رئیس‌جمهوری در نشست خبری با رسانه‌ها: رهبری گفتند من حتی یک ساعت زودتر هم اجازه نمی‌دهم کار دولت خاتمه یابد

روز گذشته حسن روحانی، رئیس‌جمهوری در نشست خبری خود با رسانه‌های داخلی و خارجی با بیان اینکه تحریم‌ها ثمری برای دشمنان ما نخواهد داشت اعلام کرد که ما هیچگاه با ضعف پای میز مذاکره نمی‌رویم، گفت: سالی که گذشت، مثل سال قبل سال پرماجرایی برای ایران بود. از آغاز سال با سیل در ۲۵ استان کشور مواجه بودیم که حادثه‌ای بی‌سابقه در تاریخ ایران بود. شهادت سردار سلیمانی که برای همه مردم ما یک واقعه بسیار سخت بود. همچنین حادثه هواپیمای اوکراینی که موجب تاثر همه مردم شد و حادثه‌ کرمان که برخی از هموطنان جان خود را از دست دادند. برخلاف همه این‌ها مردم ایستادگی بی‌نظیری در برابر فشارهای خارجی از خود نشان دادند و در حالی که دشمن می‌خواست شرایط ما بسیار سخت باشد اما همه شاخصه‌های ما از لحاظ اقتصادی اجتماعی و امنیتی نشان می‌دهد که همه فشارهای آمریکایی‌ها را پشت سر گذاشتیم و نسبت به سال گذشته اوضاع بهتری داریم هرچند فشارها افزایش یافته است.
سال آینده دشمن را مجبور خواهیم کرد که پای میز مذاکره بیاد
به گزارش ایسنا، روحانی با بیان اینکه این تحریم‌ها ثمری برای دشمنان ما نخواهد داشت، اظهار کرد: آنان می‌خواهند با فشار حداکثری به ما شرایطی را ایجاد کنند که دولت با ضعف به میز مذاکره برود اما این نشدنی است. ما هیچگاه با ضعف پای میز مذاکره نمی‌رویم.
رئیس‌جمهوری ادامه داد: ضمن تشکر از همه مردم اعلام می‌کنم که ما سال آینده هم همین روند را با قدرت ادامه می‌دهیم و بالاخره این دشمن خواهد بود که پای میز مذاکره بازمی‌گردد و در شرایط عادلانه به میز مذاکره باز می‌گردند کما اینکه در گذشته هم آنها بودند که به میز مذاکره برگشتند، البته الان هم از ما می‫خواهند مذاکره کنیم، ولی شرایط عادلانه باید حاکم باشد.


روحانی تاکید کرد: سال آینده سال خوبی خواهد بود و پیشرفت اقتصادی خواهیم داشت و روند خود را ادامه می‌دهیم و در برابر این مشکلات تحریمی دشمن ایستادگی خواهیم کرد.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه خبر مبنی بر طرح پیشنهادی ایران به سازمان ملل در رابطه با طرح صلح هرمز گفت: برای همه جهانیان روشن است که در این منطقه صلح و ثبات بدون مشارکت و حضور ایران امکان ناپذیر است.
وی ادامه داد: ما همواره دنبال امنیت در این منطقه بودیم. شهید سلیمانی ما جزو سردارانی بود که دنبال ثبات و امنیت در خاورمیانه و خلیج فارس بود. آخرین تلاشش هم در مسیر گفت‌وگو با نخست وزیر عراق بود که ناجوانمردانه به شهادتش رساندند.
شایعه استعفایم را شدیداً تکذیب می‌کنم
رئیس‌جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هر چند وقت یکبار شایعاتی در فضای مجازی درخصوص استعفای شما منتشر می‌شود، یک بار برای همیشه صریحا موضع خود را در این مسئله مطرح کنید و اینکه به نظر شما این شایعات با چه هدفی مطرح می‌شود؟ گفت: استعفا معنا ندارد و از آغاز انتخابات که آمدیم به مردم وعده و قول دادیم و تا ساعت آخر ان‌شاءالله پای وعده و قول خود می‌مانیم و تلاش می‌کنیم تا حد امکان این وعده‌ها را عملی کنیم.
