در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه روسیه ظریف خواستار همکاری کشورها برای مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا شد

وزیر امور خارجه کشورمان خواستار همکاری همه کشورها برای مقابله با یکجانبه‌گرایی گسترده آمریکا در جهان شد.
محمدجواد ظریف در کنفرانس خبری مشترک با همتای روسی خود در مسکو بیان این مطلب افزود: دولت آمریکا تلاش می‌کند منویات خود را به دیگر کشورها تحمیل کند و روسیه و ایران مقابله با این رویکرد را در قالب برجام و سایر حوزه‌ها انجام دادند.
وی گفت: موضع کشورهای اروپایی اگر چه از نظر سیاسی عموما از برجام حمایت کرده‌اند اما از نظر عملی اقدامی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا و همینطور برای اجرای تعهدات خودشان نکرده‌اند.
ظریف گفت: ایران و روسیه در مورد اینکه اروپا باید تعهدات خود را اجرا کند هم‌نظر هستند و این نظر در کمیسیون مشترک به شرکای اروپایی (اتحادیه اروپا) در برجام اعلام شده است.


وی افزود: در زمینه منطقه ما دوطرح شبیه به هم درخصوص امنیت خلیج فارس داریم که بر همکاری و گفتگو استوار است نه اینکه به دنبال امنیت از طریق مقابله،تهدید و توسل به زور باشیم و امیدواریم با مشارکت یکدیگر دو طرح را گسترش دهیم و سایر کشورها را برای پیوستن به این طرح تشویق کنیم.
ظریف خاطرنشان کرد: زمینه‌های همکاری میان دو کشور فراوان است و ما از گسترش روابط دو ملت و گسترش توریسم حمایت می‌کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما امروز در خصوص مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل نظر کردیم، روابط دوجانبه به صورت گسترده در تمامی زمینه‌ها درحال گسترش است ضمن اینکه زمینه‌های متعددی برای گسترش روابط وجود دارد که اتحادیه اقتصادی اوراسیا، استفاده از ارزهای ملی در تجارت برای خارج شدن از وابستگی به دلار آمریکا و همکاری در خصوص توسعه فناوری، حوزه‌های مختلف انرژی از جمله آنها است.
ظریف گفت: حوزه‌های متعددی وجود دارد که نه تنها دو جانبه بلکه به صورت سه جانبه و با مشارکت دیگر کشورها همچون جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و ترکیه دنبال می‌شود.
وزیر امور خارجه ایران اظهار داشت: همکاری‌های چند جانبه دو کشور را بیش از پیش به یکدیگر پیوند می‌دهد به طوری که روابط امروز دو کشور در بهترین دوران تاریخی خود قرار دارد.
وی با اشاره به همکاری منطقه‌ای ایران و روسیه گفت: ما همکاری‌های خوبی برای پایان دادن به مشکلات و دردهای مردم سوریه با هم داریم که به روند آستانه منجر شد که در پی آن تنش در این کشور کاهش یافت.
ظریف اظهار داشت: امروز در پی همکاری‌های سه جانبه ما (ایران، روسیه و ترکیه) توانسته‌ایم اولین روند سیاسی را بعد از چندین سال جنگ در سوریه شروع کنیم.
وزیر امور خارجه ادامه داد: کمیته قانون اساسی سوریه بسیار مهم است و ما امیدواریم طرفین این کمیته بتوانند کار را با جدیت پیش ببرند ایران و روسیه در این زمینه تلاش‌های زیادی کردند و همراه با شریک ما ترکیه به این تلاش‌ها ادامه خواهیم داد.
ظریف به اوضاع در ادلب در شمال غربی سوریه نیز اشاره کرد و گفت: شرایط در ادلب شکننده است و لازم است همکاری‌ها در زمینه آرامش در ادلب و پایان دادن به حضور تروریست‌ها ادامه پیدا کند؛ ما در این زمینه با روسیه و ترکیه همکاری می‌کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در دیدار با وزیر خارجه روسیه اعلام کرد: ایران و روسیه بر خلاف آمریکا به دنبال صلح و ثبات در منطقه هستند و طرح‌های ارایه شده ازسوی دو کشور نشانگر این واقعیت است.
ظریف افزود: روابط دوجانبه ایران و روسیه امروز شاید در بهترین شرایط تاریخی خود قرار دارد.
وی اظهار داشت: برای دو کشور مهم در منطقه این روابط راهبردی است که همواره با قدرت ادامه پیدا خواهد کرد چرا که این اراده مسئولان جمهوری اسلامی است که به روابط با روسیه به عنوان یک همسایه بزرگ، مهم و یک قدرت بزرگ بین‌المللی به صورت راهبردی نگاه کنند.
وی ادامه داد: برخلاف دیگران که در منطقه ما به جنگ افروزی دامن می‌زنند ایران و روسیه پیشنهادهای مهمی که بسیار هم شبیه به هم هستند برای صلح در منطقه ارایه کرده‌اند.
