ابزار مالی جدید در بورس

گروه بورس- در راستای بهبود در رویه‌های کنونی پرداخت سود تقسیمی مصوب مجامع شرکت‌ها، قسمت مدیریت تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران با بررسی آماری سودهای تقسیمی شرکت‌های بورسی و مطالعه چگونگی پرداخت سودهای یادشده، الگویی پیشنهادی برای انتشار اوراق بهادار به پشتوانه سودهای تقسیمی مصوب مجامع را تدوین کرده است. رضا کیانی، مدیر تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران در کارگاه آموزشی با موضوع «الگوی پیشنهادی بورس تهران درخصوص اوراق بهادارسازی سود تقسیمی با رویکردی بر چگونگی پرداخت سود‌های تقسیمی شرکت‌های بورسی» که با حضور خبرنگاران برگزار شد، گفت: یکی از چالش‌‌برانگیزترین مواردی که در مجمع عمومی سالانه در مورد آن تصمیم‌گیری می‌شود، مقدار و زمان‌بندی پرداخت سود تقسیمی است. شرکت‌ها طبق قانون می‌توانند حداکثر تا هشت ماه پس از برگزاری مجمع نسبت به پرداخت سود تقسیمی اقدام کنند. بر این اساس مدیران شرکت‌ها عموما به‌منظور جلوگیری از خروج منابع مالی از شرکت تمایل دارند پرداخت سود تقسیمی را به تعویق بیندازند و از طرفی سهامداران به ویژه سرمایه‌گذاران فعال، تمایل به دریافت سریع‌تر سود تقسیمی دارند. از طرفی هر ساله بخش بزرگی از ارزش بازار سهام به‌واسطه پرداخت سود تقسیمی از بازار سهام خارج می‌شود. وی تصریح کرد: با توجه به زمان زیادی که سهامداران شرکت‌ها باید برای دریافت سود تقسیمی خود منتظر باشند و خروج حجم قابل توجهی از ارزش بازار سهام، ارائه راهکاری مناسب برای دسترسی هرچه سریع‌تر سهامداران به سود تقسیمی، خارج نشدن سریع منابع مالی از شرکت پس از تشکیل مجمع و جلوگیری از ایجاد بحران نقدینگی برای شرکت‌ها و همچنین بازگشت سودهای تقسیمی به بازار سرمایه به‌واسطه انتشار اوراق بدهی، الزامی به نظر می‌رسد.
بهبود روش‌ها
مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران توضیح داد: در راستای بهبود در رویه‌های کنونی پرداخت سود تقسیمی مصوب مجامع شرکت‌ها، مدیریت تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران با بررسی آماری سودهای تقسیمی شرکت‌های بورسی و مطالعه چگونگی پرداخت سودهای یادشده، الگویی پیشنهادی برای انتشار اوراق بهادار به پشتوانه سودهای تقسیمی مصوب مجامع را تدوین کرده است. بر اساس این الگو سهامداران شرکت‌ها می‌توانند براساس اهداف و شرایط خود سودهای تقسیمی متعلق به خود را از طریق بورس به فروش برسانند. از طرفی خریداران اوراق می‌توانند با در نظر گرفتن پارامترهایی همچون افق زمانی سرمایه‌گذاری و از همه مهم‌تر نرخ تنزیل، اوراق مطلوب و منطبق با نیاز خود را خریداری کنند. کیانی خاطرنشان کرد: انتشار هرگونه اوراق بدهی که تعهدی را بر ناشر (شرکت) تحمیل کند، بی‌تردید نیازمند بررسی و ارزیابی ریسک اعتباری ناشر است. در نبود موسسات رتبه‌بندی در ایران، گزارش تهیه‌شده در مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران به ارزیابی ریسک دیرکرد در پرداخت سود تقسیمی شرکت‌ها در سه سطح پرداخته است. در سطح اول اصلاح در زمان‌بندی پرداخت سود مورد مطالعه قرار گرفته است. در سطح دوم شکایت سهامداران بابت سود تقسیمی از شرکت‌ها بررسی و در سطح سوم چگونگی پرداخت سود تقسیمی مطالعه شده است. همچنین در این نشست پیرایش،کارشناس مدیریت تحقیق و توسعه گفت: در گزارشی که برای انتشار اوراق سود تقسیمی تهیه شد، تلاش شده است با شناخت واقعیت‌های موجود در ارتباط با سود تقسیمی شرکت‌ها، الگویی مطابق با نیازهای ذی‌نفعان طراحی‌شده و مسایل متاثر از انتشار اوراق بررسی و در صورت نیاز، راهکارهای مقتضی ارائه شود. در این گزارش برای شرکت‌ها طبقه‌بندی و الزاماتی جهت انتشار اوراق سود تقسیمی پیشنهاد شده است که می‌تواند ریسک اوراق سود تقسیمی را تا سطح قابل قبولی کاهش دهد.
