برخورد مثبت تهران با میانجیگری نخست‌وزیر پاکستان

بخش خبری: عمران‌خان نخست‌وزیر پاکستان که دیروز به تهران سفر کرده بود، در دیدار با مسئولان نظام به بیان طرح ابتکاری این کشور درخصوص کاهش تنش‌های بین ایران و عربستان پرداخت که با برخورد مثبت تهران مواجه شد.
عمران خان که قرار است روز سه‌شنبه به ریاض سفر کند گفت: در جریان این سفر به ابتکارات پاکستان درخصوص صلح و ثبات و پایان اختلاف و تنش تاکید خواهم کرد. وی گفت: معتقدیم تنها از طریق گفتگو و مذاکره می‌توان اختلافات را حل و فصل کرد.
دکتر روحانی رئیس‌جمهور کشورمان هم در دیدار با عمران خان تاکید کرد که تهران و اسلام آباد بر این نکته اشتراک نظر دارند که مسائل منطقه راه‌حل سیاسی دارد و این مسائل باید از طریق گفتگو بین کشورها حل و فصل شود. وی گفت: هرگونه حسن نیت و کلام طیب، پاسخش هم پاسخ طیب و شایسته خواهد بود
همچنین حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار آقای عمران خان نخست‌وزیر پاکستان و هیئت همراه، روابط ایران و پاکستان را بسیار عمیق و مردمی دانستند و با تاکید بر لزوم استفاده از این بستر برای افزایش همکاری‌های دو دولت خاطرنشان کردند: جمهوری اسلامی ایران از مدتها قبل طرحی چهار ماده‌ای برای توقف جنگ در یمن ارائه کرده است و پایان این جنگ، می‌تواند تاثیرات مثبتی در منطقه به دنبال داشته باشد.


این دومین سفر رسمی عمران‌خان به ایران پس از انتخاب وی به سمت نخست وزیری پاکستان می‌باشد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که اگر ابتکار عمران‌خان برای کمک به حل اختلافات میان ایران و عربستان جواب دهد، این تحول یک موفقیت بزرگ دیپلماتیک برای اسلام‌آباد تلقی می‌شود. وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیه‌ای اعلام کرده است که میانجیگری نخست‌وزیر پاکستان، نه به‌درخواست عربستان سعودی، بلکه بیشتر یک ابتکار شخصی دیپلماتیک از جانب نخست‌وزیر است، البته میزان تمایل ریاض برای کاهش تنش نیز موثر بوده است.
تنش‌های گذشته ایران و عربستان، در روز‌های اخیر جای خود را به سیگنال‌های مثبت برای تعامل و مذاکره داده است؛ نشانه‌هایی که در کلام و بیان مقامات جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی آشکارا به چشم می‌خورد.
پس از سال‌ها تنش و اختلاف نظر در زمینه‌های مختلف بین ایران و ریاض، اینک نشانه‌های مثبت و امیدوار کننده‌ای ازسوی مقامات دو طرف مشاهده می‌شود. اینکه «محمدبن سلمان» ولیعهد سعودی گزینه جنگ با ایران را رد کند و بر کارامدی روابط دیپلماتیک با ایران تاکید می‌کند، حاکی از چرخش آشکار در مواضع سران آل‌سعود است. ضمن این که اعلام آمادگی برخی سران منطقه همچون «عادل عبدالمهدی» و «عمران خان» نخست وزیران عراق و پاکستان، برای میانجیگری نیز از امیدواری ان‌ها برای حل وفصل مسالمت آمیز اختلافات تهران- ریاض حکایت دارد.
رهبر انقلاب اسلامی: پایان درست جنگ یمن تاثیرات مثبتی در منطقه خواهد داشت
رهبر انقلاب اسلامی در دیدار آقای عمران خان نخست‌وزیر پاکستان و هیئت همراه، روابط ایران و پاکستان را بسیار عمیق و مردمی دانستند و با تاکید بر لزوم استفاده از این بستر برای افزایش همکاری‌های دو دولت خاطرنشان کردند: جمهوری اسلامی ایران از مدتها قبل طرحی چهار ماده‌ای برای توقف جنگ در یمن ارائه کرده است و پایان این جنگ، می‌تواند تاثیرات مثبتی در منطقه به دنبال داشته باشد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار با برشمردن نمونه‌هایی از ارتباطات عمیقاً نزدیک و مردمی دو ملت ایران و پاکستان، تاکید کردند: نگاه جمهوری اسلامی ایران به پاکستان نگاه به یک برادر در همسایگی است و با وجود این فرصت بی‌بدیل، روابط دو کشور باید بسیار گرمتر و بهتر از وضع موجود باشد و امنیت مرزها ارتقاء یابد و برنامه‌های معطل‌مانده مانند خط لوله گاز تکمیل شود.