ظریف ارایه طرح گفت‌وگوی روسیه در خلیج فارس و طرح صلح هرمز را در راستای چنین سیاسی عنوان کرد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه با اشاره به رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین افزود: این مانور نشان دهنده همکاری و تلاش ما برای صلح در منطقه است.
ظریف اظهارداشت: برخلاف آمریکا که تعهدات بین‌المللی خود را شکسته است، ایران و روسیه بر اجرای برجام تاکید کردند که ما از دیدگاه‌های مثبت روسیه در این زمینه متشکریم.
وی با بیان اینکه آمریکا هزاران مایل دورتر از مرزهای خود مردم را به اسم دفاع از خود به خاک و خون می‌کشد، اظهار داشت: اقدام اخیر آمریکا در بغداد تنها نمونه‌ای از رفتارهای اینچنینی آمریکا در منطقه است.
*لاوروف: اقدامات آمریکا مغایر همه اصول و معیارهای بین‌المللی است
وزیر امور خارجه روسیه هم در این نشست خبری مشترک گفت: اقدامات آمریکا در برجام مغایر و متناقض همه اصول و معیارهای بین‌المللی است.
سرگئی لاوروف افزود: آمریکا کشورهای دیگر را وادار می‌کند که تعهدات خود در چارچوب برجام را اجرا نکنند و در همین حال اصرار دارد که ایران 100 درصد تعهدات داوطلبانه خود در این توافق بین‌المللی را اجرا کند.
وی تصریح کرد: برجام در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل تایید شده و لازم الاجرا است.
وزیر خارجه روسیه گفت: ما از شرکای غربی می‌خواهیم واقعیت موجود در مورد برجام را بپذیرند. به گفته لاوروف،برجام بخاطر اقدامات آمریکا و اقدامات غیرمستمر اتحادیه اروپا درمعرض فروپاشی قرار دارد. وی ادامه داد: بر اثر سیاست‌های غیرسازنده واشنگتن که همچنان ادامه دارد، دستاورد مهم دیپلماسی بین‌المللی یعنی برجام در معرض نابودی قرار گرفته است. متاسفانه شاهد اقدامات غیرمستمر شرکای اروپایی هستیم که بطور کامل به تعهدات خود در برجام عمل نمی‌کنند.
لاوروف در بخش دیگری در نشست خبری گفت: یا آمریکا کاملا به تعهدات خود در برجام عمل می‌کند و ایران نیز به تعهدات برعهده گرفته در این توافق بازمی گردد که این راه حل ایده آل است. یا اینکه باید پذیرفت که شرکای غربی برای اجرای تعهدات بین‌المللی خود آماده نیستند و در آن صورت برجام باید توافق غیرمعتبر شناخته شود.
وی ادامه داد: در همین حال تعهدهای بین‌المللی ازجمله توافقنامه پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و توافق عدم انتشار سلاح‌های کشتار جمعی معتبر خواهد بود.
لاوروف در بخش دیگر نشست خبری خاطرنشان کرد که برجام دستاورد مهم دیپلماتیک و ابتکار برای جلوگیری از انتشار سلاح کشتار جمعی محسوب می‌شود.
وی افزود: از پیشنهاد امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در مورد برجام حمایت کردیم و از پیشنهاد همسایه ما ژاپن برای حفظ برجام استقبال می‌کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه با بیان اینکه آمریکا تلاش می‌کند گفت وگوها در مورد برجام را به نفع خود دنبال کند، ادامه داد: ما تلاش می‌کنیم ما سعی می‌کنیم که راه حلی پیدا شود که رضایت شرکای ایرانی را جلب کند و برای بقیه طرف‌ها هم قابل قبول باشد.
وی افزود: همه پیشنهادات درباره حمایت از برجام بر روی میز قرار دارد و ما تاکید داریم که همه شرکت کنندگان در این توافق به تعهدات خود عمل کنند.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما به خوبی می‌دانیم که شرکای غربی به صورت مصنوعی تلاش میکنند اوضاع در خلیج فارس بحرانی شود.
لاوروف افزود: اوضاع در خلیج فارس مورد نگرانی ما است چرا که می‌دانیم چگونه شرکای غربی ما به صورت مصنوعی شرایط را متشنج می‌کنند.
وزیر خارجه روسیه خاطر نشان کرد: ایران و روسیه پیشنهادها و طرح‌های خود را برای افزایش امنیت و ثبات ارایه داده‌اند تا اوضاع به شکلی حل و فصل شود.
لاوروف گفت: روسیه ابتکار صلح آمیز و ایران طرح هرمز را ارایه کرده است که در راستای ثبات سازی در منطقه صورت میگیرند.
وی ادامه داد: در مورد سوریه و تلاش‌های دو کشور در چارچوب مذاکرات آستانه هم گفت‌و‌گو خواهیم کرد.
لاوروف افزود: موضوعات مختلفی وجود دارد همچنین در خصوص ارتباطات دو جانبه با تمرکز بر روابط اقتصادی و فرهنگی براساس توافقات سران دو کشور گفت‌و‌گو خواهیم کرد.