هشدار مسکو نسبت به اقدام متقابل

واکنش‌ها در پی شلیک آمریکا به جنگنده سوری ادامه دارد؛ واشنگتن می‌گوید نمی‌خواهد تنش‌ها در سوریه شدت گیرد اما به دفاع از منافع خود و نیروهای ائتلاف ادامه خواهد داد‌. روسیه هشدار داده از این پس هر هواپیمایی در حریم عملیاتی خود را بالقوه به‌عنوان هدف در نظر خواهد گرفت‌.
ائتلاف به رهبری ایالات متحده، یکشنبه گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد، یک جنگنده ارتش سوریه را پس از آنکه به نیروهای دموکراتیک سوریه در اطراف رقه حمله کرده بود، هدف قرار داده و سرنگون کرده‌ است‌.
حمله به جنگنده سوری پس از آن صورت می‌گیرد که ایالات متحده در جنوب سوریه دست به حملاتی به نیروهای دولتی سوریه و شبه‌نظامیان حامی بشار اسد زده بود‌. در این مورد نیز واشنگتن گفته بود نیروهای اسد در حال نزدیک شدن به نیروهای ائتلاف بودند و پیش از انجام حملات به آنها هشدار داده بود‌. در همان زمان روسیه واکنش نشان داده و خواستار توقف حملات به نیروهای حامی دولت دمشق شده بود‌.
حمله به جنگنده سوری واکنش‌های شدیدتری را در پی داشته‌است‌. وزارت دفاع روسیه، دوشنبه گذشته اعلام کرد از این پس هر هواپیمای ائتلاف به رهبری آمریکا، در غرب رودخانه فرات در سوریه، یک هدف بالقوه خواهد بود‌. مسکو در عین حال گفته ‌است، به استفاده از خط اضطراری ارتباطی میان روسیه و ایالات متحده برای جلوگیری از برخوردهای احتمالی در سوریه پایان می‌دهد‌.


واشنگتن می‌گوید جنگنده سوری در مناطقی که شبه‌نظامیان مورد حمایت ائتلاف حضور داشته‌اند، بمب انداخته است و این شبه‌نظامیان مجبور به ترک محل شده‌اند‌. آمریکا در عین حال افزوده است که ارتشش توسط خط ویژه ارتباطی با روسیه تماس گرفته بود تا جلوی تنش و آتش‌باری جنگنده دولت سوریه گرفته شود‌.
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید آمریکا گفت: افزایش تنش‌ها میان طرف‌های مختلفی که در منطقه در حال انجام عملیات هستند، به هیچ‌کس کمکی نمی‌کند اما رژیم سوریه و رژیم‌های دیگر لازم است متوجه این موضوع شوند که ما حق دفاع از نیروهای متحد ائتلاف در نبرد علیه داعش را محفوظ می‌دانیم‌.
افزایش نقش آمریکا در جنگ سوریه
اقدام بی‌سابقه آمریکا و هدف قرار دادن یکی از جنگنده‌های متعلق به دولت سوریه نشان‌دهنده تغییر سریع تحولات در جنگ شش‌ساله این کشور است‌. در حالی که به نظر می‌رسد رییس‌جمهور آمریکا به فرماندهان کشورش اختیارات بیشتری در این میدان جنگ داده است‌.
در حالی که آمریکا دوشنبه گذشته تاکید کرده بود به هیچ وجه به دنبال نقش بیشتری در جنگ سوریه نیست و تنها خواهان نابودی گروه تروریستی داعش است اما حمله جنگنده این کشور به جنگنده سوری محدودیت توانایی آمریکایی‌ها در پایبندی به اظهارات‌‌شان را به خوبی نشان می‌دهد‌.
در حالی که نیروهای رقیب به سرعت در حال گسترش در نقاط مختلف سوریه هستند و اختیارات جدیدی نیز همزمان به فرماندهان رییس‌جمهور آمریکا در سوریه داده شده صراحتا می‌توان گفت خطر تقابل‌های بیشتر جدی است‌.
