تحقق مردم‌سالاری محلی با شورایاری‌ها

پنجمین دوره انتخابات شورایاری محلات شهر تهران از ساعت 8 صبح دیروز (جمعه ۴ مردادماه) در حال برگزاری است و رای‌گیری تا ساعت ۴ بعد از ظهر ادامه خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، پنجمین دوره انتخابات شورایاری محلات شهر تهران در ۳۵۲ محله پایتخت و ۱۷۰۴ شعبه اخذ رای صبح امروز رسما آغاز شد.
پنجمین دوره انتخابات شورایاران شهر تهران در حالی از ساعت 8 صبح دیروز با رقابت ۱۲ هزار و ۳۰ نفر در ٣۵٢ محله شهر تهران آغاز شد که این انتخابات به عنوان اولین تجربه برگزاری انتخابات مکانیزه سراسری، به صورت تمام الکترونیکی در ۱۷۰۴ شعبه اخذ رای برگزار شد.
تمام صندوق‌های اخذ رای در حالی در مدار قرار گرفت که به گفته مسئولان ستاد انتخابات، امکان رای‌گیری برای دومین‌بار به هیچ‌وجه وجود ندارد.


دیروز علاوه بر سخنگوی دولت، استاندار، شهردار و رئیس شورای شهر تهران، جمعی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از جمله مصطفی کواکبیان، پروانه مافی و الیاس حضرتی و حجت‌الاسلام مهدی شیخ هم از ستاد اجرایی انتخابات بازدید کردند 
نتایج قطعی بعد از بررسی شکایات اعلام می‌شود
پیروز حناچی (شهردار تهران) در نشست خبری که در ستاد اجرایی انتخابات شورایاری‌ها برگزار شد، با بیان اینکه پنجمین دوره این انتخابات برای اولین بار به صورت مکانیزه برگزار می‌شود، گفت: این انتخابات بزرگترین مانور انتخابات الکترونیکی کشور است.
شهردار تهران با بیان اینکه بیش از حدود هفت هزار صندوق رای در کمتر از 1700 شعبه وجود دارد، گفت: رای‌گیری در حدود 350 محله در حال برگزاری است و امیدواریم نتایج این انتخابات تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی مردم شهر داشته باشد.
شهردار تهران گفت: نتایج قطعی بعد از بررسی شکایات و بررسی‌های نهایی اعلام می‌گردد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بیش از 12 هزار نفر در این انتخابات شرکت کردند گفت: بیش از 20 درصد ثبت نام کنندگان بانوان بودند و 50 درصد دواطلبان را نیز زیر 40 ساله‌ها تشکیل می‌دهند.
حناچی در مورد وقوع تخلفات احتمالی گفت: به دلیل آنکه انتخابات به صورت مکانیزه برگزار می‌شود آرای باطله نداریم اما ممکن است تخلفاتی در مورد تبلیغات در خارج از حوزه‌ها وجود نداشته باشد.
 به گزارش ایلنا، شهردار تهران پس از انداختن رای خود در صندوق با حضور در جمع خبرنگاران به برگزاری الکترونیک انتخابات شورایاری گفت: در تهران برای اولین بار است که انتخابات الکترونیک انجام می‌شود.این انتخابات بسیار پیچیده تر از انتخابات عادی است.
وی افزود: این یک تست دستگاه الکترونیک در سطح شهر تهران نیز هست که امیدواریم عملکرد موفقی داشته باشد. این کار که با همکاری همکاران و باقی دستگاه‌ها از جمله بسیج، آموزش و پروش و وزارت کشور انجام شده امر مهمی است و یک مانور تست انتخابات گسترده در سطح شهر تهران نیز است.
حناچی تاکید کرد با توجه به مکانیزه برگزار شدن انتخابات آرای باطله نداریم و درصد خطا کاهش می‌یابد.وی ادامه داد: اولین نتیجه انتخابات ساعت دوازده امشب اعلام می‌شود.
