بررسی بازار جهانی نفت در 3 ماهه نخست 2017؛

بازار نفت روزهای پرچالشی را تجربه می‌کند و با وجود اینکه در عمل شاهد افزایش تولید هستیم، پیش‌بینی‌ها از افزایش تقاضا در آینده نزدیک حکایت دارد.
آژانس بین‌المللی انرژی در بررسی سالانه میزان تقاضا برای نفت پیش‌بینی کرده بود در فصل نخست سال 2017 با افزایش یک میلیون بشکه‌ای و در فصل دوم بازار با افزایش 5/1 میلیون بشکه‌ای تقاضا روبه‌رو شویم. تارنمای شبکه تلویزیونی سی‌ان‌بی‌سی آمریکا نوشت قیمت نفت خام در ایالات متحده هفته گذشته افزایش پیدا کرد و به 54/46 دلار رسید. امیدواری به افزایش تقاضا در آینده باعث شد قیمت نفت برنت و وست تگزاس در بازار آمریکا بین یک تا 1/1 درصد نسبت به هفته پیش افزایش یابد.
در پی پیش‌بینی رشد عرضه نفت شیل آمریکا از سوی EIA، بهای نفت‌خام در معاملات بین‌المللی اولین روز کاری هفته جاری پس از روند صعودی خود درشش روز قبل از آن افت کرد.
انتشار گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) در روز دوشنبه در خصوص چشم‌انداز کوتاه‌مدت بازار نفت مبنی بر رشد عرضه نفت شیل این کشور به میزان ۱۱۳ هزار بشکه در روز و قرار گرفتن سطح تولید آن در میزان ۵/۵۸۵ میلیون بشکه در روز در ماه آگوست موجبات ایجاد فضای روانی منفی را در بازار فراهم کرد و این امر سبب تضعیف قیمت در روز دوشنبه شد. لذا قیمت پس از افزایش پنج درصدی در هفته قبل که عمدتا ناشی از افت قابل ملاحظه موجودی نفت آمریکا بود، مجددا به مسیر نزولی تغییر جهت داد. این در حالی است که این اداره با توجه به سطوح پایین قیمت کنونی نفت سرعت رشد عرضه نفت شیل آمریکا را کند برآورد کرد. در این راستا، برخی تحلیلگران کانال قیمتی ۴۰ دلار در هر بشکه برای نفت خام را یکی از عوامل کند شدن سرعت افزایش عرضه نفت فوق می‌دانند.


در مقابل، تقویت تقاضای نفت برخی از قدرت‌های اقتصادی نظیر چین با توجه به افزایش ضریب بهره‌وری پالایشگاه‌های آن نیز مانعی در مسیر افت بیشتر قیمت بوده است. لازم به ذکر است که تولید داخلی نفت چین در نیمه اول سال جاری حدود ۵/۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته در حالی که واردات نفت خام آن حدود ۱۴ درصد بیشتر شده است. در این ارتباط، حاشیه سود بنزین آمریکا نیز با توجه به تقویت تقاضا و کاهش حجم موجودی نفت آن به بالاترین میزان خود از ۲۴ آوریل تاکنون رسیده است. در مجموع، با وجود نشانه مثبت در بخش تقاضای نفت از سوی آژانس بین‌المللی انرژی همچنان نگرانی‌ها نسبت به رشد عرضه نفت در بازار ادامه دارد به طوری که برآیند این دو عامل به کاهش قیمت در روز دوشنبه منجر شد.
البته در صورت اتخاذ هرگونه تصمیمی مبنی بر حمایت بیشتر بازار از سوی تولیدکنندگان بزرگ در اجلاس ۲۴ ژوئیه در روسیه مجددا تمرکز بازار از وضعیت تولید نفت آمریکا به اقدامات این گروه از عرضه‌کنندگان معطوف خواهد شد.
به علاوه، برخی از کارشناسان معتقدند اعمال محدودیت روی رشد تولید نفت نیجریه و لیبی می‌تواند تا حدودی تردیدها در خصوص کارایی طرح اعضای اوپک برای ایجاد توازن میان عرضه و تقاضای نفت را کاهش داده و باعث ایجاد آرامش موقتی در بازار شود.
۴ دلیل برای بازگشت نفت به ۵۰ دلار
بر همین اساس کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند احتمال بازگشت قیمت نفت به حدود ۵۰ دلار برای هر بشکه‌ بالاست.
به گزارش پایگاه اینترنتی اویل پرایس، باب پارکر، عضو کمیته سرمایه‌گذاری موسسه کویلوست، گفت: احتمال زیادی وجود دارد که دوباره شاهد بازگشت قیمت (شاخص نفت خام آمریکا) به ۵۰ دلار باشیم.
این پیش‌بینی در پی مجموعه‌ای از داده‌ها مطرح می‌شود که سبب شده است معتقدان به رشد قیمت نفت، دوباره بتوانند امیدوار شوند.
اگرچه هر یک از این داده‌ها به تنهایی چندان مهم نیستند، در کنار یکدیگر می‌توانند نشانه‌ای از کاهش عرضه در بازارهای جهانی باشند.
برای نمونه، هفته گذشته آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش ماهانه بازار نفت برآورد کرد که افزایش تولید نفت نیجریه و لیبی سبب شده است که میزان پایبندی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به سقف تولید خود، کاهش یابد.
