رقبا کنار آمدند توافق «اوپک پلاس» بر سر کاهش تولید نفت

گروه تولید و تجارت - کرونا باعث شد تا قیمت نفت به پایین‌ترین قیمت خود در 17 سال گذشته سقوط کند. موضوعی که سبب شد تا تولیدکنندگان نفت جهان را به تکاپو برای کاهش تولید وادار کند. در این میان کشورهای عضو و غیر عضو اوپک نشستی را برگزار کردند تا برسر کاهش تولید روزانه 10 ملیون بشکه نفت به توافق برسند.
تقاضای جهانی برای نفت با شیوع ویروس کرونا که مردم سراسر جهان را وادار کرده است در خانه بمانند و از رفت و آمد غیرضروری پرهیز کنند، به شدت کاهش پیدا کرده است.
در حال حاضر بیش از دو سوم از جمعیت جهان در قرنطینه هستند؛ یعنی هیچ کس رانندگی، پرواز یا کارهای دیگری که مستلزم استفاده از نفت و مشتقات آن است، انجام نمی دهد. این وضعیت روی بازار نفت پیامد عظیمی داشته است و پالایشگاهها، تولیدکنندگان و حتی کشورهای تولیدکننده نفت را با آینده مبهمی روبه‌رو کرده است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا چهارشنبه هفته جاری اعلام کرد که رانندگان آمریکایی با توقف زندگی عادی در این کشور، کمترین میزان مصرف بنزین را در ۳۰ سال اخیر داشته اند. از سوی دیگر عربستان سعودی به عنوان یکی از بازیگران این بازار برای دومین ماه پیاپی از اعلام به موقع قیمت نفت خام خود برای ماه آینده خودداری کرده بود و این همزمان با به تعویق افتادن نشست «اوپک پلاس» بود. شرکت نفت آرامکو سعودی به طور سنتی در پنج روز اول هر ماه میلادی نفت تولیدی‌اش را نرخ گذاری می‌کند. با این حال با آغاز جنگ نفتی با روسیه و تبعات آن، چشم‌های این غول نفتی خاورمیانه در انتظار برپایی نشست اوپک پلاس و نتیجه آن بود.
اوپک پلاس به توافق رسید


در همین حال روز گذشته بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت جزئیات نشست بیش از ۱۰ ساعته کشورهای عضو و غیرعضو اوپک را تشریح کرد و گفت: ۲۲ کشور بر سر کاهش تولید روزانه ۱۰ میلیون بشکه‌ای توافق کردند و قرار شد مذاکرات با مکزیک برای نهایی شدن این تصمیم ادامه یابد. پس از پایان بیش از ۱۰ ساعت مذاکره میان وزیران نفت و انرژی ۲۳ کشور عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نهمین نشست فوق‌العاده «اوپک پلاس» اظهار کرد: توافق برای کاهش روزانه ۱۰ میلیون بشکه‌ای تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک حاصل و قرار شد دیگر تولیدکنندگان نفت جهان نیز به این توافق بپیوندند. وی افزود: توافق برای کاهش روزانه ۱۰ میلیون بشکه در بازه زمانی نخست (از یکم ماه مه تا پایان ژوئن ۲۰۲۰) ۲ ماهه است، در بازه زمانی دوم یعنی از یکم ماه ژوئیه تا پایان ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی کاهش عرضه روزانه نفت هشت میلیون بشکه کاهش خواهد بود، سپس در بازه زمانی سوم از یکم ژانویه ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۲ نیز کاهش عرضه روزانه ۶ میلیون بشکه نفت می‌شود. وزیر نفت با بیان اینکه این تصمیم دو ساله خواهد بود و برای نخستین بار در تاریخ اوپک، تصمیمی دو ساله اتخاذ می‌شود، تصریح کرد: این جزو بی‌سابقه‌ترین ارقام کاهش تولید در تاریخ اوپک و غیراوپک هست. وی با اشاره به اینکه همکاری دیگر کشورهای تولیدکننده نفت مانند آمریکا، کانادا و برزیل به این توافق برای کاهش تولید افزوده می‌شود، اظهار کرد: مشکلات اندکی هم در طول مذاکرات ۱۰ ساعت و ۳۰ دقیقه‌ای وجود داشت، البته برخی تفاهم‌ها نیاز به زمان دارد. زنگنه گفت: قرار شد بحث‌ها و گفت‌وگوها ادامه یابد، ۲۲ کشور توافق داشتند، اما مکزیک نکات و نگرانی‌هایی داشت که بررسی آنها نیازمند زمان بود، قرار شد دوباره با این کشور مذاکره شود تا قضیه به سرانجام برسد. پیش‌نویس بیانیه پایانی نهمین نشست فوق‌العاده اوپک پلاس آماده شده و قرار است پس از بررسی نهایی در روزهای آینده منتشر شود.
