کتاب‌های درسی ما دانش‌آموز را برای دیروز تربیت می‌کنند

رییس‌جمهور با انتقاد از محتوای کتب درسی تصریح کرد: کتاب‌های درسی ما دانش‌آموز را به جای تربیت برای فردا، برای دیروز تربیت می‌کند.
حسن روحانی در آیین بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی 96-97 در هنرستان شهید مدرس منطقه 5 تهران اظهار کرد: وقتی امروز کتاب‌های درسی را باز می‌کنیم، غیر از عوض شدن جلد، فونت، عکس وتغییر بعضی عبارت‌ها نسبت به زمانی که ما درس می‌خواندیم، تغییر چندانی نکرده است. در حالی که ما باید دانش‌آموزان را حداقل برای 12 سال آینده تربیت کنیم، کتاب‌های درسی ما دانش‌آموز را برای دیروز تربیت می‌کنند نه برای فردا و حتی امروز. وی ادامه داد: نحوه تدریس و اداره کلاس ما با همه تلاش معلمان نیاز به تحول جدید دارد. در پایان کار معلوم می‌شود که معلم، وزیر و دولت چقدر کار کرده‌اند و مشخص می‌شود که آیا ما یک نوجوان یا جوان مسوول ماهر علاقه‌مند به کار و خلاق تحویل جامعه داده‌ایم یا تنها باعث شده‌ایم دانش‌آموزان حفظیاتی را که از یاد می‌رود، حفظ کنند.
روحانی با بیان اینکه برای آنکه دوران مدرسه بهترین دوران زندگی باشد و احساس کنیم شرایط بهتری برای حضور در جامعه داریم، به نکاتی باید توجه کرد، افزود: این مساله به برنامه‌ها، تلاش‌ها و کمک‌های دولت، تلاش‌های پدران و مادران و خانواده‌ها، معلمان و جامعه و همچنین اخیرا به نوع استفاده از فضای مجازی بستگی دارد و همه اینها دست به دست هم می‌دهند که در پایان این 12 سال ما به کجا برسیم. رییس‌جمهور با بیان اینکه یکی از عوامل بسیار مهم رابطه معلم با دانش‌آموزان و دانش‌آموزان با یکدیگر در محیط کلاس است، تصریح کرد: محیط کلاس باید باشد امن به معنای اینکه در یک کلاس مبادا یک یا دو دانش‌آموز مورد حمله سخنان بقیه باشند‌ یا یک دانش‌آموز که استعداد بیشتری دارد، برای دیگران فخر‌فروشی کند، باید دانش‌آموزی که درسی را بهتر می‌فهمد، به شاگردی که به هر دلیلی نتوانسته حرف استاد را بگیرد، کمک کند. محیط امن به این معنا که به شکل و قیافه، نحوه حرکت و راه رفتن، لهجه و سخن گفتن هم ایراد نگیریم یا چند دانش‌آموز یک نفر را دست نیندازند.
وی ادامه داد: اگر محیط امن نباشد، نتیجه این می‌شود که دانش‌آموز غمزده شده، تحت فشار روحی قرار می‌گیرد و اگر خدایی نکرده رفتار معلم هم با او صددرصد صحیح نباشد ناامنی دوم را هم تجربه می‌کند و اگر در راه منزل محیط امنی را نبیند، ناامنی دیگری را حس می‌کند و اگر در خانه پدر و مادر رفتارشان محبت‌آمیز نباشد، ناامنی دیگری برای او تجربه می‌شود. اگر دانش‌آموز در حیاط و کلاس نسبت به همکلاسی، معلم، مدیر، محیط، جامعه پدر و مادر و خانواده احساس ناامنی کند، درس خواندن برای او سخت می‌شود. روحانی با اشاره به موفقیت‌های جوانان ایرانی بیان کرد: همه می‌دانیم در کشور ما در بسیاری از زمینه‌ها جوانان، دانش‌آموزان و دانشجویان قدم‌های بسیار خوبی برداشته‌اند. در بسیاری از المپیادها برنده طلا شده‌ایم. دانشجویان ما در بسیاری از دانشگاه‌های برتر دنیا در حال تحصیل هستند و در بسیاری از مراکز علمی درجه یک دنیا ایرانیان به عنوان نخبه تلاش می‌کنند‌ اما وقتی به 100 سال پیش ایران بازمی‌گردیم و آن را با کشورهای پیشرفته مقایسه می‌کنیم می‌بینیم که در کشور نواقصی وجود دارد و ما از سرمایه و منابع‌مان بهترین استفاده را نکرده‌ایم. رییس دولت دوازدهم یادآور شد: اگر کسی که 12 سال درس خوانده و دیپلم گرفته را دو سال بعد از دیپلم با کسی که در یک کشور پیشرفته این کار را انجام داده، مقایسه کنیم، می‌بینیم که آن کسی که در کشور پیشرفته بوده، داشته‌هایش بیشتر از دانش‌آموز ایرانی است. باید بپرسیم چرا؟ چون ما در کلاس خود البته در هنرستان کمتر و در دبیرستان بیشتر، بیشتر می‌خوانیم و حفظ می‌کنیم تا در امتحان نمره خوب بگیریم و چون حفظیم، حافظه با گذشت زمان مثل یخ در آب است و آب می‌شود. اما اگر به خلاقیت جوان‌ها و نوجوان‌ها تکیه کنیم و همان مطلب را به جای حفظ کردن، به صورت سوال مطرح کنیم تا با فکر خودشان جواب دهند، نتیجه را خواهیم دید.


