در دیدار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با حسن روحانی و محمدجواد ظریف مطرح شد تحکیم برجام در روز تحلیف

موگرینی : ندای انتخاب مجدد روحانی در اروپا به خوبی شنیده شد
مراسم تحلیف دوازدهمین دوره ریاست جمهوری روز گذشته با حضور هیات‌هایی از 92 کشور خارجی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در همین رابطه 7 رییس جمهوری از ارمنستان، عراق، افغانستان، زیمباوه و سورینام، 18 رییس مجلس و دهها نخست وزیر، وزیر خارجه و مقامات بلند پایه از کشورهای مختلف به همراه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از جمله میهمانانی بودند که علاوه بر شرکت در مراسم تحلیف ریاست جمهوری حسن روحانی، به طور جداگانه با سایر مقامات کشورمان دیدار و رایزنی کردند.
در یکی از مهمترین دیدارهای روز گذشته فدریکا موگرینی به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از آغاز مراسم تحلیف با حسن روحانی رییس جمهوری کشورمان دیدار و پیرامون تعاملات میان ایران و اروپا در طول چهار سال گذشته به گفت و گو پرداخت. حسن روحانی در این دیدار با اشاره به گام‌های مثبت طرفین در طول سال‌های گذشته و اهمیت این همکاری‌ها، برجام و توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 را کلیدی مهم در راستای ثبات منطقه و توسعه مناسبات ایران با سایر کشورهای جهان برشمرد و گفت: اتحادیه اروپا به خوبی در به ثمر رسیدن برجام نقش آفرینی کرد و امروز نیز همه طرف‌ها برای حراست از این توافق که با زحمت فراوان به دست آمده، وظیفه سنگینی برعهده دارند.
رییس جمهوری حضور نمایندگانی از اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف را به معنای اراده مستحکم ایران و اروپا برای توسعه مناسبات همه جانبه برشمرد و خاطر نشان کرد: ایران همواره نسبت به اجرای برجام متعهد و پایبند است و تا زمانی که طرف مقابل آن را نقض نکند، به تعهدات خود عمل خواهد کرد. روحانی با اشاره به اینکه ایران در اجرای برجام به طور کامل به تعهدات خود عمل کرده اما برخی طرف ها به بر تعهدات خود پایبند نیستند، گفت: بخش مهمی از اجرای برجام مربوط به گشایش در روابط اقتصادی، بانکی و فعالیت‌های تجاری است که باید هرچه سریعتر و به طور کامل عملیاتی شود.


وی افزود: مناسبات ایران و اتحادیه اروپا طی 4 سال اخیر، پیشرفت خوبی داشته اما هنوز به نقطه مورد انتظاری که در برجام بر آن تاکید شده، نرسیده است و لذا باید تحرک بیشتری در روابط ایجاد شود. رییس جمهوری همچنین نحوه عمل آمریکا نسبت به تعهداتش در برجام را موجب نگرانی همه طرف ها دانست و گفت: نقض مکرر تعهدات از سوی دولت آمریکا و اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران، تاثیر منفی در افکار عمومی ملت ایران داشته و می‌تواند در مسیر اجرای برجام مخرب باشد که البته مجلس شورای اسلامی مطمئنا قانونی را در راستای مقابله به مثل با اقدام جدید آمریکا تصویب خواهد کرد.ما باید تلاش کنیم، برجام استحکام هرچه بیشتری یابد تا بتوانیم، گام‌های بعدی را در جهت توسعه همکاری‌های دوجانبه و منطقه‌ای میان ایران و اتحادیه اروپا برداریم. روحانی در پایان تاکید کرد: امروز در ایران زمینه‌های بسیار مناسب سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف از جمله انرژی، نفت، گاز و پتروشیمی وجود دارد و ما می‌توانیم در همه زمینه‌ها همکاری‌های خوبی در راستای توسعه
روابط و مناسبات با اروپا داشته باشیم.
اراده اروپا برای حراست از برجام
فدریکان موگرینی نیز در این دیدار با بیان اینکه انتخاب مجدد شما به عنوان رییس جمهوری و حضور پررنگ مردم در انتخابات بیانگر امید و اراده ملت ایران برای تقویت و ادامه فعالیت‌ها و برنامه‌های دولت در داخل و خارج از کشور است که این صدا به خوبی در اروپا شنیده شده است، گفت: توافق برجام دستاوردهای بسیار بزرگ و خوبی برای ایران و اتحادیه اروپا به همراه داشته است و در همین راستا لازم است بر ضرورت توسعه همکاری‌های دوجانبه در بخش‌های مختلف تجاری، اقتصادی و گفت وگوهای سیاسی میان ایران و اتحادیه اروپا تاکید کرد.
