مالیات از سود سپرده بانکی و سهام منتفی شد




گروه اقتصادی


یک بار دیگر پایه «مالیات از سود سپرده‌های بانکی» حذف و کنار گذاشته شد. از ابتدای سال 1397 که وزارت اقتصاد تدوین پایه‌های مالیاتی جدید را دستور کار قرار داد، مالیات از سود سپرده‌های بانکی و سهام به‌عنوان یکی از بخش‌های درآمدزا مدنظر قرارگرفت. با انتشار پیش‌نویس لایحه سازمان امور مالیاتی این موضوع دوباره سرزبان‌ها افتاد و پس از تکذیب مسئولان در نهایت سازمان مالیاتی در بخشنامه‌ای اعلام کرد که سپرده‌های بانکی از نظر قانونی مشمول مالیات نیست. اما همچنان در قالب پایه مالیاتی مجموع درآمد خانوار، سود سپرده‌های بانکی به‌عنوان یکی از منابع درآمدی لحاظ شد. ولی گفته‌های وزیراقتصاد نشان می‌داد که این وزارتخانه با این مالیات موافق نیست و درنهایت نتیجه این شد که مالیات از سود سپرده بانکی و سهام از لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم حذف شد. این خبری بود که معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی شنبه شب در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد اعلام کرد. به‌گزارش فارس، محمدعلی دهقان دهنوی در رابطه با اخذ مالیات از سود سپرده بانکی و سهام گفت: مالیات بر سود سپرده و سهام در لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم دیده نشده و مالیاتی از آن اخذ نمی‌شود. دهقان در پاسخ به این سؤال که به طور کلی در لایحه پیش‌بینی نشده یا معاف از مالیات یا با نرخ صفر هستند، بیان داشت: اینکه مالیات با نرخ صفر ببینیم یا معاف باشند با هم فرقی نمی‌کند و یکی است.
وی در پاسخ به این سؤال که قطعاً نرخ مالیات صفر با معافیت مالیاتی متفاوت است چرا که موضوع شفافیت در مالیات صفر وجود دارد و برای سازمان مالیاتی عملکردها مشخص است اما در معافیت مالیاتی چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد، گفت: اطلاعات مربوط به سود سپرده‌ها به‌صورت کامل در شبکه بانکی در اختیار است و اطلاعات ناشی از سود سهام در سازمان بورس موجود است.
معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به این سؤال که نمی‌گوییم اطلاعات در شبکه بانکی از سود سپرده‌گذاران نیست اما آیا این اطلاعات در اختیار سازمان مالیاتی قرار می‌گیرد یا خیر، گفت: ماده 169 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم دقیقاً مربوط به همین موضوع است تا هر اطلاعاتی را که می‌خواهد دریافت کنند.
لایحه مالیات مستقیم اول بهمن به دولت رفت
وی در خصوص جزئیات لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم که بر اساس گفته وزیر اقتصاد اول بهمن به دولت ارسال شده است، چیست و قرار است چه میزان درآمد مالیاتی از این محل پیش‌بینی شود و اینکه قرار بود از سود سپرده‌های بانکی و سهام نیز مالیات اخذ شود به‌کجا رسید، اظهار داشت: در رابطه با اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم پیش‌نویس لایحه‌‌ای تنظیم شد و چند روز گذشته برای طرح در دولت ارسال شده است. این پیش‌نویس از الان تهیه شده تا تبدیل شدن به قانون مسیر طولانی را طی خواهد کرد و در کمیسیون‌های دولت طرح و بررسی و در نهایت به تصویب هیأت وزیران می‌رسد و پس‌از آن در مجلس و کمیسیون‌های تخصصی بررسی خواهد شد. وی افزود: در این مراحل قطعاً تغییراتی اتفاق خواهد افتاد و بعد از آنکه در مجلس به تصویب برسد پیش‌بینی کردیم که اجرای آن در بخش‌های مختلف یک فرصت زمانی به فعالان اقتصادی بدهد که نگرانی ایجاد نکنیم ممکن است دو تا سه سال از اجرا و دریافت مالیات زمان ببرد. به همین خاطر اصرار داشتیم در مورد جزئیات ایجاد نگرانی نکنیم. معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: اینکه از چه بخش‌هایی مالیات گرفته می‌شود یا نمی‌شود، در جامعه ایجاد نگرانی نکند و اجازه بدهیم پیش‌نویس لایحه با حضور صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی، نمایندگان مردم و بخش‌های پژوهشی و کارشناسی بررسی و چکش‌کاری شود و اجرای آن برای اقتصاد مطلوب باشد.
