موسویان: کانال‌های معتبر ارتباطی و تغییر اطرافیان ترامپ راهکار حل تنش ایران-آمریکا است

سید‏حسین موسویان دیپلمات پیشین کشورمان در مقاله ای در پولتیکو نوشت: از زمان انتخاب ترامپ به ریاست‏جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶، او با اتخاذ سیاست بیمارگونه «فشار حداکثری» فشارهای همه‏جانبه و سخت‏ترین تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کرده تا در مورد توافق جدید هسته‏ای، ایران را به میز مذاکره بکشاند که تاکنون موفق نبوده است.
به گزارش ایسنا، متن این مقاله به شرح زیر است:
این سیاست نه‏تنها موجب «خصومت حداکثری» در روابط ایران و آمریکا شده بلکه زمینه‏ساز تنش‌ها و اقدامات خصومت‏آمیز بی‌سابقه گردیده به‏گونه‏ای که جامعه جهانی را درمورد احتمال بروز یک درگیری نظامی جدید، بشدت نگران کرده است. اگر ترامپ سیاست های جاری را ادامه دهد، او نه‏تنها محکوم به شکست است، بلکه هیچ شانسی برای مذاکره وجود نخواهد داشت حتی اگر او در انتخابات بعدی مجدد پیروز شود. نتیجه این روند فاجعه‏بار خواهد بود.
تنها یک تغییر اساسی در سیاست ترامپ، می‌تواند موجب مهار تنش روزافزون جاری گردد. بدین منظور موانع کلیدی حل‏و‏فصل دیپلماسی مثبت به شرح زیر را باید از سر راه بردارد.


در تهران اکثرا معتقدند که شخص ترامپ جنگ نمی‏خواهد و حتی تغییر رژیم هم برنامه جدی او نیست. او با نابودی برجام، خواست میراث اوباما را نابود کند اما می‏خواهد به یک معامله جدید به عنوان «میراث ترامپ» برسد.
اولین و بزرگ‌ترین مشکل ترامپ این است که کارگزاران اصلی تیمش دیدگاه و اهداف متفاوتی با او در مورد ایران دارند. حتی برای سیاستمداران برجسته آمریکا هم روشن است که جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ مشتاق جنگ و یا حداقل تغییر رژیم در ایران است.ردومین مانع ترامپ متحدین کلیدی منطقه‏ای یعنی اسراییل و عربستان هستند که اهداف بولتون را دنبال می‌کنند و نفوذ بی‏سابقه‏ای در تعیین سیاست‏های جاری آمریکا علیه ایران دارند در حدی که بسیاری از سیاستمداران در تهران به این نتیجه رسیده‏اند که اسراییل و عربستان عامل مهم تشدید خصومت‌های اخیر آمریکا با ایران هستند. سومین مسئله این است که هیچ‏کس باور ندارد که ترامپ بتواند به توافق هسته‏ای بهتری با ایران دست یابد در‏حالی‏که برجام حاصل ۱۲ سال مذاکره ایران و قدرت‏های جهانی است، ده‏ها دانشمند هسته‏ای جهان در تدوین آن حضور داشتند، جامع‌ترین سند هسته ای تاریخ عدم اشاعه سلاح‏های هسته‏ای است، از پشتوانه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برخوردار است و بیش از ۲سال هم توسط ایران به طور کامل اجرا شد. حتی اگر ترامپ در ۱/۵ سال باقی‏مانده ریاست‏جمهوریش با ایران مذاکره و به توافقی برسد، تضمینی وجود ندارد که ترامپ یا جانشین او بر تعهد خود باقی بمانند. چهارمین مانع تاکید ترامپ بر استراتژی‌های شکست‏خورده و ضد مسیر دیپلماسی است. تصمیم او در مورد تحریم مقام معظم رهبری و وزیر خارجه از این جمله است.
پنجمین مشکل که واضح‏‏ترین مانع موفقیت ترامپ است اینکه او و دست‏‏اندرکاران دولتش، شناخت درستی از ایران و ایرانی ندارند. ایرانی‌ها با هزاران سال تاریخ و تمدن، ملتی مغرور و مفتخر هستند. ایرانی‌ها نسبت به زورگویی آلرژی دارند و تسلیم سیاست‏های زورگویانه نمی‌شوند.
لذا برای مقابله با سیاست‏های خصومت‏آمیز ترامپ، ایران سیاست «مقاومت و مقابله‏به‏مثل» در مقابل سیاست فشار حداکثری انتخاب کرد.
علاوه بر آن، همکاری‏های ایران و قدرت‏های بلوک شرق جهت به شکست کشاندن سیاست «یکجانبه‏گرایی» و سلطه جهانی آمریکا تقویت شده، ضمن اینکه تهران امید خود نسبت به «سیاست همکاری و تعامل با غرب» را از دست داده است.
سایر اخبار این روزنامه
زندگی سیاسی آیت الله محمدتقی مصباح یزدی مرور شد شیخ منتقد جلال خوش‌چهره گفت‌وگو درباره ایران؛ شاید وقتی دیگر پول ساخت‌وساز را یکجا می‌گیریم اخذ سود از مابه‌التفاوت فروش یکجا «ابتکار» تاثیر هنر بر بازسازی روانی افراد آسیب‌دیده از بلایای طبیعی را بررسی می‌کند ایران رتبه چند خروج نخبگان از کشور را دارد؟ فرار مغزها، سرگشته میان آمارها و تعاریف اقتصاد آزاد یا اقتصاد دولتی، کدام مطلوب‌ شرایط کشور است؟ پای دولت در کفش خصوصی‌ها آیا لندن به دنبال رفع توقیف نفتکش گریس 1 است؟ ضد و نقیض‌های یک جدال دریایی در مورد جزئیات گام سوم فعلاً ترجیح می‌دهم که صحبت نکنم توضیحات سخنگوی قوه قضائیه درباره متهم پرونده اخلال‌گران ارزی نمی‌دانیم آقاخان کجاست! محمد‏رضا تابش: شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها، تحت تاثیر فشارهای فراقانونی قرار نگیرد ظریف: آمریکا در جایگاهی نیست که برای اقدامات دفاعی ما خطوط قرمز تعیین کند موسویان: کانال‌های معتبر ارتباطی و تغییر اطرافیان ترامپ راهکار حل تنش ایران-آمریکا است