ایران تا انتخابات

نظر‌سنجی ایرنا: 64 درصدمردم در انتخابات شرکت می‌کنند/ 3 نظر‌سنجی ایرنا :
64 درصدمردم در انتخابات شرکت می‌کنند
براساس نظرسنجی خبرگزاری جمهوری اسلامی در روزهای 11 و 12 اردیبهشت، 9/63درصد مردم در انتخابات 29 اردیبهشت امسال پای صندوق‌های رأی حاضر می‌شوند. ایرنا این نظرسنجی را با نمونه آماری 6 هزار و 47 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی و با استفاده از ابزار پرسشنامه به صورت حضوری در مراکز 31 استان کشور در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه هفته گذشته (11 و 12 اردیبهشت) انجام داده است. در این نظرسنجی 9/63 درصد جامعه آماری در پاسخ به این پرسش که شما برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری که پایان این ماه برگزار می‌شود چه تصمیمی گرفته‌اید، اعلام کرده‌اند در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنند. براساس نتایج به دست آمده، 20 درصد از شهروندان این مراکز اعلام کرده‌اند هنوز تصمیمی در این باره نگرفته‌اند. به گزارش ایرنا، در یکی از پرسش‌های نظرسنجی از جامعه آماری پرسیده شده که «نظر کدام یک از گروه‌های سیاسی به نظر آنان نزدیک‌تر است؟» 6/29درصد پاسخگویان نظرات خود را به اصلاح‌طلبان، 4/23درصد به اصولگرایان و 4/15درصد به اعتدالگرایان نزدیک‌تر دانسته‌اند. براساس این گزارش، 3/18 درصد اعلام کرده‌اند نظرشان به هیچ یک از گروه‌های سیاسی نزدیک نیست و 3/13درصد نیز نسبت به این موضوع اظهار بی اطلاعی کرده‌اند. بر این اساس 54 درصد پاسخگویان نامزد خود را انتخاب کرده و 46 درصد هم گفته‌اند منتظر شنیدن برنامه نامزدها تا پایان تبلیغات هستند.     //////////////////////////////////////////////////////////////////// گزارش «ایران» از  افزایش خرید و فروش انتخاباتی کانال‌های «تلگرام»/8 افزایش خرید و فروش انتخاباتی کانال‌های «تلگرام»
میانگین خرید و فروش کانال‌های تلگرامی متناسب با تعداد کاربر    و  میزان بازدید کنندگان ،از 10 تا 170 میلیون تومان متغیر است



سونیتا سراب‌پور

خرید و فروش کانال‌های تلگرام پدیده جدیدی نیست. از زمانی که قابلیت ساخت کانال به پیام‌رسان تلگرام اضافه شد (اواخر تابستان 94) تاکنون کانال‌های مختلفی در ایران ساخته و خرید و فروش شده‌اند. اما گویا بازار خرید و فروش این کانال‌ها در ایام انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم با افزایش قابل توجهی همراه شده است، تا جایی که وزیر ارتباطات نیز در حاشیه بیست و پنجمین کنفرانس مهندسی برق ایران در جمع خبرنگاران اعلام کرد«همان کسانی که فضای مجازی را تهدید می‌کنند و می‌گویند باید بسته شود، خودشان بیشترین استفاده را از این فضا می‌برند و رفته‌اند شبکه‌ها و کانال‌های پرمخاطب را برای انتخابات خریده‌اند.» برخی از مدیران سایت‌هایی که زمینه خرید و فروش کانال‌های تلگرام در فضای مجازی را فراهم می‌کنند با تأیید افزایش توجه جناح‌های سیاسی به کانال‌های پرمخاطب تلگرامی، تأکید می‌کنند که در این دوران به بسیاری از مدیران کانال‌های پرمخاطب رقم‌های قابل توجهی برای واگذاری کانال‌شان پیشنهاد شده است. از سوی دیگر نیز به گفته این فعالان بجز خرید و فروش کانال، برخی جناح‌های سیاسی با پرداخت هزینه‌های بالا به مدیران برخی کانال‌های پربازدید می‌خواهند تا خبرهایی به نفع یک جناح سیاسی در کانال خود منتشر کنند. در گفت‌و‌گویی که روزنامه ایران با برخی از مدیران سایت‌های خرید و فروش تلگرام داشت آنها اعلام کردند که خرید و فروش در این بازار بسته به میزان کاربران یا memberها یک کانال و میزان بازدید از یک پست بین 10 تا 170 میلیون تومان پیشنهاد دارد.
