مشاور اقتصادی رییس‌جمهور در جمع فعالان بخش خصوصی انتقاد کرد:

«جهان صنعت»- در حالی که بخش خصوصی بارها نسبت به بزرگ بودن بدنه دولت هشدار داده و این موضوع را عامل گسترش فساد و معضلات اقتصادی عنوان کرده است اما همچنان تغییری در این رویه مشاهده نمی‌شود‌. این در حالی است که در نهایت مردم به عنوان ضعیف‌ترین قشر جامعه باید تاوان تصمیمات نادرست اقتصادی دولت را پس دهند. با این حال‌ به نظر می‌رسد همچنان وعده و‌عیدها ادامه دارد و با اینکه دولت به دلیل بی‌توجهی به بخش خصوصی در دوره قبل، نقاط ضعف بسیاری در کارنامه خود داشته است اما همچنان نسبت به بخش خصوصی بی‌توجه است. به گفته رییس اتاق بازرگانی ایران، افزایش مداوم حجم دولت در اقتصاد باعث شده کاملا بخش خصوصی نادیده گرفته شود. در واقع تا زمانی که درآمدهای نفتی بالاست، بخش خصوصی جایگاهی ندارد اما وقتی درآمدهای نفتی با مشکل روبه‌رو می‌شود، به بخش خصوصی توجه می‌کنند.
واقعیت هم این است که حتی وزرای پیشنهادی اقتصادی دولت قبل از اینکه رای اعتماد مجلس را به دست آورند، ابتدا سعی کردند اعتماد بخش خصوصی را به دست آورند تا تشکل‌ها از آنها حمایت کنند اما هنوز برای بخش خصوصی کاری انجام نداده‌اند. در این میان با وجود اینکه چارچوب اصل 44 به وضوح مشخص است اما در عمل اقداماتی توسط دولت‌ها انجام شده که بخش جدیدی با عنوان خصولتی‌ها را به وجود آورده است؛ بخشی که نه در گروه دولتی‌ها جای می‌گیرند و نه در بخش خصوصی جایگاهی دارند اما به راحتی در تمام حوزه‌های اقتصادی‌ جولان می‌دهند.
افزایش فعالیت خصولتی‌ها، بی‌توجهی به بخش خصوصی واقعی، ابرچالش‌های اقتصادی موجود در کشور و همچنین ادامه روند تصمیم‌گیری‌های نادرست اقتصادی که در نهایت صدمات جبران‌ناپذیری را برای اقتصاد ایجاد می‌کند، باعث شد فعالان بخش خصوصی در جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران که دیروز برگزار شد، میزبان مسعود نیلی، مشاور ویژه رییس‌جمهور باشند و درد ‌دل‌های خود را با او که بیشتر با دولت در ارتباط است، مطرح کنند چرا‌که ادامه وضعیت موجود به شدت فعالان اقتصادی را نگران کرده. این در حالی است که آنها تصور می‌کردند با تغییر دولت تصمیم‌گیری‌های اشتباه اقتصادی نیز با مشورت بخش خصوصی کاهش یابد. بر همین اساس مشاور ویژه رییس‌جمهور نیز در اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه اقتصاد ما در شرایطی است که دو چهره زیبا و زشت را از خود به نمایش می‌گذارد، گفت: در شرایطی هستیم که اقتصاد ما دو چهره دارد؛ یک چهره می‌گوید تورم تک‌رقمی شده رشد اقتصادی داشتیم و اشتغالزایی بالاست اما در نقطه مقابل ابر‌چالش‌هایی هستند که نمی‌توان منکر آنها شد و این شش ابرچالش شامل بحران آب، محیط‌زیست، بیکاری، چالش‌های نظام بانکی، صندوق بازنشستگی و کسب و کارهای خرد بسیار بزرگ و مخرب‌اند. به همین دلیل تنها بیان یک توصیه برای اقتصاد کشور با توجه به دو چهره آن سخت است.
وی همچنین از اینکه دولتمردان مسوولیت تصمیمات نادرست خود در اقتصاد را بر عهده نمی‌گیرند، انتقاد کرد و گفت: هر کدام از ابر‌چالش‌ها پتانسیل این را دارند که تداوم اداره کشور را دچار مشکل کنند.


همه روی یک حوزه متمرکز شویم
مسعود نیلی که به عنوان مهمان در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران حضور یافته بود، با بیان اینکه اقتصاددانان و اتاق‌ها یکی از رسالت‌هایی که دنبال می‌کنند این است که روی سیاست‌های دولت‌ها اثر بگذارند، گفت: میزان اثرگذاری اتاق در جلوگیری از اعمال سیاست غلط، به پیشنهاد سیاست درست به دولت و اصلاح سیاست در حال اجرا، شاخص موفقیت این‌گونه نهادهاست.