به گفته این آژانس، افزایش غافلگیرکننده تولید اعضای اوپک سبب می‌شود بازگشت توازن به بازار نفت، به تاخیر بیفتد. با این همه، افزون بر این داده‌های نگران‌کننده، آژانس بین‌المللی انرژی برآورد خود را از رشد تقاضای روزانه نفت ۱۰۰ هزار بشکه افزایش داد و به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه رساند.
بنابر‌این تقاضای نفت با شتابی بیش از انتظار افزایش می‌یابد که نشان می‌دهد به احتمال زیاد در نیمه دوم امسال، سطح ذخیره‌سازی نفت با شتابی بیشتر کاهش می‌یابد. در تایید این پیش‌بینی آژانس، به تازگی آماری منتشر شد که نشان می‌دهد میزان مصرف نفت در پالایشگاه‌های چین در ماه ژوئن امسال، به رکورد خود نزدیک شده و با توجه به کاهش تولید داخلی نفت این کشور، واردات نفت خام در آن افزایش یافته است.
دلیل دوم برای افزایش تدریجی قیمت نفت، این است که شمار دکل‌های حفاری نفت در آمریکا، با وجود استمرار رشد، با روندی آهسته‌تر افزایش می‌یابد. افت قیمت نفت سبب شده است که شرکت‌های حفاری نفت شیل در آمریکا از بازگشت تهاجمی به میدان‌ها، هراس داشته باشند. کند شدن رشد دکل‌های حفاری در آمریکا سبب شده است معامله‌گران امیدوار شوند که رونق حفاری در این کشور متوقف شود و عرضه نفت در بازار کاهش یابد.
دلیل سوم برای بازگشت تدریجی قیمت نفت به حدود ۵۰ دلار، این است که آمریکا در دو هفته پیاپی، از کاهش سطح ذخیره‌سازی نفت خبر داده است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا در دو هفته گذشته از کاهش 5/7 میلیون و 3/6 میلیون بشکه‌ای سطح ذخیره‌سازی نفت در این کشور خبر داده است. هنوز برای پیش‌بینی زود است‌ اما اگر افت ذخیره‌سازی چند هفته دیگر هم تکرار شود، می‌توان از تثبیت حداقل قیمت نفت در بالای ۴۰ دلار و شاید حتی نزدیک به ۵۰ دلار مطمئن شد.
دلیل چهارم برای افزایش قیمت نفت این است که بازار نفت پس از این از مواردی همچون افزایش تولید نفت نیجریه و لیبی، غافلگیر نخواهد شد. پارکر گفت: یکی از دلایل افت قیمت نفت در یک ماه گذشته، بازگشت لیبی بود که اکنون به طور کامل تاثیر کاهشی خود را در بازار نشان داده است.
وی اعلام کرد که رشد اخیر قیمت نفت در ساختار کلی حاکم بر بازار نفت، چندان چشمگیر نیست.
رفتار اخیر معامله‌گران، منعکس‌کننده بازگشت فضای روانی مثبت‌تر به بازار نفت است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری و دیگر مدیران مالی که در ماه ژوئن بیشتر روی افت قیمت نفت حساب کرده بودند، در هفته گذشته معاملات مبتنی بر کاهش قیمت را خاتمه دادند. آمارهای جدید نشان می‌دهد که این معامله‌گران در دو هفته گذشته، شمار معاملات مبتنی بر افزایش قیمت را بیشتر کرده‌اند.
تمار اسنر، تحلیلگر موسسه نزدک، گفت: معامله‌گران با خوشبینی نسبتا بیشتری به برخی از تحولات بازار نفت نگاه می‌کنند، اگرچه فضای کلی بازار همچنان منفی است؛ امروز شرایط از «بسیار بد» به سوی «نسبتا بد» حرکت می‌کند.
در همین حال‌ هالیبورتن بر این باور است که افت بازار نفت که در این سه سال مشاهده شده است، باعث خواهد شد که در سال ۲۰۲۰ قیمت نفت بالا رود.
مارک ریچارد، از مدیران بخش توسعه تجاری این موسسه در کنگره جهانی نفت استانبول گفته بود که «دیر یا زود بازار خودش را پیدا خواهد کرد‌ و شما افزایش قیمت نفت را مشاهده خواهید کرد. احتمالا این موضوع در سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ اتفاق خواهد افتاد».
کاهش تولید نفت توسط سازمان کشورهای صادر‌کننده نفت، اوپک، توانست تا حدودی قیمت نفت را بالا ببرد اما افزایش تولید نفت نیجریه و لیبی و نفت شیل ایالات متحده‌‌ تمام رشته‌ها را پنبه کرد.
ریچارد می‌گوید: «تمام مشتریان عمده ما در تلاشند که بتوانند از هزینه‌های خود بکاهند. این بستگی به این موضوع دارد که چطور می‌‌توانیم به قیمت مطلوب برسیم و مشتریان ما هم بدانند سرمایه‌گذاری‌های ما با چه سرعتی در طولانی‌مدت مطلوب شود.»
رویترز گزارش کرده است که شرکت ‌هالیبورتن در تلاش برای خرید Tulsa است که تامین‌کننده تاسیسات میادین نفتی است و جورج کیسر، میلیونر اکلاهمایی‌ ‌از آن حمایت می‌کند.