راه‌اندازی سامانه شناسایی خانه‌های خالی تا پایان 96؛

گروه مسکن- قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی که پس از بحث‌های فراوان قرار بود از ابتدای امسال اجرا شود به سال 97 موکول شد. در شرایطی که قائم مقام سازمان امور مالیاتی از اخذ مالیات از خانه‌های خالی از ابتدای سال ۹۶ خبر داده بود، این قانون به دلیل آماده نشدن سامانه شناسایی اجرایی امسال اجرا نشد تا اینکه روز گذشته رییس کل سازمان امور مالیاتی از رایزنی با وزارت راه‌و‌شهرسازی برای ایجاد سامانه‌ای به منظور شناسایی خانه‌های خالی خبر داد و گفت: این سامانه تا پایان سال‌جاری راه‌اندازی می‌شود. این سامانه که قرار بود در سال 94 از سوی وزارت راه‌و‌شهرسازی برای دریافت مالیات بر خانه‌های خالی عملیاتی شود، همچنان تکمیل و راه‌اندازی نشده است.
کامل تقوی‌نژاد به خبرگزاری خانه ملت گفته است: در شرایط فعلی رکود مسکن اخذ مالیات ۱۰ درصدی از خانه‌های نوساز به صلاح نیست‌ البته برای اخذ مالیات از خانه‌های خالی وزارت راه‌و‌شهرسازی باید سامانه‌ای برای شناسایی این واحدها ایجاد کند.
رییس کل سازمان امور مالیاتی گفت: طبق وعده وزارت راه‌و‌شهرسازی تا پایان سال ۹۶ سامانه شناسایی واحدهای خالی ایجاد شده و اطلاعات این خانه‌ها استخراج می‌شود تا سازمان امور مالیاتی طبق آن به اجرای قانون اقدام کند‌ البته در زمینه اخذ مالیات از خانه‌های خالی قانون وجود دارد و اطلاعات باید از سوی وزارت راه‌وشهرسازی در اختیار ما قرار گیرد زیرا قانون مکلف کرده بر‌اساس سامانه اقدام کنیم.
آخرین وضعیت اخذ مالیات ۱۰ درصدی از خانه‌های نوساز


تقوی‌نژاد در پاسخ به سوالی مبنی بر اخذ مالیات ۱۰ درصدی از خانه‌های نوساز به کجا رسید، گفت: در ماده ۷۷ قانون مالیات‌های مستقیم یک حکم وجود داشت که بر آن اساس ۱۰ درصد از نقل و انتقال واحدهای نوساز علاوه بر مالیات ماده «۵۹» دریافت شود. طبق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم که در سال ۹۴ تصویب شد بر‌اساس لایحه ارائه شده از سوی دولت دهم قرار بر این شد مالیات نقل و انتقال مسکن مثل سایر واحدهای تولیدی تلقی شود.وی ادامه داد: در قانون مذکور گفته شده که باید به ماخذ اشخاص حقیقی و حقوقی از سود و زیان مربوط به واحدهای تولید مسکن مالیات اخذ شود، البته در آیین‌نامه‌ای که در دولت تصویب شده تلاش به لحاظ شرایط حاکم بر مسکن و رکود آن بوده است.تقوی‌نژاد گفت: تا حدودی آیین‌نامه اخذ مالیات از خانه‌های نوساز به نحوی تنظیم‌شده که مشوق‌های مربوط به سرمایه‌گذاری در این بخش کم‌رنگ نشود.
در نظر گرفتن مشوق برای سرمایه‌گذاری در بخش مسکن
وی با اشاره به مشوق‌های در نظر گرفته شده برای سرمایه‌گذاری در بخش مسکن، تصریح کرد: دایره شمول این ماده مربوط به کسانی است که پروانه ساخت آنها از سال ۹۵ به بعد صادر می‌شود و دیگر مشوقی که در این زمینه در نظر گرفته شده در خصوص قیمت تمام شده مسکن است؛ با توجه به اینکه زمین نقش مهمی در نرخ مسکن دارد مقرر شده قیمت زمین به قیمت فروش لحاظ شود.
تقوی‌نژاد ادامه داد: وقتی قیمت فروش را برای زمین در نظر گرفتیم یعنی عمده هزینه‌های قابل قبول مالیاتی در قیمت تمام شده زمین لحاظ خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر برای اشخاص حقیقی اگر ظرف سه سال نقل و انتقال صورت گیرد مالیات اخذ می‌شود و برای شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر این امتیاز لحاظ شده که مالیات اخذ نشود.
رییس کل سازمان مالیاتی کشور یادآور شد: برای اشخاص حقوقی به نسبت سود و زیان آنها مالیات اخذ می‌شود و اگر واحد مسکونی سودی نداشته باشد مالیاتی پرداخت نمی‌شود.
ضرورت وصول مالیات مقطوع
وی با بیان اینکه بنده به عنوان یک کارشناس امور مالیاتی اجرای ماده «۷۷» و اخذ مالیات از خانه‌های نوساز در شرایط فعلی را نمی‌پسندم، گفت: اعتقاد من این است که مالیات هر چه به سمت مالیات مقطوع میل پیدا کند هم کار وصول راحت‌تر می‌شود و هم تکلیف تولید‌کنندگان مشخص می‌شود.
تقوی‌نژاد ادامه داد: اجرایی نشدن این ماده شاید از جهت درآمدهای مالیاتی نسبت به دوره قبل ۱۰ درصد میزان مالیات ما را کاهش دهد اما نمی‌خواهیم در شرایطی که نیاز است مسکن رونق بگیرد التهابی در این بخش به وجود بیاید.
رییس کل سازمان مالیاتی کشور از آمادگی سازمان امور مالیاتی برای همکاری با مسوولان وزارت راه‌و‌شهرسازی و سایر مسوولان مربوطه نسبت به اصلاحیه این ماده خبر داد و تصریح کرد: ما خواستار خروج مسکن از رکود هستیم.