پذیرش 2 شرکت جدید


در همین حال مدیر پذیرش بورس تهران با اعلام اینکه دو شرکت به زودی در بورس تهران عرضه می‌شوند، از اتفاقات خوبی که امسال برای ایرانسل خواهد افتاد خبر داد. اسماعیل درگاهی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به اینکه وزیر اقتصاد دولت دوازدهم چه اقداماتی برای رشد بازار سرمایه می‌تواند انجام دهد، اظهار کرد: یکی از کارهایی که می‌تواند در بازار سرمایه انجام شود، تسهیل انتشار اوراق ارزی است. وقتی شرکتی در ایران بتواند همکار خارجی بگیرد، می‌تواند از خارج کشور تامین مالی هم انجام دهد. وی ادامه داد: بالا بردن جایگاه تامین مالی از طریق بازار سرمایه در کل سیستم اقتصادی می‌تواند برای اقتصاد ما راهکار مناسبی باشد. این اتفاق می‌تواند از کانال نهاد‌سازی رخ دهد. علاوه بر این اگر وزیر جدید در ابتدای کار یک مدل جامع برای بازار ببیند، خیلی از مشکلات بازار سرمایه حل می‌شود. مدیر پذیرش بورس اوراق بهادار ادامه داد: وقتی قانون توسعه ابزارها آمد، خیلی از مشکلاتی که در قانون تجارت و در حوزه تشکیل نهاد‌ها دست و پا گیر بود، سر و سامان گرفت. چانه زدن برای ارتقای بازار سرمایه از کارهایی است که می‌توان در سطح وزارت انجام داد. درگاهی در پاسخ به اینکه چند شرکت در حال حاضر برای ورود به بورس آماده هستند، گفت: در حال حاضر دو شرکت‌های وب و چدن‌سازان آماده عرضه هستند و چند شرکت دیگر هم در حال آمدن به بازار سرمایه هستند. وی در پاسخ به اینکه آیا تا پایان سال حدود ۱۲ شرکت وارد بورس می‌شوند، گفت: این رقم به نظر منطقی می‌آید.
زمان عرضه ایرانسل
مدیر پذیرش بورس تهران در پاسخ به سوالی درباره اینکه عرضه ایرانسل در بورس به کجا کشید، اظهار کرد: یکی از امیدواری‌های ما در دولت دوازدهم این است که وزیر ارتباطات جدید در این حوزه مقداری کمک کند چون در دوره‌های قبل این موضوع را در زمین بورس می‌انداختند در حالی که مصوبه داشت. در مصوبه تاسیس ایرانسل گفته شده هر زمانی که برای تمدید پروانه آمد، بگویید باید درصد سهامش را در بورس بفروشد ولی سازمان تنظیم مقررات هیچ‌گاه به این موضوع عمل نکرد. این شرکت ملاحظات خود را دارد چراکه یک طرف خارجی دارد. فکر کنم امسال اتفاق‌های خوبی در این حوزه بیفتد.