چرا سپرده‌های بانکی در حال افزایش است؟ احتیاط مردم ایران در سرمایه‌گذاری

مستخدمین‌حسینی گفت: بانک‌ها پل‌های موقتی هستند که مردم پول‌های خود را در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند و این راهی است تا مردم از بانک‌ها به سوی بازار سرمایه و سایر بازار‌ها سوق پیدا کنند.
به گزارش اقتصاد24، چندی پیش بانک مرکزی در آماری اعلام کرد وضعیت کل مانده سپرده‌ها و تسهیلات ریالی و ارزی بانک‌ها و موسسات اعتباری در پایان تیرماه سال ۱۳۹۸ حاکی از آن است که مانده کل سپرده‌ها بالغ بر ۲۲۱۶۵.۱ هزار میلیارد ریال رسیده است که نسبت به تیرماه سال گذشته ۴۶۹۶.۴ هزار میلیارد ریال (۲۶.۹ درصد) و نسبت به پایان سال گذشته معادل ۱۴۹۱.۷ هزار میلیارد ریال (۷.۲ درصد) افزایش یافته است. اما بعد از آن بانک مرکزی گزارشی منتشر کرد که وضعیت کل مانده سپرده‌ها و تسهیلات ریالی و ارزی بانک‌ها و موسسات اعتباری در پایان مهرماه سال ۱۳۹۸، مانده کل سپرده‌ها بالغ بر ۲۳۷۲۵.۶ هزار میلیارد ریال شده که نسبت به مقطع مشابه سال قبل ۵۳۵۶.۲ هزار میلیارد ریال (۲۹.۲ درصد) و نسبت به پایان سال قبل معادل ۳۰۵۲.۲ هزار میلیارد ریال (۱۴.۸ درصد) افزایش یافته است. همچنین بیشترین مبلغ سپرده‌ها مربوط به استان تهران با مانده ۱۲۸۴۳.۴ هزار میلیارد ریال و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد معادل ۶۳ هزار میلیارد ریال است.
اما این آمار نشان از تمایل مردم به سپرده‌گذاری در بانک‌ها دارد. دلیل این مسئله چیست؟
در همین رابطه حیدر مستخدمین‌حسینی، معاون اسبق بانک مرکزی گفت: وقتی اقتصاد کشور را در سال‌های ۹۷ و ۹۸ نگاه می‌کنیم، متوجه آن می‌شویم که نقدینگی در کشور حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است و این افزایش نقدینگی به این میزان متناسب با افزایش سپرده‌هایی است که در بانک‌ها شکل گرفته است.


وی افزود: سپرده‌های بانکی پل موقتی است که صاحبان نقدینگی، سرمایه خود را در ایستگاهی به نام بانک قرار بدهند تا بتوانند آن را به مجرای درست و صحیح هدایت کرده و در مسیری سرمایه‌گذاری کنند که بازدهی بیشتری دارد.
معاون اسبق بانک مرکزی بیان کرد: در سازوکاری که بانک ها سپرده‌های بیش از یک سال را نمی‌پذیرد و در اوایل فعالیت دولت سپرده‌های چند ساله حذف شد، مفهوم و علامت آن در اقتصاد این است که دولت به سپرده گذار‌ها می گوید که بانک محلی برای سرمایه‌گذاری‌های بالا نیست؛ بلکه به عنوان یک ایستگاه موقتی است که صاحبان نقدینگی، سرمایه خود را در بانک‌ها تحت عنوان سپرده کمتر از سال قرار می‌دهند تا موقعیت سرمایه‌گذاری با بازدهی بالا فراهم شود؛ بنابراین این سپرده گذاری‌ها زمانی می‌تواند مفهوم اقتصادی داشته باشد که بتواند برای بلندمدت شکل بگیرد و آن سپرده‌های بلند‌مدت بالای یک سال که در حال حاضر حذف شده و به حداکثر یک‌سال می‌رسد، نمی‌تواند تعیین‌کننده وضعیت اقتصادی و یا اعتماد مردم نسبت به بانک باشد.
مستخدمین‌حسینی بیان کرد: بانک‌ها پل‌های موقتی هستند که مردم پول‌های خود را در آن سرمایه‏گذاری می‌کنند و این راهی است تا مردم از بانک‌ها به سوی بازار سرمایه و سایر بازار‌ها سوق پیدا کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش سپرده‌های بانکی نشان‌دهنده این نیست که مردم کشور ما برای حضور در سایر بازار‌ها مانند بازار سرمایه، آموزش ندیده‌اند؟ اظهار کرد: با وجود گذشت چندین سال از راه‌اندازی بازار سرمایه، این بازار هنوز بازار نوپایی محسوب می‌شود، اما در همین مدت کم توانسته که فرهنگ استفاده و سرمایه‌گذاری در بازار را ایجاد کند تا مردم در کنار بازار‌های دیگر از بازار سرمایه هم استفاده کنند. برای آنکه مردم در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری کنند باید سرمایه خود را در بانک گذاشته و بعد از بانک به بازار سرمایه منتقل کنند.