روحانی ادامه داد: هیچ وقت به دنبال استعفا نبودم، ولی در همان روزهای اول دولت در حالی که هنوز مراسم تحلیف انجام نشده بود و مسائل اقتصادی آن روز مطرح بود خدمت رهبری گفتم که اگر کسی یا دولت بهتری وجود دارد که می تواند خدمت کند من حاضرم کنار بروم، اما ایشان شدیداً رد کردند و گفتند دوست دارم تا آخرین روز خدمت کنید.
رئیس‌جمهوری یادآور شد: در سال ۹۷ هم باز به دلیل مسائلی که در دولت پیش آمد همین موضوع را با ایشان مطرح کردم و ایشان این بار گفتند که من حتی یک ساعت زودتر هم اجازه نمی‌دهم که کار دولت خاتمه یابد. من این شایعه را شدیداً تکذیب می‌کنم، دولت تا آخرین روز پای کار خود می‌ماند.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه علت مطرح کردن مسئله انتصابات به جای انتخابات از سوی او چیست؟ اظهار کرد: اگر این‌طور که شما می‌گویید رئیس‌جمهوری درباره انتخابات بگوید حتما خوب نیست! اما من هیچ موقع انتخابات را زیر سوال نبردم و نمی‌برم. انتخابات رکن رکین است و همه ارکان کشور به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با انتخابات روی کار آمده‌اند. همه حرف من از روز اول این بوده که نگذاریم انتخابات تبدیل به انتصابات شود. اگر انتخابات نیست، پس چرا من این همه دعوت می‌کنم که مردم شرکت کنند اگر انتصابات است پس چرا من این همه اصرار می‌کنم که نهادهای نظارتی سخت‌گیری را کم کنند تا مشارکت بیشتر شود. اصلا انتصابات نیست و حتما ما امروز انتخابات داریم.
مسئله بنزین، تصمیم همه حاکمیت بود
وی در ادامه با اشاره به حوادث آبان‌ماه گفت: در آبان علامتی داده شد که غلط بود. در غروب جمعه علامت غلط داده شد. صبح جمعه مسئله بنزین به مردم اعلام شد و خرید و فروش انجام می‌شد. غروب جمعه در فضای مجازی حرکت‌هایی شد که گویی موضوعی اختلافی است و شکاف حاکمیتی را به نادرست القا کردند. حتی عده‌ای گفتند یکشنبه صبح قیمت را بر می‌گردانیم؛ ذهن مردم را مغشوش کردند، در حالی که این تصمیم همه حاکمیت بود. تصمیم در شورای عالی اقتصاد که هر سه قوه عضو آن هستند گرفته شد و رهبری هم تایید کردند.
روحانی گفت: تا صبح یکشنبه این تردید را نشر می‌دادند. تا مقام معظم رهبری این موضوع را در بیانات‫شان تصریح کردند. شب و روز دوشنبه مشکلی نداشتیم. مشکل در شنبه و یکشنبه بود و از شبهه افکنی آغاز شد.
رئیس‌جمهوری در پاسخ به سوالی درباره حادثه هواپیمای اوکراینی گفت: در زمینه هواپیمای اوکراینی اشتباه موردی رخ داد. آنقدر این اشتباه عجیب و غریب بود که کسی باورش نمی‫شد.
روحانی ادامه داد: همین الان هم برایم سخت است، ما در جنگ بودیم. پدافند هوایی را می‌شناسیم، خودم هفت سال با پدافند هوایی آشنا بودم. هیچ وقت چنین حادثه‌ای نداشتیم. خطای موردی عجیب و غریبی صورت گرفت؛ برای همه هم عجیب بود.
رئیس‌جمهوری افزود: تا رفتند بازرسی کنند از روز پنجشنبه این موضوع در ذهن ما بود، اما مقام مسئول باید به ما می‌گفت. باید پنجشنبه غروب نتیجه اعلام می‌شد به جای شنبه صبح. این موضوع به اعتماد عمومی لطمه زد، اما تعمدی نبود.
وی بیان کرد: همان نیروی مسلحی که در طول تاریخ برای ما افتخارات زیادی آفریده است این خطا را به عهده گرفت و عذرخواهی کرد. من تشکر می‌کنم از سپاه پاسداران هم در ماجرای شهید سلیمانی جواب درست و قاطعی داد هم به مردم اطمینان داد دیگر چنین اتفاقی نمی‌افتد.
