اسپانیا به کجا می‌رود

دیروز در کمتر از یک ساعت پس از اعلام استقلال کاتالونیا از سوی پارلمان این منطقه، مجلس سنای اسپانیا به درخواست ماریانو راخوی، نخست‌وزیر این کشور برای اعمال حاکمیت مستقیم دولت مرکزی بر کاتالونیا رای داد.
دولت مرکزی اسپانیا به رهبری ماریانو راخوی کابینه خود را تشکیل داد تا در مورد نخستین قدم‌ها در جهت اعمال حاکمیت بر کاتالونیا تصمیم بگیرد.
گفته می‌شود این قدم‌ها می‌تواند برکناری مقام‌های دولت محلی کاتالونیا و نظارت مستقیم بر نیروی پلیس این منطقه خودمختار را شامل شود.
دیروز در حالی که اغلب نمایندگان مخالف استقلال در جلسه پارلمان کاتالونیا حاضر نبودند اما آرای مثبت از نصف کل اعضای پارلمان بیشتر بود.


حدود سه هفته قبل با وجود مخالفت دولت مرکزی اسپانیا و اعزام هزاران مامور پلیس، همه‌پرسی استقلال در کاتالونیا برگزار شد که ۴۳ درصد واجدان شرایط در آن شرکت کردند و بیش از ۹۰ درصد رای‌دهندگان به استقلال رای دادند.
دادگاه قانون اساسی اسپانیا همه‌پرسی کاتالونیا را غیرقانونی اعلام کرده و دولت این کشور هم نتیجه آن را نپذیرفته است.
ماریانو راخوی، نخست‌وزیر اسپانیا در واکنش به تصمیم پارلمان کاتالونیا از اسپانیایی‌ها خواسته آرامش خود را حفظ کنند. او وعده داده که حکومت قانون را به کاتالونیا بازگرداند.
کارلس پوجدمون، رهبر دولت محلی کاتالونیا پیش از این گفته بود روند اعلام استقلال از اسپانیا را به تعویق می‌اندازد تا با مادرید مذاکره کند.
اما دولت مرکزی گفت تا زمانی که نتیجه همه‌پرسی لغو نشود، حاضر به مذاکره با مقام‌های دولت کاتالونیا نخواهد بود.
با گذشت بیش از 40 سال از مرگ فرانکو و گام نهادن اسپانیا در وادی دموکراسی، اینک یا آنچه دیروز رخ داد که به رویارویی نهایی مادرید و کاتالان انجامید، آینده‌ این کشور مقابل علامت سوال بزرگی قرار گرفته است؛ شرایطی که نه‌تنها چالشی بزرگ برای مادرید به حساب می‌آید بلکه می‌تواند دورنمای اتحادیه اروپا را هم با ابهام روبه‌رو سازد.