عاشقان ایرانی تلگرام
در حالی که در سراسر جهان واتس‌اپ، مسنجر فیس‌بوک و وایبر گزینه‌های اصلی کاربران برای ارسال پیامک است اما تلگرام در ایران نخستین انتخاب کاربران برای ارسال پیام‌هایشان است. این سرویس پیام‌رسان به گفته شورای عالی فضای مجازی (پاییز سال گذشته)، در ایران نزدیک به 24 میلیون کاربر دارد. تلگرام با هر بار به روزرسانی، قابلیت‌های جدیدی را در اختیار کاربرانش می‌گذارد و همین قابلیت‌ها این سرویس را از یک سرویس پیام‌رسان صرف خارج کرده است. اضافه شدن مکالمه صوتی نیز آخرین قابلیت کاربردی این پیام رسان است، هرچند که این قابلیت در ایران و به دستور مقام‌های  قضایی مسدود شده است. اما یکی دیگر از امکانات این پیام رسان که باعث استقبال از آن در ایران شده، قابلیت ساخت «کانال» یا همان«Chanel» است. کانال یک رابطه یک سویه است که در آن تنها ادمین یا ایجاد‌کننده کانال می‌تواند با کاربرانش مطالبی را به اشتراک بگذارد. رشد کانال‌های تلگرامی و دسترسی به مطالب مختلف از جمله مطالب سرویس‌های فیلتر شده‌ای مانند توئیتر در مقطعی از زمان حتی باعث شده عده‌ای از مخالفان این پیام‌رسان درخواست مسدود‌سازی این سرویس را بدهند. در نهایت اما وزارت ارتباطات در طرحی خبر از ساماندهی کانال‎های تلگرامی  داد تا جلوی فعالیت کانال‌های غیراخلاقی و مخالف با ارزش‌های کشور گرفته شود. زمستان سال گذشته و براساس آنچه شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد بیش از ۱۰۰ هزار کانال ایرانی در تلگرام وجود دارد و در طول یک شبانه روز بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار مطلب در فضای کانال تلگرام تولید می‌شود. از سوی دیگر به طور متوسط هر مطلب حدود ۵۰۰ هزار بار در روز دیده می‌شود و برخی از کانال‌ها بیش از یک میلیون عضو دارند. به گفته ابوالحسن فیروزآبادی، دبیرشورای عالی فضای مجازی، در راستای ساماندهی کانال‌های تلگرامی تا زمستان سال 95، 2500 کانال در سامانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت‌نام کرده‌اند.
بازار میلیونی خرید و فروش کانال
رشد استفاده از کانال‌های تلگرامی یک بازار پرسود به نام خرید و فروش کانال‌هایی با کاربران چند صد هزار نفری را نیز به راه‌ انداخته است. از اواخر تابستان سال 94 که قابلیت ساخت کانال به سرویس تلگرام اضافه شد گروهی شکل گرفتند که با قیمت‌گذاری روی برخی کانال‌ها، سود قابل توجهی را در این بازار جابه جا می‌کنند. کافی است کلمه «خرید و فروش کانال‌های تلگرامی» را در گوگل جست‌و‌جو کنید. نتیجه این جست‌و‌جو شما را به ده‌ها سایت می‌رساند که با روش‌های مختلف می‌خواهند به افرادی که به دنبال کانال خاصی برای تبلیغات خود هستند کمک کند. حالا تنور خرید و فروش کانال‌های تلگرامی در ایام انتخابات داغ‌تر هم شده تا جایی که مدیر یک کانال تلگرامی که کاربران آن نزدیک به 100هزار نفر هستند در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران اعلام می‎‌کند در چند هفته اخیر پیشنهاد‌های بالایی را از سوی یک جناح سیاسی برای فروش کانالش دریافت کرده است. او که به دلایل مشخصی حاضر به فاش شدن نام خود و کانالش نیست در این خصوص می‌گوید: «در این دوره انتخابات جریاناتی هستند که برای خرید کانال‌های خبری و نشریات تلاش قابل‌ توجهی انجام می‌دهند اما اصولاً چون یکسری کانال‌های خبری