احمد مازنی پخش اعترافات متهمان غیر قانونی، غیرشرعی، غیر اخلاقی

اعترافات متهمان در مرحله بازجویی و پیش از مرحله دادگاه نه بر طبق قانون اساسی است و نه بر اساس موازین شرعی. این امر غیراخلاقی بوده و حتی ممکن است حیثیت نظام را با چالش‌هایی روبه‌رو کند.
این صحیح نیست که اعترافات افرادی که هنوز به عنوان متهم هستند و مراحل قانونی رسیدگی به پرونده آنان در حال بررسی است، تحت عناوین مختلف اتهامات آنها در صحن رسانه‌ها یا صدا و سیما مطرح شود و در جامعه به عنوان محکوم شناخته شوند؛ چرا که ممکن است همین متهمان در مراحل بعدی دادرسی و در دادگاه تبرئه شوند و از دید قضایی در نهایت اصلا جرمی مرتکب نشده باشند.
در این صورت ممکن است با توجه به اعترافات ابتدایی متهمان پرونده در رسانه‌ها و در پیش روی جامعه، شائبه استفاده آنان از رانت، یا پرداخت رشوه، مداخله یا مواردی از این قبیل مطرح شود که این خود موجب بروز شک و تردیدهای بی‌شمار در دید افکار عمومی شده و حتی ممکن است حیثیت نظام را لکه‌دار کند؛ در حالی که امکان دارد یک شخص بنا به هر دلیلی به انواع اتهامات مختلف متهم شود، اما در نهایت در مراحل مختلف رسیدگی بر اساس قانون، تبرئه شود.
درست است که افراد در مرحله بازجویی و بررسی اتهام‌‎شان در دستگاه‌های ضابط قوه قضاییه مانند وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی یا اطلاعات سپاه، مورد بازجویی‌های متفاوت قرار گرفته و در مرحله بررسی اتهامات آن‌ها ممکن است ضبط مصاحبه برای طی کردن مراحل قضایی مطابق با آئین‌نامه‌های موجود انجام گیرد، اما مواردی از این دست تنها جهت تکمیل پرونده متهم بوده و به معنای داشتن مجوز لازم جهت پخش در صحن عمومی جامعه نیست، چرا که هنوز فرآیند قضایی پرونده متهم کامل نشده و شخص هنوز در جایگاه متهم قرار دارد و نه محکوم.


تجربه اشتباه پخش مصاحبه‌های مربوط به شهدای ترور، نمونه‌ای غلط از این گونه موارد بود که برای حیثیت کشور و به خصوص وزارت اطلاعات مطلوب نبود.
چنین اتفاق‌هایی نه تنها از لحاظ شرعی، قانونی و اخلاقی مورد تایید نیست، بلکه موجب ایجاد تاثیرات منفی در افکار عمومی جامعه می‌شود. حجمی از تاثیرات منفی که علاوه بر این که فرد متهم و خانواده او را درگیر می‌کند، در سطح کلی جامعه را هم با بازتاب‌هایی منفی روبه‌رو خواهد کرد، چرا که همانطور که گفته شد، اعتراف کننده پیش از صدور حکم نهایی هنوز در جایگاه متهم قرار دارد و نه محکوم.
بنابراین در جهت قانونی شدن ممنوعیت رسانه‌ای شدن اعترافات متهمان، طرحی از طرف برخی نمایندگان به هیئت رئیسه مجلس ارائه شد که امید است با تصویب در صحن مجلس و تایید شورای نگهبان، در نهایت حیثیت نظام، سازمان‌های اطلاعاتی و نهادهای وابسته به آن تحت تاثیر آثار منفی این اعترافات رسانه‌ای قرار نگیرد.
البته تصویب این طرح در مجلس بیشتر به این بستگی دارد که نمایندگان تا چه حد دامنه آن را ملی بدانند. در حقیقت این طرح، یک مساله فراجناحی را مورد نظر قرار می‌دهد که جنبه حیثیتی برای نظام دارد و از آنجا که همه جناح‌ها، جریان‌ها و فراکسیون‌های مختلف مجلس، متعهد به انقلاب، قانون اساسی و حیثیت نظام هستند، به نظر می‌رسد که این طرح با نظر مثبت اکثریت نمایندگان به تصویب برسد.
سایر اخبار این روزنامه
کدامین وکیل و حفظ کدامین استقلال سخنگوی دولت در واکنش به اظهارات قاضی صلواتی: همسری ندارم، شوکه شدم در محاسبه رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور اعلام شد سبد معاش از ۸ میلیون تومان گذشت راه‌هایی برای بازگرداندن زندگی شاداب شهری به میدان خاطره‌انگیز توپخانه تپش دوباره قلب تهران «همدلی» طرح ممنوعیت پخش اظهارات متهمان از سیما را بررسی می‌کند؛ سریال«اعترافات تلویزیونی»؛ حراج دین و اخلاق طرح ممنوعیت پخش اعترافات متهمان در گفت‌وگوی همدلی با صالح نیکبخت: اعترافات تلویزیونی خلاف قانون اساسی است پروانه سلحشوری نماینده مردم تهران در مجلس: پخش اعترافات بی‌اعتمادی به تلویزیون است احمد مازنی پخش اعترافات متهمان غیر قانونی، غیرشرعی، غیر اخلاقی استاندار چهارمحال و بختیاری: از اهالی روستای چنارمحمودی عدرخواهی می کنیم فرمانده حشدالشعبی: بیانیه مرجعیت دینی عراق راهکار خروج بحران را مشخص کرد بزرگترین چالش عراق پس ازشکست داعش احمد مازنی پخش اعترافات متهمان غیر قانونی، غیرشرعی، غیر اخلاقی شهردار و ضرورت های طرح مساله گستره عمومی صالحی در نشست با تهران پژوهان: مسیر توسعه تهران با هویت آن همخوانی ندارد