احساس سرخوردگی در نشست غول‌های صنعتی

«امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه از شنبه دوم شهریور (۲۴ اوت) میزبان رهبران هفت کشور صنعتی جهان (G7) در شهر ساحلی بیاریتز در جنوب غربی فرانسه است.
به گزارش دویچه وله، رهبران بریتانیا، ایتالیا، کانادا، آمریکا، آلمان، ژاپن و فرانسه به مدت سه روز در بیاریتز دیدار و گفتگو خواهند کرد. رهبران نهادهای مهم اروپایی از جمله کمیسیون اروپا و شورای اروپایی نیز در اجلاس «جی هفت» حضور خواهند داشت.
خبرگزاری فرانسه نوشته است مکرون هرچند سه هفته در تعطیلات تابستانی خود فرصت داشته تا آماده میزبانی این اجلاس شود، اما می‌داند که هیچ نتیجه‌ای برای آن قابل پیش‌بینی نیست. رئیس‌جمهوری فرانسه با این حال تأکید کرده که تمام توان خود را به کار خواهد گرفت تا مانع از تکرار آن چیزی شود که سال گذشته در کانادا رخ داد. سال گذشته دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا پس از پایان اجلاس با انتشار پیامی در توییتر امضای خود پای بیانیه نهایی اجلاس را پس گرفت و از میزبان اجلاس جاستین تردو، نخستوزیر کانادا به شدت انتقاد کرد.
اختلاف نظر ترامپ با رهبران اروپایی


در اجلاس پیش‌رو موضوعات مناقشه برانگیزی از جمله ایران، سیاست‌های آب‌وهوایی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی و بحث بر سر شیوه مالیات‌گذاری بر درآمد کنسرن‌های بزرگ اینترنتی آمریکا و همکاری با روسیه در دستور بحث و بررسی قرار دارند.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در تمام این موارد موضعی کاملأ متفاوت از رهبران اروپایی دارد. این اختلاف نظر، موقعیت سیاسی گروه جی هفت در جهان را تضعیف و تلاش برای دستییابی به راهکاری مشترک را دشوار کرده است. مکرون در آستانه اجلاس جی هفت به قدرتهای غربی هشدار داد که با توجه به نفوذ رو به رشد قدرت‌های آسیایی، غرب نمی‌تواند از خود ضعف نشان دهد و باید در شکل‌دهی «نظم‌ جدید جهانی» مشارکت فعال داشته باشد وگرنه روزی چشم باز می‌کند و می‌بیند که «رعیت» دیگران شده است.
محل برگزاری اجلاس جی هفت هتلی در شهر ساحلی بیاریتز است که ناپلئون سوم (۱۸۰۸ - ۱۸۷۳) میانه قرن نوزدهم میلادی به عنوان اقامتگاه تابستانی برای همسر خود اوژینا ساخته بود. معماری بی‌نظیر این ساختمان همچنان چشمگیر است. این ساختمان مجلل سه روز تمام میزان رهبران کشورهای بزرگ صنعتی جهان، از جمله رئیس‌جمهور آمریکا و نخست‌وزیر جدید بریتانیاست.
بسیاری از خود می‌پرسند در شرایطی که دونالد ترامپ با شعار «اول آمریکا» نظم جهانی را بر هم زده و منافع ملی هر روز پررنگ می‌شوند، برگزاری اجلاس جی هفت چه فایده‌ای دارد. امانوئل مکرون در پاسخ به این پرسش می‌گوید باید سطح انتظار از اجلاس گروه هفت را پایین آورد، اما به این راه ادامه داد. او می‌خواهد این اجلاس را به یک گروه کاری تبدل کند تا دست‌کم مهمترین مسائل روز در آن مطرح شوند، بدون آنکه در نهایت حتمأ موضع مشترکی اتخاذ شود.
به عنوان مثال مکرون گفته بود که تصمیم دارد پیش از این اجلاس با مقامات ایران در مورد راه های کاهش تنش بین تهران و واشنگتن رایزنی کند. مکرون روز چهارشنبه گفت که برای کمک به کاهش تنش در خلیج فارس پیشنهادهایی را مطرح خواهد کرد. احتمال اینکه آمریکا به این پیشنهادها روی خوش نشان دهد، اندک است.