مشخصی داریم که دوست‌ ندارند کانال خود را به فروش برسانند این افراد از راه دیگری مانند پرداخت هزینه به مدیر کانال از آنها می‌خواهند تا خبرهایی به نفع آنها در کانال‌هایشان منتشر کنند. در این بین کانال‎هایی هم که حاضر به فروش یا انتشار اخبار خاصی نشدند از بین رفتند.» وی با اشاره به پیشنهاد‌هایی که از سوی یک جریان سیاسی برای خرید کانال تحت مدیریتش شده می‌افزاید: «از برخی ستاد‌های انتخابات با ما تماس گرفته شده که چرا به نفع ما پست نمی‌گذارید  یا در حال گذاشتن پست‌هایی علیه ما هستید در نهایت به من پیشنهاد 30 میلیونی برای خرید کانال را داده‌اند که من حاضر به قبول این پیشنهاد نشده‌ام.» او تأکید می‌کند که در حال حاضر برخی ستاد‌های انتخاباتی بیشتر از اینکه به دنبال خرید کانالی باشند به دنبال این هستند تا ادمین کانال‌ها را به سمت خودشان جذب کنند. براساس اظهارات وی، یکی از کانال‌هایی که برخی در ایام انتخابات اخیر به دنبال آن بودند 170 میلیون تومان قیمت‌گذاری شده بود که در نهایت نیز به دلایلی این کانال از دسترس خارج شد.
فرید اسماعیلی، مدیر یکی از سایت‌های خرید و فروش کانال تلگرام، نیز در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران، با اعلام اینکه خرید و فروش کانال‌های تلگرامی در ایام انتخابات با افزایش قابل توجهی همراه شده است، می‌گوید:«جریان خرید کانال در دو سه هفته اخیر با افزایش چشمگیری همراه بوده است. مراجعه‌کنندگان زیادی داشته‌ایم که از ما تقاضای خرید کانال‌های خبری داشته‌اند اکثر آنها هم کانال‌های با کاربران بالای 500 هزار نفر را می‌خواهند. البته در برابر اینکه تقاضا برای خرید کانال بیشتر شده عرضه با کاهش روبه رو بوده است. چرا که کانال‌هایی با کاربران بالای 500 هزار نفر ترجیح می‌دهند به جای فروش کانال از راه تبلیغات درآمد کسب کنند.» براساس اظهارات وی برخی از افراد در این ایام وقتی نمی‌توانند کانال‌های خبری مورد نظر خود را خریداری کنند درخواست دریافت کاربران فیک یا غیرواقعی را می‌دهند تا از این راه تنها پرستیژ کانالشان را حفظ کنند. او در پاسخ به اینکه ارزش یک کانال چگونه مشخص و در نهایت قیمت‌گذاری می‌شود اعلام می‌کند که ارزش یک کانال به تعداد اعضای آن و میزان بازدید یا view هر پست برمی‌گردد. اسماعیلی تصریح می‌کند:«به طور متوسط هر هزار کاربر یک کانال بین 50 تا 60 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود. البته اگر کانالی تعداد کاربر بالایی داشته باشد اما تعداد بازدید آن کم باشد قیمت‌گذاری روی آن متفاوت است. برای مثال ممکن است کانالی 100هزار کاربر داشته باشد اما بازدید از پست آن در روز 5 هزار نفر باشد چنین کانالی برای هر هزار کاربر بین 20 تا 25 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود. در مقابل اگر پست کانالی با 100 هزار کاربر تعداد بازدید بالایی داشته باشد و 40 درصد بیشتر اعضای کانال یک پست را مشاهده کنند به اصطلاح این کانال fresh یا ارزشمند است. چنین کانالی براساس هر هزار کاربر بین 60 تا 70 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود.» اسماعیلی اعلام می‌کند که در روزهای انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم یک جریان سیاسی برای اطلاع رسانی‌های خود یک کانال 120 هزار نفری خبری را با قیمت 30 میلیون خریداری کردند.
