شایسته سالاری و الزامات آن!

حسن دادخواه‪-‬ تا پیش از آنکه پرونده‌های فساد اقتصادی به محاکم قضایی برسد و اخبار دستبردهای کلان و رنگارنگ تیتر اول رسانه‌ها شود، سخن از خیانت‌های اقتصادی و سوءاستفاده از موقعیت‌های سیاسی و زیرپا نهادن قانون از سوی دانه درشت‌ها، شبیه به دیگر شایعاتی بود که بر سر زبان‌ها و در محافل مردمی می‌چرخید.
آنگاه که ضرورت رعایت اصل شایسته‌سالاری در انتصابات و انتخابات(ها)، از سوی برخی سیاست‌ورزان مطرح شد چه بسا گمان می‌رفت که این منادیان رعایت شایسته‌سالاری، سنگ خویش را به سینه می‌زنند و فقط خود را که در بیرون از چرخه قدرت و دولت و شوکت هستند، شایسته می‌دانند. اکنون با روشن شدن فضای مه‌آلود در عرصه‌های اقتصادی و وادار شدن دستگاه‌های نظارتی به افشای دستبردهای کلان اقتصادی، از سویی و روشن شدن واقعیت سوءشخصیتی لایه‌هایی از مدیران متظاهر به ایمانیات، بر همگان هویدا شد که اصل شایسته‎سالاری فقط یک شعار شیک و اتو کشیده و فقط ویژه عرصه‌ها و فرصت‌های سیاسی نیست، بلکه شامل همه سطوح مدیریتی و عرصه‌های دیگر می‌شود.
از سوی دیگر، مدتی است که اعتراف و اعتراض بر وجود مدیران ضعیف که موجب بروز مشکلات برای مردم شده‌اند، به تریبون‌های رسمی و عمومی کشیده شده است. این واقعیت تلخ، خوشبختانه زمینه پذیرش همگانی بر رعایت اصل شایسته‌سالاری را در انتخاب مدیران و کارگزاران کشور فراهم کرده است.
اما پرسش‌های مهم در این باره به قرار زیر است:


۱- ویژگی‌های شایستگی افراد کدام است؟
۲- با توجه به سطوح مختلف مدیریتی و لایه‌های مختلف مشاغل و سمت‌ها، معیار و میزان شایستگی در هر لایه و سطح، چیست و آیا این ملاک و معیارها تبیین و تدوین شده است؟
۳- آیا در برگزیدن افراد برای مسئولیت‌ها و پست‌ها، این ملاک‌ها رعایت می‌شود؟
۴- در تشخیص صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی و قوای قضایی و اجرایی، کدامیک از نهادها، مسئول تشخیص و تطبیق این ملاک‌ها و معیارهای شایستگی بر افراد هستند؟
۵- میزان تاثیر سفارشات و پارتی‌بازی‌ها و دور زدن مقررات در انتصابات و انتخاب‌ها چقدر است؟
۶- میزان انطباق تخصص، تجربه و کارآمدی افراد با سمت‌ها و پست‌های ایشان آیا رعایت می‌شود؟
۷- آیا بانک اطلاعات متمرکزی که نام مدیران احتمالی و شایستگان را برای رده‌های مختلف مدیریتی در بر داشته باشد، در کشورما وجود دارد؟
۸- با توجه به وجود دو گرایش اصلی و محوری در عرصه سیاسی کشور و کوشش هر کدام در به دست گرفتن قدرت و گماردن نیروهای وابسته به خود در سمت‌های کلیدی و حتی غیر کلیدی، آیا رفت‌وآمد چیرگی این دو گرایش، موجب حذف افراد شایسته و کارآمد و دلسوز و پاک‌دست از رسیدن به پست‌های کلیدی نمی‌شود؟
۱۰- در صورت حذف شدن نیروها و افراد وابسته به این دو گرایش سیاسی، شرایط برای چیره شدن و تسلط افراد بی‌هویت و ناشایست بر سمت‌های کلیدی آماده نمی‌شود؟
پاسخ دادن به ده پرسش یادشده و طرح موضوع موانع شایسته‌سالاری و الزامات آن در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی می‌تواند فضای سیاسی و اجتماعی کشور را برای به میدان آمدن شایستگان از هر دو گرایش سیاسی آماده کند و شرایط را برای حضور و مشارکت گسترده مردم جهت استفاده از حق شرکت در انتخابات و گزینش شایستگان فراهم آورد‌.
در این راستا بر ارباب رسانه‌ها و مسئولان احزاب لازم است تا در نیمه دوم سال، اهتمام خویش را به تشریح لزوم راهیابی شایستگان به مجلس شورای اسلامی متمرکز کنند.
بر دستگاه نظارتی و متولیان تطبیق معیارهای شایستگی بر داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی لازم است، اگر قرار است سخت‌گیری کنند، به عنوان یک مسئولیت اجتماعی، تمرکز خویش را بر معیارهایی مانند توانایی علمی، پیشینه مثبت مدیریتی، پاک‌دستی، میزان رعایت قانون و محبوبیت داوطلبان قرار دهند تا مردم بتوانند از حق انتخاب به بهترین وجه برخوردار شوند.
سایر اخبار این روزنامه
مقام معظم رهبری: شکر نعمت «همسر خوب» رعایت اخلاق اسلامی در خانواده است حسین رویوران در گفت و گو با همدلی مطرح کرد: دولت سعودی نگاهی واقع‌بینانه به مسایل منطقه داشته باشد «همدلی» ریز دخل و خرج دولت در سال جاری را ارزیابی کرد دود کسری بودجه در چشم پروژه‌های عمرانی جلال جلالی‌زاده در تبیین فدرالیسم مورد نظر رئیس جمهور اسبق: پیشنهاد خاتمی یک فرصت است همدلی از خطر گسترش زندگی‌های تک نفره در جامعه گزارش می‌دهد خانواده در بحران گزارش همدلی از کنفرانس خبری محمدجواد ظریف ریاست‌جمهوری برای شما، دفاع ازایران برای من همراهی چهره های شاخص سینمای ایران با رسول اف تا دادگاه همه برای یکی داود هرمیداس باوند آمریکای ترامپ و ایران واکنش پلیس به حکم صدور گواهینامه موتورسیکلت‌ برای زنان داود هرمیداس باوند آمریکای ترامپ و ایران شایسته سالاری و الزامات آن! روز گذشته وزارت خارجه انگلیس اعلام کرد انگلیس به ائتلاف دریایی آمریکا ملحق می‌شود امیدها به چرخش ریاض و ابوظبی به سوی تهران