وی در ادامه تاکید کرد: این مساله باید باور نویسندگان کتب درسی شود که دانش‌آموزان می‌توانند در بیان پاسخ‌ها از آنها بهتر باشند و با مقدمه، مطلب، بیان و جملات بهتری حرف‌شان را بیان کنند. باید بگذاریم بخش بزرگی از کتب درسی ما توسط دانش‌آموزان در سال‌های آینده نوشته شود و روی خلاقیت و مهارت دانش‌آموزان تکیه کنیم. روحانی همچنین عنوان کرد: نباید بعد از 12 سال یک کاغذ به عنوان مدرک دست دانش‌آموزان بدهیم بلکه باید مهارتی یاد بدهیم که بتوانند آن را به عنوان رشد و نمو دوران متوسطه خود در محیط کار عرضه کنند. باید دانش‌آموزان علاقه‌مند به کار‌ تحویل جامعه دهیم و دانش‌آموز را در یک رشته به عنوان یک جوان ماهر تربیت کنیم. رییس‌جمهور در ادامه خاطر‌نشان کرد: اولین خواسته‌ام از آقای بطحایی قبل از معرفی ایشان به مجلس این بود که دانش‌آموزان در پایان 12 سال باید یک کار‌بلد باشند‌ تا اگر نخواستند به دانشگاه بروند و خواستند وارد محیط کار و جامعه شوند یک مهارت را به خوبی آموخته باشند. این به عنوان رسالت و وظیفه بزرگ همه معلمان، مسوولان و نویسندگان کتاب‌های آموزش و پرورش است.
رییس‌جمهور همچنین اظهار کرد: برای اینکه بهتر بخوانیم، بفهمیم و به آینده کشور خدمت کنیم، خواهشم این است که همه تلاش کنیم محیط کلاس و مدرسه ما اینچنین باشد و در محیط مدرسه چگونگی تحمل افکار دیگران را تمرین کنیم. وقتی کسی چیزی می‌گوید و به او می‌خندیم یا او را هو می‌کنیم یعنی افکارش را تحمل نمی‌کنیم. باید در کلاس و محیط مدرسه افکار دیگران را تحمل کنیم و به فکر دیگران احترام بگذاریم که این به دست خود دانش‌آموزان و معلمان است تا محیط مدرسه ما محیط اخلاق و ادب باشد. وی در ادامه با اشاره به پرسش مهر امسال گفت: پرسش مهر امسال این است که در محیط مدرسه تحمل افکار دیگران، احترام به افکار دیگران و اخلاق و ادب را چگونه تمرین کنیم.
رییس‌جمهور در ادامه گفت: دانش‌آموزان نباید از اینکه چیزی را بلد نیستند، خجالت بکشند و معلمان نباید آنها را تحقیر کنند ما اگر چیزی را بلد نیستیم، نباید از پرسیدن خجالت بکشیم و باید بپرسیم. اگر بتوانیم محیط مدرسه و کلاس را بهتر بسازیم، می‌توانیم عالم‌تر، اندیشمندتر، خلاق‌تر و ماهرتر برای کار و فعالیت در جامعه بعد از دوران تحصیل و انسانی مسوول در محیط جامعه باشیم و از طرفی معلمان باید به دانش‌آموزان نحوه استفاده از فضای مجازی را بیاموزند‌ چراکه این فضا مانند تیغ دو‌لبه است که هم می‌تواند زندگی را نابود کند و هم می‌تواند مسیر رشد را بسازد.
سایر اخبار این روزنامه
کتاب‌های درسی ما دانش‌آموز را برای دیروز تربیت می‌کنند شجریان 77 ساله شد؛ برندهای ملی همچنان دست‌و پا می‌زنند؛ شرط تداوم رونق بورس هکرها در کمین سرقت بسته‌های شبکه؛ سکوت دولت در مورد پیشنهاد تسهیل شرایط دریافت وام مسکن؛ محرومیت پرسپولیس از نقل و انتقالات و چهار ماه دوری طارمی از میادین؛ ما همه گناهکاریم! تاسف برای ژاپنی‌ها! بانکداری احمدی‌نژادی! هرج و مرج بازار به دنبال حذف برچسب قیمت کالا؛ انتخابات پارلمانی آلمان تاریخ‌ساز می‌شود؛ تزریق سرمایه به بخش تولید واکاوی دوباره یک معضل اجتماعی؛ آقای روحانی کاش این را هم گفته بودید! زاویه اتحادیه اروپا با آلمان پس از انتخابات جنگ‌سالار پشت سر خزانه‌دار معاون اول رییس‌جمهور در گشایش نمایشگاه بین‌المللی ایران‌پلاست اعلام کرد؛ مطهری:بر اساس قانون اساسی حق اعتراض برای همه محفوظ است رونمایی از جدیدترین راهکار دولت برای کاهش بیکاری؛ ورود انبوه‌سازان به بافت‌ فرسوده در ابهام؛ مشاور اقتصادی رییس‌جمهور در جمع فعالان بخش خصوصی انتقاد کرد: آمار تکان‌دهنده کودک‌آزاری از سوی رییس اورژانس اجتماعی؛ بررسی برنامه های روز جهانی گردشگری؛ قرائت «گزارش ملی بررسی پلاسکو» در شورای شهر؛ دم همتون گرم! خدا می‌رسونه! صورت‌های مالی شفاف می شود شرکت «ایرانی- چینی» در راه بورس اپراتورهای فضای مجازی فقط امکانات مالی و بانکی می دهند؛ دلایل مخالفت ایران رییس اقلیم کردستان با تاکید بر برگزاری رفراندوم: دلایل مخالفت ایران تمام‌قد در برابر استقلال اقلیم کردستان اولین گام برای مبارزه با فساد مالی اولین گام برای مبارزه با فساد مالی اولین گام برای مبارزه با فساد مالی اولین گام برای مبارزه با فساد مالی