وی افزود: اگر از این جمع خواسته شود شما درباره مشکلات کشور و سیاست‌های اقتصادی صحبت کنید همه به راحتی می‌توانند تعداد زیادی از مشکلات موجود را تشریح کنند اما اگر گفته شود محدود به بیان یک مساله هستید و همگی ملزم به رسیدن به اجماع درباره اعلام یک سیاست اشتباهید، کار بسیار سخت است.
مشاور اقتصادی رییس‌جمهور ادامه داد: پیشنهادم درباره این است که در خصوص چه موضوعی به اجماع برسیم. اگر همه روی یک حوزه متمرکز شویم، اثرگذاری کار بسیار بیشتر است.
دستیار ویژه رییس‌جمهور با بیان شش ابر‌چالش اقتصادی در کشور افزود: سیاسیون در برابر این چالش دو دسته هستند؛ یک دسته که شوق فراوانی برای بیان چهره خوب دارند و مدام دم از رشد و اشتغال می‌زنند و از سوی دیگر دسته‌دوم منکر موفقیت‌ها بوده و مشکلات را بیان می‌کنند‌... اگر بگوییم در یک سال گذشته ۶۷۵ هزار شغل ایجاد شده، دسته دوم در مقابل می‌گویند سه میلیون بیکار در کشور داریم.
نیلی خاطرنشان کرد: به لحاظ کارشناسی هر دو درست می‌گویند یعنی ما هم دستاوردهای ارزشمندی داشتیم و کشور در سال ۹۵ رشد داشته و هم از سوی دیگر ابر‌چالش‌ها از نظر ایجاد مشکل به ما بسیار نزدیک هستند و هیچ کدام از این دو چهره اقتصادی کشور را نمی‌شود نادیده گرفت.
2 چهره اقتصادی کشور، قابل جمع هستند
دستیار ویژه رییس‌جمهور با بیان اینکه از نظر من هر دو چهره اقتصادی کشور قابل جمع هستند، تصریح کرد: آنچه از نظر رشد اقتصادی و کاهش تورم می‌بینیم، اگر با رشد اقتصادی کشورهای منطقه مثلا عربستان که تنها 1/0 درصد رشد داشت، مقایسه کنیم می‌بینیم که در مقابل رشد 4/2 اقتصادی ما بسیار خوب است.نیلی تاکید کرد: از این جهت می‌گویم دوچهره اقتصادی ما قابل جمع است که اقتصاد ما در یک بستر عقلانی در حرکت است اما با چارچوب‌های فعلی اقتصاد آنچه روی آن تاکید می‌کنم، این است که تداوم شرایط خوب اقتصادی در گرو‌ اصلاح ساختار اقتصادی است.
مشاور رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه مثلا رشد اقتصادی سال ۹۵ کشور در سال‌های آینده تکرار نخواهد شد، اظهار داشت: برای ادامه رشد اقتصادی در سال‌های آینده باید ساختار اقتصادی را اصلاح کنیم.
رفاه مبتنی بر اضمحلال منابع را کنار بگذاریم
نیلی تاکید کرد: ساختار اقتصادی از نظر من به معنی عوامل بلند‌مدت بر اقتصاد کشور است که تعیین می‌کند نقش‌آفرینان شامل تولید‌کننده و مصرف‌کننده چه رفتاری خواهند داشت مثلا در حوزه آب در دهه‌ها گذشته دولت به عنوان تولید‌کننده منابع آب علائمی به مردم به عنوان مصرف‌کننده می‌داد که با بحران در سال‌های آینده مواجه هستیم یا علائم بیشتر در بزرگ‌تر کردن علائم آب بود؟ یا اینکه در صندوق‌های بازنشستگی در سال‌های گذشته هیچ‌گاه به فکر ایجاد تعادل بین منابع و مصارف صندوق‌ها بودیم؟ آیا به فکر این بودیم که سن بازنشستگی را از ۶۵ به ۵۰ سالگی در مردان و ۶۰ به ۴۵ سالگی در زنان تقلیل داده‌ایم؟ آیا به این اندیشیدیم که بعدا چه اتفاقی می‌افتد؟
نیلی افزود: نتیجه این شد که در سال ۹۴ در قانون بودجه در صندوق بازنشستگی ۱۵۰۰ میلیارد در نظر گرفته شد ولی در مقابل بودجه سال ۹۶ رقم صندوق بازنشستگی ۴۰ هزار میلیارد تومان. مشاور رییس‌جمهور تاکید کرد: باعث مشکلات اقتصادی ما هیچ کس جز خودمان نیست.
