تیغ دولبه تمدید توافق اوپک

وزیر انرژی عربستان سعودی اخیرا با همتایان ونزوئلایی و قزاقستانی خود درباره گزینه تمدید توافق کاهش تولید پس از پایان مدت آن در ۳۱ مارس سال ۲۰۱۸ گفت‌و‌گو کرده است.
این گزارش یک هفته پس از اظهارات الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه منتشر شد که گفته بود گزینه تمدید دوباره توافق کاهش تولید روی میز است. با این همه وی خاطرنشان کرده بود هنوز زود است در این باره قطعا صحبت کنیم.
توافق اولیه اوپک و غیراوپک قیمت برنت را به ۵۷ دلار و قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت را به بیش از ۵۴ دلار در هر بشکه در ژانویه امسال رساند اما از آن زمان هر دو قیمت پایه کاهش پیدا کرده‌اند و تنها چندین مورد اختلال عرضه و تصمیم تولیدکنندگان در ماه می برای تمدید توافق کاهش تولید که قرار بود در ۳۰ ژوئن سال ۲۰۱۷ به پایان برسد، روند کاهش قیمت‌ها را آهسته کرد.
با این همه شمار رو به رشدی از تحلیلگران بر این باورند که اوپک با تمدید توافق کاهش تولید، چاه بزرگتری برای خود حفر می‌کند. تولید کمتر از سوی اعضای این سازمان به معنای صادرات کمتر و در نتیجه، درآمد نفتی کمتر است. همچنین به قیمت از دست دادن سهم بازار به رقیبانی شامل روسیه و آمریکا تمام می‌شود.


تحلیلگران معتقدند جبران این ضرر دشوار خواهد بود‌ بنابراین برای تولیدکنندگان کم‌هزینه در خاورمیانه تلاش برای حمایت از قیمت‌ها از طریق محدود کردن تولید ممکن است حساس‌تر باشد. در عوض، بازگشت به تولید رو به رشد ممکن است قیمت‌ها را به حدی تحت فشار قرار دهد که تولیدکنندگان شیل آمریکا نتوانند به تولید ادامه دهند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، باید دید آیا اعضای اوپک تمایل دارند چرخش ۱۸۰ درجه‌ای انجام دهند جدیدترین آمار صادرات و ذخایر شناور نشان می‌دهد که اشباع عرضه جهانی ممکن است رو به کاهش گذاشته باشد اما این کاهش با روند کندی انجام می‌‌شود.
این در حالی است که ‌نیکلاس مادورو‌ روز گذشته در یک سخنرانی تلویزیونی افزود: در آخرین سفر خود به خاورمیانه، این مساله را با رییس جمهور ایران مطرح کردم و تهران نیز با تمدید این توافق موافق بود.
به گزارش رویترز مادورو که برای شرکت در نخستین نشست سران سازمان همکاری اسلامی در زمینه علم و فناوری به آستانه قزاقستان سفر کرده بود، یکشنبه این هفته (نوزدهم شهریورماه) با رییس‌جمهور‌ ایران دیدار کرد.
‌حسن روحانی‌ در دیدار همتای ونزوئلایی خود تداوم رایزنی میان کشورهای صادرکننده نفت را ضروری دانست و گفت: تلاش‌های اعضای اوپک و غیراوپک به ویژه ونزوئلا برای کاهش تولید، پایداری و تعادل بهای نفت دستاوردهای مثبتی داشته که تداوم این تلاش‌ها ضروری است.
مادورو در سخنرانی دیروز خود اضافه کرد: بیستم سپتامبر (بیست و نهم شهریورماه) وزرای نفت اوپک در وین جلسه دارند که موقعیت مناسبی برای رسیدن به اجماع در این مورد است و بعید نیست توافق یاد‌شده تمدید شود.
اوپک در نشست رسمی سی‌ام نوامبر 2016 (دهم آذرماه 1395) در وین‌ برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با کاهش تولید موافقت کرد تا با کاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت‌ها کمک کند.
براساس این توافق، مقرر شد اوپک یک میلیون و ٢00 هزار بشکه در روز از سطح تولید خود بکاهد.
ایران، الجزایر، آنگولا، اکوادور، گابن، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا اعضای اوپک به شمار می روند.
ایران، نیجریه و لیبی تا رسیدن به سطح تولید پیش از بحران خود از برنامه کاهش تولید اوپک مستثنی شدند.
اوپک همچنین موفق شد بیستم آذرماه 1395، تولیدکنندگان نفت غیراوپک شامل روسیه، قزاقستان، گینه، جمهوری آذربایجان، سودان، مالزی، عمان، بولیوی، مکزیک، بحرین و برونئی را با خود همراه سازد.
این تولیدکنندگان نیز در مجموع با کاهش 600 هزار بشکه در روز از تولید نفت خود موافقت کردند.
وزرای نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک در نشست رسمی چهارم خرداد امسال این سازمان با تمدید توافق کاهش تولید نفت برای 9 ماه دیگر موافقت کردند.