وی در ادامه گفت: حضور هیاتی از اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف رییس جمهور ایران یک تصمیم مهم سیاسی بوده و نشان‌دهنده اراده کشورهای اروپایی برای گسترش روابط با ایران و حراست از برجام است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین با بیان اینکه امروز تمام طرفین مذاکره‌کننده موظف به اجرای صحیح و کامل برجام هستند که تاثیرات مثبتی نیز در مناسبات و همکاری‌های دوجانبه و بین‌المللی داشته‌ است، گفت: برجام تنها مختص به یک طرف نیست و همه طرف‌های مذاکره‌کننده و جامعه بین‌المللی باید برای حفظ و حراست از آن تلاش کنند.
موگرینی با بیان اینکه اتحادیه اروپا به دنبال برنامه‌ای جامع برای تضمین اجرای کامل برجام است، گفت: برجام برای اروپا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و با امضای برجام بیش از 80 درصد فعالیت‌های تجاری میان ایران و اتحادیه اروپا به طور موفقیت‌آمیز به انجام رسیده است.
وی در ادامه با تاکید بر حمایت همه جانبه از اجرای برجام و تصدیق پایبندی ایران نسبت به تعهدات خود افزود: آژانس
بین المللی انرژی اتمی برای بار ششم در گزارش خود تاکید کرده که ایران نسبت به تمامی تعهدات خود در برجام پایبندی کامل داشته است.معتقدیم باید نهایت تلاش را برای توسعه مناسبات و همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مختلف علوم، فرهنگ، اقتصاد و تجارت و گفت وگوهای منطقه‌ای انجام دهیم.
لازم به ذکر است حسن روحانی روز گذشته و پیش از مراسم تحلیف ریاست جمهوری، علاوه بر فدریکا موگرینی با محمد اشرف غنی و فواد معصوم روسای جمهوری افغانستان و عراق، رییس مجلس کره جنوبی و وزیر خارجه قزاقستان نیز دیدار و گفت و گو کرد.
انتقاد ظریف از بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و آمریکا
در ادامه رایزنی‌های صورت گرفته با میهمانان مراسم تحلیف، روز گذشته محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان نیز با فدریکا موگرینی دیدار و گفت و گو کرد. ظریف در این ملاقات با اشاره به آزمایش های موشکی کشورمان و نیز پرتاب ماهواره علمی سیمرغ و عدم مغایرت این اقدامات با قطعنامه ٢٢٣١، از بیانیه اخیر سه کشور اروپایی که مشترکا با آمریکا صادر شد، انتقاد کرد و آن را حرکتی در مسیر اشتباه توصیف کرد. ظریف همچنین تاکید کرد که دولت جدید آمریکا به دنبال آن است تا نگذارد ایران از منافع برجام استفاده نماید و این نقض متن برجام است.
موگرینی نیز در این دیدار گفت: جامعه بین الملل منافع مشترک با ایران در خصوص اجرای برجام دارد. اتحادیه اروپا قاطعانه از برجام حمایت می کند و این موضع مشترک تمامی کشورهای اروپایی است. وی افزود: مواضع اتحادیه اروپا در این زمینه روشن است و ما تلاش داریم تا آمریکا را در برجام کنار خود داشته باشیم.
طرفین در این دیدار همچنین بر گسترش همکاری های ایران با مجموعه اتحادیه اروپا در حوزه های مختلف و به ویژه حوزه های اقتصادی تاکید کردند. طرفین علاوه بر مسائل مربوط به اجرای برجام، در خصوص موضوعات منطقه ای، سوریه و روند مذاکرات آستانه، تحولات در خلیج فارس، اوضاع در یمن و تاکید بر لزوم رسیدگی به وضعیت اسفبار مردم یمن، بحرین، عراق، و مقابله با تروریسم تکفیری داعش نیز گفت وگو و تبادل نظر کردند.
