عبدالله‌ناصری در گفت‌وگو با همدلی: بودجه گاندو خارج از صدا و سیما بود

همدلی|سعید شمس:سریال گاندو با همه حرف‌ و حدیث‌ها و جنجال‌های بی‌پایانش تمام شد. اما گاندو به دلیل محتوای مملو از سئوال و ابهام به عنوان یکی از بحث‌ها در ادبیات سیاسی و حتی محاوره‌ای، این روزها جای ثابتی دارد. کار به جایی رسید که حتی وزیر امور خارجه هم با گفتن اینکه «دولت پول ندارد، سریال بسازد» به گاندو واکنش نشان داد.
«صداوسیما در دوره اصلاحات هم اپوزیسیون دولت بود. اما با این تفاوت که در زمان ریاست آقای علی لاریجانی مدیریت مقتدر و منسجم هویدا بود. باید گفت،‌ بعد از خروج آقای لاریجانی از صداوسیما،‌ این رسانه مهم دچار نوعی نامدیریتی شده است. بنابراین نامدیریتی باعث شده تا عملا رئیس‌اش اقتدار و انسجام لازم را برای حفظ شان و جایگاه صدا و سیما نداشته باشد. ضمن اینکه آقای علی‌عسگری رسما در یکی از جلسات هیات‌دولت اعلام کرده است که کاره‌ای نیست.» «عبدالله ناصری» فعال اصلاح‌طلب با بیان جمله بالا، به برخی از پرسش‌های همدلی در باره این سریال پاسخ داد که در ادامه می‌خوانید.
انتظار داشتید، سریال گاندو این همه حاشیه‌ساز شود؟
خب!‌ وقتی یک دستگاهی که به لحاظ قانونی به هیچ نهادی پاسخگو نیست، به طور برنامه‌ریزی شده‌ای کمر به تخریب دولت می‌بندد و صداوسیما که اتفاقا رسانه رسمی نظام است،‌ با آب و تاب پوشش می‌دهد، طبیعی است که افکار عمومی حساس شده و واکنش نشان می‌دهد. سریال گاندو به طور آشکاری با هدف مقابله و رویارویی با دولت،‌ مخصوصا دستگاه خارجی تولید و پخش شد. آن هم در شرایطی که به دلیل پر هزینه‌ بودن در جذب بیننده موفق شد. اما با توجه به اینکه در فضای مجازی و رسانه‌ها از جانب خود‌ کارگردان اعلام شده بود که مقدار قابل توجهی از سریال را سانسور و پخشش را ممنوع کرده بودند،‌ سوال‌های زیادی را برای همه بینندگان طرح کرد. من آقای افشار را دورادور می‌شناسم و می‌دانم که با نظرات و گفتمان سرمایه‌گذاران و عوامل پشت صحنه همخوانی ندارد و به همین دلیل اینکه ایشان از حذف بخشی از کار خبر می‌دهد را باید جدی گرفت،‌ چون برای افکار عمومی این سوال طرح شده است که منظور کارگردان از سانسور چه صحنه‌هایی بوده است. ضمن اینکه آن چیزی که نشان داده شد،‌ در چارچوب مخالفت مجدد با برجام بود و عملا خواستند بگویند، دستگاه اجرایی کشور برای جاسوس‌پروری زمینه‌های مناسبی را فراهم کرده است که اینها نکته‌های کاملا سیاسی گاندو بود. همانطور که از سال ۹۳ تا به حال گام جدی‌ای از سوی مخالفان دولت برداشته شده است، سریال گاندو هم با طرح موضوع گام دوم را برداشت که مثل گام اول نتوانست،‌ تاثیرگذار باشد و حرفی برای گفتن داشته باشد. در واقع این سریال سعی داشت با زبان ابتر خود و البته ناکام، محمدجواد ظریف را مرتبط با ساختارهای جاسوسی معرفی کند و از این طریق انتقام دلواپسان را از وزیر امور خارجه، به عنوان امضاکننده توافق‌نامه برجام در تاریخ 40ساله، بگیرد.


بعضی‌ها هم یکسری از موارد آمده در سریال را بر اساس اتفاق‌هایی واقعی عنوان می‌کنند. این گروه مثلا جاسوسی خواهرزاده آقای روحانی را مطرح می‌کنند.
