«ابتکار» برخی از نمایشگاه‌های هنری هفته آینده را مرور می‌کند رنگی از طبیعت بر بوم هنر

روزهای پاییزی هم در حال تمام شدن هستند و حالا کم‌‌کم تابلوی طبیعت شکل دیگری به خود می‌گیرد. برگ‌های زرد و نارنجی تابلویی هنرمندانه هستند که شاید بتوانیم مشابه‌اش را در تابلوهای نقاشی پیدا کنیم.
در هفته آتی بیش از 30 نمایشگاه هنری در تهران فعالیت خواهند کرد. در بررسی نمایشگاه‌های هنری این هفته نگاهی به برخی از این رویدادها خواهیم داشت.
نمایشگاهی از عکس‌های دیوید برنت با عنوان «44 روز» از 8 آذر‏ماه در گالری «آب/انبار» کار خود را آغاز کرده است. برنت، عکاسی است باسابقه در عکاسی مستند که از سوی مجله امریکن فتوگرافر به عنوان یکی از صد فرد تاثیرگذار در تاریخ عکاسی انتخاب شد. سابقه عکاسی از جنگ ویتنام، کودتای شیلی، پرتاب آپولو ۱۱ به فضا و بسیاری از اتفاقات مهم پنجاه سال گذشته در جهان را در کارنامه خود دارد. در بحبوحه‌ انقلاب اسلامی ایران در سال ۵۷ برای ۴۴ روز برای اولین‏بار به ایران سفر کرد و عکس‌های کم‌نظیری از انقلاب ثبت کرد. عکس‌هایی که از منظر یک تازه‌وارد و یک غریبه که شاهد یکی از بزرگ‌ترین انقلاب‌های قرن بود. این عکس‌ها سال‌ها بعد در کتابی با عنوان ۴۴ روز در آمریکا چاپ شد. این نمایشگاه گزیده‌ای از عکس‌های بی‌شمار آن سفر است.
همچنین در گالری «شلمان» نمایشگاه نقاشی‌های عاطفه حیدری با عنوان «اسارت زمان» از 22 آذر‏ماه کار خود را آغاز خواهد کرد. در بیانیه این نمایشگاه نوشته است: «روایت یک زندگی مانند نمایش یک فیلم ساختاری سلسله‌وار از هزاران فریم دارد تا در‌نهایت مخاطب درکی شخصی از فضا، زمان و کاراکتر بیابد. کار من نقاشی این فریم‌ها در «خود اکنون» است. به زبان شیوا روایت یک سرگذشت در یک نقاشی. چنین حالتی مفاهیم نقطه، خط، سطح و حجم را بسیار سنگین‌تر می‌کند. گویی یک نقطه یا خط می‌تواند راوی حوادث و دگرگونی‌های سوژه‌هایم طی سال‌ها باشد. لکن اسارت زمان این پیچیده‌ترین واژه پویا، در قالب بوم چگونه ممکن است؟ در این فرجام آیا مخاطب می‌تواند رازهای نهفته را درک و برداشتی شخصی داشته باشد؟ شاید نزدیک‌ترین وجه، تصویری در آیینه باشد که هر روز آن را می‌بیند!» این نمایشگاه تا 27 آذر در گالری مذکور واقع در خیابان میرداماد، نرسیده به شریعتی، رودبارغربی (جنوبی)، کوچه کاووسی، پلاک 27 هر روز به جز پنجشنبه‌ها از ساعت 16 تا 20 به تماشا است.


گالری «دلگشا» از جمعه 15 آذر‏ماه میزبان نمایشگاه زهرا محمودخانی با عنوان «گره فارسی» است. در بیانیه این نمایشگاه آمده است: «نقاشی‌های محمودخانی ضرب آهنگ آرامی دارد. درست همانند دونده ماراتون که بدنش در حالتی که می‌دود قرار گرفته ولی تقریبا راه می‌رود. فقط و فقط ادامه می‌دهد و گاهی ایست کامل و شروع مجدد.
