دومینوی شکست‌های یک پوپولیست

ترامپ در عرصه فعالیت‌های سیاسی چه قبل و چه بعد از پیروزی در انتخابات آمریکا به وضوح نشان داده که مردی است خودشیفته و تشنه قدرت و مهم‌تر از همه دروغ‌پردازی بزرگ که لحظه‌ای نگران آشکار شدن دروغ‌های خود و یا دگرگون کردن سخنان و ادعاهای پیشین خود نبوده و نیست‌.
طرح پیشنهادی ترامپ برای جایگزین کردن قوانین بهداشتی رییس‌جمهور قبلی این کشور، کشیدن دیوار مرزی مکزیک یا مهم‌تر از همه فرمان مهاجرتی او که در نخستین روز‌های ورود به کاخ سفید کمر به اجرای آن بست در کنار بسیاری از وعده‌های دهان پرکن او در این چند ماه یا هنوز دربلاتکلیفی و سرگردانی به‌سر می‌برند یا یکسره دچار شکست و ناکامی شده‌اند‌.
در کنار وعده جلوگیری از ورود مهاجران از برخی کشورهای مسلمان به آمریکا و احداث دیوار مرزی، لغو اوباماکر یکی از پرسروصداترین برنامه‌های انتخاباتی ترامپ بود که سیاستمداران و تشکیلات سیاسی فدرال آمریکا را به ضعف و بی‌اعتنایی به خواست مردم متهم می‌کرد‌. برخی ناظران، ناکامی ترامپ در لغو قانون اوباماکر و جایگزینی آن با طرحی از سوی خود را شکست عمده دیگری برای رییس‌جمهوری عنوان کرده‌اند‌.
رهبر جناح جمهوریخواه در سنای آمریکا گفته است که امکان تصویب طرح خدمات‌درمانی مورد نظر دونالد ترامپ در مجلس سنا وجود ندارد‌. سناتور میچ مک‌کانل با اظهار نومیدی از تصویب طرح جایگزین قانون حمایت از بیماران و مراقبت‌های قابل دسترس موسوم به اوباماکر، گفته است که به جای این طرح در نظر دارد خواستار صدور مصوبه سنا به منظور تعویق اجرای این قانون به مدت دو سال شود‌. در حالی که پیش از این راند پل و سوزان کالینز، سناتورهای جمهوریخواه از ایالت‌های کنتاکی و مِین مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده بودند، دوشنبه گذشته مایک لی و جری موران، اعضای جمهوریخواه سنا از ایالت‌های یوتا و کانزاس نیز گفتند به این طرح رای نخواهند داد‌. سناتورهای حزب دموکرات هم پیشاپیش با این طرح اعلام مخالفت کرده بودند‌.


حزب جمهوریخواه اکثریت کرسی‌ها را در هر دو مجلس نمایندگان و سنای کنگره آمریکا در اختیار دارد، اما اکثریت آن در مجلس سنا تنها دو کرسی است درحالی که چهار سناتور از این حزب با طرح جایگزینی اوباماکر مخالفت کرده‌اند و سناتورهای دموکرات هم به آن رای موافق نخواهند داد‌.
مک‌کانل تایید کرد که در ارتباط با این طرح، حزب جمهوریخواه اکثریت ناچیز خود در سنا را از دست داده و به این ترتیب، هیچ امیدی به تصویب این طرح نیست‌.
در پی اعلام تصمیم دو سناتور مخالف طرح، دونالد ترامپ در توئیتر خود نوشت: جمهوریخواهان باید قانون ورشکسته اوباماکر را همین حالا لغو کنند و روی برنامه خدمات‌درمانی کاملا متفاوت دیگری کار کنند‌. دموکرات‌ها هم به آنان ملحق خواهند شد‌.
قانون خدمات‌درمانی موسوم به اوباماکر به ابتکار باراک اوباما در مارس سال ٢٠١٠ در کنگره آمریکا تصویب و به قانون تبدیل شد‌. براساس این قانون، پوشش خدمات‌درمانی تعمیم یافته و برخی از محدودیت‌های موجود در راه دسترسی به این خدمات از میان رفته است‌.
شماری از جمهوریخواهان این طرح را به خاطر افزایش مداخله و هزینه دولت در بخش خدمات‌درمانی مورد انتقاد قرار داده بودند و یکی از محورهای تبلیغاتی دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی لغو این قانون بود‌. وی وعده داده بود که با لغو قانون اوباماکر، قانون درمانی دیگری را به جریان بیندازد که کم‌هزینه‌تر و موثرتر باشد اما به نظر می‌رسد در این زمینه موفق به جلب نظر مساعد همه سناتورهای هم‌حزبی خود هم نشده است‌.
برخی ناظران، ناکامی ترامپ در لغو قانون اوباماکر و جایگزینی آن با طرحی از سوی خود را شکست عمده دیگری برای رییس‌جمهوری عنوان کرده‌اند‌. در کنار وعده جلوگیری از ورود مهاجران از برخی کشورهای مسلمان به آمریکا و احداث دیوار مرزی، لغو اوباماکر یکی از پرسروصدا‌ترین برنامه‌های انتخاباتی ترامپ بود که سیاستمداران و تشکیلات سیاسی فدرال آمریکا را به ضعف و بی‌اعتنایی به خواست مردم متهم می‌کرد‌.