او در خصوص اینکه این کار قانونی است یا خیر نیز اعلام می‌کند که خرید و فروش کانال مانند خرید و فروش دارایی یک فرد کاملاً قانونی است. اما اسماعیلی در پاسخ به این سؤال که اگر این کار قانونی است چرا هیچ یک از سایت‌های فعال در این زمینه نماد الکترونیک ندارند، می‌گوید: «اکثر سایت‌های فعال در این زمینه مقدمات دریافت نماد الکترونیک را انجام داده‌اند و نامشان هم در ستاد ساماندهی نماد الکترونیک ثبت شده است اما به این دلیل که سایر مراحل دریافت این نماد پیچیده است و نیاز دارند 4 مجوز مختلف از نهاد‌های دیگر را دریافت کنند پیگیری دریافت نماد را رها می‌کنند.»
فرزاد نجاریان، مدیر تبلیغات کانال‌های تلگرام نیز از دیگر افرادی است که اعلام می‌کند رشد خرید و فروش کانال‌های تلگرامی در چند ماه اخیر نسبت به 6 ماه گذشته رشد صعودی داشته است. نجاریان در گفت‌و‌گو با «ایران» در خصوص اینکه پدیده خرید و فروش کانال تلگرام مختص به ایران است یا در کشور‌های دیگر نیز دیده می‌شود، می‌گوید: «با توجه به اینکه محبوبیت تلگرام در بین کاربران ایرانی بیشتر از کشورهای دیگر است و با توجه به تعداد کانال‌هایی که در ایران فعال است به نظر می‌رسد فعالیت تجاری در این خصوص تنها مربوط به ایران باشد.» براساس اظهارات وی فعالیت در این بازار به شکل‌های گوناگونی دیده می‌شود. گروهی با فروش کاربران غیرواقعی به گروه دیگر کسب درآمد می‌کنند. گروهی دیگر هم که کانالی را از فردی خریداری کرده‌اند، در نهایت با تغییر اسم و محتوای کانال آن را با رقم بالاتری به افراد دیگری به فروش می‌رسانند. در این بین هم افرادی هستند که با گرفتن تبلیغات و انتشار آن در یک کانال کسب درآمد می‌کنند. اما در این بازار پرسود خرید و فروش وجود کلاهبرداری هم دور از انتظار نیست تاجایی که به گفته نجاریان برخی با ارائه فیش جعلی یک کانال را به رایگان صاحب می‌شوند یا از سوی دیگر یک کانال را با رقمی بالا خریداری می‌کنند و بعد از معامله متوجه می‌شوند که کاربران کانال‌شان غیر واقعی هستند. نجاریان تأکید می‌کند بهتر است افرادی که به دنبال خرید یا فروش کانال خود هستند از طریق سایت‌های واسطه‌ای صاحبنام در این بازار کمک بگیرند و قبل از هر کاری به توافقنامه‌ای که در اختیارشان قرار می‌گیرد توجه دقیقی داشته باشند.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////   پیامدهای مخرب اقتصادی حمله به سفارت عربستان /5 «ایران» پیامدهای مخرب حمله به سفارت عربستان را بررسی می‌کند
از دیوار سفارت بالا رفتند، دلار و سکه گران شد

قدیمی‌های اقتصاد و تجارت می‌گویند سرمایه‌گذار چه داخلی و چه خارجی مانند آهویی می‌ماند که با هر حرکت و صدایی غیرطبیعی پا به فرار می‌گذارد. حال این حرکت و صدای ناآشنا می‌تواند سیاست‌های متزلزل اقتصادی باشد یا یک رفتار هیجانی سیاسی که هر دو یک نتیجه دارند و آن آسیب به اقتصاد ملی و در نهایت به معیشت و رفاه مردم است.
بررسی فراز و نشیب‌های نه تنها اقتصاد ایران بلکه تمام کشورها نشان می‌دهد که حرکات سیاسی و حتی گفتارها و اظهار نظرها تأثیر مستقیمی بر اقتصاد دارد. حال اگر این رفتار حمله به یک سفارتخانه خارجی که طبق قوانین بین‌المللی جزو خاک آن کشور محسوب می‌شود باشد آثار آن بیش از پیش خواهد بود.
طی سال‌های اخیر دو سفارت انگلیس (آذر 90) و عربستان (دی 94) در کشورمان مورد هجوم عده‌ای قرار گرفته است که از سوی مقامات وقت به عنوان افرادی خودسر نام برده شده‌اند.