آمار کشته‫شدگان آبان‌ماه
در اختیار پزشکی قانونی کشور است
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار نیویورکر مبنی بر تعداد کشته‌های آبان ماه گفت: در این حادثه رسانه‌های خارجی مبالغه عجیب و غریبی کردند. صد نفر صد نفر بالا بردند تا هزار نفر را رد کردند. از ابتدا هم گفته بودم مشخص شوند کسانی که از نیروهای خودی، بسیج، انتظامی، مردم عادی و عابر مشخص شوند و آنهایی که جزو معترضین بودند، به مرکز نظامی تهاجم کردند مشخص شوند. این آمار در اختیار پزشکی قانونی کشور است آنها می‌توانند اعلام کنند و مشکلی نیست. آمار واقعی با آمار در رسانه‌ها فاصله زیادی دارد.
می‌شد چند ساعتی زودتر ماجرای هواپیمای اوکراینی اعلام شود
روحانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا وی به عنوان دولت دستور کلیر کردن آسمان کشور را در شب اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی اعلام نکرد و اینکه چرا زودتر ابعاد این حادثه برای مردم روشن نشد؟ گفت: در موضوع هواپیمای اوکراینی صبح چهارشنبه که حادثه رخ داد ما در دولت بودیم و آنچه که از سوی وزیر راه مطرح شد این بود که یک حادثه است که من همان جا پرسیدم که ورژن هواپیما چه بوده است؟ مثلاً از ورژن‌های پرحادثه بوده یا نه؟ بعد از ظهر همان روز نیز در شورای عالی امنیت ملی جلسه‌ای را داشتیم که برای موضوع عین الاسد برگزار شد و در آن جلسه هم گرچه هواپیمای اوکراینی بحث ما نبود اما در پایان جلسه مطرح شد و بازهم موضوع حادثه مطرح بود نه چیز دیگر.
وی افزود: اما شب که با رئیس‌جمهوری اوکراین صحبت کردم ایشان لحنش متفاوت بود و احتمالاتی را مطرح می‌کرد. شب پنجشنبه که من با ستاد کل صحبت می‌کردم احتمال خطا را می‌دادند و من همان وقت گفتم که اگر چنین حس می‌کنید همین الان اعلام کنید که گفتند هنوز ابهامات و شبهاتی وجود دارد و فردا جمعه که ساعت دو تا سه بعد از ظهر بود گفتند که دیگر موضوع خطای انسانی است و گفتم اعلام شود که گفتند در حال تنظیم بیانیه‌ در این زمینه هستیم. اما اولین لحظه‌ای که به صورت رسمی به من اعلام شد طی تلفنی از سوی رئیس ستاد کل متوجه شدم که خطای انسانی محرز شده است و همان شب هم جلسه شورای عالی امنیت ملی برگزار شد و بیانیه ستاد کل هم آنجا خوانده شد و گفتیم که همین حالا موضوع را اعلام کنید که گفتند باشد اما اینکه همان ۱۲ شب اعلام نشد من تعجب کردم.
رئیس‌جمهوری گفت: درنهایت این موضوع صبح روز بعد اعلام شد، ولی می‌شد روند را تسریع بخشید تا چند ساعتی زودتر این ماجرا اعلام شود اما واقعا حادثه عجیبی بود و الان هم داریم موضوع را پیگیری می‌کنیم و امیدواریم که کار را با اوکراینی‌ها ادامه دهیم.
روحانی ادامه داد: درمورد کلیر شدن آسمان هم باید گفت که همه هواپیماها تردد می‌کنند. در شرایط خاص که باید مسیری بسته شود این موضوع را هواپیمایی کشوری باید اعلام کند، ولی اینکه چه کسی این را به این سازمان بگوید یا سازمان هواشناسی است یا ستاد کل نیروهای مسلح است که باید این را اعلام کنند. دولت در این زمینه مسئولیتی برای کلیر کردن اصلا ندارد و همیشه روال همین بوده است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری الجزیره مبنی بر اینکه نظر او درباره به خطر افتادن برجام و فعال شدن مکانیزم ماشه چیست، اظهار کرد: در چند هفته آینده هیچ اتفاقی نمی‫افتد، در برجام تعهداتی ما داریم و تعهداتی هم طرف مقابل. بعد از خروج آمریکا، ما تعهدات خود را کاهش دادیم و امروز در فعالیت هسته‌ای به تعهدات برجام پایبند نیستیم، بلکه به آژانس پایبندیم.
