خودروسازی فشل را تا کی می‌خواهیم ادامه دهیم؟

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه برخی مسئله استقلال بانک مرکزی را مطرح می‌کنند، گفت: این مسئله درستی است، اما استقلال بانک مرکزی هم به این معنا نیست که من بگویم که هیچ چیزی به من ربط ندارد و من سیاست‌های خود را اجرا می‌‌کنم، زیرا در این صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.
به گزارش فارس عبدالناصر همتی گفت: مفهوم استقلال بانکی، استقلال کارشناسی است و آنچه را که خودم قبول نداشته باشم در بانک مرکزی اجرا نمی‌کنم، اما اگر قانون باشد نمی‌توانم بگویم آن را اجرا نمی‌کنم، زیرا رئیس کل بانک مرکزی خلاف قانون نمی‌تواند عمل کند، اما در بحث‌‌های کارشناسی آنچه را که خودم قبول نداشته باشم،‌انجام نمی‌دهم.
وی در ادامه اظهار داشت: به عنوان مثال من قبول نداشتم که نقدینگی در اختیار خودروسازان قرار دهیم، زیرا مطمئن بودم که مانند سالهای گذشته آن را هدر می‌دهند.
وی گفت: خودروسازان همیشه به ما قول می‌دهند که شش ماه دیگر همه چیز درست می‌شود، 10 بار هم این را گفته‌اند که شش‌ماه دیگر همه چیز درست می‌شود، اما در پایان مدت، نه تنها چیزی درست نشده، بلکه همه چیز بدتر شده است.


رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت:‌اما با این وجود سال گذشته برای اینکه حسن‌نیت خودم را نشان دهم، 4 هزار میلیارد تومان (ریالی) و 840 میلیون یورو (ارزی) به خودروسازان اختصاص دادیم و به آنها اعلام کردیم که این پول به صورت قرض به شما داده می‌شود، اما در پایان مدت به صورت ریالی و ارزی، این قرض باید به بانک برگردانده شود، اما آنان در پاسخ به ما گفتند؛ چرا ما باید ریسک یک‌سال آینده را بپذیریم؟ شاید طی این مدت ارز گران‌تر شود.
همتی بیان داشت: من به آنها گفتم به عنوان یک تولیدکننده که هر روز قیمت خودرو را بالا می‌برید، نمی‌خواهید ریسک ارز را بپذیرید؟ و حتی ریسک ارز شما را باید بانک مرکزی بپذیرد؟
وی گفت: خودروسازان این قضیه را یک سال طول دادند و از این ارز استفاده نکردند تا اینکه ارز تمام شد، زیرا ارز را بانک مرکزی نمی‌فروشد، بلکه بانک‌های عامل فروشنده ارز هستند.
همتی گفت: این در حالی است که خودروسازان مدام می‌گویند ما کارگر داریم و اگر به ما پول ندهید، فردا بحران ایجاد می‌شود. تا کی اینگونه می‌خواهیم این خودروسازان فشل را تا آخر ادامه دهیم؟ من چرا به عنوان بانک مرکزی باید تاوان خودروسازان را بدهم؟
وی افزود: 40 سال است که می‌گویند شرایط حساس است و شما به خودروسازان کمک کنید. خب اینها کی می‌خواهند درست شوند؟
وی افزود: بعضی‌ها می‌گویند همتی کاری نکرده و تقاضا را سرکوب کرده، اما اگر تقاضا را سرکوب کرده‌ام، چگونه است که تا الان از اول سال تاکنون 32 میلیارد دلار ثبت سفارش شده است و تاکنون 20 میلیارد دلار آن تامین ارز شده و بقیه هم در حال انجام است.
وی افزود: اگر تقاضای سفته‌بازی را سرکوب کرده‌ام کار خوبی انجام داده‌ام. چرا باید اجازه دهم؟ اگر تقاضای خروج ارز از کشور را سرکوب کرده‌ام، کار خوبی کرده‌ام، زیرا در شرایطی که صادرات نفتی ما به حداقل رسیده است، نباید اجازه دهم که هر کس هر چقدر ارز خواست از کشور خارج کند تا بلایی که اواخر سال 96 و 97 برای کشور ایجاد شد دوباره تکرار شود.
رئیس کل بانک مرکزی بیان داشت: وقتی 40میلیارد دلار ارز ناشی از نفت کاهش می‌یابد،‌ باید تقاضا محدود شود و نمی‌توانم تقاضا را نامحدود کنم، زیرا این یک اصل اقتصادی است که وقتی عرضه کاهش می‌یابد تقاضا هم کم می‌شود.
وی گفت:‌این یک منطقه دانشگاهی است و من فردی دانشگاهی هستم و هر کسی که فکر می‌کند من اشتباه می‌کنم، با دلیل و استدلال مطرح کند تا اشتباهم را اصلاح کنم و اگر حرفم منطقی است، بگوید این حرف درست و
منطقی است.
