ظریف: سلطه‌پذیری اروپا از امریکا فاجعه است

سرویس بین الملل جوان آنلاین: محمدجواد ظریف در گفتگو با اشپیگل، از دنباله‌روی اروپا از سیاست‌های ایالات متحده امریکا انتقاد کرده و گفته ««فاجعه‌بار است که اروپا تحت سلطه ایالات متحده امریکا است.» به گفته ظریف، هرکسی یکجانبه‌گرایی را بپذیرد، به آن کمک کرده است: «اروپایی‌ها با ما تماس می‌گیرند و می‌گویند متأسفیم، ما نمی‌توانیم کاری بکنیم. اروپا قادر به ایستادگی مقابل ترامپ نیست و تلاش می‌کند همچون یک فرد قدرتمند مقابل ایران بایستند.» ظریف معتقد است «کشور‌های اروپایی هیچ مبنای قانونی برای توسل به این مکانیسم ندارند، زیرا به گفته او اروپاییان نمی‌توانند صرف آنکه اروپایی و چشم آبی هستند، موضوعی را به شورای امنیت ارجاع دهند.» وزیر خارجه تلویحاً از احتمال حمایت چین و روسیه در شورای امنیت از این موضع ایران خبر داده و می‌گوید: «این فقط ما نیستیم که اینگونه فکر می‌کنیم بلکه روس‌ها و چینی‌ها نیز چنین عقیده‌ای دارند. اروپا با نبرد بزرگی روبه‌رو است.» او از اینکه اروپاییان هیچ اقدامی در زمینه بهره‌مندی اقتصادی ایران از برجام انجام نداده، انتقاد کرده و می‌گوید: «اروپایی‌ها هیچ اقدامی در این زمینه نکردند. آن‌ها به تعهدات‌شان عمل نکردند. اروپایی‌ها باید از خر شیطان پایین بیایند.» به گفته وزیر خارجه، «عمل به تعهدات، فقط به صدور بیانیه‌هایی که در برجام متعهد شده‌اند، محدود نمی‌شود.» او با طعنه به اروپاییان گفته است: «من هم می‌توانستم همان بیانیه‌ها را اعلام کنم و بگویم ما به این توافق پایبندیم، ما عاشق این توافق هستیم و ما می‌خواهیم این توافق تا ابد پابرجا بماند. حرف زدن ارزش ندارد. اروپا باید یک اقدام واحد به ما نشان دهد، اما آن‌ها چه کار کرده‌اند؟» ظریف در خصوص ساز و کار «اینستکس» (ابزار حمایت از مبادلات تجاری) هم ادامه داد: «اینستکس اصولاً یک شرکت حسابداری است. بیش از یک سال و نیم بعد از خروج امریکا از برجام، اروپایی‌ها نتوانستند در پیشبرد یک معامله (با ایران) موفق شوند.»
ترور سردار، پایان حضور امریکا است
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره مرگ برجام گفت: «خیر، بازرسی‌ها و شفافیت درباره فعالیت‌های ایران، بخش مهمی از این توافق هستند و این‌ها همچنان پابرجاست. اتحادیه اروپا، به بخش‌هایی از توافق پایبند نبوده است و ایران نیز به بخش‌هایی از آن پایبند نبوده است، اما این به مفهوم مرگ برجام نیست.» وی در خصوص واکنش ایران به هرگونه وضع مجدد تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران گفت: «رئیس‌جمهور (حسن) روحانی در نامه‌ای به شرکای این توافق (برجام) در خصوص اقداماتی که ما صورت خواهیم داد، شفاف‌سازی کرده است. اروپا مسئول تمامی پیامد‌ها خواهد بود». ظریف در پاسخ به احتمال خروج ایران از ان‌پی‌تی در صورت وضع مجدد تحریم‌ها گفت: «در نامه به آن اشاره شده است.»
ظریف درباره ترور سردار شهید سلیمانی گفت: «این حمله بر اساس یک سوء برداشت صورت گرفت. امریکا فکر می‌کرد با ترور سردار قاسم سلیمانی، جایگاه خود را در منطقه ارتقا می‌دهد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا (پس از ترور سردار سلیمانی) توئیت کرد که افرادی در خیابان‌های عراق در حال رقص و شادی هستند، اما دسته‌های عزاداری بسیار بزرگی به راه افتاد. (ترور سلیمانی) موقعیت بسیار بغرنجی را در این منطقه به وجود آورد. امریکا قطعاً از این اوضاع نفع نخواهد برد.»


‌وزیر خارجه ایران گفته که خساراتی که به امریکا وارد کردیم، گسترده بود، زیرا امریکا با همه قدرت نظامی که در اختیار داشت، نتوانست مانع برخورد موشک‌ها به پایگاه‌های خود شود. این حمله، میزان آسیب‌پذیری امریکا را نشان داد. اما ضربه و خسارت واقعی را خود امریکایی‌ها از طریق نفرتی که ایالات متحده در مردم منطقه ایجاد کرد، به خود وارد کردند. قتل سلیمانی، آغاز پایان حضور امریکا، نه‌تن‌ها در عراق بلکه دیگر مکان‌های منطقه نیز خواهد بود. ممکن است فردا رخ ندهد، اما ما پیشینه هزارساله داریم و عجله‌ای نداریم. ظریف گفت: «هرچند مرگ سردار سلیمانی یک ضرر جبران‌ناپذیر برای ایران و خود شخص من است، ولی این شهادت تأثیری بر سیاست‌های ایران در منطقه نخواهد داشت.» او گفته است: «امریکا، اروپا و کل جامعه بین‌الملل به سردار سلیمانی برای پیروزی بر داعش، مدیون هستند.» ظریف با وجود همه این‌ها احتمال مذاکره با امریکا حتی بعد از ترور سردار سلیمانی را هم منتفی ندانسته است!
دلیل تأخیر در اعلام علت سقوط
ظریف درباره تأخیر در خصوص انتشار علت سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: «اوضاع پیچیده‌ای در یک زمان پیچیده وجود داشت. بقیه به زمان بیشتری نیاز داشتند. تقریباً ۳۲ سال پیش، امریکا یک هواپیمای مسافربری ایران را منهدم کرد. تا امروز آن‌ها هنوز یک عذرخواهی رسمی نکرده‌اند. افسر امریکایی که مسئول ساقط کردن آن هواپیما بود، نیز مدال دریافت کرد، اما فرد ایرانی که هواپیمای اوکراینی را ساقط کرد، هم‌اکنون در زندان است.» ظریف درباره تأخیر سه روزه در مطرح شدن علت سقوط هواپیمای اوکراینی توضیح داد: «افراد حق داشتند به دلیل آنکه اطلاعات از آن‌ها مضایقه شده، اعتراض کنند، اما دولت مسئول چنین چیزی نیست.»