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر شهردار نبودید نیز در این انتخابات شرکت می‌کردید؟ گفت:تاکنون در انتخابات شورایاری‌ها رای ندادم و این اولین بار است که در آن شرکت می‌کنم. به دلیل مشغله کاندیدا نیز نشده بودم.
 فعالیت شورایاری‌ها قانونی است
 احمد مسجدجامعی، رئیس ستاد شورایاری‌های تهران هم با حضور در مسجد فخریه محله منیریه رای خود را به صندوق انداخت.وی با اشاره به جمعیت چند میلیونی تهران و لزوم مشارکت بیشتر مردم در ادامه شهر گفت: تهران ۲۱ نماینده دارد مگر می‌شود یک شهر با بیش از ۹ میلیون نفر جمعیت را با این تعداد اداره کرد.
مسجدجامعی اظهار داشت: طبیعتا در برنامه‌ریزی و نظارت و ارزیابی نیاز به گروه‌هایی هست که چنین کاری را برای شهر تهران انجام دهند.شورایاری‌ها همین گروه‌ها هستند.
مسجد جامعی افزود: ۳۵۴ محله در سطح تهران موجود است. ۹ نفر عضو اصلی و ۴ نفر عضو علی البدل در هر محله انتخاب خواهند شد تا با مشارکت خود در فهم منطقه، برنامه ریزی و نظارت کمکی باشند تا مبنای فعالیت در سطح محله را ارتقا دهند.
وی در پایان تصریح کرد: فعالیت شورایاری‌ها یک ساختار قانونی دارد و در قالب مصوبات موجود می‌تواند در مدیریت محله و شهر نقش آفرین باشد.
به دنبال تصویب قانون انتخابات شورایاری‌ هستیم
 علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران هم با حضور در مسجد فخریه محله منیریه از روند برگزاری پنجمین دوره انتنخابات شورایاری‌ها بازدید کرد.وی در ابتدا با اشاره به موانعی که برای برگزاری این انتخابات به وجود آمد، اظهار داشت: علی رغم موانع موجود توانستیم انتخابات پنجمین دوره شورایاری‌ها را در ۳۵۲ محله تهران برگزار کنیم.
سخنگوی شواری شهر تهران افزود: از طریق شورای عالی استان‌های به دنبال تصویب قانون انتخابات شورایاری‌ها هستیم و در این دوره نیز اصلاحاتی را در اساسنامه ایجاد کردیم تا شورایاری‌ها به حالت داوطلبانه خود برگردد.
وی با اشاره به اینکه در چند روز اخیر توجه مردم به انتخابات شورایاری‌ها بیشتر جلب شده است گفت: خوشبختانه در روزهای اخیر نگرانی که درباره برگزاری انتخابات شورایاری وجود داشت رفع شد و شهروندان می‌توانند با حضوری پررنگ در انتخابات شرکت و نقش مهمی در مدیریت محله خود داشته باشند.
شورایاران باید بتوانند جایگاه خود را حاکم کنند 
محسن‌هاشمی، رئیس شورای شهر تهران هم که در محله خود کاشانک و در مسجد امام صادق(ع) رای خود را به صندوق انداخته بود، در جمع خبرنگاران گفت: برای بار دوم رای می‌دهیم و چک می‌کنیم تا ببینیم چه اتفاقی می‌افتد که رای بار دوم با خطا مواجه شد. در حقیقت می‌خواستیم سیستم الکترونیک را چک کنیم.
هاشمی گفت: خوشحالم که در کنار همکاران در انتخابات شرکت کردیم. 
وی افزود: در مسجد امام صادق (ع) حوزه کاشانک رای خود را به صندوق انداختم، چون توصیه می‌شود اهالی در محله خود رای دهند.
هاشمی در ادامه افزود: همه کارکنان حوزه در محل کار حاضر بودند، هویت افراد چک و کارت الکترال صادر و شخص می‌توانست به لیست موجود رای دهد.