دهقان با اشاره به اینکه مباحثی مانند مالیات بر مجموع درآمد، ساماندهی مالیات‌ها و مالیات بر عایدی املاک در این لایحه مطرح شده است، گفت: در بحث مالیات بر مجموع درآمد نکته‌ای وجود دارد که موضوع اصلی ایجاد یک نوع عدالت اجتماعی در جامعه است. کسانی که درآمد بیشتری دارند مالیات بیشتری پرداخت می‌کنند. لزوماً این نیست که بررسی کنیم می‌خواهیم یک نظام درست کنیم مثلاً 30 هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم و بخواهیم به‌همین میزان مالیات اخذ کنیم. نه این درست نیست در مالیات مجموع درآمد مردم بر اساس توقعات مختلف درآمدی نرخ‌های مختلف مالیاتی پرداخت می‌کنند. وی تصریح کرد: بیش از 130 کشور دنیا این نوع مالیات را دریافت می‌کنند. همزمان با این موضوع اتفاقات دیگری باید بیفتد، باید سامانه مؤدیان و پایانه‌های فروشگاهی شکل بگیرد و سیستم‌های اطلاعاتی به یکدیگر متصل شوند، اظهارنامه‌های مردم مبنای تشخیص مالیات باشد و یک نظام تشویقی و تنبیهی برای ارائه اظهارنامه وجود داشته باشد. مجموعه اینها در طول زمان در حال پیگیری و انجام است، برخی افراد ممکن است بخش‌هایی از مالیاتی را که اظهار می‌کنند در پایان سال به آنها بازگردانده شود و به نوعی مالیات آنها منفی شود. شکل و قاعده این مالیات و مجموع درآمد این گونه است.
 سپرده‌های بانکی ۲۹ درصد افزایش یافت
درحالی دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی منتفی شد که با ساماندهی بازارهای ارز و طلا درماه‌های اخیر جذب سپرده‌های بانکی با رشد قابل توجهی همراه بوده است. درهمین زمینه آمارهای بانک مرکزی از افزایش ۲۹.۲ درصدی مانده سپرده‌ها و ۲۲.۳ درصدی مانده تسهیلات بانکی تا پایان مهر ۹۸ نسبت به مقطع مشابه پارسال حکایت دارد.
گزارش بانک مرکزی از وضعیت کل مانده سپرده‌ها و تسهیلات ریالی و ارزی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری در پایان مهر سال ۱۳۹۸ حاکی از آن است که مانده کل سپرده‌ها بالغ بر 2372 هزارمیلیارد تومان شده که نسبت به مقطع مشابه سال قبل 535 هزار میلیارد تومان (۲۹.۲ درصد) و نسبت به پایان سال قبل معادل 305 هزار میلیارد تومان (۱۴.۸ درصد) افزایش نشان می‌دهد.
بیشترین مبلغ سپرده‌ها مربوط به استان تهران با مانده 1284 هزار میلیارد تومان و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد معادل ۶۳ هزار میلیارد ریال است.
مانده کل تسهیلات بالغ بر 1694 هزار میلیارد تومان است که نسبت به‌مقطع مشابه سال قبل 309 هزار میلیارد تومان (۲۲.۳ درصد) و نسبت به پایان سال قبل 185 هزار میلیارد تومان (۱۲.۳ درصد) افزایش داشته است. بیشترین مبلغ تسهیلات مربوط به استان تهران با مانده 1094 هزار میلیارد تومان و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد معادل ۶۰.۳ هزار میلیارد ریال است.
نسبت تسهیلات به سپرده‌ها بعد از کسر سپرده قانونی ۷۹.۶ درصد است که نسبت به پایان مهر ۱۳۹۷ و پایان اسفند ۱۳۹۷، به ترتیب ۴.۵ و ۱.۷ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. این نسبت در استان تهران ۹۴ درصد و در استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۰۷.۸ درصد است.