نگذاشتیم ایران تنها بماند

گروه سیاسی / رئیس جمهوری که روز گذشته با هدف معرفی وزرای پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری و نیز آموزش و پرورش به مجلس رفته بود، با مردم و خطاب به نمایندگان آنان در خانه ملت، از آخرین تحولات و نقشه راه ایران در مذاکرات برجامی سخن گفت. حجت‌الاسلام حسن روحانی ابتدا با بیان ابعاد مقاومت دولت و ملت ایران مقابل فشارهای بی‌سابقه امریکا و نیز تشریح دستاوردهای اقتصادی و سیاسی علی‌رغم این فشارها، تأکید کرد که ایران راه مقاومت و دیپلماسی را توأمان دنبال خواهد کرد. او با اشاره به آخرین مهلت 1+4 برای خرید نفت ایران، نقد یا نسیه و بازگشت پول آن، تأکید کرد که در صورت عملی نشدن این امر، ایران قطعاً گام سوم کاهش تعهدات خود را برخواهد داشت، هرچند حتی در این صورت نیز مذاکرات باز ادامه خواهد یافت.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حجت‌الاسلام حسن روحانی با اشاره به اینکه اقدامات انجام شده و دستاوردها نشان‌دهنده این است که مقاومت و ایستادگی جواب می‌‌دهد و در کنار آن دیپلماسی فعال می‌تواند مسیر را آسان‌تر کند، تأکید کرد که هیچ‌گاه دروازه دیپلماسی را نبسته و نخواهیم بست، معتقد نیستیم که از دو ابزار دیپلماسی و مقاومت فقط باید از یکی استفاده کنیم. معتقد نیستیم که مقاومت ملی با دیپلماسی فعال در تضاد است، بلکه این دو را مکمل همدیگر می‌دانیم.
رئیس جمهوری خطاب به بعضی از رسانه‌های جمعی با تأکید بر اینکه در این زمینه تضاد، تقابل و دوگانگی در کشور درست نکنند، اظهار کرد: شرایط امروز شرایط دوگانگی نیست بلکه شرایط وحدت و صدای واحد است. نباید صدای دشمن را از حنجره ولو گروه مخالف دولت بشنویم. بگذار دشمن با حنجره خودش حرف بزند، چرا عده‌ای حنجره خودشان را به برنامه و تبلیغات و صدای دشمن عاریه می‌دهند.
او با اشاره به اینکه بدون اتحاد، وحدت و یکپارچگی شاید عبور از مشکل فعلی بسیار بسیار سخت و مشکل باشد، یگانگی رویکرد دولت در سیاست خارجی، با وجود تاکتیک‌های مختلف را این طور تشریح کرد: بعد از یک‌سال صبر راهبردی، سیاست تقابل کاهش تعهد را از 18 اردیبهشت سال 98 و با دو ماه فرصت آغاز کردیم اما در عین حال مذاکره‌مان را هم با کشورهایی که روابط نزدیک‌تر داریم مثل چین و روسیه و هم با کشورهای دیگر مثل اروپا ادامه دادیم؛ در پایان دو ماه به نتیجه ملموس نرسیدیم و لذا قدم دوم در کاهش تعهدات را برداشتیم و امروز این دوماهه دوم هم تقریباً روزهای پایانی خود را طی می‌کند.


رئیس جمهوری با اشاره به مذاکرات مستقیم، حضوری و تلفنی خود با سران برخی کشورها، گفت: اساس صحبت بر این است که اگر اروپا یا به بیان دقیق‌تر 1+4، بتواند به بخشی از تعهدات مهم خود عمل کند، در این شرایط ممکن است ما هم در بحث کاهش تعهدات تجدیدنظر کنیم اما اگر آنها کار مهمی انجام ندهند، حتماً قدم سوم را در روزهای آینده برخواهیم داشت.
او با بیان اینکه هر چه قدم به پیش بگذاریم، شاید به نوعی حل مسأله کمی سخت‌تر و مشکل‌تر شود، اضافه کرد: اما از آنجایی که گام‌های ما به گونه‌ای است که هر زمانی اراده کنیم و بخواهیم به نقطه اول برگردیم، این کار خیلی زمانبر نیست و همچنان باز هم به مذاکرات خودمان، بعد از گام سوم نیز ادامه خواهیم داد.
روحانی ادامه داد: امروز اساس بحث ما با دیگر کشورها این است که اگر بتوانند نفت ما را به صورت نقد یا به صورت نسیه بخرند؛ یعنی پیش‌خرید کنند و پولش در اختیار ما باشد؛ این شرایط را تسهیل می‌کند، برای اینکه بتوانیم گام‌هایی برای تعهدات بر‌داریم یعنی بحث ما بحث چندماهه و تا پایان سال میلادی است، هنوز به توافق نهایی نرسیدیم، اما در عین حال مذاکرات همچنان ادامه دارد.
روحانی با تأکید بر اینکه اگر تا روز پنجشنبه در این مذاکرات به نتیجه نهایی نرسیم، مرحله سوم را در کاهش تعهدات اعلام خواهیم کرد، گفت: حالا که روشن شده سیاست غلط امریکا جواب نمی‌دهد و ملت ایران در برابر این گونه توطئه‌ها با صبر و مقاومت ایستادگی کرده و به نتیجه خواهد رسید، امیدواریم به عقلانیت و مسیر درست و مسیر تعهدات برگردند، آن وقت شرایط دیگری را شاهد خواهیم بود.