خط‌ها را به هم گره می‌زند، در کنار هم قرار می‌دهد، آنها را به هم می‌رساند، انگار وجودشان در پیوست است. تکرار هنوز هم نوعی مکاشفه است. شاید به نوعی به بازی شبیه باشد. اشکالی هم ندارد. بزرگ‌ترین امتیاز یا ضعف هنر همین است؛ که اشکالی ندارد. در ترکیب‌بندی با کلمه‌ها حرف دیگری می‌زند. قبل از زبان حرکت می‌کند. کلمه‌ها از یک طرف مانند چرخ نقاله یک کارخانه وارد تصویر می‌شوند و از سمت دیگر خارج. کلمه‌ها و حروف‌های فارسی محصولی ایرانی است. محصولی خطرناک که تولید آن هیچوقت از سمت دیگری تحریم نمی‌شود. محصولی ترسناک برای هنرمند و فرصتی کم‌نظیر برای بی‌هنر. محمودخانی حتی روی این لبه هم راه نرفته است. محصول او با خط پول‌ساز پارسی فاصله دارد. او هم مشاهده‌گر است و هم تولید‌کننده و مانند کتاب‌ساز عمل می‌کند. تصاویر ادامه یکدیگرند. یک کتاب در مورد ادامه دادن... ». این نمایشگاه در گالری «دلگشا» واقع در خیابان مفتح جنوبی، خیابان سمیه، نبش رامسر، پلاک ۶۳ هر روز به جز شنبه‌ها از ساعت 13 تا 20 برپا خواهد بود.
«نقاشی‌های دهه پنجاه شمسی» عنوان نمایشگاه نقاشی است که محمد فاسونکی آن را اجرا کرده و از 15 آذر در نگارخانه «هور» برپا است. او درباره‌ این مجموعه می‌گوید: «اغلب مشغولیت‌های من تحت تاثیر محیط خودم، حرکت‌های اجتماعی، مردم، افسردگی‌ها، زشتی‌ها و زیبایی‌هایی که می‌بینم قرار دارد. کوچه و بازار جاهایی است که من خیلی آنجا رفته‌ام. با روح مردم رابطه دارم. من فرهنگ مردم، بگو مگوها و همه مسائل‌شان را لمس کرده‌ام. بعد سعی می‌کنم که آنها را روی بوم پیدا کنم و با احساسم آنها را بیان کنم. وقتی کار می‌کنم احساس می‌کنم که من هنوز با آنها زندگی می‌کنم، احساس می‌کنم همراه فرهنگ آنها، مثل آنها و در درون آنها هستم. این‌ها باعث می‌شود که من حس کنم جوهره را می‌کشم. هنگام کار از همه فکرها، چارچوب‌ها و پدیده‌های هنری که دور و بر من پیش می‌آید دیده می‌شود و یا می‌شنوم، دوری نمی‌کنم، بلکه آنها را فراموش می‌کنم. رنگ‌های من تمایلاتی است با مضامین مذهبی یا خرافی و حتی عروسی. کلاً روی آداب و رسوم زیاد دقت می‌کنم. من با رنگ شروع می‌کنم و با فرم بیانم را تکمیل می‌کنم. احساس می‌کنم زندگی کردن با رنگ بهتر است. بافت هم به من لذت می‌دهد. کارگاه من یک لابراتوار است. از مواد گوناگون استفاده می‌کنم و بافت به‌وجود می‌آورم. یک دوره با این بافت‌ها کار می‌کنم و بعد فکر می‌کنم باید چیزهای دیگری به دست آورم». این نمایشگاه تا 3 دی هر روز به جز شنبه‌ها، از ساعت 15 تا 20 در خیابان مطهری، خیابان میرزای شیرازی شمالی، کوچه نعیمی، شماره ۱۲ برپا خواهد بود.