در حالی که وعده احداث دیوار مرزی با مکزیک با استهزا مواجه شده و از آغاز آن خبری نیست، طرح محدودیت مهاجرتی هم به خاطر مقاومت دستگاه قضایی آمریکا، که بر استقلال خود از حکومت تاکید دارد، پس از مدت‌ها تاخیر با تغییرات اساسی اجرایی شده و جایگزینی سریع قانون اوباماکر هم هنوز به جایی نرسیده است‌. به این ترتیب، به نظر می‌رسد دونالد ترامپ، که دارای سابقه قابل توجهی در عرصه سیاست آمریکا هم نبوده، ارزیابی دقیقی از اختیارات رییس‌جمهوری در نظام سیاسی آمریکا نداشته است‌. این نظام براساس نظارت و توازن قوا و محدودیت قدرت نهادهای حکومتی شکل گرفته است‌.
عدم حمایت دو سناتور جمهوریخواه
از طرفی برنامه جمهوریخواهان در حذف و جایگزینی برنامه بیمه خدمات‌درمانی دوران باراک اوباما با عدم حمایت دو سناتور این حزب از آن ممکن است به شکست بخورد‌.
مایک لی و جری موران دو سناتور جمهوریخواه آمریکایی گفتند که از این برنامه که از سوی دولت دونالد ترامپ مطرح شده، حمایت نمی‌کنند‌. برنامه بیمه خدمات‌درمانی که قرار است جایگزین برنامه بیمه خدمات سلامت ارائه شده از سوی باراک اوباما شود «قانون تلفیق بهتر درمانی» نام دارد‌. مایک لی با اشاره به عدم حمایتش از این طرح گفت که این اقدام برای کم کردن مالیات‌های استفاده شده در تامین مالی برنامه خدمات سلامت دوران اوباما به قدر کافی مناسب نیست‌.
جری موران نیز به صورت مستقیم از این لایحه انتقاد کرد و آن را یک سیاست نادرست خواند و گفت: ما حالا باید با یک روند باز قانونی را برای پیشبرد راه‌حل‌های خلاقانه آغاز کنیم که انتخاب بهتری را رقم بزند‌.
تغییر در فرمان مهاجرتی ترامپ
از طرفی به گزارش رویترز، بنا بر سند وزارت امور خارجه آمریکا، از این پس پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های شهروندان آمریکایی که تابعیت شش کشور مسلمان از جمله ایران را دارند می‌توانند روادید ورود به آمریکا را دریافت کنند‌.
پس از آنکه یکشنبه گذشته یک قاضی در ایالت ‌هاوایی حکمی در رابطه با محدود کردن دامنه فرمان مهاجرتی دولت ترامپ در مورد منع ورود مسافران از شش کشور مسلمان از جمله ایران را صادر کرد، وزارت امور خارجه آمریکا پیامی مبنی بر امکان ورود پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های شهروندان آمریکایی از این کشور را به همه مقرهای دیپلماتیک آمریکا در کشورهای دیگر صادر کرد‌.
دریک واتسون، قاضی ناحیه ‌هانلولو پنجشنبه گذشته اعلام کرد که دولت ترامپ نمی‌تواند پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و دیگر خویشاوندان شهروندان آمریکایی از ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن را از دریافت روادید ورود به آمریکا منع کند‌.
در این پیام، عبارت خویشاوندان نزدیک که در پیام قبلی وزارت امور خارجه آمده بود به‌روزرسانی شده است‌. این خویشاوندان شامل پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها، نوه‌ها، خویشاوندان سببی درجه یک، عمه، عمو، دایی، خاله، خواهرزاده، برادرزاده، پسرعمو، پسرخاله، پسرعمه و پسردایی است‌.
قاضی واتسون از عدم صدور قطعی حکم خود تا بررسی نتیجه درخواست تجدیدنظر خودداری کرد بنابراین حکم او از ابتدا عملی شد‌. در همین حال دولت ترامپ از دادگاه عالی آمریکا و دادگاه تجدیدنظر ناحیه نهم آمریکا در سانفرانسیسکو خواسته این حکم را مسدود کند‌. از 10 تا 17 مارس، تیلرسون چهار پیام را در رابطه با دستورالعمل‌های لازم برای اجرای فرمان مهاجرتی ترامپ به سفارتخانه‌های آمریکا در دیگر کشورها صادر کرده سپس برخی از دستورالعمل‌ها را به دلیل صدور حکمی جدید از دادگاه لغو کرده است‌.
پایان ممنوعیت حمل لپ‌تاپ در پروازهای خاورمیانه
اداره امنیت حمل‌ونقل آمریکا اعلام کرد، ممنوعیت حمل وسایل الکترونیکی بزرگ همچون لپ‌تاپ را برای مسافران خطوط هوایی عربستان سعودی که به مقصد آمریکا پرواز می‌کنند، لغو کرد. این آخرین خطوط هوایی در خاورمیانه بود که از این محدودیت خارج شد‌.
در مارس سال‌جاری میلادی مقامات آمریکایی محدودیت‌هایی را درباره حمل لپ‌تاپ و دیگر وسایل الکترونیکی بزرگ در پروازهای ۹ خط هوایی که اکثرا جزو خطوط هواپیمایی خاورمیانه بودند اعمال کردند تا بتوانند به تهدید بالقوه مواد منفجره جاسازی شده رسیدگی کنند‌. مقامات آمریکایی ماه گذشته به جای بسط دادن این ممنوعیت تدابیر امنیتی جدیدی را اعمال و این محدودیت‌ها را درخصوص خطوط هواپیمایی که تدابیر امنیتی خود را تقویت کردند، لغو کرد‌ند.