نیویورک؛ مصاف دیپلماسی تهران با واشنگتن

گروه سیاسی: وزیر امورخارجه کشورمان برای شرکت در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، عازم نیویورک شد.همزمان با این سفر، «محمد جواد ظریف» روز جمعه در توییتی در واکنش به وارونه نمایی تازه وزیر امور خارجه آمریکا پس از دیدار با دو عضو تیم بی نوشت: «پمپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده وارونه‌نمایی می‌کند: این ایران نیست که آرزو دارد تا کشته شدن آخرین آمریکایی بجنگد، بلکه این میزبانان وی از «تیم بی» بودند که ظاهراً آرزو دارند تا آخرین سرباز آمریکایی با ایران بجنگند. ایران هیچ تمایلی به جنگ ندارد ولی مثل همیشه از مردم و کشور خود دفاع خواهیم کرد.»
وی همچین با برشمردن ابتکارهای دیپلماتیک ایران در سطح جهانی و منطقه ای به برخی شعارهای مزورانه واکنش نشان داد:
«ائتلاف برای راه حل مسالمت‌آمیز؟
ابتکارهای دیپلماتیک ایران:


۱۹۸۵: امنیت در خلیج فارس
۱۹۹۷: گفتگوی تمدن‌ها
۲۰۱۳: دنیا علیه خشونت
۲۰۱۴: مجمع گفتگوی منطقه‌ای
۲۰۱۵: طرح صلح یمن
۲۰۱۷: فرایند آستانه
۲۰۱۹: پیمان منطقه‌ای عدم تجاوز.»
طبق برنامه اعلام شده ، وزیرخارجه ایران قرار است در حاشیه این نشست با تعدادی از همتایان خود از دیگر کشورها نیز دیدار و رایزنی کند، همچنین حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری نیز قرار است روز دوشنبه به نیویورک سفر کند.  مقامات دولت آمریکا روز پنجشنبه ویزای مقامات ایران را برای سفر به نیویورک جهت شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل صادر کرد.
ظریف با پیش کشیدن پیشنهادهای دیپلماتیک تهران در طول چندسال گذشته عملا به رخ آمریکایی‌ها کشانده است که ایران به دنبال جنگ یا برخورد نظامی نیست. 
هفتاد و چهارمین دور از نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضور سران کشورهای عضو این سازمان درنیویورک برگزار می‌شود. سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای اعلام کرد که سال جاری، رهبران کشورهای جهان علاوه بر شرکت در مباحث مجمع عمومی، در مجموعه‌ای از نشست‌ها با هدف تقویت اقدامات در زمینه «تغییرات اقلیمی»، «رشد پایدار»، «سلامت» و «صلح جهانی» نیز شرکت خواهند کرد. این نشست‌ها در ادامه پیگیری اهداف برنامه توسعه پایدار برگزار می‌شود که سال ۲۰۱۵ میلادی توسط رهبران کشورهای جهان تصویب شده است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رکن اصلی، جهانی و مشورتی این سازمان است و همه کشورهای عضو در آن نماینده دارند. هر عضو سازمان ملل متحد در مجمع دارای یک حق رای است و نشست سالیانه خود را از سپتامبر تا دسامبر یا ژانویه برگزار می‌کند.
چشم انداز حوادث بیشتر
اگرچه ایران و آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد غالبا به مصاف یکدیگر رفته اند اما امسال داستان اندکی متفاوت از گذشته است.  فایننشال تایمز نوشته است که حملات روز شنبه هفته گذشته علیه تاسیسات و میادین نفتی عربستان چالش بزرگی در مقابل قدرت‌های غربی ایجاد کرده اند. آمریکا ادعا می‌کند که ایران عامل انجام این حملات بوده است. اما غربی‌ها هنوز در مورد نحوه مجازات کردن تهران با یکدیگر اتفاق نظر ندارند.
به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است که آمریکا و کشورهای اروپایی نگرانند که هر گونه اقدام تلافی جویانه علیه ایران به بروز درگیری گسترده تری در خلیج فارس منجر شود. آن‌ها می‌دانند که جنگ در منطقه قیمت نفت در بازارهای جهانی را افزایش خواهد داد و به اقتصاد دنیا ضربه وارد می‌کند.