رقبا کنار آمدند
روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو، امروز نوشت: دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین اوایل صبح روز جمعه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ، دونالد ترامپ رهبر آمریکا و سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان سعودی، در جریان مذاکرات تلفنی روز پنجشنبه خود، درباره وضعیت کنونی بازار نفت با یکدیگر گفت‌وگو کردند. در بیانیه کرملین آمده است: «در جریان این تماس‌های طرفین، وضعیت فعلی در بازار جهانی نفت از جمله با توجه به نتیجه مذاکرات در نشست فوق‌العاده وزیران در قالب اوپک پلاس و همچنین کنفرانس ویدئویی وزیران انرژی کشورهای گروه 20 که قرار است برگزار شود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. رهبران سه کشور، تمایل خود برای هماهنگی اقدامات به منظور تثبیت وضعیت بازار نفت و به حداقل رساندن تاثیر منفی نوسانات قیمت طلای سیاه را اعلام کردند. « پیش از این، دونالد ترامپ گفته بود که وی با ولادیمیر پوتین وپادشاه عربستان سعودی درباره وضعیت بازار نفت «گفت‌وگوی خوبی» داشته است. ترامپ یادآور شده بود که شرکت کنندگان در اوپک پلاس، به انعقاد یک قرارداد جدید نزدیک شده‌اند. توافق مشروط کشورهای عضو «اوپک پلاس» درباره کاهش استخراج نفت در بیانیه‌ای که روز جمعه از سوی کشورهای شرکت کننده در چارچوب «اوپک پلاس» منتشر شد، اعلام شده است، در پایان مذاکراتی که از روز پنجشنبه 9 آوریل (21 فروردین ماه) انجام گرفت ، کشورهای اوپک پلاس قصد خود برای کاهش تولید نفت در ماه مه-ژوئن به میزان 10 میلیون بشکه در روز را مورد تایید قرار دادند. علاوه بر اای، تا پایان سال جاری میلادی، کشورهای اوپک پلاس، کاهش تولید نفت به میزان 8 میلیون بشکه در روز و سپس تا سی‌ام ماه آوریل سال 2022 ، به میزان 6 میلیون بشکه در روز در نظر گرفته شده است. در عین حال تاکید شده است که تمامی این توافق ها با رضایت کشور مکزیک عملیاتی خواهد شد. «روسیو ناله» وزیر انرژی مکزیک گفت که در حال حاضر این کشور آماده است تا دو ماه آینده تنها به میزان 100 هزار بشکه در روز تولید خود را کاهش دهد. طبق اطلاعات منابع خبری، عربستان سعودی هم، به نوبه خود، اعلام کرده است که هیچ توافق جدیدی برای کاهش تولید نفت صورت نمی گیرد، مگر اینکه مکزیک به آن ملحق شود. مذاکرات در چارچوب اوپک پلاس بعد از ظهر روز جمعه هم ادامه خواهد یافت. سپس ، همانطور که در بیانیه مشترک مشخص شده ، کشورهای عضو اوپک پلاس در تاریخ 10 ژوئن (اواخر خرداد ماه) نشستی را برای تعیین اقدامات بعدی برای تثبیت بازارنفت برگزار می کنند. در صورت اجرای این توافق، روسیه و عربستان سعودی باید در ماه مه-ژوئن 8.5 میلیون بشکه در روز تولید کنند.
مواضع روسیه درباره افزایش شرکت کنندگان در توافق نفتی «اوپک پلاس»
» الکساندر نوواک» وزیر انرژی روسیه معتقد است که افزایش تعداد کشورهای شرکت کننده در توافق اوپک پلاس درباره سطح تولید نفت، قابل توجیه است. به گفته وی ، همه کشورهای تولید کننده نفت باید برای کاهش تولید بیش از حد در بازار انرژی جهانی، تشریک مساعی کنند. نوواک یادآور شد، کشورهای کانادا، نروژ، آرژانتین ، ترینیداد و توباگو در نشست روز پنج شنبه شرکت کنندگان در اوپک پلاس شرکت داشتند که از طریق کنفرانس ویدئویی انجام شد. پیش از این، وزارت انرژی روسیه اعلام کرد که این کشور با کاهش تولید نفت در چارچوب توافق احتمالی بین کشورهای اوپک پلاس و سایر تولیدکنندگان نفت تا 14 درصد از سطح تولید سه ماهه نخست سال 2020 موافقت خواهد کرد. به عقیده کارشناسانی که این روزنامه با آنها صحبت کرده، معامله جدید اوپک پلاس مطمئناً به تثبیت بازار نفت کمک خواهد کرد، هرچند که نمی توان افزایش قابل توجه قیمت طلای سیاه در بازار جهانی را پیش بینی کرد. به گفته آنان، هرگونه کاهش حجم تولید، در شرایط تقاضای کم و در شرایط همه گیری عفونت ویروس کرونا در جهان، باعث می شود تا قیمت نفت از سقوط بیشتر نجات پیدا کند.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» پیامدهای کناره‌گیری سندرز از رقابت‌های انتخاباتی را بررسی می‌کند محمدعلی وکیلی تاثیر کرونا بر شیوه حکمرانی «ابتکار» جزئیات حداقل حقوق و دستمزد کارگران در سال 99 را بررسی کرد توافق دستمزدی بدون رضایت کارگران رقبا کنار آمدند توافق «اوپک پلاس» بر سر کاهش تولید نفت تصمیمات غیرکارشناسی برای فاصله گذاری اجتماعی در سالن های نمایش واکنش برانگیز شد نسخه ناخوانای وزارت بهداشت برای تئاتر! تداوم بن بست سیاسی در عراق مصطفی الکاظمی به عنوان نخست وزیر جدید معرفی شد گزارش‌گیری و دستورات اقتصادی-کرونایی رئیس‌جمهوری در شرایطی که خبرها حکایت از اجرای دوباره طرح ترافیک در تهران دارد، پیش‌فروش صندلی‌ اتوبوس‌ها آغاز شده است رهبر انقلاب اسلامی در سخنان تلویزیونی به ‌مناسبت خجسته عید نیمه‌ شعبان: برنامه‌های کمک به قشرهای ضعیف هرچه سریع‌تر، بیشتر و بهتر اجرا شود ایران از ایده روسیه برای ایجاد کریدور سبز استقبال می‌کند گزارش‌گیری و دستورات اقتصادی-کرونایی رئیس‌جمهوری با رای اعتماد مجلس و حکم رئیس‌جمهوری خاوازی وزیر جهاد کشاورزی شد