیمی از روستاییان به شهرها باشد. روستاییان که به امید پیدا کردن شغل و تامین معاش خانواده به حاشیه شهرها کوچ کرده، ولی اغلب هرگز به آرزو و آرمان های ذهنی خود نمی رسند و چه استعدادهایی که در این میان نابود می شود و خانواده هایی که تحت فرهنگ بی در و پیکر شهری دچار تزلزل می گردد.
بنابراین روستاها به عنوان کوچک ترین واحد اجتماعی و بنیان فرهنگ و آداب و رسوم هر اجتماع از اهمیت ویژه ای برخوردارند و به تبع آن تلاش برای برطرف کردن مشکلات معیشتی و اقتصادی آن ها مستلزم توجه است. کارآفرینی؛ تنها راه اشتغال در روستاییان نیست،اما توجه به روحیه ی کارآفرینی در بین روستاییان ، بویژه کشاورزان می تواند گره از مشکلات آن ها باز کرده و باعث رشد و توسعه روستایی گردد. از آن جایی که عموم روستاییان از نظر اقتصادی ضعیف بوده و روز به روز با افزایش مهاجرت روستاییان به شهر ها، از جمعیت روستاها کاسته شده، رکود اقتصادی بوجود آمده نیز به این فقر دامن زده و به روند تخلیه روستاها سرعت می بخشد.