 هیچ تصمیمی برای مذاکره دوجانبه با امریکا نداریم
رئیس جمهوری در ادامه به برخی شائبه‌ها مبنی بر امکان مذاکره دوجانبه با امریکا نیز این طور پاسخ داد: ممکن است از تعبیرها سوء برداشت شود، بارها گفتیم و باز هم می‌گوییم  ما هیچ تصمیمی برای مذاکره دوجانبه با امریکا نداریم و نداشتیم.
او با اشاره به اینکه  پیش از این امریکا در 1+5 با ما حرف می‌زده و با هم راجع به مسائل هسته‌ای بحث می‌کردیم، گفت: اینکه امریکا به برجام برگردد یا برنگردد خیلی برای ما مهم نیست، مهم تحریم است و اگر امریکا کل تحریم خودش را بردارد، باز هم امکانپذیر است در جلسه 1+5 مثل قدیم امریکا هم حضور پیدا کند اما این مشروط به آن است که کل تحریم را بردارد.
روحانی با اشاره به اینکه ما به زبان فارسی صحبت می‌کنیم آنها به زبان دیگری صحبت می‌کنند و مترجمین در این وسط گاهی صحبت‌ها را بالا و پایین می‌کنند، تصریح کرد: کاری به آنها نداریم، حرف ما کاملاً واضح و روشن است. در این کشور اصول سیاست‌های کلی  نظام از سوی رهبر معظم انقلاب تعیین  و ترسیم می‌شود و همه ما مسیر واحدی را طی می‌کنیم.
صبر انقلابی، تدبیر عقلانی
رئیس جمهوری در ابتدای سخنان خود هم با تشریح میزان فشار امریکا به ملت ایران تصریح کرد: طبق محاسبات دشمن، هیچ کشوری قادر به تحمیل تحریم‌های همه‌جانبه آنها طی شش ماه نبود، اما نگاه جهان و امریکا به ایران در پی مقاومت ۱۶ ماهه اخیر عوض شده است و امریکا فهمید که ملت ایران با فشار حداکثری به زانو درنمی‌آید.
روحانی با بیان اینکه، دشمنان ما می‌دانند که این راه مانند جنگ تحمیلی 8 ساله پاسخ نخواهد داد، اظهار کرد: راهبرد نظام ما در برابر توطئه امریکا صبر انقلابی و تدبیر عقلانی بود و  با صبر و تدبیر عقلانی نگذاشتیم ایران تنها بماند و توانستیم امریکا را در انزوا قرار دهیم، کما اینکه از زمانی که امریکایی‌ها ابرقدرتی خود را شروع کرده‌اند، برای اولین بار در تاریخ جهان است که وقتی علیه یک ملت و یک کشور برنامه‌ریزی و توطئه می‌کنند، دنیا به آنان روی خوش و رأی مثبت نشان نمی‌دهد و راه آنان را نمی‌پذیرد و حداقل در بیان و سیاست با ملت ایران همنواست.
روحانی با طرح این پرسش که شما یک نمونه دیگر پیدا کنید که امریکا در یک توطئه بزرگ جهانی وارد شده و تنها مانده باشد، گفت: متأسفانه بعد از تخلف و خیانت امریکا و زیر پا گذاشتن تعهداتش، اروپایی‌ها هم یا به وظیفه خود عمل نکردند یا نتوانستند و یا هر دو. آنچه می‌فهمیم هر دو است زیرا جایی که می‌توانستند، انجام ندادند و جایی هم شاید با مشکلاتی مواجه بودند. رئیس جمهوری مقاومت داخلی و دیپلماسی فعال را دو پایه استراتژی ایران دانست و گفت: بدون مقاومت داخلی راه به جایی نمی‌بریم. بدون دیپلماسی فعال هم مسیر ما دشوار خواهد بود.
روحانی با اشاره به اینکه اخیراً بانک مرکزی نامه‌ای برایم نوشته بود که در آن شاخص بهای تولیدکننده ذکر شده بود، گفت: شاخص بهای تولیدکننده نشان می‌دهد که ماه گذشته نسبت به ماه قبلش، رشد این شاخص فقط 7 دهم درصد بوده یعنی کمتر از یک درصد؛ و ماه گذشته نقطه به نقطه نسبت به   مدت مشابه سال قبل 8 واحد درصد کاهش داشته است؛ این یعنی اگر در شاخص بهای تولیدکننده کاهش را می‌بینیم، اثرش در چند ماه آینده در تورم مصرف‌کننده ظاهر می‌شود.
رئیس جمهوری همچنین با اشاره به ثبات بازار ارز و نیز رشد 18 تا 20 درصدی اخذ مجوز و افتتاح کارگاه‌های صنعتی نسبت به سال گذشته، آغاز ساخت 110 هزار مسکن شهری و روستایی و برقراری روابط آزاد تجاری با جمع اوراسیا، این موارد را نشانه شکست فشارهای امریکا علیه ملت و دولت ایران دانست.