البته باید به این نکته تأکید کرد که مخالفت با حمله به سفارتخانه‌های خارجی به هیچ عنوان به معنای مماشات با رفتار غیرمنطقی کشورهای خارجی نیست ولی آنچه مسلم است برای مثال در مسأله حمله به سفارت عربستان و به آتش کشیدن آن توجه جهانی از اعدام غیرانسانی شیخ نمر رهبر معترضان شیعه سعودی و فشار به حکومت عربستان به ایران چرخید و به نوعی این اعدام تحت‌الشعاع رفتار هیجانی 200 تا 300 نفری شد که در شب دوازدهم دی ماه 1394 به سفارت این کشور حمله کردند. دوازدهم دی ماه 1394 بود که عده‎ای در خونخواهی شیخ نمر، روحانی آزاده‎ای که توسط حکومت عربستان سعودی‎ به شهادت رسید، به سفارت این کشور در تهران و کنسولگری آن در مشهد حمله کردند که این اقدام خودسرانه آنان تبعات بسیاری داشت.
حالا در آستانه دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، واقعه حمله به سفارت عربستان و آثار منفی و تبعات آن بر گردشگری کشور به مناظره‎های انتخاباتی هم رسید. برای اینکه ملموس‌تر درباره تأثیر همین یک رفتار هیجانی و سیاسی یعنی حمله به سفارت عربستان بحث کنیم به چند عدد و رقم که نتیجه مستقیم و غیرمستقیم این حمله در حوزه اقتصاد است توجه می‌کنیم.
افت ارزش پول ملی
حمله به سفارت عربستان به دلیل واکنش‌های ادامه‌دار منطقه‌ای و بین‌المللی که به قطع رابطه شش کشور با ایران انجامید علاوه بر آثار فوری که در همان روزهای نخست پدیدار شد تا بهمن ماه هم ادامه داشت.
در این زمینه در بازار ارز در مجموع آثار مستقیم و غیرمستقیم این حمله به افت 2.5 درصد ارزش پول ملی از 13 دی تا آخر بهمن 94 منجر شد. در روز 12 دی ماه 94 قیمت هر دلار در بازار آزاد 3384 تومان بود که در روز 15 دی به 3394 تومان و در 19 دی به 3399 تومان افزایش یافت. در ادامه این روند در اواخر بهمن ماه یعنی روزهای 27 تا 29 بهمن هر دلار به ترتیب به 3443، 3462 و 3471 تومان رسید. بدین ترتیب در فاصله 12 دی تا
 29 بهمن ماه هر دلار 87 تومان یا 2.5 درصد گران شد که به معنای کاهش به همین میزان از ارزش ریال در برابر دلار است. در بازار طلا و سکه نیز اتفاق مشابهی افتاد. در حالی که قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم در روز
12 دی 930 هزار تومان بود در روز 14 دی به 941 هزار تومان، 16 دی به 946 هزار، 17 دی 947 و 19 دی 963 هزار تومان رسید. روندی که در بهمن ماه نیز ادامه یافت و باعث شد تا سکه در اواخر این ماه به بیش از یک میلیون تومان افزایش یابد که به معنای رشد 7.5 درصد قیمت آن است. سکه تمام طرح جدید نیز با افزایش قیمت از 931 هزار تومان به یک میلیون و 5 هزار تومان، رشد 8 درصدی را تجربه کرد.
مشاغلی که از بین رفت
یکی از آثار مستقیم حمله به سفارت عربستان کاهش شدید گردشگران عرب به ایران بود که در نتیجه آن هزاران شغل از بین رفت. براساس توضیحات مرتضی رحمانی موحد معاون سازمان گردشگری «ایجاد ۴ میلیون شغل که رئیس جمهوری چهار سال پیش حرفش را زده بودند، برشی بود از ۱۰ میلیون گردشگر با درآمد ۱۳ میلیارد دلار که وقتی به واحد هر شغل تقسیم شود، به عدد ۴ میلیون شغل می‌رسد که برای تحقق آن به همراهی سایر بخش‌ها نیاز بود.»
او معتقد است گردشگری و برنامه اشتغال در مسیر پیشرفت و تحقق قرار داشت، اما برخی سیاست‌های نادرست آن را منحرف کرد که در این‌باره به حادثه سفارت عربستان و کاهش ۵۰ درصدی گردشکران حوزه خلیج فارس و از دست دادن ۹۱ درصد از ظرفیت بازار عربستان می‌توان اشاره کرد و گفت: حلقه اول بازار گردشگری ایران، کشورهای همسایه است. بیش از ۸۴ درصد گردشگران ورودی ایران از این کشورها هستند.
