کدخدایی، حکم محرومیت عضو زرتشتی شورای شهر یزد را «قانونی، شرعی، قطعی و غیرقابل تغییر» دانست؛

سپنتا
همچنان قصه پرغصه محرومیت «سپنتا نیکنام»، عضو زرتشتی شورای شهر یزد ادامه دارد. نیکنام که عضو چهارمین دوره شورای اسلامی همین شهر نیز بود، برای دوره پنجم شورا نیز برگزیده شد اما با شکایت علی‌اصغر باقری، نامزد اصول‌گرای شکست‌خورده انتخابات شورای شهر یزد، توسط دیوان عدالت اداری به دلیل مسلمان نبودن معلق شد. در ادامه، احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان نیز در نامه‌ای بر این محرومیت مهر تایید زد. اما حتی نامه جنتی پایان کار نبود. چه این‌که روزهاست جامعه مدنی، تعدادی از نمایندگان مجلس، بسیاری از فعالان سیاسی و حقوق‌دانان و بسیاری از اعضای شوراهای شهر معترض چنین تعلیقی هستند. علی لاریجانی، رئیس مجلس، چندی پیش با اعتراض به حکم احمد جنتی، از این گفته بود که اگر این مسئله حل نشود، پرونده به شورای حل اختلاف قوا ارجاع داده خواهد شد. حالا اما عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، هم‌نوا با محمد یزدی، دیگر عضو این شورا، از این می‌گوید که حکم محرومیت نیکنام «قانونی، شرعی، قطعی و غیرقابل‌تغییر» است.
سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگو با ایلنا می‌گوید: فقهای شورای نگهبان قبل از انتخابات امسال نظر خود را اعلام و ابلاغ کردند ولی هیات نظارت بر انتخابات شوراها توجهی به آن نکرد. عباسعلی کدخدایی درباره اظهارنظر محمد یزدی مبنی بر این‌که فقهای شورای نگهبان بر اشکال شرعی فعالیت منتخب زرتشتی شورای شهر یزد به اتفاق آرا رای دادند و این تصمیم، قانونی، شرعی، قطعی و غیرقابل‌تغییر است، گفت: نظر فقهای شورای نگهبان نسبت به تبصره ماده مربوط به قانون تشکیلات شورای شهر و روستا یک نظر شرعی است و از جهت قانونی هم لازم‌الاجرا است.
او ادامه می‌دهد: آیت‌الله یزدی هم همین را گفته‌اند و چیز خاص دیگری را بیان نکرده‌اند. این اظهارنظر شرعی نسبت به تبصره‌ای است که در گذشته وجود داشته و طبق اصل ۴ قانون اساسی و آیین‌نامه داخلی مجلس، قانون و لازم‌الاجراست. سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال ایلنا مبنی بر این‌که صحبت‌های یزدی نظر نهایی شورای نگهبان است یا خیر، گفت: بله، چون مرجع دیگری برای قانون‌گذار درنظر گرفته نشده است.


او در پاسخ به این سوال که اگر طبق گفته رئیس مجلس، این موضوع به شورای حل اختلاف برود سرنوشت آن چه می‌شود و آیا این موضوع در شورای حل اختلاف مطرح شده یا خیر، گفت: خیر، هنوز باید ببینیم چه پیش می‌آید و این بحث دیگری است. باید منتظر بمانیم که اگر به شورای حل اختلاف رفت، چه نظری داده می‌شود. اما نظر شورای نگهبان همان است که اعلام شد. کدخدایی در ادامه، درباره اظهارنظر یزدی مبنی بر این‌که بازگرداندن مصوبه قانونی شورای نگهبان مقابله با اصل نظام است، گفت: نظر شرعی فقها همین است. شورای نگهبان اختیاراتش را از قانون اساسی دارد و از خودش اختیاری ندارد؛ این اختیارات هم در شرع و هم در اصل قانون اساسی در جهت تحکیم پایه‌های نظام و استحکام جمهوری اسلامی ایران است و مخالفت با این‌گونه نظرات نمی‌تواند توجیهی داشته باشد. او ادامه داد: در گذشته هم این کار انجام می‌شد اما در حال حاضر، نسبت به یک موضوع برخی‌ اظهارنظرهایی می‌کنند، ما بیش از ۱۳۰ مورد از این‌گونه موارد را داشته‌ایم. سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که اگر رئیس مجلس این مورد را به شورای حل اختلاف ارجاع دهد، روند کار به چه صورتی خواهد بود، و اگر شورای حل اختلاف نظر دهد که نیکنام وارد شورای شهر شود، چه پیش خواهد آمد، عنوان کرد: نمی‌دانم، شورای نگهبان فارغ از رسیدگی، هیچ ورودی نخواهد داشت و همان نظری که داده لازم‌الاجرا است و اگر مراجع دیگری نظر دادند، ربطی به این شورا نخواهد داشت. کدخدایی در پاسخ به این سوال که رئیس مجلس گفته است که این کار در حیطه اختیارات مجلس است و شورای نگهبان نمی‌تواند ورودی داشته باشد، گفت: این اشتباهی است که غالب افراد می‌کنند و متوجه آن نیستند. به هیچ عنوان شورای نگهبان نسبت به انتخابات شوراهای شهر و روستا اظهارنظر نکرده بلکه نسبت به تبصره‌ای از قانون تشکیلات شورای اسلامی شهر و روستا نظر داده است که موثر در بحث انتخابات شوراهاست، ولی در انتخابات شوراها، شورای نگهبان نه صلاحیت و نه قصد ورود دارد و اعلام کرده طبق تبصره موجود، مساله مورد بحث خلاف شرع است.
او ادامه داد: فقهای شورای نگهبان قبل از انتخابات امسال نظر خود را اعلام و ابلاغ کردند ولی هیات نظارت بر انتخابات شوراها توجهی به آن نکرده است.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: شورای نگهبان نظرش را داده است و اگر مکانیزم دیگری وجود دارد، باید ببینیم براساس آن، چه اقداماتی می‌توان انجام داد.