تحریم دراقتصاد ته‌نشین شد

گروه اقتصادی/ اقتصاد ایران بیش از 40 سال است که با تحریم‌های متعدد اقتصادی آشناست وهم‌اکنون تحریم به یکی از مؤلفه‌های ثابت ریسک اقتصادی تبدیل شده است. از اواخر دهه 80 و ابتدای دهه 90 شمسی تحریم‌ها علیه ایران با شناسایی نقاط ضعف اقتصاد ایران تندتر و بُرنده‌تر شد، به‌طوری که در فاز جدید تحریم‌ها نفت و مبادلات بانکی با محدودیت شدیدی مواجه شد. درتازه‌ترین دوره تحریم که با خروج یکطرفه امریکا از برجام کلید خورد، با وجود نبود اجماع جهانی تحریم‌های ابتدای دهه 90، با تمرکز روی صادرات نفت و اعمال فشار بر خریداران نفت ایران، دشوارترین محدودیت‌ها را علیه کشورمان اجرا کرده است.
«استیون» به «بی بی» چه می‌گوید؟
درهمین زمینه دولتمردان امریکایی اعتقاد دارند که این تحریم‌ها کارساز بوده و به میزان زیادی به اهداف خود رسیده است. برهمین اساس «استیون منوچین» وزیر خزانه‌داری امریکا روز دوشنبه پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ملقب به «بی‌بی» گفت: ما فشار حداکثری در قالب تحریم‌ها را علیه ایران اجرایی کردیم. آنها کارگر بوده و درحال اثرگذاری هستند و این تحریم‌ها درحال کم کردن دسترسی ایران به پول است. به‌گزارش فارس به‌نقل از اسپوتنیک، با این حال این مقام امریکایی با وجودی که اعلام کرده که تحریم‌ها کارساز بوده است، اما از برنامه دولت امریکا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران خبر می‌دهد. اما همزمان با تهدید امریکا به تداوم اجرای کمپین فشار حداکثری، گزارش‌های جدید از نهادهای معتبر بین‌المللی نشان می‌دهد که تحریم‌های امریکا به حداقل تأثیر خودش رسیده است. با وجود اینکه تحریم‌های امریکا در کاهش صادرات نفت ایران اثرگذار بوده، اما هیچگاه نتوانسته است روند رو به رشد و بهبود اقتصاد کشورمان را متوقف کند.
اقتصاد رو به بهبود


«ایران» چندی قبل با اشاره به تغییر سمت وسوی شاخص‌های اقتصادی کشور، گزارش کرد که حال اقتصاد ایران بتدریج رو به بهبود است.  پس از پشت سرگذاشتن روزهای دشوار سال گذشته، از ابتدای سال‌جاری شاخص‌های کلان و کلیدی اقتصاد ایران با تغییر مسیر  رو به بهبود گذاشت. دراین مدت نرخ رشد اقتصاد ایران در نخستین فصل امسال پس از سه فصل منفی، مثبت شد با این تفاوت که این بار موتور محرک رشد نه بخش نفت که بخش غیرنفتی اقتصاد است. در بهار امسال نرخ رشد اقتصاد بدون نفت 4دهم درصد شد و بخش کشاورزی به رشد 6.5 درصدی دست یافت. درشاخص‌هایی مانند نرخ تورم و بیکاری نیز روند بهبود مشاهده می‌شود. نرخ تورم سالانه در مهر ماه پس از 16 ماه کاهشی شد و نرخ بیکاری فصل تابستان نیز برای دومین فصل پیاپی با افت 1.8 درصدی به 10.8 درصد رسید.
رشد 5میلیارد دلاری  اقتصاد
علاوه بر گزارش‌های مثبتی که از مراجع آماری داخلی منتشر می‌شود، پیش‌بینی نهادهای بین‌المللی نیز از روزهای بهتر اقتصاد ایران در سال آینده خبر می‌دهد.
صندوق بین‌المللی پول در تازه‌ترین گزارش خود از اقتصاد ایران در سال 2020 پیش‌بینی کرد تولید ناخالص داخلی ایران در این سال به 463 میلیارد دلار افزایش یابد، بخش غیرنفتی اقتصاد از رکود خارج شود و نرخ تورم کاهش و وضعیت بدهی دولت بهبود یابد. به‌گزارش تسنیم، بر اساس برآوردهای این نهاد بین‌المللی، اقتصاد ایران در سال 2019 رشد منفی 9.5 درصدی را تجربه کرده اما در سال 2020 اثر تحریم‌ها تخلیه خواهد شد و اقتصاد این کشور رشد صفر درصدی خواهد داشت.با وجود تحریم‌های امریکا، ارزش تولید ناخالص داخلی ایران از رقم برآوردی 458 میلیارد دلاری در سال 2019 با افزایش 5 میلیارد دلاری در سال 2020 مواجه خواهد شد و به 463 میلیارد دلار خواهد رسید.
خروج بخش غیرنفتی از رکود
بخش غیرنفتی ایران در سال 2020 از رکود خارج خواهد شد. بر اساس این پیش‌بینی بخش غیرنفتی ایران در سال‌جاری منفی 4.2 درصد ودر 2020 رشد 1.2درصدی را تجربه خواهد کرد. بخش نفتی ایران در سال 2019 رشد منفی 28.3 درصدی داشته که پیش‌بینی شده است این رقم در سال 2020 به منفی 5.7 درصد برسد. تولید نفت ایران را نیز در سال‌جاری 2.29 میلیون بشکه در روز و در سال 2020 برابر با 2.11 میلیون بشکه در روز برآورد کرده است.
صادرات نفت صفر نمی‌شود
رقم برآوردی صادرات نفت ایران در سال‌جاری 600 هزار بشکه در روز اعلام شده است که این رقم در سال 2020 به 500 هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت. اما صادرات گاز ایران با 160 هزار بشکه در روز معادل نفت ثابت می‌ماند.
نرخ تورم ایران کاهشی می‌شود
از گرمای تنور تورم در سال 2020 کاسته خواهد شد. اقتصاد ایران در سال 2019 تورم 35.7درصدی داشته و پیش‌بینی شده است این رقم در سال 2020 کاهش یابد و به 31 درصد برسد.