بلومبرگ: ایران با دلارهای تجاری خود مقابل ترامپ می‌ایستد

این مبالغ هنگفت سرمایه‌گذاری نیست که ایران را امیدوار کرده بلکه میلیاردها دلار آزادشده به‌واسطه توافق هسته‌ای 2015 با قدرت‌های جهان است که به این کشور کمک می‌کند با تاثیرات هرگونه حمله آتی آمریکا به برجام مقابله کند.
به نوشته بلومبرگ، از سال گذشته در همین روزها که در پی لغو تحریم‌ها در ژانویه 2016 هیات‌های تجاری در هتل‌های ایران پر شده بودند، شرایط تغییر کرده است. حال با توجه به اینکه دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا در حال افزایش تحریم‌های جدید و نارضایتی از اینکه دولتش همچنان ایران را پایبند به توافق هسته‌ای اعلام کند، این مساله ایجاد شده که آیا برجام تداوم خواهد داشت یا خیر.
مساله مهم حمایت دیگر طرف‌های این توافق- چین، روسیه، فرانسه، آلمان و انگلیس- خواهد بود که شرکت‌هایشان تاکنون بخش عمده پول سرمایه‌گذاری‌شده در ایران را وارد این کشور کرده‌اند.
به باور یکی از مدیران برنامه خاورمیانه و شمال آفریقای چتم‌هاوس در لندن گفت: نهادهای تجاری در این کشورها به دولت فشار می‌آورند که دسترسی‌شان به بازار ایران را حفظ کنند. در عین ‌حال اکثر این دولت‌ها دریافته‌اند که به حاشیه راندن و منزوی کردن ایران به نفع‌شان نیست. در ادامه برخی از توافق‌های نهایی یا مقدماتی که ظرف 18 ماه گذشته به دست آمده، مرور می‌شود:


انرژی و برق
- شرکت توتال به همراه شرکت ملی نفت چین قرارداد 20 ساله‌ای را به ارزش پنج میلیارد دلار برای توسعه فاز 11 میدان گازی پارس‌جنوبی به امضا رسانده‌اند.
- کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های مهندسی و ساخت اسکی (skec) از کره‌جنوبی قرارداد مقدماتی به ارزش 6/1 میلیارد یورو (8/1 میلیارد دلار) برای تامین فاینانس و اجرای پروژه ارتقای تکنولوژی و کیفیت فرآورده‌های پالایشگاه تبریز به امضا رسانده است.
- شرکت یونیت اینترنشنال ترکیه قرارداد 2/4 میلیارد دلاری با وزارت انرژی ایران برای احداث هفت نیروگاه گازی در نقاط مختلف ایران به امضا رسانده است.
- شرکت سینوپک چین برای توسعه فاز یک پالایشگاه آبادان در خوزستان، قرارداد 2/1 میلیارد دلاری را با شرکت ملی پالایش و توزیع نفت ایران امضا کرده است.
- شرکت رویال‌داچ‌شل قراردادی را برای ارزیابی سه میدان نفتی و گازی بزرگ ایران از جمله میادین نفتی آزادگان و یادآوران در نزدیکی مرز عراق به امضا رسانده است.
- گروه شرکت‌های MECI سوییس قراردادی به ارزش 750 میلیون یورو با دولت ایران برای ساخت نیروگاه بادی در شمال کشور امضا کرد.
حمل‌ونقل
- شرکت رنو قرارداد 600 میلیون یورویی را با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت پرتو نگین ناصح جهت سرمایه‌گذاری مشترک و افزایش تولید خودرو در ایران امضا کردند.
- شرکت فولکس‌واگن در مورد فروش دو مدل خودرو با شرکت ایران‌خودرو به توافق رسیده تا پس از نزدیک به یک دهه به بازار خودروی ایران بازگردد.
- شرکت پژو سیتروئن و شریک قدیمی‌اش ایران‌خودرو یک قرارداد سرمایه‌گذاری مشترک برای سرمایه‌گذاری 400 میلیون یورویی به‌منظور به‌روز‌رسانی شرکت‌های خودروسازی ایران به امضا رساندند. این شرکت فرانسوی همچنین قراردادی را با شرکت سایپا به امضا رساند تا طی پنج سال سرمایه‌گذاری 300 میلیون یورویی در تولید و بخش تحقیق و توسعه آن داشته باشد.
- شرکت بوئینگ و هواپیمایی آسمان ایران قرارداد سه میلیارد دلاری را برای خرید 30 فروند هواپیمای 737 مکس به امضا رساندند. این شرکت آمریکایی همچنین قرارداد 6/16 میلیارد دلاری را با شرکت ایران‌ایر برای فروش 80 فروند هواپیما امضا کرده است.
- شرکت ای‌تی‌آر قراردادی به ارزش 536 میلیون دلار با ایران‌ایر به امضا رسانده است.
- شرکت ایرباس قراردادی با ایران به امضا رسانده تا 100 فروند هواپیما به ارزش 19 میلیارد دلار با این کشور معامله کند.
- سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، آلستوم فرانسه و شرکت توسعه صنایع ریلی ایرانیان (ایریکو) در مورد انجام پروژه‌های ریلی با هم توافق کرده‌اند.
- شرکت ترنس مش هلدینگ روسیه برای تولید مشترک واگن، قرارداد سه میلیارد دلاری را با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به امضا رسانده است.
- شرکت زیمنس قراردادی به ارزش حداقل 5/1 میلیارد یورو برای کار در پروژه‌های زیرساخت‌های ریلی ایران به امضا رسانده است.
صنایع
- شرکت CREC چین با شرکت آلومینیوم ایران قراردادی به ارزش دو میلیارد دلار به امضا رسانده تا تولیدات در یک واحد در استان مرکزی آغاز شود.
مخابرات
- شرکت MTN برای حضور در اجرای پروژه فیبرنوری در هشت کلانشهر ایران 750 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرده که نزدیک به 300 میلیون دلار آن به‌صورت مستقیم و 450 میلیون دلار آن به‌صورت غیرمستقیم خواهد بود. MTN همچنین قصد دارد 40 میلیون دلار برای خرید 49 درصد از سهام شبکه نت پرداخت کند.
سایر اخبار این روزنامه
روحانی مصوبه شورای عالی اداری را ابلاغ کرد؛ تشدید حضور نظامی آمریکا کاهش صادرات محصولات کشاورزی کار دست تجارت داد؛ بحران آب، چالش جدی دولت دوازدهم؛ افتتاح بیست‌و‌هشتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی؛ به فکر وصول معوقات بانکی از دانه‌درشت‌ها باشیم‌؛ فروشندگان کامپیوتر و لپ تاپ از رشد خرید و فروش در فضای مجازی نگران هستند؛ بلومبرگ: ایران با دلارهای تجاری خود مقابل ترامپ می‌ایستد ماریوی قارچ‌خور و نادر گلابی‌خور! اطاعت بانک ها زیر فشار دولت در گفت‌و‌گو با دکتر قانعی‌راد مشخصه‌های وزیر علوم مناسب مطرح شد؛ استدلال حقوقی برای حل مشکل گزارش «جهان‌صنعت» از مغایرت احداث پلاسکوی 15 طبقه‌ای با طرح تفصیلی تهران؛ تکلیف حصر را روشن کنید گشت و گذاری در خاطرات طهران قدیم: حمله مرگبار به بخشداری پیشین در سیستان‌وبلوچستان بلومبرگ: ایران با دلارهای تجاری خود مقابل ترامپ می‌ایستد عدم انتخاب سرپرست برای شهرداری تهران اژدهای خفته اقتصاد ایران