نیلی اظهار داشت: پیشنهاد من برای اینکه همه ما بر یک موضوع اجماع داشته باشیم این است که رفاه مبتنی بر اضمحلال منابع را کنار بگذاریم.
لزوم اصلاح نظام بانکی
مسعود نیلی در بخش دیگری از اظهارات خود درباره مهم‌ترین چالش اقتصادی کشور در میان شش ابر چالش موجود گفت: اصلاح نظام بانکی و نرخ بالای سود سپرده‌ها که هزینه‌های تولید را بالا برده است، مهم‌ترین مشکل اقتصادی است که مقدم بر همه اقدامات دیگری است که در راستای اصلاح ساختار اقتصادی کشور باید انجام شود.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح نظام بانکی افزود: موضوع نرخ سود سپرده‌ها و بالا بودن آنها، معلول بیماری بزرگ نظام بانکی است که تا این بیماری درمان نشود، امکان کاهش نرخ سود سپرده وجود ندارد.
دستیار ویژه رییس‌جمهور درباره دیر بودن زمان اصلاح نظام بانکی گفت: سال ۹۳ دولت موضوع اصلاح نظام بانکی را آغاز کرد اما سال ۹۴ با کاهش شدید درآمدهای نفتی مواجه شدیم که سبب وارد آمدن فشار زیادی روی نظام بانکی شد و عملا کارهایی که در خصوص اصلاح نظام بانکی کرده‌ بودیم، خنثی شد.نیلی افزود: در راستای اصلاح ساختار اقتصادی، جلسات متعددی با نهادهای تصمیم‌ساز و اثرگذار برگزار می‌کنیم. به عنوان مثال به تازگی جلسه‌ای با صندوق‌های بازنشستگی داشتیم که موضوع آن، بنگاهداری صندوق‌های تامین اجتماعی و بازنشستگی بود. نتیجه این شد که صندوق‌ها به سمت مدیریت دارایی‌ها بروند نه بنگاهداری. اصلاح ساختار اقتصادی و برگزاری چنین جلساتی به دستور رییس‌جمهور بوده است.وی در خصوص استقلال بانک مرکزی گفت: دستیابی به چنین هدفی که هدف بزرگی است، بسیار زمانبر است. وقتی ارزی را که بانک مرکزی استفاده می‌کند، دولت به آن می‌فروشد و پولش را در بودجه مصرف می‌کند، نشان می‌دهد که رابطه دولت با بانک مرکزی قاعده‌مند نیست. استقلال بانک مرکزی به این معنی است که باید به جایی برسیم که رییس بانک مرکزی بتواند به رییس‌جمهور «نه» بگوید.
نیلی در بخش دیگری از اظهارات خود در خصوص انتقاد بخش خصوصی از بزرگ بودن دولت تصریح کرد: بزرگ بودن دولت در دو حالت مختلف قرار دارد؛ از نظر مالی دولت در اقتصاد ایران اتفاقا بزرگ نیست و حتی به دولت بزرگ‌تر احتیاج داریم؛ اما نه دولتی که پول را هدر بدهد. حالت دوم بزرگ بودن دولت از نظر تعداد کارکنان است که من این موضوع را می‌پذیرم.
دستیار ویژه رییس‌جمهور افزود: دولت بهینه دولتی است که گردش مالی آن ۲۱ تا ۲۲ درصد GDP باشد که ما نیز در حال نزدیک شدن به این رقم هستیم.
تصمیمات مخرب دولت‌، عامل بی‌اعتمادی بخش خصوصی واقعی
همچنین رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران با اشاره به از بین رفتن اعتماد بین بخش خصوصی و دولت گفت: تصمیمات دولت‌ها عامل ایجاد این بی‌اعتمادی شده و دولت سعی در جبران این بی‌اعتمادی نکرده است.
غلامحسین شافعی با اشاره به پایان دوره دو ساله کمیسیون‌های تخصصی این اتاق گفت: در حال حاضر مهم‌ترین موضوع، اعتمادسازی بین بخش خصوصی و دولتی است. تمام سوابق تاریخی، تصمیمات دولت در ادوار گذشته نشان می‌دهد اعتماد بخش خصوصی واقعی به دلیل تصمیمات محرک و مهلک دولت و بی‌تفاوتی‌ دولت‌ها در جبران آنها با خدشه روبه‌رو شده است.
