ایست به گران فروشی تاکسی های اینترنتی

محمد جواد رنجبر/ «دستورالعمل نظارت بر چگونگی فعالیت ارائه‌دهندگان خدمات هوشمند مسافر» از سوی وزیر کشور ابلاغ شد.
به گزارش خراسان، پس از گذشت مدتی از آغاز به کار تاکسی های اینترنتی در کشور و گسترش فعالیت این تاکسی ها در شهرهای مختلف، برخی نهادها از جمله شهرداری ها مدعی شدند که این تاکسی ها برای ادامه فعالیت در شهرها باید از آن ها مجوز دریافت کنند و این موضوع که فعالیت این تاکسی ها باید تحت نظارت چه دستگاهی باشد، محل اختلاف بود.اما سرانجام چهارشنبه گذشته، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور طی نامه ای خطاب به استانداران ، در اجرای مصوبه اردیبهشت 95 هیئت وزیران، «دستورالعمل نظارت بر چگونگی فعالیت ارائه دهندگان خدمات هوشمند مسافر» مشمول قانون نظام صنفی کشور را برای ابلاغ به شهرداری های تابعه ارسال کرد. تاکنون قانون مشخصی برای فعالیت شرکت های تاکسی اینترنتی وجود نداشته که با این دستورالعمل، هم فعالیت شرکت‌ها در این زمینه قانونی و رسمی شده و هم ضوابط مربوط به شرکت و خودرو و راننده مشخص شده است.هر چند متن این دستورالعمل به صورت رسمی منتشر نشده؛ اما «علی پیرحسین‌لو»، مشاور معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهردار تهران در توئیتر خود نکات اصلی آن را منتشر کرده است:
* در این دستورالعمل، فعالیت شرکت‌های حمل و نقل مسافر مبتنی بر اینترنت و استقلال آن ها به رسمیت شناخته شده و در عین حال ضابطه‌های قانونی این فعالیت و نحوه نظارت بر آن ها مشخص شده است. این شرکت‌ها زیرمجموعه شهرداری و نهاد دیگری نخواهند بود، اما وزارت کشور و شهرداری‌ها بر آن ها نظارت خواهند کرد.
* دستورالعمل به نحوی تنظیم شده که دغدغه‌ها و نیازهای هر چهار ذی‌نفع اصلی را در نظر بگیرد: مسافران، رانندگان، شرکت‌ها و شهرداری‌ها هرکدام مسائلی داشتند که اگر دیده نمی‌شد، کلاف تاکسیرانی اینترنتی همچنان پیچیده می‌ماند. چیزی که تهیه شده، تا حد قابل توجهی قابل دفاع و همه‌جانبه است.


* یکی از تعهدات شرکت‌های اینترنتی حمل مسافر، حفظ محرمانگی اطلاعات و حریم شخصی کاربران است. مهم ترین نکته این که دسترسی و رصد تلفن همراه کاربران (مسافر و راننده) برای جلوگیری از فعالیت کاربران از دیگر نرم‌افزارها ممنوع شده و اطلاعات خودروها و رانندگان در سامانه وزارت کشور ثبت می‌شود.
عمر تاکسی  اینترنتی چقدر باید باشد؟
* موضوع آلودگی هوا جدی گرفته شده و خودروهای فرسوده و آلاینده به تدریج از چرخه فعالیت حذف می‌شوند: از نیمه دوم ۹۹ خودروهای با عمر بالای ۱۵ سال، از نیمه دوم ۱۴۰۰ خودروهای بالای ۱۳ سال و از نیمه دوم ۱۴۰۱ خودروهای بالای ۱۰ سال (مثل تاکسی‌ها) مجاز به فعالیت در تاکسی  های اینترنتی نیستند.
* خودروهای مسافربر اینترنتی بعد از این باید معاینه فنی خود را مثل بقیه وسایل نقلیه عمومی دریافت کنند؛ یعنی هر شش ماه یک بار. میزان پوشش بیمه این خودروها مشابه ضوابط آژانس‌ها خواهد بود. پلاک خودروها هم باید با استان محل فعالیت همخوانی داشته باشد.
حداکثر ۱۲ ساعت کار در شبانه‌روز
* راننده ها باید ضمن رعایت تعهدات کلی در قبال مسافر مثل داشتن گواهینامه و بیمه و رساندن به مقصد و اعلام قبلی هزینه و ... اعتیاد و سوء پیشینه نداشته باشند یا استعلام صلاحیت از اداره اماکن بگیرند. هر راننده هم برای حفظ ایمنی مسافران، حداکثر ۱۲ ساعت در شبانه‌روز مجاز به سرویس‌دهی است.
* اختیار تعیین قیمت و هزینه سفر با شرکت‌هاست اما اگر هزینه سفر بالاتر از تعرفه تاکسی‌های تلفنی باشد، باید قبل از سفر از طریق اپلیکیشن به مسافر اعلام شود. شرکت‌ها درباره قیمت و بقیه الزامات خود، موظف به پاسخ گویی، رفع اشکال و در صورت لزوم جبران خسارت شده‌اند.
۲ درصد کرایه هر سفر در جیب شهرداری ها
* شرکت‌ها باید قبل از ورود به هر شهر، با شهرداری آن شهر قرارداد ببندند. شهرداری بدون دخالت در رابطه مالی مسافر، راننده و شرکت، باید ۲ درصد کرایه هر سفر را دریافت و برای کاهش آلودگی هوا و توسعه حمل و نقل عمومی هزینه کند. به جای آن، این شرکت‌ها از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف می‌شوند.
* خودروهای شخصی که به عنوان تاکسی اینترنتی فعالیت می‌کنند، باید با نصب علامت‌های مشخص‌کننده پشت شیشه جلو، متمایز شوند و در هنگام تردد از خودروهای شخصی قابل تشخیص باشند. تاکسی‌های هر شهر هم در صورت موافقت شهرداری‌ها می‌توانند درقالب تاکسی های اینترنتی فعالیت کنند.
تعیین ١٠ ضابطه
سخنگوی وزارت کشور نیز از ابلاغ دستورالعمل نظارت بر فعالیت ارائه‌دهندگان خدمات هوشمند مسافر توسط وزیر کشور برای اجرا خبر داد و گفت: طبق این دستورالعمل، فعالیت تاکسی‌های اینترنتی در کشور رسمیت بیشتری خواهد یافت و همچنین در آن ضوابط مشخص و دقیقی برای شرکت‌ها، رانندگان و خودروها تعیین شده به نحوی که ۱۰ ضابطه برای رانندگان و خودروهای فعال در شرکت‌های حمل و نقل هوشمند و اینترنتی در نظر گرفته شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت کشور، سیدسلمان سامانی افزود: دستورالعمل نظارت بر فعالیت ارائه‌دهندگان خدمات هوشمند مسافر سرانجام پس از مذاکرات گسترده و برگزاری جلسات کارشناسی متعدد توسط وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تاکسی‌های آنلاین و شهرداری‌ها، تهیه و تدوین شده است.وی خاطرنشان کرد: با ابلاغ دستورالعمل نظارت بر فعالیت ارائه‌دهندگان خدمات هوشمند مسافر، شاهد افزایش ضریب امنیت اجتماعی در استفاده از این امکان خواهیم بود و مسائل و دغدغه‌هایی که بعضاً میان مسافران، رانندگان، شرکت‌ها و شهرداری‌ها وجود داشت، رفع می شود.