مکرون تأکید کرده که در سه روز آینده، با رهبران حاضر در اجلاس جی هفت یدون تعارف و تشریفات رسمی، در مورد مهترین مسائل روز از جمله امنیت، تجارت و اقتصاد جهانی گفت‌وگو خواهد کرد و در نهایت باید دید که آیا دستاورد کافی برای یک انتشار یک بیانیه نهایی وجود دارد یا خیر.
خبرگرای فرانسه نوشته است این موضع‌گیری در بیش از چهار دهه تاریخ اجلاس جی هفت که کشورهای عضو آن همواره متحد بودند و بر اساس ارزش‌های مشترک سیاسی و باورهای پایه‌ای اقتصادی مشورت و همکاری داشتند بی‌سابقه است. غیر از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا بوریس جانسون، نخستوزیر جدید بریتانیا نیز ساز مخالف می‌زند. جانسون که پیش از این اجلاس به برلین و پاریس سفر کرده و خواستار دستیابی به توافق جدیدی برای برگزیت شده، تهدید کرده که بریتانیا آماده است بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج شود. برگزیت بی‌تردید یکی از موضوعات محوری و مناقشه‌برانگیز اجلاس «جی هفت» است. با توجه به موضع کاملأ متفاوت رهبران حاضر در این اجلاس حتی دیپلمات‌هایی که مقدمات برگزاری آن را فراهم کردند هم نمی‌دانند که نتیجه چه خواهد بود. یکی از دیپلمات‌های عالیرتبه اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفته است: «ما برای نخستین‌بار پیش‌نویسی برای بیانیه نهایی اجلاس جی هفت نداریم.»     
دردسر آتش سوزی آمازون
در حاشیه اختلافات سیاسی که دامنه آن به موضوع تغییرات اقلیمی هم کشیده شده است؛ رئیس‌جمهوری فرانسه می‌گوید آتش‌سوزی‌‌های بی‌سابقه جنگل‌های آمازون «یک بحران بین‌المللی» است و باید در صدر دستور کار اجلاس سران هفت اقتصاد پیشرفته قرار بگیرد. 
میزبان اجلاس جی هفت، هفت اقتصاد پیشرفته دنیا است با استفاده از هشتگ «برای آمازون اقدام کنید» در توییتر نوشت: «خانه‌مان دارد می‌سوزد، به معنی واقعی کلمه. ریه‌هایی که بیست درصد اکسیژن کره زمین را تولید می‌کنند آتش گرفته‌اند.» آنگلا مرکل صدراعظم آلمان هم موافقت خود را با آقای مکرون نشان داد و این موضوع را یک فوریت حاد برای اجلاس جی هفت دانست.ژائیر بولسونارو رئیس جمهور برزیل در پاسخ در شبکه های اجتماعی نوشت رئیس جمهور فرانسه از این موضوع «بهره‌برداری سیاسی شخصی» می‌کند و فراخوان برای قرار دادن آتش سوزی جنگل‌های آمازون در اجلاس جی هفت که برزیل در آن شرکت ندارد «نوعی ذهنیت نابجای استعماری را تداعی می‌کند که جایی در قرن بیست و یکم ندارد.»
او البته گفت آماده گفتگو درباره آتش‌سوزی آمازون «براساس داده‌های عینی و احترام متقابل» است. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل هم «نگرانی عمیق» خود را در باره آتش سوزی‌های آمازون ابراز کرده است. او در توییتر نوشت: «در بحبوحه بحران جهانی تغییر آب وهوا، لطمه به یک منبع اصلی اکسیژن و تنوع زیستی را نمی‌توانیم تاب بیاوریم. باید از آمازون محافظت کرد.»
آمازون بزرگترین جنگل بارانی دنیا است. بنا به تخمین صندوق جهانی طبیعت، بیست و پنج درصد اکسیژن و بیست درصد آب شیرین دنیا را این جنگل‌ها تولید می‌کنند. آمازون با میزان آب و کربنی که در خود دارد سبب کند شدن گرمایش زمین می‌شود.