قدرت‌های اروپایی روز دوشنبه از گمانه زنی در مورد عوامل اصلی حملات اخیر پرهیز کردند. باید توجه داشته باشیم که اروپایی‌ها هم زمان در حال تلاش برای نجات دادن توافق هسته‌ای هستند و تمایلی به عصبانی کردن رهبران ایران ندارند. شبه نظامیان حوثی تحت حمایت ایران در ابتدا مسئولیت حملات پهپادی و موشکی روز شنبه را بر عهده گرفتند. امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در هفته‌های اخیر تلاش می‌کرد که بین تهران و واشنگتن میانجیگری کند. اما حوادث اخیر احتمال از سرگیری گفت و گو بین دو کشور را کاهش داده است.
«الی گرمانمایه» کارشناس مسائل خاورمیانه در اندیشکده شورای روابط خارجی اروپا در این ارتباط گفت: «بدون شک تنش‌های اخیر کار را برای قدرت‌های اروپایی دشوارتر کرده اند و احتمال موفقیت دیپلماسی کاهش یافته است. اما در صورتی که دو طرف راهی برای کاهش تنش در منطقه پیدا نکنند، در ماه‌های آینده شاهد حوادث بیشتری خواهیم بود».
مقامات آمریکایی از صحبت کردن در مورد واکنش احتمالی به این حملات امتناع می‌کنند. «مارک دوبویتز» رئیس اندیشکده بنیان دفاع از دموکراسی‌ها در این ارتباط گفت: «ظاهرا دولت ترامپ منتظر جمع آوری اطلاعات و شواهد بیشتر برای اثبات نقش ایران است. البته ما نمیدانیم که ترامپ در نهایت چه واکنشی نشان خواهد داد.»
«مایک راجرز» رئیس سابق کمیته اطلاعاتی مجلس نماینده آمریکا معتقد است که عوامل حملات باید هزینه این اقدام خود را بپردازند. البته او گفت که آمریکا باید همه گزینه‌های ممکن از جمله هدف قرار دادن مواضعی در داخل ایران و روی آوردن به دیپلماسی را در نظر بگیرد.
در ماه ژوئن نیروهای مسلح ایران یک پهپاد جاسوسی آمریکا را در نزدیکی تنگه هرمز هدف قرار دادند. ترامپ تصمیم گرفت که به این اقدام تهران واکنش نشان ندهد. به همین خاطر بسیاری از تحلیلگران اشاره می‌کنند که تهدیدات رئیس جمهور آمریکا توخالی به نظر می‌رسند.
سوزان مالونی، کارشناس مسائل ایران در موسسه بروکینگز در مصاحبه با ما گفت: «ترامپ در صفحه توییتر خود با لحن تندتری صحبت می‌کند. اما در عمل مشاهده کرده ایم که تمایلی به استفاده از گزینه نظامی ندارد. او به خوبی می‌داند که مردم آمریکا از یک جنگ پرهزینه دیگر در خاورمیانه پشتیبانی نمی‌کنند».
چند روز قبل از این حملات جان بولتون، مشاور امنیت ملی تندروی ترامپ از کاخ سفید اخراج شده بود. در هفته‌های اخیر گمانه زنی‌های زیادی در مورد احتمال دیدار ترامپ با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل انجام شده است.
قدرت‌های اروپایی نیز تاکنون بیانیه‌های محتاطانه ای را در واکنش به حملات اخیر منتشر کرده اند. سخنگوی دولت آلمان در کنفرانس خبری خود گفت که دولت آنجلا مرکل هنوز ارزیابی در مورد عاملان احتمالی حملات انجام نداده است.
تشدید تنش در منطقه می‌تواند امیدهای اروپایی‌ها برای نجات دادن توافق هسته‌ای را نابود کند. دولت فرانسه اخیرا یک بسته اعتباری 15 میلیارد دلاری را در ازای پایبند ماندن تهران به تعهدات هسته‌ای خود و بازگشت به میز مذاکره پیشنهاد کرده بود.
اما در شرایط کنونی به نظر می‌رسد که مسیر دیپلماسی با موانع بیشتری روبرو شده است. افزایش تنش در خاورمیانه پیدا کردن یک راه حل صلح آمیز برای بحران ایران را دشوارتر می‌کند.