گفتنی است ظریف در ادامه رایزنی‌های خود با میهمانان مراسم تحلیف، با وزیر خارجه ترکمنستان، وزیر مشاور در امور دولت هلند، معاون اول نخست وزیر اوکراین، وزیر مشاور در امور خارجی فرانسه، وزیر خارجه توگو، نایب رییس مجلس اتریش، وزیر خارجه قزاقستان، معاون وزیر خارجه انگلیس، وزیر خارجه قرقیزستان و معاون رییس جمهوری ونزوئلا نیز گفت و گو و تبادل نظر کرد.
شفافیت ایران در مقابل پراکنده گویی‌های آمریکا
در ادامه رایزنی‌های برجامی مقامات کشورمان با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، علی اکبر ولایتی مشاور رهبری در امور بین الملل نیز روز گذشته در دیدار با فدریکا موگرینی با اشاره شفافیت ایران در قبال پراکنده گویی‌های آمریکا در قبال برجام، گفت: در سوریه شاهد هستیم که شش سال علیه مردم و دولت قانونی جنایات کرده‌اند و همه زیرساخت‌ها را با کمک برخی کشورهای غربی و آمریکا از بین برده‌اند که ضروری است کشورهای اروپایی در این زمینه حساسیت بیش‌تری داشته باشند و این مساله به ویژه در خصوص عراق و برخی کشورهای منطقه اهمیت بیش‌تری می‌یابد. وی تصریح کرد: ما هم‌چنان متعهد به مبارزه با تروریسم در منطقه و سوریه هستیم و ایران با این ایستادگی برای ایجاد صلح و ثبات جهانی ایستادگی کرده است وگرنه شاهد رشد این پدیده شوم در اروپا و دیگر کشورهای جهان خواهیم بود و در این جهت آمادگی همکاری با اتحادیه اروپا را داریم.
موگرینی نیز در این دیدار گفت: از حضور در ایران و انجام این دیدار خرسندم، امیدوارم شاهد رشد و ارتقاع هرچه بیش‌تر تفاهم‌ها و همکاری‌های اتحادیه اروپا وایران باشیم.
راهبردهای ایران برای مهار ترامپ
در حالی که دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا تمام تلاش خود بر روی تخریب برجام و فشار مضاعف بر ایران برای خروج از برجام معطوف کرده است، تازه ترین اخبار منتشر شده پس از تصویب لایحه تحریم‌های جدید علیه ایران از سوی کنگره آمریکا حاکی از آن است که رییس جمهوری آمریکا در حال تدارک تیمی برای بررسی عدم پایبندی ایران به توافق هسته‌ای است. ترامپ همچنین سعی دارد با فشار بر سازمان بین المللی انرژی اتمی، خواستار بازرسی از مراکز نظامی ایران شود.
کارشناسان معتقدند که دولت آمریکا به واسطه مشکلات داخلی و همچنین چالش‌هایی که به صورت بی سابقه در روابط فراآتلانتیکی خود با اتحادیه اروپا دارد، قصد دارد که به هر طریق ممکن از هزینه‌های خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای جلوگیری کرده و این هزینه را بر دوش ایران متحمل کند.
در همین رابطه است که سفر فدریکا موگرینی و رایزنی‌های وی با مقامات کشورمان در حاشیه مراسم تحلیف ریاست جمهوری اهمیت می‌یابد.
موگرینی به عنوان مسئول پیاده سازی برجام در اروپا به خوبی می‌داند که اتحادیه اروپا در مسائل منطقه‌ای و همچنین بهره‌گیری از منافع تجاری حاصل از برجام باید به نوعی در مقابل آمریکایی‌ها ایستادگی کند. اروپا امروز با چالش‌هایی از قبیل بریگزیت و احتمال سرایت آن به دیگر کشورهای این اتحادیه روبرو است و به همین دلیل است که کارشناسان اروپایی حفظ و تداوم برجام را عاملی برای همصدایی و همگرایی در اتحادیه اروپا می‌دانند.
از سوی دیگر ایران نیز برای مقابله با اقدامات ترامپ باید به فکر هزینه‌زایی برای آمریکا باشد. تحلیل‌گران معتقدند که معقول‌ترین راه در این میان دامن زدن به انزوای بیشتر ترامپ است، امری که دولت روحانی توانسته با یارگیری سیاسی از میان اروپا و همچنین تحکیم برجام توسط پیوندهای اقتصادی به خوبی آن را اجرایی کرده و هزینه های اجماع سازی علیه ایران را افزایش دهد.