بازار خودرو در انتظار سیاست‌ دولت دوازدهم؛

گروه صنعت- بازار خودرو در رکود کامل است. خودروهای داخلی خریداری ندارد و حتی وارداتی‌ها هم بازار سوت وکوری را تجربه می‌کنند.
به گفته فعالان بازار خودرو پیشی گرفتن عرضه از تقاضا، یکی از دلایل اصلی این رکود است که فضای انتخاباتی بر آن بی‌تاثیر نبوده است.
نمایشگاه‌دار و فعال بازار خودروهای خارجی با اشاره به وجود رکود در بازار خرید و فروش این خودروها گفت: مشتریان منتظر اعلام سیاست‌های خودرویی دولت پس از انتخابات هستند.
پیشی گرفتن عرضه از تقاضا


کوروش طواحن افزود: امروز با وضعیت نامناسبی در بازار خودروهای خارجی مواجه‌ایم و رکودی «وحشتناک» به ویژه از عید امسال تاکنون بر آن حاکم است.
به گفته این فعال بازار خودرو، پیشی گرفتن عرضه از تقاضا، یکی از دلایل اصلی این رکود است که فضای انتخاباتی بر آن بی‌تاثیر نبوده است.
وی در ادامه با انتقاد از برخی قوانین داخلی، اظهار داشت: ورود خودروهای بی‌ام‌و سری X (شامل X3 و X4) از حدود 9 ماه پیش تاکنون (با وجود پرداخت پول و حق گمرکات) به دلیل اینکه به سفارش آمریکا در آلمان ساخته شده، بسته شده؛ این در حالی است که دولت به خرید هواپیما از آمریکایی‌ها مبادرت کرده است.
طواحن همچنین با اشاره به مشکلات گمرکی یادآوری کرد: این مشکلات سبب شد ماه‌های بهمن و اسفند سال گذشته اجازه ورود خودروهای خارجی به بازار داده نشود اما ورود ناگهانی و یکباره آنها پس از ایام عید نوروز بازار را با مازاد عرضه مواجه کرد.
فعال بخش‌خصوصی حوزه خودرو عوامل اصلی رکود در بازار خودروهای خارجی را نبود تقاضا در بازار، بی‌پولی یا کم‌پولی مشتریان و همچنین دست نگه‌داشتن از خرید تا زمان اطلاع از سیاست‌های جدید دولت به ویژه پس از انتخابات عنوان کرد.
وی پیش‌بینی کرد امسال شاهد اتفاق خاصی در بازار خودروهای خارجی نباشیم.
طواحن در ادامه با اشاره به اینکه در دو سال اخیر شاهد بازار بدی در خودروهای خارجی هستیم، افزود: پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تاکنون شاهد تغییر هر روزه قوانین هستیم و مردم منتظرند ببینند چه چیزی پیش می‌آید؛ این مساله دردسرهای جدی برای واردکنندگان اتومبیل داشته و رکودی عمیق در بازار حاکم شده است.
فعال بازار خودرو با تقدیر از عملکرد دولت در کاهش نرخ تورم و ثبات نسبی قیمت ارز که ثبات در تصمیم‌گیری‌های واردکنندگان خودرو را به دنبال داشته، تاکید کرد: با این وجود رکود حاکم بر بازار آزاردهنده است.
طواحن همچنین با اشاره به کم شدن تنوع خودروهای خارجی در بازار پس از برجام بیان داشت: از سال 2013 به دلایل زیست‌محیطی از ورود خودروهای با حجم موتور بالای 2500 سی‌سی و همچنین واردات خودروهای لوکس جلوگیری شد و همین مساله به کاهش تنوع خودرو در بازار انجامید.
وی افزود: پس از آن با تصویب قوانینی برای حمایت از مصرف‌کنندگان، جلوی ثبت سفارش بسیاری از خودروهای خارجی گرفته شد و رکود در بازار را مضاعف کرد.
تولید 2 درصد خودروهای جهان در ایران
در حال حاضر حدود دو درصد خودروهای عرضه شده در جهان در ایران تولید می‌شود. وزارت صنعت اخیرا ویرایش دوم «برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت» را منتشر کرد که در آن راهبردهای این وزارتخانه برای توسعه بخش صنعت کشور پیش‌بینی شده است. بخشی از برنامه راهبردی این وزارتخانه در حوزه صنایع مربوط به «برنامه راهبردی صنعت خودرو» است.
در برنامه راهبردی صنعت خودرو راهکارهایی در زمینه توسعه و تقویت صنعت خودرو در حوزه‌های مرتبط پیش‌بینی و اطلاعاتی نیز در زمینه وضعیت و جایگاه فعلی صنعت خودروی ایران ارائه شده است.
براساس این اطلاعات، ایران با دارا بودن جمعیتی در حدود یک درصد جمعیت جهان سهم دو درصدی از تولید خودرو در جهان دارد.
ایران در سال ۱۳۹۰ با تولید بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه رکورد تولید خودرو را شکست و به رتبه سیزدهمین تولیدکننده بزرگ خودرو در جهان
دست یافت.
البته در سال‌های بعد از آن با کاهش تولید این جایگاه از دست رفت به‌گونه‌ای که در سال ۱۳۹۲ تولید خودرو با افت شدید به حدود ۷۵۰ هزار دستگاه
کاهش یافت.
با این حال از سال ۱۳۹۳ با مدیریت دولت یازدهم روند تولید خودرو در کشور مجددا صعودی شده و سال به سال افزایش یافت. برای سال‌جاری نیز رشد ۲۵ درصدی تولید خودرو پیش‌بینی شده است.
اواخر اسفندماه سال گذشته مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه گمرک در بخشنامه‌ای به گمرکات سراسر کشور اعلام کرد: ثبت سفارش و ورود خودروهای سواری با حجم موتور بیش از 2500 سی‌سی به کشور در سال 1396 همچنان مجاز نیست.
براساس مصوبه هیات وزیران در دهم تیرماه 1382 در مورد آیین‌نامه اجرایی ضوابط فنی واردات خودرو، ورود خودرو به کشور منوط به داشتن نمایندگی رسمی خدمات پس از فروش، اخذ گواهی‌های فنی و زیست‌محیطی از سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط‌زیست و رعایت نو بودن و قدمت سال ساخت است؛ بر این اساس واردات و ترخیص هر خودرویی که این شرایط را ندارد ممنوع بوده و تاکنون نیز هیچ خودروی ممنوعه‌ای
وارد نشده است.