وی با بیان اینکه من هیچ‌گاه منافع یک فرد را به منافع 83 میلیون نفر ترجیح نمی‌دهم، گفت: تغییر نرخ ارز 83 میلیون نفر را به خاک سیاه می‌کشاند، زیرا همین الان که ارز 11 هزار تومان شده است، قیمت خیلی از کالاها به ارز
11هزار تومان نرسیده است و افزایش نرخ ارز، ریسک بسیار بالایی دارد.
وی گفت: متاسفانه وقتی شما تلاش می‌کنید و شرایط را آرام می‌کنید، همه می‌آیند برای دریافت ارز، در حالی که اگر بخواهیم همه چیز را رها کنیم یا بخشی از کارهایی را که انجام داده‌ایم را رها کنیم، دوباره شرایط ممکن است به حالت قبل بازگردد و اگر بعضی از کارها را رها کنیم، دوباره جهش در متغیرها ایجاد می‌شود و تقاضا برای سفته‌بازی جریان می‌یابد.
همتی در ادامه با اشاره به ناترازی بانکها بیان داشت: متاسفانه بانکها ناترازی فراوانی دارند، اما ما در حال مدیریت اوضاع هستیم، زیرا معتقدیم هر جهش در متغیرهای پولی می‌تواند منجر به شروع سفته‌بازی‌ها شود.
وی با اشاره به اینکه اکنون نقدینگی به 2هزارهزار میلیارد تومان رسیده است، گفت: در 59سال گذشته میانگین رشد نقدینگی حدود 25درصد بوده و این بدان معناست که سیستم اقتصاد به این رشد نقدینگی عادت کرده است و طبیعی است که در چنین شرایطی هر چند وقت یکبار نقدینگی دو برابر شود.
همتی اظهار داشت:‌در چنین شرایطی ما با یک پارادوکس مواجه هستیم، زیرا از یک‌سو واحدهای تولیدی با کمبود نقدینگی مواجهند و از طرفی با مشکل افزایش نقدینگی در کشور مواجه هستیم، بنابراین طرح گام را پیشنهاد کرده‌ایم تا براساس آن بانکها به مشتریان شناخته شده خود اعتبار شش ماهه به صورت ال‌سی داخلی دهند و این اعتبار قابل عرضه و فروش در بازار بورس را دارد.
وی با بیان اینکه یه زودی این موضوع در شورای پول و اعتبار نهایی می‌شود، گفت: با این طرح می‌توانیم بدون ایجاد نقدینگی غیرمولد، مشکل نقدینگی در واحدهای تولیدی را حل کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص انتقادات مطرح شده نسبت به میزان عرضه و تقاضای ارز در کشور، گفت: اکنون میزان تقاضا یک میلیارد دلار کمتر از عرضه ارز در سامانه نیما است و این خبر مثبتی است، زیرا ما هیچ دخالتی در تعیین نرخ ارز نداریم و تنها به دنبال ساماندهی و تعدیل عرضه و تقاضا هستیم، به طوری که امروز مشاهده می‌کنیم که صف تخصیص ارز به کالاهای اساسی با ارز 4 هزار و 200 تومانی، 10برابر کالاهای نیمایی است.
وی در ادامه با بیان اینکه کاهش نرخ سود بانکی به میزان 2 درصد آرزوی بانک مرکزی است، بیان داشت: در شرایطی که نرخ تورم 30 و 35درصد است، چگونه می‌توان انتظار داشت که نرخ سود 2درصد باشد؟ این در حالی است که عوامل موثر بر تورم ساختار بودجه است و فقط بانکها نیستند.
وی گفت: شرایط ساختار اقتصادی شرایط و ساختار مناسبی نیست، اما این ساختار اقتصادی با مدیریت و تدبیر قابل حل است.
خودروسازی حیاط خلوت سیاسیون
هرچند که برخی بر طبل مخالفت با خصوصی‌سازی در صنعت خودرو می‌کوبند، ولی شواهد و قرائن بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهد صنعت خودرو به ویژه شرکت‌های خودروسازی حیات خلوت سیاسیون شده است. به گزارش خط بازار، از جمله مواردی که موید این گزاره است، ترکیب مشاورین مدیرعامل ایران خودرو است. طبق اسناد به دست آمده مدیرعامل ایران خودرو دارای 9 مشاور از چهره‌های خاص است. فارغ از اینکه اساسا با وجود چند هزار نیروی کار در ایران خودرو چه نیازی به حضور چنین مشاورینی است، سوابق کاری این افراد قابل تامل است. همانطور که مشخص است در بین این مشاوران از قائم مقام حزب جامعه اسلامی تا قائم مقام معاون هماهنگی، حقوقی و امور مجلس وزارت صمت و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران حضور دارند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تا زمانی که صنعت خودرو از سلطه سیاسیون خارج نشود و اداره آن به دست بخش خصوصی واقعی نیفتاد هیچگاه نمی‌توان انتظار بهبود در کارایی و بهره وری شرکت‌های خودروسازی را داشت.