روحانی تاکید کرد: بعد از این روندی که برخی کشورهای اروپایی طی کردند همان استفاده از مکانیزم ماشه بود که گفتیم چنین عملی از لحاظ حقوقی درست نیست و این را به آقای جوزپ بورل هم در تهران گفتیم که او به نظر می‫رسید پاسخ من را پذیرفته یا لااقل برای آن جوابی ندارد.
رئیس‌جمهوری تصریح کرد: ما به اروپایی‌ها گفتیم که استفاده از این مکانیزم به نفع هیچ کس نیست و خودشان می‌دانند که در پایان آنچه اتفاقی می‌افتد. این را در نامه‌ای صریحا به رهبران کشورهای اروپایی اعلام کردم و آقای بورل هم گفت که فعلا برای زمان نامعلومی این مکانیزم را کنار گذاشتیم و امیدواریم که اروپا هم راهی برای رسیدن به یک شرایط مناسب پیدا کند و همه به برجام بازگردیم.
همه نهادهای ما براساس انتخابات شکل گرفته است
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه او چه تلاشی برای بهتر برگزار شدن انتخابات با شورای نگهبان داشته و اینکه مقصود وی از سخنانش درباره انتخابات در ۲۲ بهمن چه بود، اظهار کرد: سخنانم در ۲۲ بهمن این بود که اگر رژیم گذشته از مردم سوال می‌کرد و حاضر می‌شد نظر مردم را درباره نظام بشنود و از آنان نظرخواهی می‌کرد دیگر نیازی به انقلاب نبود و مردم می‌گفتند که چه می‌خواهند.
روحانی تاکید کرد: آنان این‌ کار را نکردند و مردم هم در روند انقلاب حکومت مردم‫سالار را برگزیدند و یکی از دلایل آن هم همین بود که در هر موعد لازم از مردم درباره مسائل نظرخواهی شود.
وی با بیان اینکه امروز همه نهادهای ما براساس انتخابات شکل گرفته است، ادامه داد: رژیم گذشته انتخابات و نظر مردم را زیر پا گذاشت و قلدری کرد اما انقلاب ما با انتخاب، راه امام را برگزیدند و انقلاب کردند برای اینکه انتخابات زنده بماند.
روحانی با بیان اینکه سخن ما این است که انتخابات برای ما اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد، اظهار کرد: در انتخابات پیش رو هم باید گفت که وقتی می‌آیم در سخنرانی صحبتی می‌کنم که در آن به مسئله مهمی اشاره می‌کنم، پیشاپیش بدانند که من تلاشم را کردم، پیام دادم، نامه نوشتم و حرف زدم اما به نتیجه نرسیدم، ولی اگر این را نگویم یعنی به مردم خیانت کردم و من حاضر نیستم به مردم خیانت کنم. حالا اینکه بیایم همه نامه‌هایی که به شورای نگهبان درباره انتخابات نوشتم و همه روندی که طی شده را جزء‫به‫جزء اعلام کنم فکر نمی‌کنم لازم باشد.
رئیس‌جمهوری افزود: ما الان مردم‫مان در برابر سه گزینه انتخاب محدود، انتخاب مطلوب و بدون انتخاب هستیم که از نظر برخی ممکن است انتخاب مطلوب امکان نداشته باشد اما آیا باید انتخابات محدود را هم کنار بگذاریم و کل انتخابات را کنار بگذاریم؟ این انتخابات ممکن است مطلوب صد در صد ما نباشد، اما امروز بهترین کار این است که برویم پای صندوق‫های انتخابات و رای بدهیم.
وی در پاسخ به پرسش فرانس ۲۴ درباره اینکه با روی کارآمدن مجلس بعدی کار دولت سخت تر می‫شود یا نه اظهار کرد: اینکه در مجلس بعدی شرایط ما سخت می‌شود هنوز زود است که قضاوت کنیم. توقع من این است که دولت و مجلس بتوانند فارغ از اینکه کدام گروه در مجلس دست بالا را دارد و اصولگرایان بالاتر هستند یا اعتدالیون یا اصلاح‌طلبان، برای پیگیری لوایح ملی کار خود را دنبال کنند. ما نسبت به مجلس آینده هر فرم و شکلی داشته باشد چه اصولگرا باشد چه برخی‫شان اصولگرا نباشند کار ما این است که به قانون اساسی متعهد باشیم و این میثاق بین ما و مجلس باشد.