او ادامه داد: آسیب گردشگری هنوز هم ادامه دارد جبران هم نمی‌شود.
هتل‌هایی که خالی ماند
بدون تردید صنعت گردشگری مشهد نیز متأثر از حمله به سفارت عربستان بوده و پایتخت معنوی ایران نیز به عنوان یکی از اصلی‌ترین مقاصد گردشگری مسافران عرب، پس از حمله به سفارت عربستان شاهد کاهش چشمگیر تعداد گردشگران کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان و بحرین بود.
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی اظهار می‌کند: بدون تردید اتفاقات مربوط به سفارت عربستان در کاهش تعداد گردشگران عرب در مشهد مؤثر بوده است و بعد از آن اتفاق تعداد این گردشگران در مشهد بیش از دوسوم(حدود 67 درصد) کاهش یافت.
محمد قانعی با بیان این که بیشتر گردشگران عرب در مشهد از کشورهای عربستان سعودی، بحرین و کویت بودند، تصریح می‎کند: بعد از حمله به سفارت عربستان ورود گردشگران کشورهای عربستان و بحرین متوقف شد و تعداد گردشگران سایر کشورهای منطقه از قبیل عمان، قطر، امارات و... نیز کاهش چشمگیری داشت.
هر ساله در ایام نوروز تمام هتل‌های شهر مشهد از ٢٦ اسفند تا ٦ فروردین رزرو بود اما امسال این اتفاق رخ نداد. میدان بیت المقدس که در نزدیکی حرم قرار دارد و هتل‌های ٤ و ٣ ستاره در آنجا قرار دارند در ایام نوروز ٢٠ درصد ظرفیت خالی داشتند.
رئیس اتحادیه هتلداران مشهد در گفت‌وگو با ایلنا ادامه داد: تا پیش از حمله به سفارت عربستان ما سالانه پذیرای بیش از یک و نیم میلیون مسافر عربی بودیم به طوری‌که شرکت‌های توریستی کشور عربستان و بحرین اقدام به اجاره سالانه هتل‌های ٥ ستاره می‌کردند و بیش از ١٠ هتل در مشهد توسط تاجران عرب اجاره شده بود. وی تصریح کرد: با وجود اتفاقات پیش آمده امروز این هتل‌ها خالی از مسافر هستند در نتیجه سرمایه زیادی امروز راکد مانده است. با توجه به رکود حاکم بر اقتصاد که از یادگارهای به جا مانده از دولت قبل است مردم مشهد چشم امید زیادی به توریست و مسافران خارجی داشتند.
توقف تجارت خارجی
هرچند میزان تجارت میان ایران و عربستان رقم بالایی نبوده ولی همین عدد هم می‌توانست کمکی به صادرات کشور کند. بر اساس آمار گمرک ایران، در هشت ماهه نخست سال 94 محصولی از ایران به کشور عربستان صادر نشده است. این درحالی است که آمارهای گمرک نشان می‌دهد در سال قبل از آن ایران به کشور عربستان سعودی معادل 158.3 میلیون دلار صادرات کالا داشت. واردات ایران از عربستان در سال 93 معادل 46.1 میلیون دلار بوده و در هشت ماهه سال 94 معادل 40.2 میلیون دلار بوده است. ///////////////////////////////////////////////////////////////////// وعده افزایش یارانه  فوت کردن در <بادکنک ترکیده> است/ 15 فعالان و برنامه‌ریزان حوزه کسب و کار در بخش خصوصی و دولتی با «ایران» در میان گذاشتند
وعده افزایش یارانه، فوت کردن در بادکنک ترکیده

حسن فرامرزی

این که پس از چهار دهه از انقلاب، اقتصاد و کسب و کار محور و مدار مبارزات انتخاباتی شده باید به فال نیک گرفت، چه آنکه همه فعالان کشور و بویژه آنها که خود را انقلابی‌تر از همه تصور کرده‌اند و می‌کنند، سرانجام به این نقطه رسیده‌اند که اگر اقتصاد نباشد تقریباً هیچ چیز دیگری باقی نخواهد ماند و اخلاق و آرمان‌ها و فضیلت&zwnj