درباره جاسوس بودن یا نبودن فردی نظر بدهند،‌ مگر کشور قوه ‌قضاییه ندارد که هر کسی بیاید و این و آن را به جاسوسی یا هر اتهام دیگری متهم کند؟ باید این را در نظر گرفت، همه آنهایی که به خودشان اجازه این نوع اظهارنظر را می‌دهند، از شروع به کار آقای روحانی فعالیت‌های بسیاری را به بهانه‌های مختلف علیه دولت انجام داده‌اند و نکته دیگر درباره این قبیل آدم‌ها این است که باید از آنها پرسید که مثلا سرمایه‌گذاران سریال گاندو آیا حاضر هستند درباره فرد جوانی که گفته می‌شود در حوزه هوا‌-فضا اخیرا اعدام شد و همسرش هم به ۱۸سال زندان رفت، سریال بسازند یا درباره‌اش مستندی ارائه بدهند؟ چون در خبر آمد که ربطی به جاسوسی نداشت و فدایی کسان دیگری بود. اصولا باید پرسید،‌ با چه انگیزه‌ای آقای جیسون رضاییانی را شبیه‌سازی کردند که دقیقا روز قبل از اولین تفاهم هسته‌ای در وین، بازداشت شد. در صورتی که ایشان سال‌های متمادی به عنوان خبرنگار ـ عکاس به ایران رفت و آمد داشت.
سوال این است،‌ چطور می‌شود سیاه‌نمایی‌ای به این واضحی از صداوسیما که آنتن رسمی نظام است، پخش می‌شود؟
صداوسیما در دوره اصلاحات هم اپوزیسیون دولت بود. اما با این تفاوت که در زمان ریاست آقای علی لاریجانی مدیریت مقتدر و منسجم هویدا بود. باید گفت،‌ بعد از خروج آقای لاریجانی از صداوسیما،‌ این رسانه مهم دچار نوعی نامدیریتی شده است. بنابراین نامدیریتی باعث شده تا عملا رئیس‌اش اقتدار و انسجام لازم را برای حفظ شان و جایگاه صداوسیما نداشته باشد. ضمن اینکه آقای علی‌عسگری رسما در یکی از جلسات هیات‌دولت اعلام کرده است که «کاره‌ای نیست» خب!‌ در چنین حالتی چه توقعی می‌توان از صداوسیما یا هر دستگاه و نهادی که چنین شرایطی دارد،‌ داشت؟ در واقع، در بدنه صدا و سیما شاهد فعالیت جزایر مستقلی هستیم که هر کدام‌شان راهی را طی می‌کنند و ملزم نیستند درباره فعالیت و نوع رفتارهایی که دارند، به جایی پاسخ بدهند. به عنوان مثال،‌ گردانندگان شبکه افق اصلا در اختیار صداوسیما نیستند و توسط یک نهاد دیگری مدیریت می‌شود. حتی بودجه‌های سریال‌سازی‌هایش و مستندسازی‌هایش هم از جای دیگری تامین می‌شود تا کاملا برای ضدیت با دولت یا اصلاحات عمل کند. این روند واقعا ناامید کننده است که صدا و سیما به سازمانی از هم‌گسیخته تبدیل شده است که در چنین فضایی، سریال‌هایی نظیر گاندو و بعضی از مستندهای خاص فرصت پخش و عرض‌اندام را پیدا می‌کنند. امیدوارم، حداقل سریال گاندو بدون سانسور هم در دسترس مردم قرار بگیرد تا از فضای تبلیغاتی خارج شود. در ادامه صحبت‌هایم باید به این هم اشاره کنم که شک ندارم، بودجه گاندو خارج از ردیف بودجه صداوسیما و توسط نهاد دیگری تامین شده است.
ممنون آقای ناصری.
کشور شرایط دشواری را در حال تجربه کردن است. سختی کار ایران در برهه فعلی به حدی است که باید در داخل همصدا و هم‌‌پیمان شویم. با وجود مهمی به این ملموسی،‌ گروهی همچنان اصرار به کوک کردن ساز مخالفت و به وجود آوردن فضایی مملو از انشقاق دارند تا فقط بتوان گفت، حال و روزشان حال و روزی تاسف‌آور است. آنها فقط باید بدانند،‌ دیر یا زود ماهیت‌شان برای همه روشن خواهد شد و مجبور به تحمل حاشیه‌نشینی خواهند شد.