وی با اشاره به برگزاری آنلاین انتخابات گفت: مسئولان ستاد به صورت آنلاین می‌توانستند، ببینند چند نفر شرکت کرده بوند. 
هاشمی با تشکر از وزارت کشور، فرمانداری و شهرداری مناطق و همکاری خوبی داشتند، گفت: به مردم تهران تبریک می‌گویم که در وضعیتی که دشمنان می‌خواهند، تلاطم در کشور ایجاد کنند داشتن این انتخابات با این متانت می‌تواند نقش موثری در تقویت جایگاه کشور داشته باشد.
وی درباره تشریفاتی بودن این انتخابات نیز افزود: در قانون اساسی ساختار مشخص شده که از رهبری آغاز و به دولت و مجلس، شورای شهر، شهرداری و در نهایت به شورایاری‌ها ختم می‌شود.اگر این زنجیره تکمیل نشود چرخه ناقص است. اینکه می‌گویند تشریفاتی است و گله‌هایی می‌کنند در مورد شورا هم مطرح است و درباره شورایاری‌ها هم به همین منوال است.
او با بیان اینکه شورایاران باید بتوانند جایگاه خود را حاکم کنند و آن را جا بیندازند، گفت: فعالیت منتخبان بعد از صدور اعتبار نامه‌ها و در طی سه تا 4 هفته آینده آغاز می‌شود.
رئیس شورای شهر تهران گفت: سعی بر این بود از نخبگان تشویق کنیم تا در این انتخابات شرکت کنند و از اصناف و متخصصان شهری نیز درخواست شرکت داشتیم. زمانی که از نخبگان دعوت می‌کنیم به این دلیل که تعداد آنها زیاد نیست، آمار داوطلبان کمتر است.
هاشمی در ادامه تصریح کرد: یک تعارض منافع در آین نامه وجود داشت که امسال آن را برطرف کردیم و کسانی که رابطه استخدامی با شهرداری دارند منع شدند و به همین دلیل تعداد برخی از کاندیدها کم شد.
وی در این باره که برخی این انتخابات را غیرقانونی فرض می‌کردند، اظهار داشت: برخی می‌گفتند این انتخابات مصوبه قانونی مجلس را می‌خواهد اما در چهار دوره برگزار و تبدیل به یک رویه شد. و رویه برگزاری طی دوره‌های گذشته به همین منوال برگزار شد.این مسوولیت شورای شهر تهران نیست که قانون را بنویسد،یا شورای عالی استان‌ها باید این کار را انجام دهد و یا دولت باید آنرا در قالب قانون درآورد.
برگزاری انتخابات شورایاری‌ها در ۳۵۲ محله
لازم به ذکر است تمامی متولدین ۴ مرداد ۱۳۸۰ به قبل (۱۸سال تمام) دیروز می‌توانستند در انتخابات شرکت کنند. افراد باید به ۹ نفر از کاندیداها، از طریق صندوق‌های الکترونیک موجود در شعب رای می‌دادند و تنها داشتن کارت ملی برای احراز هویت در پای صندوق‌های رای کافی بود.
براساس اظهارات رئیس کمیته اطلاع رسانی انتخابات شورایاری‌ها، نتایج اولیه شمارش آرا دو ساعت پس از اتمام رای گیری اعلام و نتیجه قطعی نیز از سوی هیات نظارت پس از بررسی نهایی اعلام می‌شود.
به گفته رئیس کمیته امنیت و انتظامات پنجمین دوره انتخابات انجمن‌های شورایاری، بیش از ۵ هزار نیروی انتظامی، امنیت این انتخابات را تعیین می‌کنند و برای هر شعبه دو نیروی انتظامی در نظر گرفته شده است.
شهردار تهران نیز اعلام کرده است، ۶ هزار نیروی شهرداری تهران در سطح شعب رای گیری حضور داشتند.