پرداخت سود نقدی به زودی؛ سهام عدالت در ایستگاه پایانی

با پایان یافتن مهلت تعیین‌شده برای تسویه باقیمانده اقساط سهام عدالت در 30 مهر، برنامه دولت برای تعیین تکلیف این بخش، وارد مرحله جدیدی شد و اکنون مشمولان در انتظار پرداخت سود سهام خود برای سال مالی 95 هستند.
میرعلی اشرف عبدالله‌پوری حسینی، رئیس سازمان خصوصی‌سازی، از پرداخت سود سهام عدالت در آینده نزدیک خبر داد و گفت که هماهنگی‌ها و اقدام‌های مورد نیاز برای آغاز پرداخت سود بین مشمولان، به‌زودی آغاز می‌شود.
بر اساس اعلام سازمان خصوصی‌سازی، مشمولانی که ثبت‌نام سهام عدالت آن‌ها قطعیت یافته و اکنون سهام‌دار نهایی هستند، بدون این‌که تا به امروز پولی داده باشند، از محل سود سالیانه این سهام، مالک حدود 5 میلیون ریال (500 هزار تومان) سهام عدالت شده‌اند.
هم‌چنین افرادی که در مهلت تعیین‌شده تا پایان مهر، باقیمانده اقساط سهام عدالت را پرداخت کرده‌اند و مالک صددرصد سهام خود شده‌اند، سال آینده از تمام سود حاصله از این سهام برخوردار می‌شوند و امسال، به دلیل آن‌که سال مالی 95 مبنای پرداخت‌ها است، نصف مبلغ سود سهام عدالت به حساب آن‌ها واریز می‌شود.


حدود 170 میلیارد ریال پرداخت شد
به گزارش ایرنا، از ابتدای راه‌اندازی سامانه سهام عدالت در اواسط اسفند 95 تا پایان مهر امسال، درمجموع حدود 170 میلیارد ریال (17 میلیارد تومان) از سوی مشمولان سهام عدالت برای تسویه بدهی این سهام، به حساب خزانه‌داری کل کشور پرداخت شده است.
هم‌چنین از 47 میلیون مشمول سهام عدالت که در قید حیات هستند، 39 میلیون نفر به سامانه مراجعه کرده و صورت حساب خود را مشاهده کرده اند و 34 میلیون نفر نیز شماره شبای بانکی خود را برای دریافت سود اعلام کرده اند.
هرچند با پایان یافتن مهلت تسویه اقساط سهام عدالت، سامانه مذکور برای به‌روزرسانی، از دسترس خارج شد اما تا چند روز دیگر، بار دیگر در دسترس قرار می‌گیرد تا مشمولان بتوانند شماره شبای خود را به سامانه وارد کنند و از سود سهام عدالت بهره‌مند شوند.
پرداخت سود سهام عدالت، نقدی خواهد بود
با نزدیک شدن به فصل پرداخت سود سهام عدالت، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ازجمله غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، خواستار خودداری دولت از پرداخت این سود به شکل نقدی شدند که با مخالفت دولت روبه‌رو شد.
تاجگردون در این باره توضیح داده بود: براساس برآوردی که دولت انجام داده، افزون بر 40 هزار میلیارد ریال منابع ناشی از سود سهام عدالت باید توزیع شود که این میزان منابع، به‌صورت پراکنده و گسترده به شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی مختلف پرداخت می‌شود ولی کمکی به خرج زندگی و معیشت مردم نمی‌کند.
نماینده مردم شهرستان‌های باشت و گچساران در مجلس شورای اسلامی، گفت: دولت باید به دنبال روش‌های جایگزین و مناسب دیگری در این زمینه باشد .
تاجگردون یادآور شد: دولت می‌تواند به ‌جای تقسیم و توزیع منابع، بدون اثرگذاری در اقتصاد و معیشت مردم، آن را به صورت تجمیع‌شده برای افزایش بهره‌وری به اقتصاد، اشتغال و سرمایه‌گذاری اختصاص دهد.
با این وجود، مسئولان سازمان خصوصی‌سازی به‌عنوان متولی سهام عدالت بر این باورند، شاید مبلغ حدود 700هزار تا 1.5 میلیون ریالی(70 تا 150 هزار تومان) سود سهام عدالت برای عده‌ای ناچیز باشد اما اگر دهک‌های پایین درآمدی، یعنی خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی را درنظر بگیریم که مالک صددرصد این سهام هستند و به‌طور میانگین، خانواده‌های پنج نفره را شامل می‌شوند، حدود 7.5 میلیون ریال نصیبشان می‌شود که رقم قابل‌توجهی برای آن‌هاست.
به گفته پوری حسینی، این مبلغ سود، حق قانونی سهام‌داران است و نمی‌توان آن‌ها را از سودشان محروم کرد.
از سوی دیگر، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، هفته گذشته گفته بود که با نظر مجلس قرار شده است پرداخت سود سهام عدالت به‌صورت نقدی به مردم منتفی شود و رئیس‌جمهوری نیز موافقت اولیه خود را با این پیشنهاد اعلام کرده است که این موضوع از سوی محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، تکذیب شد؛ نوبخت گفت که رئیس‌جمهوری با توقف پرداخت سود سهام عدالت موافقت نکرده است.