یک جنگنده F/A18E آمریکایی یکشنبه‌شب گذشته یک جنگنده سوخو 22 سوری را در حالی مورد هدف قرار داد که نیروهای آمریکایی ادعا می‌کردند این جنگنده نیروهای تحت حمایت واشنگتن را مورد بمباران قرار داده است‌.
ائتلاف تحت رهبری آمریکا علیه داعش با انتشار بیانیه‌ای درباره این حمله اعلام کرد: جنگنده سوری در اقدامی مطابق با قوانین مشارکت جنگی و همچنین قوانین دفاع از خود ساقط شد‌. با این حال ارتش سوریه این ادعای طرف آمریکایی را زیرسوال برده و می‌گوید جنگنده‌اش در حالی که در حال انجام ماموریتی علیه داعش بوده مورد هدف قرار گرفته است‌.
یکی از مقامات آمریکایی در این‌باره گفته است که خلبان جنگنده سوری به نظر می‌رسد پیش از هدف قرار گرفتن خود را به بیرون پرتاب کرده با این حال هنوز از سرنوشت او خبری نیست‌. این اولین‌بار است که آمریکا یک جنگنده دولت سوری را در این کشور مورد هدف قرار می‌دهد در حالی که واشنگتن تقریبا سه سال است کمپین هوایی گسترده‌ای را علیه داعش در سوریه رهبری می‌کند‌.
روسیه نیز که خود جنگ هوایی دیگری علیه داعش در حمایت از دولت سوریه در این کشور را رهبری می‌کند، ضمن محکوم کردن این اقدام آمریکا اعلام کرده توافق با دولت آمریکا درباره خطوط کاهش تنش را لغو شده می‌انگارد‌.
با این حال ژنرال جو دانفورد، از فرماندهان آمریکایی اعلام کرده است که کشورش به دنبال تدوام وجود چنین کانالی است‌. حادثه یکشنبه گذشته تازه‌ترین مورد از حملات آمریکا به نیروهای حامی دولت سوریه در این کشور است‌.
پیش از این هفتم آوریل ترامپ دستور انجام یک حمله موشکی به یک پایگاه هوایی سوری را در واکنش به احتمال حمله شیمیایی دولت سوریه به شبه‌نظامیان این کشور صادر کرد‌. پس از آن 18 می یکی از جنگنده‌های نیروهای ائتلاف به کاروانی دولتی در سوریه حمله کرد در حالی که این کاروان در حال انتقال نظامیان شیعه به منطقه التنف بود‌.
حادثه مشابه دیگری ششم و هشتم ژوئن رخ داد؛ زمانی که یکی از جنگنده‌های آمریکایی یک پهپاد دولت سوریه را هدف قرار داد‌. با تمام این تفاسیر پنتاگون همواره تکرار می‌کند هیچ تمایلی نسبت به افزایش نقش خود در جنگ سوریه ندارد و تمام تمرکز خود را بر شکست داعش معطوف کرده است اما حملاتی از جمله حمله اخیر نیروهای آمریکایی نشان‌دهنده پیچیدگی فضای جنگی در سوریه است‌.
یکی از سخنگویان فرماندهی مرکزی آمریکا در این باره توضیح داده است: ما به تلاش خود برای فعالیت شفاف و متحدسازی اهداف و ارتباطات درخصوص اقدامات‌مان ادامه می‌دهیم تا به خوبی روشن شود هدف اصلی ما مقابله با داعش در سوریه است‌. با این حال به سادگی می‌توان گفت که حمله اخیر جنگنده آمریکایی با تمام مسایل دیگر نشان‌دهنده تغییر تحولات در جنگ سوریه است در حالی که مشاهدان از افزایش احتمالی درگیری‌ها و تقابل‌ها در این کشور خبر می‌دهند‌. این نخستین بار از ماه می سال ۱۹۹۹ به این سو است که نیروی هوایی ارتش آمریکا یک هواپیمای با سرنشین را سرنگون می‌کند‌.