رهبر انقلاب اسلامی با تحسین دغدغه دولت پاکستان در خصوص استقرار صلح و امنیت، منطقه غرب آسیا را بسیار حساس و خطیر خواندند و با تاکید بر مراقبت همگان از بروز حادثه، از نقش مخرّب برخی کشورهای منطقه در حمایت از گروههای تروریستی در عراق و سوریه و ایجاد جنگ و خونریزی در یمن ابراز تاسف کردند و افزودند: ما انگیزه‌ای برای دشمنی با این کشورها نداریم اما آنها تحت اراده آمریکا هستند و در جهت خواست آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران عمل می‌کنند.
ایشان گفتند: جمهوری اسلامی ایران از مدتها قبل طرحی چهار ماده‌ای برای پایان جنگ یمن داده است و اگر این جنگ به نحو درستی پایان یابد، می‌تواند تاثیرات مثبتی در منطقه به دنبال داشته باشد.
رهبر انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده است، خاطرنشان کردند: البته اگر کسی شروع‌کننده جنگ در مقابل ایران باشد، بدون تردید پشیمان خواهد شد.
در این دیدار که آقای روحانی رئیس‌جمهور نیز حضور داشت، آقای عمران خان نخست‌وزیر پاکستان، ایران و پاکستان را دو کشور برادر خواند و گفت: همکاری‌های تهران و اسلام آباد باید گسترش یابد و ما برای روابط روی ایران حساب ویژه باز کرده‌ایم، چرا که ایران را یک شریک مهم بخصوص در حوزه تجاری تلقی می‌کنیم.
رئیس جمهور: هر گونه حسن نیت و کلام طیب، پاسخش هم پاسخ طیب و شایسته خواهد بود
رئیس جمهور کشورمان نیز در نشستی مطبوعاتی با نخست‌وزیر پاکستان تاکید کرد که تهران و اسلام آباد بر این نکته اشتراک نظر دارند که مسائل منطقه راه حل سیاسی دارد و این مسائل باید از طریق گفتگو بین کشورها حل و فصل شود.
دکتر روحانی در توضیح جزئیات نشست با نخست‌وزیر پاکستان،با بیان اینکه این سفر و مباحث مطرح شده در آن به نوعی ادامه مباحثی بود که در نیویورک با یکدیگر داشتیم، اظهار داشت: در مباحث امروز درباره روابط دوجانبه و لزوم گسترش روابط اقتصادی بین دو کشور تاکید کردیم.
وی خاطر نشان کرد: در جریان این گفتگوها همچنین مسائل مربوط به امنیت مرزها بین دو کشور و فعال شدن بازارچه‌های مرزی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: ایران و پاکستان دو کشور همسایه، دوست و دارای روابط عمیق استراتژیک هستند و همچنان دو طرف تاکید داریم که این روابط راهبردی را باید با قوت ادامه دهیم.
روحانی در ادامه با اشاره به گفتگوهای خود با نخست‌وزیر پاکستان در خصوص مسائل منطقه‌ای، اظهارداشت: منطقه خاورمیانه و بویژه خلیج فارس و دریای عمان منطقه بسیار حساسی برای جهان است، لذا در جریان این گفتگوهای خود در خصوص برقراری ثبات و صلح پایدار در منطقه با یکدیگر گفتگو کردیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: در این گفتگوها همچنین نگرانی خودمان را نسبت به امنیت نفتکش‌ها بویژه حادثه‌ای که روز جمعه برای نفتکش‌ایرانی در دریای سرخ اتفاق افتاد، بیان کردیم و سرنخ‌هایی که در این زمینه به دست آوردیم را به نخست‌وزیر پاکستان ارائه نموده و تاکید کردیم که تحقیقات خود را تا رسیدن به نتیجه نهایی و روشن شدن عوامل اصلی حمله به نفتکش ایرانی ادامه خواهیم داد.
دکتر روحانی تصریح کرد: اینکه کشوری فکر کند می‌تواند در منطقه ناامنی ایجاد کند و پاسخی دریافت نکند، اشتباه محض خواهد بود.
وی گفت: آقای عمران خان راجع به امنیت منطقه حساس خلیج فارس نکاتی داشتند که ما هم آنها را تایید می‌کنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: نخست‌وزیر پاکستان بر این نکته تاکید داشتند که کلید حل و فصل مساله، پایان یافتن جنگ یمن، آتش بس فوری و کمک به مردم یمن است که این می‌تواند آغاز بسیار خوبی باشد.