وی ادامه داد: برای اجرای برنامه خصوصی‌سازی دولت در سال‌های گذشته و حجم تصمیمات دولت‌ها در دوره درآمدهای نفتی به سود دولت و نادیده گرفتن بخش خصوصی سبب وقوع این بی‌اعتمادی شده است.رییس اتاق ایران افزود: دولت در زمان بحران اقتصادی و کاهش درآمدهای نفتی به سمت بخش خصوصی چرخش داشت، ولی در زمانی که درآمدهای نفتی بالا بود، بخش خصوصی جایگاهی نداشت.
شافعی تصریح کرد: امروز بسیاری از مفاهیم در کشور از قبیل تولید، صادرات، قانون، بانک مرکزی، بخش خصوصی و‌... به کرات استفاده و مطرح می‌شود، اما بیشتر جنبه تشریفاتی مخصوصا در سال‌های گذشته داشته است و دولت عملا اعتقادی به این مفاهیم آن‌گونه که در دیگر کشورها رایج است، ندارد.رییس پارلمان بخش خصوصی درباره بحران بیکاری اظهار داشت: اگر برای حل بحران بیکاری تدبیری اندیشیده نشود، آسیب‌های اخلاقی و اجتماعی زیادی در پی خواهد داشت. ‌علت اصلی مشکلات در این حوزه، بدفهمی دولت از اشتغالزایی است.
شافعی گفت: اشتغال پایدار وابستگی به سرمایه‌گذاری بلندمدت واقعی دارد و با بخشنامه عملی نمی‌شود.
رییس اتاق ایران تاکید کرد: تنها راه برون‌رفت دولت از وضعیت فعلی، اعتماد مجدد به بخش خصوصی است و زمینه اعتماد بخش خصوصی به دولت را هم باید فراهم کند، چرا‌که دولت بدون بخش خصوصی قادر به حل مشکلات نیست.
شافعی همچنین با بیان اینکه صنعت و تولید صرفا با صدور مجوز رونق نمی‌گیرد، گفت: اگر اقتصاد مقاومتی هدف اصلی کشور است باید همه قوای سه‌گانه و بخش خصوصی به این سمت سوق داده شوند.
سایر اخبار این روزنامه
کتاب‌های درسی ما دانش‌آموز را برای دیروز تربیت می‌کنند شجریان 77 ساله شد؛ برندهای ملی همچنان دست‌و پا می‌زنند؛ شرط تداوم رونق بورس هکرها در کمین سرقت بسته‌های شبکه؛ سکوت دولت در مورد پیشنهاد تسهیل شرایط دریافت وام مسکن؛ محرومیت پرسپولیس از نقل و انتقالات و چهار ماه دوری طارمی از میادین؛ ما همه گناهکاریم! تاسف برای ژاپنی‌ها! بانکداری احمدی‌نژادی! هرج و مرج بازار به دنبال حذف برچسب قیمت کالا؛ انتخابات پارلمانی آلمان تاریخ‌ساز می‌شود؛ تزریق سرمایه به بخش تولید واکاوی دوباره یک معضل اجتماعی؛ آقای روحانی کاش این را هم گفته بودید! زاویه اتحادیه اروپا با آلمان پس از انتخابات جنگ‌سالار پشت سر خزانه‌دار معاون اول رییس‌جمهور در گشایش نمایشگاه بین‌المللی ایران‌پلاست اعلام کرد؛ مطهری:بر اساس قانون اساسی حق اعتراض برای همه محفوظ است رونمایی از جدیدترین راهکار دولت برای کاهش بیکاری؛ ورود انبوه‌سازان به بافت‌ فرسوده در ابهام؛ مشاور اقتصادی رییس‌جمهور در جمع فعالان بخش خصوصی انتقاد کرد: آمار تکان‌دهنده کودک‌آزاری از سوی رییس اورژانس اجتماعی؛ بررسی برنامه های روز جهانی گردشگری؛ قرائت «گزارش ملی بررسی پلاسکو» در شورای شهر؛ دم همتون گرم! خدا می‌رسونه! صورت‌های مالی شفاف می شود شرکت «ایرانی- چینی» در راه بورس اپراتورهای فضای مجازی فقط امکانات مالی و بانکی می دهند؛ دلایل مخالفت ایران رییس اقلیم کردستان با تاکید بر برگزاری رفراندوم: دلایل مخالفت ایران تمام‌قد در برابر استقلال اقلیم کردستان اولین گام برای مبارزه با فساد مالی اولین گام برای مبارزه با فساد مالی اولین گام برای مبارزه با فساد مالی اولین گام برای مبارزه با فساد مالی