اراده ایران بر تحکیم روابط همه جانبه با آفریقای جنوبی

رئیس نمایندگان آفریقای جنوبی که صبح جمعه در رأس هیأتی پارلمانی وارد ایران شده است، روز گذشته در دو دیدار جداگانه با حسن روحانی رییس‌جمهور و علی لاریجانی رییس مجلس کشورمان دیدار کرد. رییس جمهور در دیدار رییس مجلس نمایندگان آفریقای جنوبی گفت: اراده جمهوری اسلامی‌ایران تحکیم روابط همه جانبه با کشورهای قاره آفریقا و بویژه آفریقای جنوبی است. حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز شنبه در دیدار «بالکا ام بته» رییس مجلس نمایندگان آفریقای جنوبی، با اشاره به حمایت مردم ایران از مبارزات مردم آفریقای جنوبی به رهبری نلسون ماندلا علیه نژاد پرستی، از توسعه و تقویت روابط تهران – پرتوریا طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی‌ابراز خرسندی کرد. رییس‌جمهوری، نقش پارلمان‌های دو کشور را در توسعه و تقویت همکاری‌های مشترک بسیار مهم خواند و با تاکید بر ضرورت توسعه این همکارها، گفت: تهران از تقویت بیش از پیش همکاری‌های خود با پرتوریا در حوزه اقتصادی و از جمله معادن و انرژی استقبال می‌کند و آماده همکاری و صدور خدمات فنی و مهندسی به آفریقای جنوبی است. روحانی، سفر سال گذشته رییس‌جمهور آفریقای جنوبی به تهران را در تقویت همکاری‌های دوستانه و صمیمی‌دو کشور بسیار تاثیرگذار برشمرد و با اشاره به نقش تقویت همکاری‌های مالی در توسعه روابط اقتصادی، ابراز امیدواری کرد که همکاری‌های دو کشور در حوزه بانکی نیز توسعه یابد.
 رییس جمهوری در ادامه به موضوع گردشگری و اهمیت آن در افزایش رفت و آمد مردم دو کشور اشاره کرد و گفت: با تقویت همکاری‌های مشترک در حوزه گردشگری، مردم دو کشور می‌توانند با فرهنگ و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی یکدیگر آشنا شوند و این موضوع در استحکام و تقویت همکاری‌ها مؤثر است. روحانی همچنین با اشاره به اشتراک نظر ایران و آفریقای جنوبی در بسیاری از موضوعات بین‌المللی و منطقه‌ای، همکاری دو کشور در سازمان‌های بین‌المللی در مسیر همکاری و توسعه جمعی را خوب و موثر خواند و گفت: ایران و آفریقای جنوبی با همکاری مشترک در مجامع بین‌المللی می‌توانند برای صلح و ثبات جهانی و منافع کشورهای در حال توسعه ، تلاش‌های ارزشمندی داشته باشند. «بالکا ام بته» رییس مجلس نمایندگان آفریقای جنوبی نیز در این دیدار با قدردانی از استقبال گرم از هیات پارلمانی کشورش در این سفر، بر عزم راسخ پرتوریا برای توسعه و تقویت بیش از پیش روابط با تهران در همه حوزه‌ها تاکید کرد. رییس مجلس نمایندگان آفریقای جنوبی همچنین با بیان اینکه مردم و دولت کشورش منتظر سفر رسمی‌رییس جمهور ایران به کشورشان هستند، اظهارداشت: ما خواهان توسعه و تقویت همکاری‌های دو کشور هستیم. پارلمان آفریقای جنوبی از توسعه و تعمیق این همکاریها حمایت می‌کند و اعضای پارلمان ، خواهان مشارکت ایران در پیشبرد طرحهای توسعه ای کشورشان می‌باشند. وی همچنین به دیدگاه‌های مشترک دو کشور در عمده مسایل بین‌المللی اشاره کرد و گفت : ما باید همکاری مشترک خود را در محافل و سازمان‌های بین‌المللی با هدف تقویت صلح و دوستی درعرصه جهانی بیش از پیش تقویت کنیم.
علی لاریجانی نیز روز گذشته پس از دیدار با خانم بالکا ام بته رییس مجلس نمایندگان آفریقای جنوبی در جمع خبرنگاران گفت: دیروز مذاکرات خوبی با رییس پارلمان آفریقای جنوبی داشتیم و در این مذاکرات زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری میان دو کشور مورد بررسی قرار گرفت. وی افزود: در این دیدار سطوح تجاری مورد نظر روسای جمهوری دو کشور واصل و مورد بررسی قرار گرفت، خصوصا در مورد تولید انرژی برق گفت وگوهای خوبی انجام شد. وی تصریح کرد: دو کشور در زمینه نفت و گاز و پتروشیمی‌و حمل و نقل و سرمایه گذاری در این زمینه‌ها می‌توانند همکاری خوبی داشته باشند که این موضوع نیز مورد بررسی قرار گرفت. لاریجانی همچنین به همکاری دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و تبادل اطلاعات در این زمینه اشاره کرد و گفت: ما در این ملاقات از مواضع خوب آفریقای جنوبی در احقاق حق مردم مظلوم فلسطین تشکر کردیم. رییس مجلس شورای اسلامی‌اظهار امیدواری کرد که سفر رییس پارلمان آفریقای جنوبی و هیات همراه وی به ایران به گسترش روابط خصوصا روابط تجاری میان دو کشور بیانجامد. لاریجانی روابط و همکاری‌های میان مجالس ایران و آفریقای جنوبی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: ما تا امروز ارتباط خوبی با کشور آفریقای جنوبی داشته ایم. وی همچنین به سفر رییس جمهوری آفریقای جنوبی به ایران اشاره کرد و گفت: این سفر گشایش‌های زیادی در راستای روابط دو جانبه ایران و آفریقای جنوبی ایجاد کرد. بالکا ام بته رییس مجلس نمایندگان آفریقای جنوبی نیز در این نشست خبری مشترک گفت: در سفری که رییس جمهوری آفریقای جنوبی به ایران داشت، موضوع الحاق ایران به گروه بریکس مطرح شد، در این راستا ما علاقه مند به عضویت ایران در این گروه هستیم و اعتقاد داریم با اضافه شدن اعضای جدید به این گروه ، رشد و توسعه بیشتری حاصل می‌شود. وی افزود: ما با جمعیت 80 میلیونی ایران آشنا هستیم، موقعیت راهبردی و استراتژیک ایران را می‌شناسیم و می‌دانیم ایران در موضوعات مختلف از جمله آموزش توسعه یافته است از این رو می‌دانیم که عضویت ایران در بریکس می‌تواند تاثیرگذار باشد. وی تاکید کرد: بسیار امیدوار هستیم پیش از پایان سال میلادی جاری، دکتر حسن روحانی رییس جمهوری ایران سفری به آفریقای جنوبی داشته باشد، همچنین امیدواریم که علی لاریجانی رییس مجلس نیز به زودی به آفریقای جنوبی سفر کند.
بریکس نام گروهی به رهبری قدرت‌های اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول نام انگلیسی کشورهای عضو برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده‌است، بریکس نمایانگر نیمی‌از جمعیت جهان است و 28 درصد قدرت اقتصادی دنیا را در اختیار دارد.