همچنین نمایشگاه «جعبه افکار» از جمعه 15 آذر در گالری «محسن» کار خود را آغاز خواهد. در بیانیه این نمایشگاه چنین آمده: «تخیل در غیاب شکل می‌گیرد. «جعبه ‌افکار» صورت عینی تخیل و حالتی از یگانگی و وحدت میان فرم‌های متضاد در کیهان است که مرز را میان وجود و عدم، آلی و غیرآلی، خواب و بیداری و یاد و نسیان «ناتعریف» می‌کند. امیرنصر کم‌گویان با ریزبینی پیرامون و ابزارها و گیاهان، یکپارچگی را در عین تصادف‌گونگی به تصویر می‌کشد و آدم‌های مکانیکی را در تقارنی نامتقارن در میان انبوه گیاهان و پرندگان و موجودات ریز و درشت می‌نشاند. این چاپ‌های دستی که در شکل‌های گوناگون ارائه شده‌اند، همچون مطالعه‌ای تصویری، انسانیتِ انسان‌ها را به‌عنوان موجوداتی ارگانیک در رابطه‌ با ماشین‌ها به‌عنوان موجوداتی غیرارگانیک‌ بررسی می‌کنند؛ در این میان موجودی با هردو وجه انسانی و مکانیکی زاده شده که علاوه بر اعضای طبیعی بدن ارگان‌های مصنوعی هم دارد.
در نمایش «جعبه‌ افکار» مجموعه‌ای از طراحی‌های جدید در کنار جزئیات طراحی‌های پیشین با لایه‌بندی و مفصل‌بندی نو در کنار هم تصویر تازه‌ای ارائه می‌دهند و در آن هر عنصر منفرد معنایش را به سهم خود در نسبت با کل می‌یابد. موجودات و آفریدگان کم‌گویان در نمایش «جعبه‌افکار» در چند شکل و فرم به تصویر کشیده شده‌اند: در بخشی جعبه‌های سبک، قابل حمل و سرهم‌بندی‌شده‌ای به نمایش گذاشته شده‌اند که همچون فکر و خیال، سبک، همه‌جایی و متغیر‌ند و در آن‌ها لایه‌های مختلف موجودات و گیاهان و ابزارها نمایی چندبعدی پدید آورده‌اند؛ این احجام فاصله‌ی میان هوشیاری و ناهوشیاری را به مویی رسانده‌ و زبان روایی جدیدی را در کارهای کم‌گویان شکل داده‌اند. از طرف دیگر، هم‌نشینی این موجودات متضاد اما همگن که عموما از کتاب‌های قدیمی گرفته شده‌ در ترکیب‌بندی‌های دیگری با برش‌های جدید قاب شده‌اند که این‏بار در آن‌ها رنگ نیز به کار رفته است». نمایشگاه «جعبه افکار» تا 4 دی‏ماه هر روز در گالری «محسن» برپا است. علاقه‌مندان می‎توانند جهت بازدید از نمایشگاه همه روزه به جز پنجشنبه‌ها از ساعت 16 تا 21 به این گالری واقع در خیابان ظفر، خیابان ناجی، خیابان فرزان، کوچه نوربخش، بلوار مینای شرقی، پلاک 42 مراجعه کنند.
سایر اخبار این روزنامه
وزیر راه و شهر‌سازی: طرح مسکن ملی برای قشر متوسط به پایین نیست در حسرت یک سقف! علیرضا صدقی یک فاجعه با طرح «ما» و «آن‌ها» «ابتکار» چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس را بررسی می‌کند شورای ضد همکاری آیا طرح جدید شهرداری پایتخت می‌تواند رفتارهای موتورسواران را ساماندهی کند؟ اما و اگرهای «موتورسوار خوب» «ابتکار» برخی از نمایشگاه‌های هنری هفته آینده را مرور می‌کند رنگی از طبیعت بر بوم هنر بر‏اساس قانون‌های توسعه کشور، دولت‌ها‏ موظف به اصلاح قیمت حامل‌های انرژی هستند مخالفان دیروز مردم، مخالفان امروز دولت لیگ قهرمانان برای شاگردان کالدرون بعد از دربی آغاز می‌شود زمستان سخت در انتظار پرسپولیس آیات یزدی و مصباح برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری نام‌نویسی کردند شیخین در سودای خبرگان رئیس‌جمهوری در جلسه هیئت دولت: هیچ چیزی از مردم مخفی نماند تذکر آیت‌الله جنتی به هیئت‌های اجرایی در بررسی صلاحیت‌ها با دقت عمل کنند معاون اول رئیس‏جمهوری: تجهیز ناوگان حمل‏ونقل عمومی پایتخت و کلان‏شهرها ضروری است گزارش قاطع گوترش و سکوت عربستان امیر سیاری: ارتش خلاء بودجه‌ای خود را با خلاقیت، ابتکار و روحیه جهادی پر کرده است