روحانی با بیان اینکه «در این دیدار خطرات رژیم صهیونیستی برای امنیت منطقه برای مقامات پاکستانی توضیح داده شد»، گفت: همچنین به آقای نخست‌وزیر تاکید کردیم که هر گونه حسن نیت و کلام طیب، پاسخش هم پاسخ طیب و شایسته خواهد بود.
رئیس جمهور، تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران را از دیگر مباحث مطروحه در نشست با نخست‌وزیر پاکستان عنوان کرد و گفت: تحریم‌های آمریکا علیه ملت ایران یک تروریسم اقتصادی است. در این نشست در این خصوص که چگونه برجام به عنوان یک توافق مهم می‌تواند به روال سابق بازگردد و عملیاتی و اجرایی شود، گفت وگو کردیم.
دکتر روحانی تاکید کرد: همچنین بر این نکته اساسی و کلیدی که آمریکا برای حل مساله، باید به برجام برگردد و تحریم‌ها را کنار بگذارد، تاکید کردیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه مباحثی که امروز با نخست‌وزیر پاکستان راجع به آنها بحث و گفت وگو شد، مباحث بسیار مهمی برای منطقه و روابط جهانی بود، از نخست‌وزیر پاکستان برای سفر به ایران تشکر کرد.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: حسن نیت و تلاشی را که نخست‌وزیر پاکستان برای حل و فصل منطقهدارند، با چهره‌ای گشاده یاری می‌کنیم تا صلح و ثبات کامل به منطقه حساس ما برگردد.
عمران خان نخست‌وزیر پاکستان نیز در این نشست خبری با اشاره به روابط دیرینه و دوستانه ایران و پاکستان در طول تاریخ، گفت: جمهوری اسلامی ایران دوست و همسایه پاکستان بوده و همواره در مقاطع سخت و دشوار از پاکستان حمایت کرده است.
نخست وزیر پاکستان همچنین از مواضع تهران در خصوص حمایت از مردم کشمیر قدردانی کرد.
عمران خان در ادامه با بیان اینکه هرگونه درگیری جدید در منطقه به زیان ملت‌های منطقه و به سود بیگانگان است، گفت: مردم منطقه از جمله افغانستان و سوریه هنوز از تبعات تروریسم رنج می‌برند، لذا نباید هیچگونه درگیری جدیدی در منطقه بروز پیدا کند.
وی با بیان اینکه نباید هیچگونه درگیری بین ایران و عربستان ایجاد شود چرا که تبعات این موضوع نه تنها این دو کشور، بلکه کل کشورهای منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اظهار داشت: معتقدیم می‌توان از طریق گفتگو و مذاکره اختلافات را حل و فصل کرد.
عمران خان با اشاره به سفر خود به عربستان در روز سه‌شنبه هفته جاری، گفت: در جریان این سفر نیز به ابتکارات پاکستان در خصوص صلح و ثبات و پایان اختلاف و تنش تاکید خواهم کرد.
سطح همکاری‌ها باید همسو با خواست دو ملت و در همه عرصه‌ها تعمیق و گسترش یابد
رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست‌وزیر جمهوری اسلامی پاکستان در دیدار نخست‌وزیر پاکستان و هیات همراه،تاکید کردند که سطح همکاری‌ها و روابط تهران – اسلام آباد باید همسو با خواست دو ملت، بیش از پیش و در همه عرصه‌ها گسترش و تعمیق یابد.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه "همه زمینه‌ها برای تحقق تجارت 5 میلیارد دلاری میان تهران و اسلام آباد آماده است"، اظهارداشت: اراده ایران توسعه روابط اقتصادی با همه همسایگان و از جمله پاکستان است و انرژی، حمل و نقل، ترانزیت، همکاری‌های بندری، توسعه بازارچه‌های مرزی و انتقال فناوری می‌تواند به روابط دو کشور شتاب بخشد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود و دخالت بیگانگان بیش از پیش باعث ناامنی می‌شود، گفت: اولین گام برای کاهش تنش در منطقه، آتش بس در یمن و پایان حملات علیه مردم مظلوم این کشور است و ایران از هر اقدامی در این زمینه حمایت می‌کند.