مستخدمین‌حسینی در ادامه بیان کرد: زمانی می‌توانیم بگوییم که سرمایه‌گذار بین همه‌ بازارهای سرمایه‌گذاری، بانک را انتخاب کرده است که ما سپرده‌های بالای یک سال هم در بانک‌ها داشته باشیم. میزان سپرده‌هایی که مردم برای مقاطع زمانی یک تا پنج سال انتخاب می‌کنند، نشان‌دهنده‌ امنیت و بازدهی مطمئن است که سپرده‌گذار‌ها از بانک خواهند داشت و میزان آن را می‌شود تشخیص داد که چه میزان سپرده‌ وجود دارد. از طریق درصد سپرده‌هایی که در این مقاطع زمانی شکل گرفته مردم به سپرده‌های بلند‌مدت اعتماد خواهند کرد و میزان آن را سیاستگذار می‌تواند تشخیص دهد که این اعتماد افزایش و یا کاهش یافته است. هرچه سپرده‌‌گذاری در بانک‌ها بلندمدت‌تر باشد نشان‌دهنده‌ این است که مردم به آینده و سپرده‌گذاری در بانک‌ها، اعتماد دارند.
این کارشناس بانکی افزود: از اوایل دولت فعلی، بانک مرکزی سپرده‌های بالای یک سال را قطع و امروزه دیگر بانک‌ها سپرده‌های بالای یک سال ندارند، لذا این میزان سپرده‌ها در مقطعی است که مردم که دیدگاه سرمایه‌گذاری در هیچ بازاری را ندارند به اجبار منابع خود را به بانک می‌سپارند. همچنین در شرایطی که تورم حدود ۴۰ درصد است، راضی هستند سود ۱۵ درصد را دریافت کنند.
مستخدمین‌حسینی در پاسخ به این سوال که کمیسیون تلفیق پیشنهاد داده بود که از سپرده‌های بالای یک میلیارد تومان، یک درصد مالیات دریافت کنند که البته این مسئله ظاهرا منتفی شده است اما آیا گرفتن سود از سپرده‌های بانکی در دنیا متداول است؟ عنوان کرد: در شرایطی که نرخ تورم بالاتر از نرخ سود بانکی قرار دارد، گرفتن مالیات یک اشتباه محض است برای آنکه مردم خود را با شرایط جدید تطبیق می‌دهند، یعنی همان یک میلیارد تومان را به نام چند نفر در بانک سرمایه‌گذاری می‌کنند یا سرمایه خود را از بانک‌ها بیرون آورده و در سایر بازار‌ها مانند ارز، طلا و مسکن سرمایه‌گذاری می‌کنند که قابلیت نظارت بر آن هم وجود ندارد.
معاون اسبق بانک مرکزی در ادامه اظهار کرد: در این شرایط مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک‌ها که حتی باعث پایین آمدن قدرت خرید هم می‌شود، سرمایه خود را در سایر بازار‌ها که سالم‌ترین آن می‌تواند بورس باشد، سرمایه‌گذاری می‌کنند که اگر در مجلس تصویب می‌شد، ضربه بزرگی به نظام بانکی وارد می‌آمد.
وی افزود: در حال حاضر کسانی که در بانک‌ها سرمایه‌گذاری کرده‌اند، قدرت خریدشان کاهش یافته و سپرده‌های خود را از بانک‌ها بیرون می‌آورند.
این کارشناس بانکی خاطرنشان کرد: در مقطع فعلی اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی اصلا عملیات اقتصادی محسوب نمی‌شود و مجلس بدون مطالعه و بحث‌های کارشناسی ابتدا این تصمیم را گرفت و انتظار نمی‌رفت در مجلس به تصویب برسد. به عبارتی، این طرح کمک می‌کند اقتصاد از شفافیت دور بماند یعنی سرمایه بالای یک میلیارد تومان به سمت‏وسویی برود که سود‌های سفته‌بازی را رواج دهد. زمانی که نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم باشد، می‌توان مالیات گرفت اما در شرایط فعلی، اقتصاد ما این قابلیت را ندارد.
سایر اخبار این روزنامه
مهدی یراحی، بار دیگر ممنوع‌الکار شد زبان سرخ هنر کورش الماسی حمایت از نظام، وظیفه ملی طرح ترافیک باز هم تغییر می‌کند سردرگمی مردم در میان قواعد بی ثبات «ابتکار» احتمال خروج سرمایه از بازار بورس و هجوم نقدینگی به بازارهای موازی را بررسی کرد چرا سپرده‌های بانکی در حال افزایش است؟ احتیاط مردم ایران در سرمایه‌گذاری کثرت مدعیان اصولگرایی در انتخابات مانع از وحدت آنها شده است رقابت در غیاب رقیب انگلستان پس از 47 سال از اتحادیه اروپا خارج شد اروپا منهای بریتانیا همزمان با آغاز دهه فجر و در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی رهبر انقلاب اسلامی در مرقد امام خمینی(ره) و گلزار شهدا حضور یافتند رئیس‌جمهوری در جلسه شورای فضای مجازی: با تاکید امام‌(ره) ساختار سیاسی کشور به همه‌پرسی گذاشته شد معاون اول رئیس‌جمهوری: مصوبه عیدی کارکنان دولت ابلاغ کرد بیانیه سپاه پاسداران در واکنش به معامله قرن ترامپ این طرح، فرجامی جز شکست و فرورفتن در زباله‌دان تاریخ ندارد سردار جلالی: دهه پنجم انقلاب، دهه عبور از سد تحریم‏هاست