آمریکا، عامل بی‌ثباتی جهان

بسم‌الله الرحمن الرحیم
وانگ ‌‌یی وزیر خارجه چین، دولت آمریکا را بزرگترین عامل و منبع بی‌ثباتی در جهان معرفی کرد و خاطرنشان گفت واشنگتن از ابزارهای دولتی برای تخریب و تضعیف منافع سایر کشورها سوءاستفاده می‌کند. اگرچه وزیر خارجه چین، عمدتاً به تضاد و تعارض منافع چین و آمریکا و مشخصاً به جنگ اقتصادی – تجاری طرفین و ناآرامی‌های هنگ‌کنگ اشاره داشت ولی نقش بی‌ثبات‌کننده آمریکا فقط به چین محدود نمی‌شود. نقش تخریب‌گر آمریکا در صحنه جهانی به‌قدری تشدید یافته که حتی سیاستمداران و نظامیان آمریکائی و طیف وسیعی از متحدین واشنگتن را نگران کرده و به اعتراض وا داشته است.
سیاست‌های تهاجمی و مداخله‌جویانه آمریکا در خاورمیانه اگرچه تازگی ندارد ولی در دوره ترامپ ابعادی شگفت‌انگیز به خود گرفته و علیرغم ادعای ترامپ در مورد خروج آمریکا از سوریه، کاروان نظامی جدیدی ظرف روزهای گذشته از عراق وارد سوریه شده و برای اشغال مناطق نفت‌خیز و تاسیسات نفتی سوریه خیز برداشته‌اند. این نکته از آن جهت اهمیت دارد که ترامپ با ژست اقدام برای خروج از سوریه، به نفت و منابع نفتی سوریه عشق می‌ورزد و کاملاً وقیحانه می‌گوید از بوی نفت خوشش می‌آید! در واقع ترامپ عملاً برای غارت ثروت‌های نفتی سوریه سرگرم است و هشدار داده هرگونه تلاش ازسوی سایر طرف‌ها برای تسلط بر منابع نفتی شرق فرات به‌شدت واکنش نشان خواهد داد. این تهدید ترامپ اگرچه مخاطب خاصی را هدف نگرفته ولی ظاهراً روسیه و ارتش سوریه را مدنظر قرار داده، چرا که روسیه بارها زنجیره تریلرهای حامل نفت سوریه با مقصد ترکیه را که توسط داعش غارت می‌شدند، بمباران کرد.
بعلاوه نماینده کره‌ شمالی در سازمان ملل هم عملکرد آمریکا در قبال مواضع رهبر کره را خیانت‌بار نامید و ضمن انعکاس مراتب خشم و نارضایتی کره‌ شمالی نسبت به آمریکا تصریح کرد از آمریکا چیزی جز خیانت ندیده‌ایم و دیگر اجازه ادامه وضعیت نابرابر کنونی را نخواهیم داد. در همین حال، مردم و دولت عراق سفر غیرقانونی مایک پنس معاون رئیس‌جمهور آمریکا به اربیل عراق را محکوم کرده‌اند و آن را نشانه آشکاری از دخالت واشنگتن در امور داخلی عراق می‌دانند که بدون هماهنگی با دولت مرکزی بغداد، به اربیل رفته است. نقش مخرب آمریکا در سوریه، عراق، لیبی، لبنان و خلیج‌فارس به‌قدری با منافع ملت‌ها در تضاد و تعارض است که آمریکا را عملاً به یک عامل فعال مایشاء در این منطقه تبدیل کرده که حتی با مخالفت، اعتراض و مقابله ملت‌ها و دولت‌های مرتبط هم کاملاً بی‌اعتنا هستند. حتی متحدان و شرکای تجاری – اقتصادی آمریکا هم از مناسبات و عملکرد آمریکای ترامپ شکایت دارند و با تلخکامی احساس می‌کنند که از یکطرف آمریکا اهداف و برنامه‌های خود را بر متحدین و شرکای تجاری – اقتصادی خود تحمیل کرده و می‌کند و ازسوی دیگر با اعمال سیاست‌ها و قوانین فرامرزی خود، سایر کشورها را وادار به اجرای تصمیمات آمریکا می‌کند که ناچار به دنباله‌روی کورکورانه از واشنگتن شوند.


اگر نقش تخریب‌گر آمریکا در ایجاد، سازماندهی و تجهیز طیف وسیعی از شبکه‌های تروریستی در چهارگوشه جهان مدنظر قرار گیرد، بهتر می‌توان گواهی داد که آمریکا منبع اصلی «تروریسم دولتی» و عامل کلیدی در مرحله پمپاژ نفرت و شرارت در مقیاس جهانی است. در واقع واشنگتن با سوءاستفاده از حضور همه‌جانبه شبکه‌های اطلاعاتی خود در سراسر جهان به عضوگیری برای انبوه تشکل‌های تروریستی از 85 کشور جهان پرداخته است که داعش، القاعده، طالبان و طیف وسیعی از گروه‌های تروریستی ریز و درشت، بخشی از آن محسوب می‌شوند.
تلاش برای بی‌ثبات کردن دولت‌ها و اعمال فشار سیاسی – اقتصادی – روانی بر ملت‌ها، محدود به کشورهای خارج از قلمرو تاثیرگذاری آمریکا نیست بلکه حتی در میان متحدین واشنگتن ازجمله در ترکیه، عراق و طیفی از کشورهای عرب منطقه نیز رواج کامل دارد که استقلال، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و اراده سیاسی کشورها در مقیاس جهانی را نادیده گرفته است که تحت هیچ شرایطی، هرگز و با هیچ توجیهی قابل پذیرش نیست.