دکتر روحانی با اشاره به هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی در نزدیکی سواحل عربستان در روز جمعه و اینکه تکرار این حوادث موجب گسترش ناامنی در آبراه‌های منطقه است، گفت: جمهوری اسلامی ایران مستنداتی در این زمینه دارد و تحقیقات تا رسیدن به نتیجه نهایی و اثبات عوامل اصلی این اقدام ادامه دارد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه "تنها رژیمی که از هرگونه تنش و درگیری در منطقه سود می‌برد، رژیم صهیونیستی است"، تصریح کرد: حل مشکلات منطقه به جای دعوت از قدرت‌های فرا منطقه‌ای و رژیم‌هایی که از تنش و جنگ در منطقه نفع می‌برند؛ نیازمند تغییر راهبرد به سمت گفتگوی سیاسی توام با حسن نیت، امنیت آفرینی و توسعه مناسبات منطقه‌ای است.
روحانی اظهارداشت: معتقدیم تکیه بر تروریست‌ها، صهیونیست‌ها و آمریکا حاصلی جز تنش و خسارت برای کشورهای اسلامی و ملت‌های منطقه ندارد و تنها راه ثبات پایدار، امنیت و توسعه در منطقه گفتگو و همکاری درون منطقه‌ای است.
وی همچنین حفظ صلح و ثبات در منطقه و از جمله خلیج‌فارس و تامین آزادی و امنیت کشتی‌رانی در تنگه هرمز را سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران بر شمرد و اظهارداشت: امنیت و صلح پایدار در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز تنها با مشارکت کشورهای این منطقه تامین می‌شود.
دکتر روحانی تاکید کرد: ایران همواره آماده گفتگو و همکاری با همه کشورهای منطقه است.
رئیس جمهور با اشاره به تنش‌هایی که طی سال‌های گذشته علیه ملت‌های سوریه، عراق، لبنان و بویژه یمن ایجاد شده، تاکید کرد: دخالت نظامی و سیاسی در کشورهای منطقه تاکنون نتایج فاجعه‌باری داشته و این رویکرد به نفع هیچ یک از کشورهای منطقه نیست.
روحانی با بیان اینکه امنیت منطقه برای هر دو کشور دوست و برادر مهم است و ایران خود در این زمینه پیشگام بوده و اخیراً نیز طرح «اقدام صلح هرمز» را بر مبنای همکاری جمعی کشورهای منطقه ارائه نموده است، گفت: این ابتکار حوزه‌های مختلف همکاری مانند تامین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتی‌رانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع نسبت به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در برمی‌گیرد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران اشاره کرد و اظهارداشت: رفتار خصمانه، تحریم و فشار حداکثری دولت آمریکا علیه ملت ایران مهمترین عامل در تنش روابط میان دو کشور است و این واشنگتن است که با توجه به شکست فشارها علیه ایران، باید تصمیم بگیرد و این راه بی‌نتیجه را خاتمه دهد.
وی ضمن تشکر از حسن نیت و تلاش‌های نخست‌وزیر و دولت پاکستان برای کمک به رفع تنش‌ها در منطقه و استقبال از هر اقدامی در این مسیر، تصریح کرد: درخواست آمریکا مبنی بر مذاکره بدون پیش شرط، با وجود تحریم‌ها صادقانه نیست؛ بارها گفته‌ایم که در صورت برداشتن تحریم‌ها و در قالب برجام، ایران آماده گفتگو است.
عمران خان نخست‌وزیر پاکستان نیز در این دیدار تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران دوست و همسایه پاکستان بوده و همواره در مقاطع سخت و دشوار از پاکستان حمایت کرده است.
وی اظهارداشت: پاکستان با توجه به روابط تاریخی و صمیمانه خود با جمهوری اسلامی ایران خواهان توسعه روابط دو جانبه در تمام عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است.
نخست وزیر پاکستان همچنین به برخی اختلافات منطقه‌ای اشاره کرد و اظهارداشت: پاکستان معتقد است می‌توان از طریق گفتگو و مذاکره اختلافات را حل و فصل کرد. هرگونه تنش در منطقه و میان همسایگان به نفع کشورهای ثالث و خارج از منطقه است و اسلام آباد علاقمند است در جهت گفتگو، کاهش‌ها و تامین ثبات و امنیت منطقه از جمله میان عربستان و ایران ایفای نقش کند.
عمران خان گفت: آتش بس در یمن می‌تواند آغازی بر فرآیند صلح و تنش‌زدایی در منطقه و گفتگوهای دو جانبه و چند جانبه شود.
وی تصریح کرد: اسلام آباد آماده توسعه همکاری‌های تجاری و همچنین تامین امنیت در مرزهاست و رایزنی مقامات دو کشور در این زمینه ادامه خواهد یافت.