چرایی پرداخت سود در چند مرحله
طبق قانون تجارت، شرکت‌ها پس از برگزاری مجامع عمومی، هشت ماه فرصت دارند سود حاصله را به حساب سهام‌داران خود واریز کنند، شرکت‌هایی که قسمتی یا تمام سهام آن‌ها در اختیار سهام عدالت است، از این قاعده مستثنی نیستند و از این رو گردآوری سهام همه شرکت‌ها امری زمان‌بر است.
بر این اساس، سازمان خصوصی‌سازی پیش‌بینی کرده که به مرور که این سودها به حساب این سازمان واریز می‌شوند، به نسبت، میان مشمولان تقسیم شود که البته در این فرآیند دو دهک پایین درآمدی جامعه، روستاییان و عشایر، از اولویت دریافت سود برخوردارند.
در مجموع، از 49 شرکتی که مشمول سهام عدالت هستند، هرچند 16 شرکت یا اعلام تنفس کرده و یا سود توزیع نکرده‌اند اما در مجموع، حدود 40 هزار میلیارد ریال از شرکت‌های تحت پوشش سهام عدالت سود دریافت خواهد شد که به مرور، در سه مرحله به حساب‌های اعلامی واریز می‌شود.
باقیمانده سهام تسویه‌نشده به دولت بازمی‌گردد
طرح توزیع سهام عدالت در سال 85 با هدف برخورداری آحاد جامعه از بنگاه‌هایی که بنا بر سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار می‌شوند، اجرایی شد؛ در این طرح، به هر یک از مشمولان، برگه‌های سهام 10 میلیون ریالی اختصاص داده شد تا مبلغ آن به مرور، ظرف 10 سال، از محل سود شرکت‌ها کسر شود و به‌تدریج، مشمولان مالک کل سهام در نظر گرفته شده باشند.
آخرین گروه از مشمولان سهام عدالت در آذر 92 تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و پس از آن، پرونده مشمولان سهام عدالت با وجود 49 میلیون سهام‌دار بسته شد که از این تعداد، اکنون 47 میلیون نفر در قید حیات هستند.
در این طرح قرار بود تا زمان 10 سال تعیین‌شده و تسویه کامل بدهی مشمولان، سودی به آن‌ها پرداخت نشود، اما به گفته سیدجعفر سبحانی سخنگوی سازمان خصوصی‌سازی، دولت نهم و دهم با تخلف از قوانین و آیین‌نامه‌ها، در چند مرحله، در مجموع 13 هزار و 840 میلیارد ریال سود در فاصله سال‌های 86 تا 88 به برخی از مشمولان پرداخت کرد.
همین امر سبب شد تا در طرح ساماندهی سهام عدالت که در دولت یازدهم کلید زده شد، در صورت‌حساب‌های اعلامی به مشمولان، مبلغ پرداخت شده به‌عنوان سود، از حساب آن‌ها کسر شود تا درباره همه مشمولان یکسان‌سازی انجام شود.
هم‌چنین دولت یازدهم در اصلاحیه‌ای که در آذر ماه پارسال درباره سهام عدالت انجام داد، این اختیار به مشمولان داده شد تا در صورت تمایل به افزایش دارایی خود در سهام عدالت تا سقف 10 میلیون ریال اقدام کنند که این مهلت، شهریور امسال پایان یافت و حتی شورای عالی سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی، آن را به‌مدت یک ماه دیگر تمدید کرد.
اکنون آن دسته از مشمولانی که این رقم را واریز نکرده‌اند، تنها به ازای صورت‌حساب خود در سهام عدالت شراکت دارند و بقیه مبلغ باقیمانده، در اختیار دولت قرار می‌گیرد.
بر این اساس و طبق آیین‌نامه اجرایی توزیع سود سهام عدالت که در دولت دهم به تصویب رسیده است، اگر فرد مشمول، بدهی خود را بابت سهام عدالت تسویه نکند، سازمان خصوصی‌سازی به میزان مبلغ بدهی تسویه‌شده سهام مورد وثیقه را آزاد
می‌کند.
سایر اخبار این روزنامه
پرداخت سود نقدی به زودی؛ سهام عدالت در ایستگاه پایانی رئیس قوه قضاییه: قوه قضائیه به سراغ هر متهمی می‌رود، متهم به برخورد سیاسی می‌شود روحانی: در مذاکره در برابر قدرت‌ها همیشه به صددرصد نمی‌رسیم روایتی دردناک از اوضاع منتقدان حکومت در بحرین وضعیت زندانیان وخیم است شماری از مردم ارومیه در اعتراض به تعرض سرایدار مدرسه به دختر دانش‌آموز تجمع کردند حدود پنج هزار تهرانی به علت آلودگی هوا جان باخته‌اند آموزش همدلی به بچه‌های باعاطفه نگاهی به آموزش مهارت‌های زندگی دردانمارک روایت تجدد آمرانه با رنگ و بوی تئاتر ملل در نمایش طپانچه خانوم برقراری نظم به زور طپانچه محمود صادقی: هادی خامنه‌ای ریاست شورای هماهنگی را پذیرفته است رئیس‌جمهور فرانسه می‌گوید با آمریکا بر سر حفظ برجام توافق کرده‌ایم آیا خطر لغو برجام رفع شده است؟ محمود صادقی: هادی خامنه‌ای ریاست شورای هماهنگی را پذیرفته است روایتی دردناک از اوضاع منتقدان حکومت در بحرین وضعیت زندانیان وخیم است در جلسه‌ای با حضور کارشناسان صنعت آب، برنامه رضا اردکانیان بررسی شد لزوم نگاه متوازن به مسئله آب