در آستانه دیدار روحانی با پوتین مطرح شد ایران و روسیه در حال جایگزین کردن سوئیفت

یوری اوشاکف، دستیار ولادیمیر پوتین رئیس‌ فدراسیون روسیه‌ اعلام کرد که ایران و روسیه برای برقراری ارتباط بین سیستم‌های بانکی خود برای مقابله با تحریم‌های کشور ثالث تلاش و در جستجوی جایگزینی برای پرداخت از طریق سوئیفت هستند.
خبرگزاری ریانووستی روسیه‌ از قول یوری اوشاکف، دستیار پوتین گزارش داد که ایران و روسیه در صددند برای مقابله با تحریم‌های کشور ثالث جایگزینی برای پرداخت از طریف سوئیفت پیدا کنند. اوشاکف به خبرنگاران گفت که روسیه و ایران در حال ایجاد همکاری بین سیستم پیام‌رسانی مالی روسیه و سامانه پیام‌رسانی مالی الکترونیکی ایران (سپام) هستند.
به گزارش دویچه‌وله، سوئیفت (SWIFT) جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است؛ موسسه‌ای بزرگ که از طریق ایجاد پل‌های ارتباطی، کار داد و ستد مالی را تسهیل می‌کند. سوئیفت در شرایط کنونی حدود ۱۱ هزار بانک و موسسه مالی در ۲۰۹ کشور جهان را دربر می‌گیرد و حدود ۶ میلیارد پیام مالی در سال توسط سوئیفت مبادله می‌شود.
ایران پس از پایان جنگ با عراق، در سال ۱۳۷۱ به عضویت سوئیفت درآمد. بانک مرکزی و پس از آن بانک‌های ملی، سپه و صادرات از جمله دیگر بانک‌های ایران بودند که از طریق سوئیفت به شریان‌های مالی جهان متصل شدند.


در سال ۲۰۱۲ (۱۳۹۰) زیر فشار آمریکا و تحریم‌های تعیین شده در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران، پیوند سوئیفت با بانک‌های ایران قطع شد و عملا بانک‌های ایران از این شبکه ‌مالی جهانی خارج شدند. پس از توافق هسته‌ای و پس از اجرای نخستین الزامات مربوط به برجام از سوی ایران، ممنوعیت خدمات‌رسانی به بانک‌های ایرانی در سال ۲۰۱۶ لغو شد و پیوند بانک‌های ایرانی با شریان‌های مالی از طریق سوئیفت دوباره برقرار شد.
اما بعد از خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های مجدد ایالات متحده علیه ایران، عملا اخراج بانک‌های ایران از سوئیفت را به دنبال داشته است و فشارهای اقتصادی و مالی به ایران تحمیل کرده و به معاملات تجاری و واردات و صادرات ایران آسیب رسانده است.
از همین رو، کشورهای همسایه ایران از جمله روسیه و ترکیه در تلاش هستند معاملات و تبادلات تجاری با ایران را با پول ملی خود انجام دهند.
خبرگزاری ریانووستی روسیه می‌نویسد: سیستم جهانی سوئفیت در اکتبر سال ۲۰۱۴ اعلام کرده که تحت فشار تعدادی از کشورها قرار گرفته است که اصرار بر الحاق آن به تحریم‌ها علیه روسیه را دارند اما سوئیفت قصد تسلیم شدن ندارد.
در همین راستا، قرار است ملاقات سه جانبه‌ای بین روسای جمهوری روسیه، ایران و ترکیه در آنکارا انجام بگیرد. محور اصلی گفت‌وگوها سوریه خواهد بود اما صحبت‌های اوشاکف، دستیار پوتین در آستانه این دیدار انجام گرفته و هنوز مشخص نیست که ولادیمیر پوتین و حسن روحانی روسای جمهوری روسیه و ایران درباره جایگزین کردن پرداخت مالی سوئیفت هم مذاکره خواهند کرد یا نه؟
سایر اخبار این روزنامه