مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران سفر کرد دلیل حضور بورل در تهران

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز گذشته اعلام کرد، جوسپ بورل هماهنگ کننده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا که جانشین خانم فدریکا موگرینی شده است برای نخستین بار پس از تصدی این سمت امروز به ایران سفر می کند.
موسوی افزود: قرار است هماهنگ کننده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفر به ایران با وزیر امور خارجه و سایر مقامات ارشد کشورمان دیدار و رایزنی کند. جوسپ بورل فونتلز دیپلمات ارشد اسپانیایی که ریاست پارلمان اروپا در سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ و وزارت خارجه اسپانیا را در کارنامه دارد، تیرماه سال جاری جانشین«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شد.
نخستین سفر هماهنگ کننده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شرایطی که برجام آسیب‌های زیادی از عهد شکنی آمریکا و بی‌عملی اروپا دیده، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. باید دید این دیپلمات اسپانیایی چه ابتکار عملی برای برون رفت برجام از این وضعیت ارائه خواهد کرد. مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا جزو آن‌دسته از سیاستمدارانی است که از توافق هسته‌ای با ایران به طور جدی حمایت می‌کند او چندین بار از اقدامات دونالد ترامپ در خروج یکجانبه از برجام و اعمال سیاست تهدید و فشار حداکثری علیه ایران انتقاد کرده است. بورل به شدت مخالف یکجانبه‌گرایی آمریکا است و از یکجانبه‌گرایی‌ها و اقدامات مداخله‌جویانه دولت آمریکا از جمله لغو معافیت تحریم‌های نفتی ایران انتقاد کرده است.
این سفر قطعا در راستای برجام و گفت‌و‌گو درمورد کاهش تعهدات ایران و مهمتر از آن فعال کردن مکانیسم حل اختلاف توسط کشورهای اروپایی در برجام است. بریتانیا، فرانسه و آلمان روز ۱۴ ژانویه /۲۴ دی به طور رسمی ایران را متهم به تخطی از اصول برجام کردند. این اقدام کمتر از ده روز پس از آن صورت گرفت که ایران گام پنجم خود را در کاهش تعهدات برجامی اعلام کرد.
بر اساس یکی از بندهای مندرج در توافق جامع هسته‌ای، سازوکار حل اختلاف درنهایت می‌تواند به طور خودکار تمام تحریم‌های بین‌المللی گذشته شورای امنیت علیه ایران را بازگرداند. مکانیسم حل اختلاف پیش‌بینی شده در برجام اینگونه است که اگر یکی از طرف‌های برجام به این جمع‌بندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده در این توافق پایبند نیست، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند. این کمیسیون، در چارچوب برجام و برای نظارت بر اجرای این توافق تاسیس شده است. اگر ظرف ۳۵ روز، شکایت آنگونه که شاکی می‌خواهد حل نشود، شاکی می‌تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد و به شورای امنیت سازمان ملل اطلاع دهد که موضوع حل نشده، متضمن عدم اجرای چشمگیر است. پس از آن، شورای امنیت ۳۰ روز وقت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آن‌ها قطعنامه صادر کند. اگر در این مدت، شورای امنیت نتواند در این خصوص قطعنامه صادر کند، تمام تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام برقرار شده بودند، به طور اتوماتیک بازمی‌گردند. به این سازوکار، مکانیسم ماشه (Snapback) یا بازگشت سریع تحریم‌ها هم می‌گویند. نکته مهم این سازوکار این است که بازگشت تحریم‌ها، قابل وتو نیست. بورل یک ماه پس از تصدی مقام هماهنگ کننده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با روزنامه اسپانیایی E- País، در پاسخ به این سوال که آیا باید خط قرمزی برای ایران در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای تعیین کرد، گفت: ما تا حد زیادی خواهان دوام برجام هستیم. از مقامات ایرانی می‌خواهیم هر کاری را که برای زنده نگه داشتن توافق لازم است، انجام بدهند و این که کاری انجام دهند که به از بین رفتن برجام منجر شود، اشتباه بزرگی خواهد بود. به گزارش ایرنا، بورل اواخر دی ماه در یک کنفرانس خبری در پایان نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل گفت که قصد دارد با همه طرف‌های توافق هسته ای گفت و گو کند و از همه ظرفیت‌ها برای از بین بردن اختلافات استفاده کند. این دیپلمات اسپانیایی در این کنفرانس خبری اعلام کرد که سازوکار حل اختلاف برجام مشخص نیست و ابهاماتی در آن دیده‌ می‌شود. پس از آن بود که بورل اوایل بهمن ماه با انتشار بیانیه‌ای از تمدید بازه زمانی مکانیسم حل اختلافات در برجام خبر داد. بورل در این باره گفت: به دلیل پیچیدگی مسائل موجود، بر سر اینکه به زمان بیشتری نیاز است، به توافق رسیده‌ایم. بنابراین این بازه زمانی را تمدید می‌کنیم. در همین راستا، قطعا سفر جوسپ بورل به ایران و گفت‌‌و‌گو در‌خصوص اختلافات ایران و کشورهای اروپایی در‌مورد نحوه اجرایی شدن برجام می‌تواند در این زمینه مثبت باشد اما تا زمانی که طرف‌های برجام به ویژه اروپایی‌ها توان و اراده‌ای واقعی و عملی برای ایفای تعهدات خود به کار نگیرند انتظار نمی‌رود اتفاقی برای حفظ برجام رخ دهد.
سایر اخبار این روزنامه
حاتمی‌کیا با فیلم‌ تازه‌اش به سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر آمد «خروج» از ریل؟ علیرضا صدقی بلای قشری شدن مفاهیم در جامعه ایران «ابتکار» مواجهه مسئولان با بحران‌ها را در دو کشور آسیایی مقایسه می‌کند مدیریت بحران؛ از چین تا ایران آیا جریان اصلاحات در انتخابات پیش ‌رو لیست معرفی می‌کند؟ حداقل‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان «ابتکار» علت افزایش قیمت خودرو در روزهای اخیر را بررسی کرد چتر گرانی بر سر بازار خودرو خریداران خانه در خارج از ایران عاقبت بخیر نمی‌شوند ولنگاری اقتصاد نئولیبرال ایران مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران سفر کرد دلیل حضور بورل در تهران محمد توفیق علاوی به عنوان نخست وزیر جدید عراق انتخاب شد روزهای دشوار آقای نخست وزیر پیام رهبر انقلاب به تشکل‌های دانشجویی: امروز بیشتر از همیشه کشور به عنصر مومن حزب‌اللهی احتیاج دارد رئیس‌جمهوری در حرم امام راحل: دلسرد کردن مردم از انتخابات از مشی امام فاصله دارد لاریجانی: چیزی به اسم افشاگری راه افتاده که مصداق بد اخلاقی است ظهور انقلاب اسلامی ایران و عمق راهبردی هوشمند ایران در منطقه